Eki Görüntüle 79264

(Gözlemci), (Geçmişteki sen)'in, hangi olayları yaşayarak (Şimdiki sen) olacağını biliyor. Çünkü (Gözlemci), zamana ve mekana bağlı değildir.

Soru şu;

(Gözlemci), (Geçmişteki sen)'in yaşadıklarını gözlemeye başladığında olaylarda değişiklik olur mu?

Eğer "Değişir." dersen, (Gözlemci)'nin elinde gerekli bilgiler olmasına rağmen hâlâ bilinmezliğin hakim olduğunu söylersin. O zaman da "Bir Tanrı var ve her şeyi yarattı. Ama yarattığı bir insanın ne yapacağını bilmiyor." demiş olursun ki, bilmeyen bir Tanrı kudretli olamaz.

Eğer "Değişmez." dersen, (Gözlemci)'nin elinde bilgiler doğrultusunda (Geçmişteki sen)'in yaşayacağı tüm olayları (Gözlemci), (Şimdiki sen)'e kadar bilecektir ki, o zaman da (Geçmişteki sen) herhangi bir irade doğrultusunda seçim yapamaz.

Ve (Gözlemci), Üçüncü Halin İmkansızlığı İlkesi'nin dışında çıkamaz.

Ve (Gözlemci), yapılan ya da yapılacak tüm eylemlere hakim olduğu için özgür irade geçersiz sayılacaktır.
Anlatmaya çalıştığım olay; zaman kavramı geçersizse benim olduğum zaman dilimini nasıl görebiliyor? Çünkü direkt bir zaman çizelgesi yok. O zaman ben bir zaman çizelgesindeyken "zaman" olmadan beni nasıl gözlemleyebileceği merak uyandırıcı.

Anlatmaya çalıştığım olay; zaman kavramı geçersizse benim olduğum zaman dilimini nasıl görebiliyor? Çünkü direkt bir zaman çizelgesi yok. O zaman ben bir zaman çizelgesindeyken "zaman" olmadan beni nasıl gözlemleyebileceği merak uyandırıcı.
Zaman çizelgesini yaratıyor. Şöyle düşünmen daha açıklayıcı olur;

Laboratuvar ortamında yaratılan bir hücreyi düşün. Onun oluşumundan itibaren gözlemlendiğini.. Şimdi bu orantıyı, Tanrı-insan ilişkisine uygula..

Zamanı gözlemlemesi için zamanın dışında olması gerekir. Eğer zamana tabii olursa, gözlemleyemez.

He ama zamanı gözlemleyebildiği için açılan konunun cevabı, HAYIR.. Yani, her şeyi bilen bir Tanrının imtihanı geçersizdir. Eğer Tanrı, keyfine göre "Size ne ulan 🤬 Ben buna imtihan diyorum." diyorsa da buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama bu gerçek anlamda bir imtihan değildir.

Zaman çizelgesini yaratıyor. Şöyle düşünmen daha açıklayıcı olur;

Laboratuvar ortamında yaratılan bir hücreyi düşün. Onun oluşumundan itibaren gözlemlendiğini.. Şimdi bu orantıyı, Tanrı-insan ilişkisine uygula..

Zamanı gözlemlemesi için zamanın dışında olması gerekir. Eğer zamana tabii olursa, gözlemleyemez.

He ama zamanı gözlemleyebildiği için açılan konunun cevabı, HAYIR.. Yani, her şeyi bilen bir Tanrının imtihanı geçersizdir. Eğer Tanrı, keyfine göre "Size ne ulan 🤬 Ben buna imtihan diyorum." diyorsa da buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama bu gerçek anlamda bir imtihan değildir.
Beni gözlemlediği çizelge zamanın içerisinde değil mi?

Seni gözlemlediği çizelge zamanın içerisinde, kendisi değil.
Hocam ruhen var ama beynen mi yok ne?

Bir kağıt al ve üzerine bir çizgi çiz. Sonra hayali olarak bir karakter yarat ve çizdiğin çizginin onun zaman çizelgesi olduğunu düşün. Sen o çizginin üzerinde misin?
Üzerinde olsam bile yapım aşamasında zamanın içindeyim. Sadece dışarıdan izliyorum.

Hocam ruhen var ama beynen mi yok ne?
Hocam, daha nasıl örneklendireyim?

Şu örnek daha doğru olur;

Bir yazılımcısın ve open world bir oyun evreni yarattığını düşün. Oyunun içine karakterler koydun. O karakterler, özgür bir irade yanılgısı içerisinde hareket edecek. Ama yaratıcı sensin ve neler yaptıklarını biliyorsun. Ve en önemlisi, sen o evrenin zamanına tabii değilsin.

Hocam, daha nasıl örneklendireyim?

Şu örnek daha doğru olur;

Bir yazılımcısın ve open world bir oyun evreni yarattığını düşün. Oyunun içine karakterler koydun. O karakterler, özgür bir irade yanılgısı içerisinde hareket edecek. Ama yaratıcı sensin ve neler yaptıklarını biliyorsun. Ve en önemlisi, sen o evrenin zamanına tabii değilsin.
Hocam zamanın içerisinde bir gözlemci. Zamanı istediği zaman def edebilir. Fakat ben zaman içerisinde olduğum için beni gözlemleyebiliyor.

Hocam zamanın içerisinde bir gözlemci. Zamanı istediği zaman def edebilir. Fakat ben zaman içerisinde olduğum için beni gözlemleyebiliyor.
Zamanın içerisinde olup, zamanı değiştirmek kulağa mantıksız geliyor. Şunun gibi,

Yılanın, kendi kuyruğunu yutmasına başlayıp, kendini bitirmesi gibi.. Ama tabii teoride olabilir de.. Bilmiyorum ama şu bilgi Tanrı varsa doğrudur,

"Tanrı, zamanı ve mekanı yaratmıştır. Tanrı zaman ve mekana ait değildir."

Zamanın içerisinde olup, zamanı değiştirmek kulağa mantıksız geliyor. Şunun gibi,

Yılanın, kendi kuyruğunu yutmasına başlayıp, kendini bitirmesi gibi. Ama tabii teoride olabilir de. Bilmiyorum ama şu bilgi Tanrı varsa doğrudur,

"Tanrı, zamanı ve mekanı yaratmıştır. Tanrı zaman ve mekana ait değildir."

Hocam dediğim şey; benim zamanımın gözlemini yapıyor. Bu sebeple ben zamanın içerisindeysem gözlemci dış bir katman çevresinde zaman/zamanımsı bir katmandan beni izliyor.

Ek: Ya Tanrı zamansa?