Sistemde bir anda fanlar son hızda çalışıyor ve ekran gidiyor

ExellionTR

Başarılı
Son 1 aydır ara sıra bu sorunu yaşıyorum. Daha önce böyle bir sıkıntı yoktu. 2-3 kez BF6'da, 1 kez ( bugün ) LoL'de maçın ortasında ve 1 kez sistem boşta - masaüstündeyken bu durum başıma geldi. Oda sıcaklığım 22-23 derece ama sistem serin çalışıyor. Aşağıda videodaki gibi bir anda ekran gidiyor ve sadece yüksek fan sesi geliyor, PC bu esnada kapanmıyor, bu durum olduğunda sesli sohbetteydim, düşmedim. Güç tuşuna basılı tutarak PC'yi kapatmak zorunda kalıyorum. Tekrar açtığımda ise saatlerce kullanmama rağmen kapanma vs. olmuyor. Sizce sorun nerede? PSU veya işlemci olabilir mi? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Streamable sitesine videoyu yükledim.

Sistem:
  • Gigabyte 4070 Super gaming OC ( 581.80 sürücü kurulu )
  • Ryzen 5 7500F ( yaklaşık 4-5 yıllık Arctic Freezer 34 e-sports Duo takılı )
  • High Power 700W 80+ Bronze PSU ( 5 yıllık )
  • Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 DDR5 RAM.
  • 970 EVO ve Exceria Pro SSD.
  • MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi
  • Dark Maxima V30 kasa.
BIOS da güncel, yaklaşık 2-3 ay önce güncellemiştim, o zamanlar böyle bir sorun da yoktu.

Ekran kartı ve RAM testleri yaptınız mı?

Ne gibi bir test hocam stres testinden mi bahsediyorsunuz? Düne kadar böyle bir sorun yoktu dediğim gibi, sistemi 1 yıldır aktif olarak kullanıyorum daha birkaç haftadır bu durum yaşanmaya başladı. Kasayı herhangi bir yere de taşımadım, sökmedim.

Bence sorun ekran kartında, DDU ile ekran kartı driverını silin, daha eski bir driver kurun.

Bence sorun ekran kartında, DDU ile ekran kartı driverını silin, daha eski bir driver kurun.

Deneyeyim. 4 Kasım'da gelmiş bu sürücü, geldiği gün güncellemiştim. Dediğim gibi 1 ay öncesine kadar böyle bir şey hiç yaşamamıştım.

OCCT ya da Furmark benzeri bir programla ekran kartını test edebilirsiniz. Memtest86 ya da daha basit haliyle TestMem ile de RAM'leri test edebilirsiniz. Bu duruma genelde ya ekran kartı ya da RAM sebep olur. BIOS güncellemeniz varsa yapın (whql güncellemeleri yapın, çözülmezse risk alarak beta güncellemesini deneyebilirsiniz)

Benim de başıma gelmişti, saatlerce tüm internette araştırmama rağmen bu sorunun nedeni hakkında tam bir görüş birliği ve genelgeçer bir çözümünün olmadığını ve büyük ihtimal elektriksel olduğunu söyleyebilirim. Bir önceki sürücüye dönmek geçici bir çözüm olabilir? Afterburner ile fan power limiti 80 üstüne, temp limiti de en aşağıya çekin. Güç kaynağından ekran kartına çıkan 8 pin kablodan iki adet var ise diğeriyle değiştirin, kabloların tam oturduğundan emin olun. Kasanın bağlı olduğu çoklu prizi değiştirin. Ana sigorta kutusunda bilgisayarın olduğu odanın sigortasını değiştirin. Ben de şöyle çözülmüştü; mutfaktaki fırın yüzünden kaçak akım rölesi atıp duruyordu, legrand ile değiştirdik, o andan itibaren bilgisayarda aynı sorunu yaşamadım, ilginç ama gerçek. Tüm denemelere rağmen çözülmez ise son çare güç kaynağı değişikliği.

Son düzenleme:
OCCT, kombustor, CPU Z gibi çeşitli testlerde sorun çıkmadı, yükte aniden çökme olmadı yani. DDU ile de temiz kurulum yaptım dün, dün hiç sorun olmadı ama bugün LoL'de - URF modundayken yine aniden gitti. Kapatıp tekrar açtım şu an 7-8 saattir bir sorun yok. Evde bir tane Corsair 650W PSU vardı onu takıp 3-4 gün deneyeyim diyorum. Gitmezse sorun direkt PSU'da demek zaten. Yeni bir tane alırım. GPT'ye detaylıca sorduğumda ve gerekli testleri yaptığımda sorunun direkt PSU'dan olduğunu söylüyor ama bakalım. Yaklaşık 6 yıllık emektar 700W 80+ Bronze PSU takılı.
Evin elektrik tesisatında, sigortalarda vs. bir sorun yok bu arada, prizi de daha 2 hafta önce değiştirmiştim Tunçmatik takılı, ondan önce eski prizle de 1-2 kez olmuştu bu sorun, bunlardan dolayı değil yani.

Dün gece araştırma yaparken videoda görüp bu kısma bir bakayım dedim, aşağıdaki kod 28 hatasını gördüm. MSI - Sürücü sekmesinden AMD Chipset Driver'ı indirip kurdum, yeniden başlatınca bu hata kayboldu, şu an gözükmüyor. PC 3-4 saattir açık, 1-2 el URF attım, 2 saat kadar da BF6 girdim çökme olmadı. Acaba bunun bir etkisi var mıydı? 1-2 gün bu şekilde deneyip bakacağım, eğer yine aynısı olursa yedek PSU'yu takıp bir de öyle deneyeceğim bakalım.

Güncelleme: Yukarıda bahsettiğim Driver'ı kurduktan ve kod 28 hatasını giderdikten sonra 2 gündür sorun yaşamıyorum. Birkaç gün daha gözlemleyeceğim. Baktım ki bir sıkıntı yok, sorunun kaynağını bulmuş olacağız. PSU'dan dolayıdır diye düşünüyordum ben. Yorum yapıp destek olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkürler.

Son düzenleme:
Aynı sorun bende de var, birkaç gündür güncelleme paylaşmamışsın. Driveri indirdikten sonra sorunun çözüldü mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı sorun bende de var, birkaç gündür güncelleme paylaşmamışsın. Driveri indirdikten sonra sorunun çözüldü mü?

Sorunum tamamen düzeldi evet. Yukarıda bahsettiğim güncellemeyi yaptıktan sonra tekrar aynı sorunu yaşamadım çok şükür.

Güncelleme: (14.12.2025) Evet an itibari ile 12 günün sonunda BF6'dan çıktıktan ve Steam'de dolaşırken aynı sorunu yine yaşadım...

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…