Çözüldü Sistemde %1 ve %0.1 FPS kaynaklı stutter sorunu meydana geliyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Attıgın resimlere bakarak yaptım sadece vddio falan ellemedim.

Attıgın resimlere bakarak yaptım sadece vddio falan ellemedim.

Anladım profil kaydettiysen problem yok CMOS sıfırladıktan sonra o profili yüklediğinde eski halini alacak, bu attıgım resimleri tekrar geçir yeni halini attım. Açacak mı bakarız duruma göre.

Anladım profil kaydettiysen problem yok CMOS sıfırladıktan sonra o profili yüklediğinde eski halini alacak, bu attıgım resimleri tekrar geçir yeni halini attım. Açacak mı bakarız duruma göre.

Profili yükledim ama açılmadı sistem niyeyse, tekrar sıfırladım şimdi.

6000 CL30 olan profil değil mi, CL26 olanı yükleme önce. iGPU disable, VDDP 1.15, VDDG 1.05 olan profili yükle; Nitro 2‑3‑1 vesaire.

Bunun üzerine 6000 CL26, 1.62 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDDIO, 1.3 SoC olan profile bak; 2 tane SS attım, yeni halini.

5 Dk'ya kadar sürebilir trainlemesi onu bekle.

CL30 planını yüklemiştim ama açmadı. Şimdi senin dediğin ayarları yaptım, bunu da açmadı, dıt öttü. 3 defa, 5 dakika falan da bekledim, açmadı ama.

CL30 planını yüklemiştim ama açmadı. Şimdi senin dediğin ayarları yaptım, bunu da açmadı, dıt öttü. 3 defa, 5 dakika falan da bekledim, açmadı ama.

O zaman yüklemek yerine manuel gir, sıfırlayıp. Niye açmadı anlamadım. “Dıt” diye niye ötüyor? Bir de bu modelde buzzer falan mı var? Benim X870 Tomahawk’ta yoktu böyle bir şey.

Sıfırladıktan sonra elle tek tek gir ilk sana yaptırdığım gibi, profil yükleme, bug olabilir @EfsaneT

Ben buzzer’ı taktım, kendim hata olursa anlayayım neyden diye. Tamam, sıfırlayıp tekrar giriyorum ayarları.

Ben Buzzer'ı taktım, kendim hata olursa anlayayım neden diye. Tamam, sıfırlayıp tekrar giriyorum ayarları.

Vallahi, 6000 CL30’u sana ilk yaptırdığım gibi yap; birebir her şey aynı olsun, tek bir eksik dahi olmasın. 30 dk testi geçen profilden bahsediyorum. Sonrasında onun üzerine 1.62 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDDIO, 6000 CL26 uygularsın. 2 tane SS attım, yeni halini.

6000 CL30 olanı açmaması için hiçbir neden yok; iGPU kapalı, 1.4 VDD‑VDDQ‑VDDIO, 1.3 SoC, 1.15 VDDP, 1.05 VDDG, Nitro 2‑3‑1 vs.

İlk yaptığımızı, 30 dk testten geçeni yaptım; açmıyor sistem reis, anlamadım. Tek tek hepsini elle ayarladım yani.

İlk yaptığımızı, 30 dk testten geçeni yaptım; açmıyor sistem reis, anlamadım. Tek tek hepsini elle ayarladım yani.

Frekansı 5800 yaptığında açıyor mu peki, o an şansa mı açtı acaba?

Frekansı 5800 yaptığında açıyor mu peki, o an şansa mı açtı acaba

4x16 6000 garantisi yok dediğim gibi o anlık açmış olabilir.

Birebir aynı ayarlarda 5800 aç o açarsa üstüne 6000 dene. @EfsaneT Uğraşman gerekecek 4 modül sıkıntıdır.

tRFC 500 ya da 510 kalsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…