Yer
Cintra
Benim kanaatimce ideal devlet yapısı adalet sistemi ve eğitim ile beraber tasarlanabilir. Bunu yapmanın yolu en başında adalet sistemini bir raya oturtmaktır. Adalet sistemini raya oturtmak için aslında basit ve etkili bir çözümüm mevcut. Bunu sağlamak için ülkede bulunan Müslüman halka Şeriat kanunları uygulanacak ve diğer dinler içinde kendi kitaplarında bulunan cezalar verilecek. Tabii bu cezaları esnetmek şart. Bunu da genel olarak mantık dışı kanunları atarak yapacağız. Bu sayede Laik ilkeler doğrultusunda bir hata yapmamış oluruz. Çünkü, Laiklik kendi içerisinde bu tarz sistemlere izin veren bir yönetim biçimidir ki Laik sistemde Mezhepler ve Tarikatlar gibi kuruluşlarda yasak değildir. Çünkü, Laik sistem senin kısıtlanmandan ziyade özgürlüğünü amaçlar. Bu sayede bu tarz etmenleri yapabiliriz. Bir diğer konumuz olan eğitime gelecek olursak; bence eğitim, öğretmenleri öncelikle sınama yoluyla alınarak olmalıdır. Misal, öğretmenin psikolojik testlere girmesi şart olmalıdır. Bu sayede daha düzgün öğretmenleri okullarıma almış oluruz. Tabii öğrenciler adına konuşmam gerekirse bence psikolojik yapıları denetmen ile beraber öğrenilmeli ve öğretmene iletilmelidir. Bu sayede öğretmen, öğrenciye nasıl yaklaşması gerektiğini kavrayabilir. Ayrıca zorba olan çocuk ilk üç uyarıya tepki vermezse okuldan men edilmelidir.

Ekleme: Ateist, Deist, Agnostik vb. dinlerin kitapları olmadığı için normal kanunlar doğrultusunda ceza alacaklar.

Benim kanaatimce ideal devlet yapısı adalet sistemi ve eğitim ile beraber tasarlanabilir. Bunu yapmanın yolu en başında adalet sistemini bir raya oturtmaktır. Adalet sistemini raya oturtmak için aslında basit ve etkili bir çözümüm mevcut. Bunu sağlamak için ülkede bulunan Müslüman halka Şeriat kanunları uygulanacak ve diğer dinler içinde kendi kitaplarında bulunan cezalar verilecek. Tabii bu cezaları esnetmek şart. Bunu da genel olarak mantık dışı kanunları atarak yapacağız. Bu sayede Laik ilkeler doğrultusunda bir hata yapmamış oluruz. Çünkü, Laiklik kendi içerisinde bu tarz sistemlere izin veren bir yönetim biçimidir ki Laik sistemde Mezhepler ve Tarikatlar gibi kuruluşlarda yasak değildir. Çünkü, Laik sistem senin kısıtlanmandan ziyade özgürlüğünü amaçlar. Bu sayede bu tarz etmenleri yapabiliriz. Bir diğer konumuz olan eğitime gelecek olursak; bence eğitim, öğretmenleri öncelikle sınama yoluyla alınarak olmalıdır. Misal, öğretmenin psikolojik testlere girmesi şart olmalıdır. Bu sayede daha düzgün öğretmenleri okullarıma almış oluruz. Tabii öğrenciler adına konuşmam gerekirse bence psikolojik yapıları denetmen ile beraber öğrenilmeli ve öğretmene iletilmelidir. Bu sayede öğretmen, öğrenciye nasıl yaklaşması gerektiğini kavrayabilir. Ayrıca zorba olan çocuk ilk üç uyarıya tepki vermezse okuldan men edilmelidir.

Ekleme: Ateist, Deist, Agnostik vb. dinlerin kitapları olmadığı için normal kanunlar doğrultusunda ceza alacaklar.
Adalet ve eğitim konusunda haklılık payın var fakat geri kalan her şey neredeyse süistimale açık. Adalet herkese eşit derece uygulanırsa laik ve düzenli bir toplum inşa edebilirsiniz. Hak, hukuk, adalet, insan hakları için tescil edilmeli, gökten inen batıl düşüncüler, rasyonelliği bozacaktır. Ben Müslüman'ım diyen herkese şeriat uygulamaya kalkarsan bu sistem kısa sürede yozlaşır ve çöker. Diğer şer-i hukuklar içinde geçerli. Bir kişi bir non-teist birini öldürüp şer-i hukukta ceza alamayabilir. Bu durumda adaleti söylediğin gibi esnetmeye çalışırsan, kutsallarına hakaret etmiş olacaksın. Yani adalet tek ve herkes için kayıtsız şartsız eşit uygulanmalı ve rasyonel olmalıdır. Ayrıca ideal devlet diye bir şey yoktur. Coğrafya bu işin büyük bir bölümünü oluşturur. Kimisi için demokrasi kurtuluş olurken, bizim gibi ülkelerde çok erken kabul edilmiş bir yönetim modelidir. Sayfalarca yazmak gerekir ama devlet yönetimi tavladan çok santranca benzer ona göre hareket edilmelidir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her nabza şerbet gibi olmuş ama düzenden çok karmaşanın anahtarı gibi. Adaletin göreceli olduğu ya da topluluklara göre farklılaştığı bir toplumun, birlik içinde süreğen bir devlet yapısına sahip olması beklenemez.

Adalet ve eğitim konusunda haklılık payın var fakat geri kalan her şey neredeyse süistimale açık. Adalet herkese eşit derece uygulanırsa laik ve düzenli bir toplum inşa edebilirsiniz. Hak, hukuk, adalet, insan hakları için tescil edilmeli, gökten inen batıl düşüncüler, rasyonelliği bozacaktır. Ben müslümanım diyen herkese şeriat uygulamaya kalkarsan bu sistem kısa sürede yozlaşır ve çöker. Diğer şer-i hukuklar içinde geçerli. Bir kişi bir non-teist birini öldürüp şer-i hukukta ceza alamayabilir. Bu durumda adaleti söylediğin gibi esnetmeye çalışırsan, kutsallarına hakaret etmiş olacaksın. Yani adalet tek ve herkes için kayıtsız şartsız eşit uygulanmalı ve rasyonel olmalıdır. Ayrıca idead devlet diye bir şey yoktur. Coğrafya bu işin büyük bir bölümünü oluşturur. Kimisi için demokrasi kurtuluş olurken, bizim gibi ülkelerde çok erken kabul edilmiş bir yönetim modelidir. Sayfalarca yazmak gerekir ama devlet yönetimi tavladan çok santranca benzer ona göre hareket edilmelidir.
Laik sistemde bu tarz din kanunları getirilebilir ve uygulanabilir ancak dediğiniz gibi suistimale açık olsa da Şeriat kanunlarını Türkiye'ye getirdiğimizde o isteyen kişiler gideceği için (çoğu suçlu) bizde rahat bir nefes alacağız. Kısaca, "esnetme" sözcüğünü kullanmamın sebebi bu.

Ekleme: Ben Şeriat kanunlarını sadece inanan insanlara uygulayacağım. Yani Laik sistem esas alınarak kanun işleyecek.

Bir kişi bir non-teist birini öldürüpşer-i hukukta ceza alamayabilir.
"esnetme" sözcüğünü kullanma bir başka sebebi.

O da uygulanacak. Sadece din ile uygularsak batarız.

Bu kanunlar neye göre ve kim tarafından belirlenecek? Daha kendi içinde ortaklaşamamış ve pek çok ayrılıklara vesile bir hadiseyi, nasıl standarda bağlayabileceksiniz ki?
Mesela, başörtüsü konusu, kadının s* objesi olarak görülmesi, kırbaç cezası ve parmak kesme cezası olmayacak.

Kısaca, sadece adı Şeriat kanunları olacak. Yoksa sistem aynı sistem. Hakim aynı hakim.

Laik sistemde bu tarz din kanunları getirilebilir ve uygulanabilir ancak dediğiniz gibi suistimale açık olsa da Şeriat kanunlarını Türkiye'ye getirdiğimizde o isteyen kişiler gideceği için (çoğu suçlu) bizde rahat bir nefes alacağız. Kısaca, "esnetme" sözcüğünü kullanmamın sebebi bu.

Ekleme: Ben Şeriat kanunlarını sadece inanan insanlara uygulayacağım. Yani Laik sistem esas alınarak kanun işleyecek.
"esnetme" sözcüğünü kullanma bir başka sebebi.
Bu esnetme değil, o kişilerce hakaret ve küfür olur. Esneteceğiniz şey inandıkları tanrının iradesine karşı koymak ve üzerine söz söylemektir. Size yazarken ne kadar mantıklı geldi bilmiyorum ama söylediğiniz hiçbir şey rasyonel değil ve hiçbir laik düzen bunu kabul edemez. Sayıp, sayamadığım bir çok karmaşaya sebep olur. Çok fazla yapılanma ve devlet içinde devletçikler oluşur ve kısa sürede toplum yozlaşır, çöker. Bu işin formülü belli. İnanç ve inançlar kişiler bazında olmalı ve asla öteye gidip, örgütleşmemelidir. Hele ki bir inancın kanunlaştırılması medeni değildir ve ilkeldir. Ahlaklı ve düzgün bir toplum yaratmak için, saf insan yeterlidir ve inancı dikkatte alınmadan herkesin hakkı eşit adaletli bir şekilde verilmelidir. Cezalarda, ödüllerde.