Tanrı senin ne yapıp edeceğini biliyor ancak sana karışmıyor sen kendi iraden ile istediğin yere gidiyorsun.

Ya yoksa? İrade de, tanrıda aslında senin içsel düşüncense?

Sorunun cevabını vermişsin zaten.
O zaman neden her insan eşit bir şartla imtihan edilmiyor?

Dostum zaman ve mekan yaratılan şeyler. Eğer Tanrıdan bahsediyorsak ki Tanrı her şeyi yaratmıştır. Dolayısıyla zamanı ve mekânı da yaratmıştır.
Çok basit bir cevap.

Bu bir cevap, zaman kavramının dışındadır Tanrı. Sen ne yaparsan yap Tanrı senin yaptığın şeyi biliyor olacak. Zaman kavramının dışında olduğu için anlatması zor o kadar.

Tanrı zaman kavramının dışındaysa senin yaşadığın zamanı nasıl görüyor? Tanrı her ikisinin ortasıdır. Yaşam ve ölüm gibi düşün.

Senin olacakları görmen için. Mesela iki kişi düşün ikisi de eşit şartlar altında bir sınava çalışıyor. Ama biri düzgünce çalışırken diğeri çalışmayı reddediyor. Sınav gelince çalışan iyi bir not diğeri kötü bir not alıyor. Bu kişileri sınava sokmadan alacakları notları verirsek, sorgularlar ve kötü not alan kişi "neden kötü not verdiniz, sınava girsem yapardım" diye yakınır. Kısaca senin yaptıklarına bir bir şahit olarak ona göre cennet cehenneme gitmen.

Peki soruyu değiştirelim. Bir insan bok çukurunda yaşarken diğeri lüks bir malikanede yaşıyor. İkisinin şartları eşit mi?

Ben şunu düşünüyorum, tamam Tanrı her şeyi biliyor olabilir fakat yaşamadığı bir şey için bir insanı suçlayamaz. Şöyle düşünelim;

Bir suç işleyeceksiniz gelecekte, ve mahkemede 15 yıl sonra işleyeceğiniz suç için yargılanıyorsunuz. Bu çok adaletsizce ve saçma olurdu. Ben bu yüzden herkesin kendi imtihanını yaşadıktan sonra cezalarını veya ödüllerini alacaklarını düşünüyorum.

Eğer tanrı varsa bence; yaşadığımız ortamı biz gördüğümüz müddetçe görüyor, duyuyor, yaşıyor ve anlıyor. Çünkü tanrı bizi bizden daha iyi tanıyor. Bu sebeple yaşadıklarımıza karar verirken bizi adeta bir denetmen gibi denetliyor.

Her seye kadir oldugu icin ne yapacagimi ve cennete ya da cehenneme gidecegimi biliyor olmali. Basit tabiriyle, benim sinavdan kac alacagimi bildigi halde sinava sokan bir ogretmen. Baslamadan bitmis bir sinav...