Soruya Allah nezdinde cevap vereceğim zira inandığım tanrının haricinde başka bir tanrı üzerinden cevap vermem kendi imanımla çelişkili olur.

@Platon 'un söyleyecekleri gayet yeterli. Ek olarak bahsetmek gerekirse...

Bir ressam her şeyi çizebilir. Ama çizdiğinin içine girip o çizim aleminde varlık olarak bulunamaz. Çünkü ikisi, çizen ve çizilen, farklı boyutlardır. Çizen varlığın çizilen varlık olarak var olması çizen sıfatının düşmesi anlamına gelir.

Allah bir yaratıcıdır.
X Y Z düzleminde yer alan her şey O'nun mülküdür.

Yaratıcı olan bir varlık, yarattığı düzlem ve düzlemin içinde olan her şey kıstasında değerlendirilemez.

Allah yaratıcıdır. Yaratılan yaratıcının müdahalesi altındadır.

Bu doğrultuda Allah, yarattığı varlık boyutunda değerlendirilmeye başlandığı an Allah'ın sıfatları alınmış olur ve Allah'tan söz etmek imkansız olur. Çünkü Allah değil o zaman X tanrıdan bahsediyor oluruz.

Allah'ın sonsuz kudreti insan tarafından algılanamaz. Çünkü güç, kudret kavramı yine X Y Z düzlemine ait kavramlardır. Yaratılan boyuta ait kelimeler ile yaratıcı konumunda olan bir varlığı nitelemek mantıki açıdan sınırlı olur. O sınır da insanın kullandığı yani yaratılanın kullandığı dil organıdır. Yine dil, yani yaratılan nezdinde yaratıcıya sıfatlar yüklemek ve bu sıfatlar ile mutlak bir değerlendirme yapmak hatalıdır.
Sorulan soru ile hiç bir alakası olmayan bir yanıt.

Sorulan soru ile hiç bir alakası olmayan bir yanıt.
Aksine gayet güzel yanıt. Ne bekliyordun ki? Soracağınız soruların, ortaya attığınız argümanların güçlü bir temeli olması lazım. Bu tarz sorulan sorular, temelsiz ve çok basit cevaplarla kolaylıkla ortadan kaldırılacak şeyler.
"Tanrı dört köşeli bir üçgen yaratabilir mi?"
"Tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi?"
"Tanrı yeryüzüne inebilir mi?"
Bu tarz soruları en geç ortaokul veya lise çağında sorman sonrasında da bırakman lazım. Lise kategorisine ait bir soru.

Aksine gayet güzel yanıt. Ne bekliyordun ki? Soracağınız soruların, ortaya attığınız argümanların güçlü bir temeli olması lazım. Bu tarz sorulan sorular, temelsiz ve çok basit cevaplarla kolaylıkla ortadan kaldırılacak şeyler.
"Tanrı dört köşeli bir üçgen yaratabilir mi?"
"Tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi?"
"Tanrı yeryüzüne inebilir mi?"
Bu tarz soruları en geç ortaokul veya lise çağında sorman sonrasında da bırakman lazım. Lise kategorisine ait bir soru.
Cevap bekliyorum “Tanrının kudretini algılayamayız diyip kesip attırmak bir cevap değil veya Tanrı zamandan ve mekandan muaf” diyip 300 satır yazmak bir cevap değil.

Soruyu tekrar yazıyorum:

Tanrı kendine bir kaya yaratabilir mi ki, kendi kaldıramayacağı kadar ağır olsun?

Cevap bekliyorum “Tanrının kudretini algılayamayız diyip kesip attırmak bir cevap değil veya Tanrı zamandan ve mekandan muaf” diyip 300 satır yazmak bir cevap değil.

Soruyu tekrar yazıyorum:

Tanrı kendine bir kaya yaratabilir mi ki, kendi kaldıramayacağı kadar ağır olsun?
Kimsenin kestirip attığı yok. Basit bir soruya, denize düşüp yılana sarılmak misali sarılan sensin.

Tanrının kudretini algılayamayız diyip kesip attırmak bir cevap değil veya Tanrı zamandan ve mekandan muaf” diyip 300 satır yazmak bir cevap değil.
Kardeşim eğer inançsız biriysen ve derdin inançlıları kararsızlığa itmek veya onları bir tartışmada yenmekse, yerinde olsam bir inançlıyı iddia ettiği yerden vurmaya çalışırdım. Sen benim inandığım şeyin aksini kabul etmemi ve böyle cevap vermemi bekliyorsun, bunu nasıl yapayım? Ben Allaha inanıyorum ve o bana mekandan münezzeh olduğunu söylüyor. O halde senin soruna da cevabım bu olmalı. Nasıl bir cevap bekliyorsun?
Ayrıca papağan gibi niye aynı soruyu tekrarlıyorsun, başka bir argüman yok mu elinde?

Ayrıca papağan gibi niye aynı soruyu tekrarlıyorsun, başka bir argüman yok mu elinde?
Konunun açılış amacı bu soru zaten okuman yazman varsa anlarsın diye düşündüm, ben de argüman çok ama elindeki argümanın sadece zamandan ve mekandan muaf olan bir varlığın bir kaya yaratamayacak olması komik.

Konunun açılış amacı bu soru zaten okuman yazman varsa anlarsın diye düşündüm, ben de argüman çok ama elindeki argümanın sadece zamandan ve mekandan muaf olan bir varlığın bir kaya yaratamayacak olması komik.
Belki de sorunun cevabı budur kardeş. Bu tarz sorular 2011 yıllarında Facebook Ateizm yayma derneklerinde falan soruluyordu. Yıl 2024 oldu ya hani, belki biraz seviye gelişir diye düşünmüştüm :D
Soru basit olunca cevabı da basit oluyor tabi.

Belki de sorunun cevabı budur kardeş. Bu tarz sorular 2011 yıllarında Facebook Ateizm yayma derneklerinde falan soruluyordu. Yıl 2024 oldu ya hani, belki biraz seviye gelişir diye düşünmüştüm :D
Soru basit olunca cevabı da basit oluyor tabi.
Üslubundan belli oluyor nasıl biri olduğun, ayrıca 2011’de yayınlanan soru gelişmemiş ama 1600 yıllık kitaptaki hikayeler ileri görüşlü.

Doğru gerçi kitap zamandan ve mekandan muaftır kesin 😄