Tanrı, önceden yapacaklarımızı biliyorsa neden bize imtihan veriyor?

Anlatmaya çalıştığım olay; zaman kavramı geçersizse benim olduğum zaman dilimini nasıl görebiliyor? Çünkü direkt bir zaman çizelgesi yok. O zaman ben bir zaman çizelgesindeyken "zaman" olmadan beni nasıl gözlemleyebileceği merak uyandırıcı.

Zaman çizelgesini yaratıyor. Şöyle düşünmen daha açıklayıcı olur;

Laboratuvar ortamında yaratılan bir hücreyi düşün. Onun oluşumundan itibaren gözlemlendiğini.. Şimdi bu orantıyı, Tanrı-insan ilişkisine uygula..

Zamanı gözlemlemesi için zamanın dışında olması gerekir. Eğer zamana tabii olursa, gözlemleyemez.

He ama zamanı gözlemleyebildiği için açılan konunun cevabı, HAYIR.. Yani, her şeyi bilen bir Tanrının imtihanı geçersizdir. Eğer Tanrı, keyfine göre "Size ne ulan Ben buna imtihan diyorum." diyorsa da buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama bu gerçek anlamda bir imtihan değildir.

Beni gözlemlediği çizelge zamanın içerisinde değil mi?

Hocam ruhen var ama beynen mi yok ne?
Hocam, daha nasıl örneklendireyim?

Şu örnek daha doğru olur;

Bir yazılımcısın ve open world bir oyun evreni yarattığını düşün. Oyunun içine karakterler koydun. O karakterler, özgür bir irade yanılgısı içerisinde hareket edecek. Ama yaratıcı sensin ve neler yaptıklarını biliyorsun. Ve en önemlisi, sen o evrenin zamanına tabii değilsin.

Hocam zamanın içerisinde bir gözlemci. Zamanı istediği zaman def edebilir. Fakat ben zaman içerisinde olduğum için beni gözlemleyebiliyor.

Hocam zamanın içerisinde bir gözlemci. Zamanı istediği zaman def edebilir. Fakat ben zaman içerisinde olduğum için beni gözlemleyebiliyor.
Zamanın içerisinde olup, zamanı değiştirmek kulağa mantıksız geliyor. Şunun gibi,

Yılanın, kendi kuyruğunu yutmasına başlayıp, kendini bitirmesi gibi.. Ama tabii teoride olabilir de.. Bilmiyorum ama şu bilgi Tanrı varsa doğrudur,

"Tanrı, zamanı ve mekanı yaratmıştır. Tanrı zaman ve mekana ait değildir."

Yapacaklarımızı bilmesi değil, direkt kaderimizi yazıyor İslam dininden bahsediyorsak. Böyle bir durumda imtihandan söz edilemez.

Hocam dediğim şey; benim zamanımın gözlemini yapıyor. Bu sebeple ben zamanın içerisindeysem gözlemci dış bir katman çevresinde zaman/zamanımsı bir katmandan beni izliyor.

Ek: Ya Tanrı zamansa?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…