Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hadi bu imkansız olay oldu diyelim, ensest ilişkiyi nasıl açıklayacaksın, onu söyle, ne tarafından tutarsan tut elinde kalıyor ben tek hücreli bir/birkaç canlıdan bu kadar çeşitliliğe ulaştığımız bir senaryoyu kabul etmeyi tercih ederim.

Hâlâ düz mantıkla bakıyorsunuz olaya, @Deniz744 çok güzel açıklamış, ben felsefeci değilim onun gibi açıklayamam ama, yok kalemin yapanı, telefonun yapanı cartun curtun yapanı varsa bu evrenin de bir yaratanı vardır gibisinden klişeleşmiş bir ifadenin saçma olduğunu düşünüyorum.

Hocam karşı görüşe saygı duyarım ama mantıklı olmak gerekir. Belli bir çerçevenin içinden sabit fikir ve bakış açısıyla bakmak yerine empati kurup acaba bu kişi neden bu şekilde düşünüyor, onun dediği mantiklı olabilir mi diye sormak lazım bence. Ben bu dediklerimi pek çok kez yaptığımı düşünüyorum. Mesela zamanında putperestler neden puta tapıyorlar, sebebi nedir, mantıklı bir tarafı var mı ya da cinsiyet seçimi normalden farklı olanlar neden böyle bir bakış açısına sahip veya ateistler neden Allah'a inanmazlar gibi gibi kendime pek çok kez sordum. Ama hepsinde uzun uzun düşünsemde empati kurmayı denesem de sonuç aynı yola çıkıyor putperestler ve cinsiyet eğilimi farklı olanlar sapkın, ateistler ise yolda gidiyorlar. Sizin fikirlerinize de mantıklıysa eğer saygı duyarım. Ama dediğim gibi söylediğim mantıklı olduğunu düşündüğüm cümleye klişe denmesini doğru bulmuyorum.

Bu arada tanri dediğimiz varlık zaten sonradan varolmuş ise tanrı olmaz. Ayrıca sizin yanlış dediğiniz şey bir başkası için onun bakış açısından doğru olabilir ve bu şey aslında sizin yanlış zannetmenize rağmen gerçekten doğru bir şey olabilir bunu bilemeyiz. Ben bu konuyla ilgili müsait olsam ve mesajları anlık direk görebilsem uzun uzun konuşurum.

El kadar kalemden devasa binalara kadar her şeyi yapan ustaları vardır. Peki bu saydığım şeyleri yapan birileri varken bu koskoca şaheser evreni yaratan bir sanatçı olamaz mı?
Koskoca şaheser evreni yaratabilecek kadar kudretli, akıl almaz bir sanatçının yaratanı olmaz mı? Koskoca şaheser evreni yaratabilecek kadar kudretli, akıl almaz bir sanatçının yaratanının yaratanı olmaz mı? Koskoca şaheser evreni yaratabilecek kadar kudretli, akıl almaz bir sanatçının yaratanının yaratanının yaratanı olmaz mı?

Kendine o kadar soru sorup da bu soruyu sormadın mı cidden yoksa sadece kendi vicdanını rahatlatmak için mi soru soruyorsun? :)

Koskoca şaheser evreni yaratabilecek kadar kudretli, akıl almaz bir sanatçının yaratanı olmaz mı? Koskoca şaheser evreni yaratabilecek kadar kudretli, akıl almaz bir sanatçının yaratanının yaratanı olmaz mı? Koskoca şaheser evreni yaratabilecek kadar kudretli, akıl almaz bir sanatçının yaratanının yaratanının yaratanı olmaz mı?

Kendine o kadar soru sorup da bu soruyu sormadın mı cidden yoksa sadece kendi vicdanını rahatlatmak için mi soru soruyorsun? :)

Vallahi hocam koskoca sonsuz kudret sahibi olan yaratıcıyı yaratan bir varlık olduğunu düşünmüyorum. Bu fikirde bana son derece saçma ve absürt geliyor. Sizin dediğinize bakarsak o zaman çok tanrılı dinler asıl gerçek olan oluyor.

Vallahi hocam koskoca sonsuz kudret sahibi olan yaratıcıyı yaratan bir varlık olduğunu düşünmüyorum. Bu fikirde bana son derece saçma ve absürt geliyor. Sizin dediğinize bakarsak o zaman çok tanrılı dinler asıl gerçek olan oluyor.
Anlamak istemeyene hiçbir şey anlaşılmaz. Yukarıda yazdığın o empati geyikleri, düşünmeler falan hepsi tamamen kendini kandırma :) Basitçe, erkek gibi söyle işte: İnanmak istiyorum, inanınca rahat hissediyorum, bitsin gitsin. Bu kadar. Her şeye illa mantık sokmana gerek yok. Paşa gönlüm öyle istiyor de, ben de eyvallah diyeyim bitsin. Bilim, mantık falan diye diye boş yere kendinizi kandırıyorsunuz sadece.

İddia nedir? Hemen bakalım.
El kadar kalemden devasa binalara kadar her şeyi yapan ustaları vardır. Peki bu saydığım şeyleri yapan birileri varken bu koskoca şaheser evreni yaratan bir sanatçı olamaz mı? Hem mantıklı da.
Bu mesajındaki mantık nedir? Kalem gibi basit şeyleri, binaları yapan birileri var. O zaman kalemden daha karmaşık, çok daha büyük, çok daha kudretli bir "şey" olan evrenin kalem ve binayı yapan insandan daha güçlü, daha muhteşem bir "yapıcı"ya ihtiyacı var. Bu mantığa dayanarak ilerlersek evrenden de daha büyük, daha karmaşık bu yaratıcının da bir yaratıcıya ihtiyacı olur:)

Bak bu senin mantığın. Bunu anlamak çok kolay. Kalemden evrene gitmek son derece mantıklı ama tamamen aynı düşünce biçimiyle evrenden tanrıya gitmek mi mantıksız? Yapma bunu işte.

Topu taca atıyorsun. Tanrıya gidene kadar her şeyin yapıcıya ihtiyacı var, tanrıya gelince aaaa o sonsuz, ezeli ve ebedi. Ben de onu evren için diyorum işte. Senden 1 adım önce duruyorum. İstersen evrene tanrı de, pek de önemli değil.
Sizin dediğinize bakarsak o zaman çok tanrılı dinler asıl gerçek olan oluyor.
Buna cevap verme gereği bile duymuyorum, eminim biraz düşünürsen kendin bulursun aklımdaki cevabı:)

Tanrıya gidene kadar her şeyin yapıcıya ihtiyacı var, tanrıya gelince aaaa o sonsuz, ezeli ve ebedi.
Ayrıca arkadaş inatla Tanrı değil Allah kavramıyla konuşuyor. Senin inandığın dine göre tanrının kavramları kusursuz vs. Ama başka dinlerde öyle olmayabilir. Burada Allah var mı demiyoruz. Tanrı var mı diyoruz.

tanrının(denmesi gereken adıyla allahın)
Gerçi bu arkadaş pek oralı değil gibi. Herkesin Tanrı demeyi bırakıp kendi inandığı dinin tanrısının ismini demesini istiyor. :D

• Beğendim
İfadeler: 144
Anlamak istemeyene hiçbir şey anlaşılmaz. Yukarıda yazdığın o empati geyikleri, düşünmeler falan hepsi tamamen kendini kandırma :) basitçe, erkek gibi söyle işte: İnanmak istiyorum, inanınca rahat hissediyorum, bitsin gitsin. Bu kadar. Her şeye illa mantık sokmana gerek yok. Paşa gönlüm öyle istiyor de, ben de eyvallah diyeyim bitsin. Bilim, mantık falan diye diye boş yere kendinizi kandırıyorsunuz sadece.

İddia nedir? Hemen bakalım.

Bu mesajındaki mantık nedir? Kalem gibi basit şeyleri, binaları yapan birileri var. O zaman kalemden daha karmaşık, çok daha büyük, çok daha kudretli bir "şey" olan evrenin kalem ve binayı yapan insandan daha güçlü, daha muhteşem bir "yapıcı"ya ihtiyacı var. Bu mantığa dayanarak ilerlersek evrenden de daha büyük, daha karmaşık bu yaratıcının da bir yaratıcıya ihtiyacı olur:)

Bak bu senin mantığın. Bunu anlamak çok kolay. Kalemden evrene gitmek son derece mantıklı ama tamamen aynı düşünce biçimiyle evrenden tanrıya gitmek mi mantıksız? Yapma bunu işte.

Topu taca atıyorsun. Tanrıya gidene kadar her şeyin yapıcıya ihtiyacı var, tanrıya gelince aaaa o sonsuz, ezeli ve ebedi. Ben de onu evren için diyorum işte. Senden 1 adım önce duruyorum. İstersen evrene tanrı de, pek de önemli değil.

Buna cevap verme gereği bile duymuyorum, eminim biraz düşünürsen kendin bulursun aklımdaki cevabı:)

Hocam mesajınızın yarısında beni attığım mesajları umursamadan direk alay eder gibi konuşuyorsunuz. Üstüne bir de ders verir gibi bir şeyler anlatıyorsunuz. Yani size hak vermemem bu üsluptan dolayı bence gayet normal bence. Ayrıca kendi bildiğime inanıyorum çünkü kendi bildiğim ilah diğer yolların sapkınlık olduğunu söylüyor. Ayrıca bunu söyleyip verdiği delillerde beni ikna etmeye yetiyor. Sizi ikna edemediyse inanmayabilirsiniz. Sonra eğer varsa(bence var) öteki tarafta gerçek olan sizin inanciniz mi benim inancim mı görebiliriz diye düşünüyorum.

@11100, sorduğun soruları, cevapları, argümanları sakin ve temiz kafayla düşün verdiğim cevapların üslubunu anlayacaksın. Allah'ın Allah'ı diyorum sana, sonsuza kadar uzatırım, her tanrının tanrısının tanrısı derim diyorum sana, kalkıp "çok tanrılı dinler gerçek oluyor o zaman" diyorsun. Bu cevaba asıl verilecek karşılık belli de iyi niyetli olduğun için yine anlatmaya çalışıyorum sana bir şeyler.

Neyse. Hayırlı geceler, Allah rahatlık versin. En azından iyi niyetlisin, yeter de artar bile.

@11100, sorduğun soruları, cevapları, argümanları sakin ve temiz kafayla düşün verdiğim cevapların üslubunu anlayacaksın. Allah'ın Allah'ı diyorum sana, sonsuza kadar uzatırım, her tanrının tanrısının tanrısı derim diyorum sana, kalkıp "çok tanrılı dinler gerçek oluyor o zaman" diyorsun. Bu cevaba asıl verilecek karşılık belli de iyi niyetli olduğun için yine anlatmaya çalışıyorum sana bir şeyler.

Neyse. Hayırlı geceler, Allah rahatlık versin. En azından iyi niyetlisin, yeter de artar bile.

İyi niyetli değil sadece forum kurallarından dolayı küfür edemiyor ve saygılı konuşmak zorunda.

Hocam mesajınızın yarısında beni attığım mesajları umursamadan direk alay eder gibi konuşuyorsunuz. Üstüne bir de ders verir gibi bir şeyler anlatıyorsunuz. Yani size hak vermemem bu üsluptan dolayı bence gayet normal bence. Ayrıca kendi bildiğime inanıyorum çünkü kendi bildiğim ilah diğer yolların sapkınlık olduğunu söylüyor. Ayrıca bunu söyleyip verdiği delillerde beni ikna etmeye yetiyor. Sizi ikna edemediyse inanmayabilirsiniz. Sonra eğer varsa(bence var) öteki tarafta gerçek olan sizin inanciniz mi benim inancim mı görebiliriz diye düşünüyorum.

Senin inandığın ilah aynı zamanda cennette bol bol s1kişeceğini hatta her s1ktiğin kadının tekrar bakire olacağını söylüyor. Sen cennette yapacağın sex ve içeceğin şarap için inanıyorsun buna. Anlayacağın dilden anlatayım sana.
Hiçbir şey karşılıksız değildir sen bu tanrıya inanıyorsun ki senin için bir şeyler yapsın, peki neden? Niye seni önce yaratıp sonra hayatta neler yapacağını yazıp sonra tamamen yazdığı hayatı yaşayınca seni s1kinin keyfine göre cennete veya cehenneme atan bir tanrı.
Şey mi diyor "bu p1çi sevmedim buna seri katil yazıyorum ölünce cehenneme atıveririz" ayrıca tanrı denen varlık neden biz insanlar gibi basit su şeker demirden oluşan canlıların konuştuğu dille aynı dili konuşsun?
Daha argo anlattım umarım anlamışsındır.
2 sorum var şimdi sana.
Tanrı nasıl ve neden kendi kendine var olabilir.
Madem yaşayacağın hayatı biliyor o zaman cennet ve cehennem neden var?
Bunları cevapla bekliyorum.

+ Allah Arapça tanrı Türkçe god İngilizce yani Allah değil tanrı "tanrı değil Allah" yazmışsın ya hani.

Son düzenleme:
İyi niyetli değil sadece forum kurallarından dolayı küfür edemiyor ve saygılı konuşmak zorunda.

Senin inandığın ilah aynı zamanda cennette bol bol s1kişeceğini hatta her s1ktiğin kadının tekrar bakire olacağını söylüyor. Sen cennette yapacağın sex ve içeceğin şarap için inanıyorsun buna. Anlayacağın dilden anlatayım sana.
Hiçbir şey karşılıksız değildir sen bu tanrıya inanıyorsun ki senin için bir şeyler yapsın, peki neden? Niye seni önce yaratıp sonra hayatta neler yapacağını yazıp sonra tamamen yazdığı hayatı yaşayınca seni s1kinin keyfine göre cennete veya cehenneme atan bir tanrı.
Şey mi diyor "bu p1çi sevmedim buna seri katil yazıyorum ölünce cehenneme atıveririz" ayrıca tanrı denen varlık neden biz insanlar gibi basit su şeker demirden oluşan canlıların konuştuğu dille aynı dili konuşsun?
Daha argo anlattım umarım anlamışsındır.
2 sorum var şimdi sana.
Tanrı nasıl ve neden kendi kendine var olabilir.
Madem yaşayacağın hayatı biliyor o zaman cennet ve cehennem neden var?
Bunları cevapla bekliyorum.

+ Allah Arapça tanrı Türkçe god İngilizce yani Allah değil tanrı "tanrı değil Allah" yazmışsın ya hani.

Hocam emin olun forum izin verse bile aklımdan küfür etmekle ilgili en ufak bir şey geçmedi siz diyene kadar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.