Makaleler
6
1718135497197.webp
iOS 18... Bir zamanlar hakkında taş ve sopa esprileri yaptığımız, bize çok astronomik gelen sürümleri artık ciddi ciddi kullanıyor olmak açıkçası garip. 10 sene önce iOS 8 çıktığında bir gün iOS 18'i de göreceğim hiç aklıma gelmezdi. Her neyse efenim zaman akıp gidiyor ve gün geçmiyor ki yeni bir iOS sürümü tanıtılsın. Dün WWDC 2024 etkinliğinde Apple birçok yeni sürüm tanıttı ürünleri için; watchOS 11, adını söylerken hem küfür ediyormuş gibi gelen hem de futbolcu ismi gibi duran macOS 15 Sequoia, eğer multi milyoner zengin değilseniz sizi ilgilendirmeyen visionOS 2, tvOS 18 ve günün kahramanı iOS 18.

Bizim konumuz tabii ki iOS 18. Çünkü Türkiye'de kullanılan en yaygın Apple yazılımı tabii ki iOS. Bildiğiniz üzere geçen sene iOS 17 tanıtımı bayağı sönük geçmişti. O zamanlar da demiştim iOS 17 sadece ufak bir güncelleme olacak diye. Asıl değişiklik içeren ana güncellemenin ise iOS 18 olacağını belirtmiştim. Tahminim de tuttu açıkçası. iOS 18'e dair beklentiler yapay zeka muhabbetinden ötürü çok büyüktü. Ancak yapay zeka özellikleri 15 Pro istediği için tabii şu an bu beklentiler yerini hayal kırıklığına bıraktı. Ama endişe etmeyin, iOS 18 yine de son yılların en büyük güncellemesi denebilir - en azından arayüz adına -. Şimdi gelin hep beraber tüm detayları ile iPhone 12 Pro üstünde inceleyelim.

> Tüm Yenilikler<
- Ana Ekran -
IMG_7663.webp
iOS 18'in şüphesiz ilk dikkat çeken ve lansmanda da bolca bahsedilen özelliği ana ekran kısmında oldu. Yıllardır iOS 7 ikonlarının sıkıcılığından yakınanlar toplansın. Yukarıda ki görselde de göreceğiniz üzere artık karanlık modda kullanırken ikonların rengi karanlık mod ile uyumlu olmak adına kararıyor. Ha şahsi görüşüm bu büyük bir yenilik olarak sunulamaz. Ve bir Android kadar da özelleştirilebilir değil halen ikonlar. En azından yine de bir gelişme var bu konuda. Bu karanlık mod ikonlarının yanı sıra isterseniz sistem genelinde ki tüm ikonları istediğiniz tek bir renk ile dönüştürebiliyorsunuz.
IMG_7664.webp
Evet bu özellik size çok tanıdık gelebilir sayın Android kullanıcıları. Google'ın Android 12 ile 3 sene önce tanıttığı bir özellik bu. iOS 18 ile beraber artık bu platformda da bu özellik var. İşin açıkçası iOS arayüzü açısından bakarsak kendi öznelinde büyük bir değişiklik. Ama rakibi bu özelliği zaten 3 senedir kullanıma sunduğu için büyük bir değişiklik olmaktan çıkıyor.

IMG_7665.webp
Ve gözü iyi seçemeyen dede ve nineler için büyük ikon seçeneği eklenmiş arkadaşlar. İkonları büyütmeye yarayan bir seçenek var. Bu ekrana ulaşmak için ana ekranın boş bir kısmına basılı tutup ardından sol üst köşeden düzenle butonuna basıp özelleştir seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Ana ekran ile ilgili bir de ikonları Android gibi herhangi bir hizalama sistemi olmadan ekranın dilediğiniz yerine koyma özelliği geldi. Yani artık boşluk bırakabiliyorsunuz ikonlar arasında. Bunu göstermeme gerek yok sanırsam görseliyle beraber. Siz anlamışsınızdır ne demek istediğimi. Ana ekran ile ilgili değişiklikler şimdilik bundan ibaret. İlerleyen beta sürümlerin de yeni bir şeyler eklenebilir belki.

- Kilit Ekranı -
vl9e3mx0h8481.webp
Yıl 2017, iPhone X yeni çıkmıştı. iPhone X'in fiziksel bir ana ekran tuşu olmadığı için iOS 11'in tüm arayüzü baştan aşağı tekrar dizayn edilmişti. İşte bu tekrar dizayn edilme sürecinde kilit ekranının sol ve sağ köşelerine o dönem 3D Touch, şimdi ise Haptic Touch ile çalışan iki kısayol eklenmişti. Tabii bunu gören biz kamiller iOS 12 ile oraya özelleştirme seçenekleri falan geleceğini düşünmüştük. Sonra iOS 12, 13, 14, 15 derken o özellik hiçbir zaman gelmedi. Orası hep sadece flaş ve kamera açmaya yarayan gereksiz ucube bir tuş olarak kaldı. Haydi flaş işimize yarıyordu ama oradan kamera açmak bana hep saçma gelmişti şimdiye kadar.

Apple'ın bir huyu var; bir özellik ne kadar çok istenirse o özelliği asla eklemez. Ama ne zaman unutulmaya yüz tutar o özellik, hemen eklerler. Evet artık kilit ekranı kısayolları tam 7 sene sonra özelleştirilebiliyor. Kutlayalım bunu. Kent var, Marlboro var. Hangisinden içersiniz?

WhatsApp Görsel 2024-06-11 saat 18.54.05_c09f2567.webp

Şaka bir yana buraya ben şimdiden göreceğiniz üzere farklı kısayollar eklemiş bulunmaktayım. Şahsen hala çok işlevsel değil bu kısım. Sadece 2 tane kısayol ekleyebiliyoruz. Mesela o kısayolun üzerine hafif basılı tutunca başka kısayolların çıktığı bir pencere açılabilirdi. Yine bu da bir ilerleme tabii. 7 yıl sonra nihayet orayı özelleştirebiliyoruz. Aşağı doğru indikçe farklı farklı kısayolların bulunduğu bir sekme karşılıyor bizi. Kilit ekranı widgetlarına oldukça benziyorlar görünüm açısından.

- Fotoğraflar -
1718122111989.webp
(Bu görsel bana ait değil şimdiden belirteyim. Kendi fotoğraflar uygulamamdan örnek vermek istemedim.)
Fotoğraflar uygulaması sanırım iOS 13 çıktığından bu yana ilk büyük tasarım güncellemesini aldı. Açıkçası bana çok karman çorman ve kötü geldi yeni tasarım. Eski fotoğraflar uygulamasına göre kullanımı daha zor. Alışmak lazım aslında ama bilemedim. Şahsen iOS 18'in şu ana kadar en sevmediğim değişikliği bu oldu arkadaşlar. Umarım ilerleyen beta sürümlerinde bir el atarlar bu uygulamaya tekrar.

- Ayarlar -
image.webp
Ayarlar uygulamasında da değişiklikler var. Mesela pil bölümünü aşağıdan yukarı almışlar. Genel sekmesinde ve daha birçok sekmede şöyle bir tasarım var.
IMG_7679.webp
Buraları biraz daha görselleştirmişler. Sekmelerin başına ikonlar falan eklenmiş. Ayrıca bulunduğunuz sekmenin ne işe yaradığını açıklayan bir alan var yukarıda. Şu an beta sürüm olduğu için henüz Türkçe değil bu alanlar. Ama dilimize çevrilecektir ilerleyen sürümlerle beraber.

Ayrıca ayarlar uygulamasının en altında sıra sıra dizilmiş telefonunuz da yüklü tüm uygulamaların olduğu yeri kaldırmışlar. Tek bir sekmede birleştirmişler hepsini kalabalık olmasın diye.
IMG_7680.webp
Alfabetik sıralama özelliği de var. Fena dokunuşlar değil işin açıkçası.

- Diğer bazı uygulamalar -
ScreenRecording_06-11-2024_19-32-24_1-ezgif.com-video-to-gif-converter.gif
Uygulamaların içinde sekmeler arası geçiş yaparken ufak bir solma animasyonu eklenmiş. Bu tüm stok uygulamaları kapsıyor.

IMG_7681.webp
Takvim uygulamasında ufak değişiklikler var. Artık önemli günlerin altında mavi nokta yerine mavi çizgi var. Bir de sanırım ay ismi büyük puntoyla yukarıya eklenmiş.

IMG_7683.webp
iMessage'e mesaj efektleri gelmiş. Zaten vardı birkaç tane daha eklenmiş. Mesaj atarken klavyenin sağ kısmında bir ikon çıkıyor, ona basınca bu ekran geliyor.

IMG_7690.webp

(Şeytan ayrıntı içinde gizli)​
Safari de adres çubuğunun sol köşesinde böyle bir buton eklenmiş. Neyin nesi bu derken bastığımda şöyle bir yer çıktı;

IMG_7685.webp
Fotoğraflar uygulamasından sonra ikinci en sevmediğim yer ise burası oldu. Eskiden bu kısma basınca daha güzel ve ferah bir arayüz çıkıyordu. Değiştirilmesini hoş karşılamadım. Ama Safari de bulunan tek değişiklik burada değil.
IMG_7686.webp
Sekmeler bölmesinin aşağı kısmının arayüzü nedense düzleştirilmiş. Normal de burası kenarları yuvarlatılmış öğelerden oluşuyordu. iOS 7 tasarım dilini andırdı bana bu hali.

1718126057928.webp
Artık bir numarayı tuşladığınız da o numaraya ait kişi veya kişileri gösteren bir ekran eklenmiş. Evet bu ekran yıl 2024 ve daha yeni geliyor iOS'a.

- Denetim Merkezi -
IMG_7691.webp
Şüphesiz güncellemenin en dikkat çekici yönlerinden birisi denetim merkezi oldu. Denetim merkezi belki de 7 yıl aradan sonra ilk büyük güncellemesini aldı. iOS 11 ile tanıtılan yeni denetim merkezi nereden baksanız 7 yıldır aynıydı. Artık eskidiği için ve özelleştirme seçenekleri de günümüze göre kısıtlı kaldığından Apple iOS 18 ile denetim merkezine el atmış bu sene. Denetim merkezini artık kafanıza göre şekillendirebiliyorsunuz. Yani atıyorum ses çubuğunun yerini beğenmediniz gidip değiştirebiliyorsunuz artık. Bence bu haliyle Xiaomi telefonları andırıyor. Gerçi onlar da iOS 11'den aldılar tasarım dillerini. Her neyse işte denetim merkezini sonunda değiştirdiler.

IMG_7694.webp
Müzik kontrolü için ayrı bir sekme eklemişler. Bunlar tabii varsayılan sekmeler. Bunları istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz yine. Mesela bu müzik oynatıcıyı kaldırıp yerine başka bir şey ekleyebiliyorsunuz.

IMG_7695.webp
Varsayılan gelen bir diğer sekme ise burası. Sonunda şuraya VPN seçeneğini eklemeyi akıl etti Apple. VPN açmak için ayarlar uygulamasına kadar gitmek yoruyordu adamı.

IMG_7692.webp
Düzenleme moduna girince böyle bir arayüz karşılıyor bizleri. Burada bulunan öğelerin boyutunu ayarlayabiliyorsunuz isterseniz. Ya da aşağıdan denetim ekle diyerek yeni öğeler ekleyebiliyorsunuz.

- Fiziksel tuşlara basınca çıkan animasyon -
ScreenRecording_06-11-2024_21-40-57_1-ezgif.com-optimize.gif
Ayrıca böyle ufak bir detay da var arkadaşlar. Artık tuşlara basınca ekran çerçevesinin kenarlarında böyle siyah baskı uygular gibi bir animasyon çıkıyor.

- Göz takibi -
1718132023688.webp
Göz takibi özelliği aslında iOS 18'in çıkışından Önce duyurulmuştu. Ancak gelişi iOS 18'e nasipmiş. iOS 18 ile beraber iPhone 12 ve üstü tüm cihazlara göz takibi özelliği eklendi. Bu özellik sayesinde cihazı gözünüzle kullanabiliyorsunuz. Özelliği denedim ama şahsen pek başarılı bulmadım şu etapta. Doğru düzgün takip edemiyor gibi gözleri. İleride geliştirilecektir. Maalesef iPhone 11 serisi ve altını kullananlara bu özellik yok.

- Uygulama kilitleme ve gizleme -
IMG_7697.webp
Evet yine Android de 600 yıldır olan bir özellik daha gün geçmiyor ki iOS'a gelsin. Artık Face ID ile uygulamalarınızı kilitleyebiliyorsunuz arkadaşlar. Böylece birisi telefonunuzu eline alınca kilitlediğiniz uygulamalara giriş yapamıyor. İsterseniz bu uygulamaları gizleyebiliyorsunuz da. Şahsen şu güne kadar gelmemiş olması ve bunun yenilik diye sunulması Apple'ın ayıbı. Yine de artık olması güzel. Eskiden biz bu özelliği iPhone'a Jailbreak yaparak eklerdik.

- Parola uygulaması -
IMG_7699.webp
iOS 18'in bir diğer yeniliği parola uygulaması arkadaşlar. Bu uygulama tıpkı LastPass, Bitwarden gibi bir şey. Apple ek bir uygulama kurmaya gerek kalmadan kendi uygulamasıyla parola saklama işini çözmüş. Normal de bu kısım zaten ayarlar uygulamasındaydı ama ayrı bir uygulamaya evrilmesi daha iyi olmuş. Ve benim Edge tarayıcısında depolanan şifrelerimi iOS 18 ile beraber telefonumda da kullanabiliyorum artık. Bazen hızlıca oturum açmam gereken durumlar olunca Edge tarayıcısından şifreye bakmak zorunda kalıyordum. Çünkü o girmem gereken sitenin şifresi iCloud parola zincirinde yoktu benim. Artık oturum açacağım sayfada Edge tarayıcısında ki şifrem gözüküyor. Bu özellik iOS 18'in en beğendiğim özelliği açık ara.

IMG_7698.webp
Uygulama arayüzü ise bu şekilde. Kategorilere ayrılmış bir şekilde dizayn edilmiş. Anımsatıcı uygulamasının aynısı arayüzü.

iOS 18'in eminim daha birçok özelliği vardır arkadaşlar. Daha bir ton detay vardır ancak benim tespit ettiklerim bunlar şimdilik. Ha bir detay daha var, mesela artık uygulama arşivini açınca arka plan bulanıklaşmıyor. Böyle daha birçok detay var ancak biz bzim için önemli olanları sıraladık. Şimdi gelelim iOS 18 hakkında ki diğer konulara.

> iOS 18 Beta 1 kurmalı mıyım? <
Kısa cevabım hayır. Uzun cevabım; şahsen arkadaşlar her ne kadar güzel geliştirmeler barındırsa ve hatta son yılların en büyük arayüz güncellemelerini içerse de iOS 18 Beta 1 kurulmaz. Birazdan gözlemlediğim buglara da değineceğim. Değinmeden şunu söyleyemeliyim ki eğer meraklısı değilseniz, benim gibi inceleme yapmak için kurmayacaksanız sakın ama sakın hiçbir iOS sürümünün beta sürümünü kurmayın. Beta sürümler yığınla bug ve hata ile dolu olduğu gibi, pil ömrünüze olumsuz etkiler bırakıyor. Henüz son kullanıcıya sunulmadığı için şu raddede kurmamamakta fayda var. Public Beta sürümleri gelince denemek amaçlı kurulabilir. Şu an geliştirmenin en ilkel aşamasında maalesef iOS 18 stabil olmaktan çok uzak.
> iOS 18'in gözlemlediğim hataları <
iOS 18 Beta 1 şüphesiz geliştirmenin daha en baş kısmı olduğu için fazlaca hata barındırıyor. Bunlardan ilkini ben klavye de gözlemledim. Klavye bariz bir şekilde hantallaştı arkadaşlar. Tepkime süresi yerler de geziyor, bazen 1 saniye sonra falan algılıyor bastığınızı. Çok yavaş çalışan bir klavye haliyle yazı yazma hızını etkiliyor insanın. Ben hızlı yazan bir insan olarak bu hantallığı hiç ama hiç sevmedim.
İkincisi bazı sistem animasyonları henüz düzgün çalışmıyor. Kasma ve gecikmelerle çalışıyor. Söz konusu cihaz 12 Pro güçsüz bir cihaz olmamasına karşın maalesef bu tür hantallıklarla karşı karşıya. Gerçi iOS 17 kullanırken de oluyordu. Çok rahatsız edecek düzeyde değil ama benim gibi takıntılıysanız sizi aşırı rahatsız edebilir.

Üçüncüsü bazen bildirimler geç düşüyor ekrana. Böyle bir sıkıntı gözlemledim ama sonra kendiliğinden geçti ilginç

Dördüncüsü tabii ki batarya. Zaten 12 Pro batarya performansı öyle ahım şahım bir cihaz değil. Şu an cihazımın içinde Rova marka batarya takılı yani orijinal bile değil. Yine de 6 saat ekran süresi alıyor. 12 Pro için bu ekran süresi fikstir arkadaşlar. Normal yani ben öyle aman aman bir pil tüketim farkı görmedim. Hala günde 2 kere şarj ediliyor. :D

> Apple Intelligence mevzusu <
iphone-ipad-ve-mac-icin-applein-yapay-zekasi-apple-intelligence-tanitildi-17181057329540.webp

Gelelim asıl mevzuya. iOS 18 sene başından beridir yapay zeka odaklı olacak diye haber sayfaları başımızın etini yiyip durdu. Denildiği gibi de oldu. Apple gerçekten iOS 18'e kendi yapay zekasını dahil etti. Şu an için mevcut olmasa da yıl sonunda eklenecek. Ve yapabildikleri açısından da harbiden güzel bir gelişme. Kendi emojinizi üretme, entegre Chat-GPT, metin yazarken yapay zeka sayesinde kelime önerileri gibi hayatınızı kolaylaştıracak ve eğlendirecek birçok özelliği var yapay zekanın. Ama zurnanın zırt dediği yer bu özelliğin 15 Pro özel olması.
1718133873039.webp

Evet yanlış duymadınız. Apple şu an 15 Pro ve Pro Max hariç bütün cihazlarını çöpe attı. Çöp oldu arkadaşlar telefonlarınız. 14 mü kullanıyorsun? Çöp artık. 15 mi aldın daha yeni. Çöp oldu. Yapay zekayı adamlar sırf para inadından ve kapitalizm uğruna 15 Pro özel kıldılar. Şimdi aklınıza ilk olarak donanım yetersizliğinden mi acaba sorusu gelebilir. Ama inanın arkadaşlar zorlasan iPhone 11 bile bu yapay zeka özelliklerinin bazılarını gayet güzel çalıştırır. M1 denilen çipset A14 Bionic ile aynı mimariyi kullanıyor mesela. Neural Engine falan ikisinde de tamamen aynı. iPhone 13'lerin işlemcisinin NPU'su M1'den falan daha güçlü. Buna rağmen Apple sırf para için bu özelliği sadece 15 Pro serisine özel kıldı.

Evet ben bunu şahsen arkadaşlar ağır bir şekilde eleştireceğim çünkü hiçbir donanımsal yetersizlik durumu olmamasına rağmen bu özelliği 14 Pro gibi daha yeni sayılacak bir cihaza bile vermediler. 14 Pro'yu geç 15'in baz modellerine bile yok. Adamlar daha gıcır gıcır yeni cihazlarını kısa bir sürede çöp ettiler. Yapay zeka şüphesiz gelecekte hayatımızın iyice içinde yer alacak bir teknoloji. Bu teknolojiyi Samsung tarafında S22 bile kullanıyor. S22 dediğimiz cihazın çipseti 8 Gen 1. Bu çipsetin ne kadar sorunlu ve zamanında eleştirilen bir çipset olduğunu anlatmama gerek yok sanırım. Ki S22 belki tüm Galaxy ailesi içerisinde ki en kötü cihazdı. Ona rağmen bu cihaz bile yapay zekayı çatır çatır çalıştırırken, ondan daha güçlü iPhone 13'ler, 14'ler ve düz 15'ler yapay zekadan yararlanamayacak.

Yani iOS 18'in şimdiye kadar anlattığım özellikleri güzel, eyvallah ama asıl olayı yapay zeka olan bir sürümün sadece 15 Pro ve üstüne bu özelliği sunması kabul edilebilecek bir şey değil. Ne bileyim bir 13 Pro'nun ya da bir 14 Pro'nun bu özelliklerin altından fazlasıyla kalkacağını düşünüyorum. A16 Bionic boru değil, A17 Pro ile arasında ki performans farkı öyle uçurum falan da değil. Neresinden tutsanız elinizde kalır arkadaşlar kısaca. Yazıklar olsun diyorum başka bir şey demiyorum.

> Sonuç <
iOS 18 birçok yeni özellik ile gelse de, ne yazık ki Apple en önemli olan olay yani yapay zekayı biz fakir kullarına nasip görmediği için kullanamayacağız. 15 Pro kullananlara hayırlı olsun, onun dışında Android'in yandan yemişi sürümler görmeye alışsanız iyi edersiniz arkadaşlar eğer 15 Pro kullanmıyorsanız. Bize sadece arayüz gelitşirmesi sunuyorlar, hayatımızı ciddi manada değiştirecek bir özellik yok. iOS 18 güzel bir sürüm yapay zeka harici, gerçekten güzel geliştirmeler var arayüz civarında ama asıl olay her zaman yapay zeka olacak. Benim tahmini bu özellikler en azından bir 12 Pro veya 13 Pro ister yönündeydi. Herifler şak diye 15 Pro sınırını soktular gözümüze.
Umarım incelememi beğenmişsinizdir dostlar. Aslında daha konuşacak çok şey var lakin bunları artık başka zaman konuşalım. :) Şu an an itibariyle cihazımı iOS 17'ye tekrar düşürüyorum. İnceleme bitti, iOS 18 gitti. Kendinize dikkat edin dostlar, sevgiyle kalın. <3

Son düzenleme:
iPhone kullanıcısı değilim ama harbi bu Apple Intellingence'nin sadece 15 Pro'ya özel olması çok saçma durum cidden. Yıllardır zaten tüm iPhone'lar bu özellikleri ayrı bir uygulama içinde kullanıyordu şimdi böyle yapmanın ne mantığı var? Steve Jobs'ın kemikleri sızlıyor. Lanet Olsun Tim Cook ve Craig Federighi!

iPhone kullanıcısı değilim ama harbi bu Apple Intellingence'nin sadece 15 Pro'ya özel olması çok saçma durum cidden. Yıllardır zaten tüm iPhone'lar bu özellikleri ayrı bir uygulama içinde kullanıyordu şimdi böyle yapmanın ne mantığı var? Steve Jobs'ın kemikleri sızlıyor. Lanet Olsun Tim Cook ve Craig Federighi!
Kapitalizm hocam. Ne yapalım. İsyan etsek de, tepki göstersek de bu herifler vazgeçmeyecek bu karardan. Sırf bu yüzden bir sonra ki telefonum asla iPhone olmayacak.

Parolalari ayri bir uygulamaya tasimak bana kalirsa pek de gerekli bir sey degildi, Ayarlar'da iken duzenli sekilde duruyordu zaten.

Ikonlar konusunda karanlik modundaki ikonlar hic hosuma gitmedi umarim karanlik modda iken normal ikonlari kullanmaya izin veriyordur.

Genel gorusumu diger konularda soylemistim zaten, gommekten yoruldum biraz. Sahsen 18'i begenmedigim icin pek guncellemeyi dusunmuyorum ileride dayatmadiklari surece, su anlik iOS 15.8 ile mutluyum. Her ne kadar cihazim guncellemeleri halen alsa da son surumler pek hosuma gitmedigi icin 15'te kalmayi tercih ediyorum.

Son düzenleme:
Parolalari ayri bir uygulamaya tasimak bana kalirsa pek de gerekli bir sey degildi, Ayarlar'da iken duzenli sekilde duruyordu zaten.

Ikonlar konusunda karanlik modundaki ikonlar hic hosuma gitmedi umarim karanlik modda iken normal ikonlari kullanmaya izin veriyodur.

Genel gorusumu diger konularda soylemistim zaten, gommekten yoruldum biraz. Sahsen 18'i begenmedigim icin pek guncellemeyi dusunmuyorum ileride dayatmadiklari surece, su anlik iOS 15.8 ile mutluyum. Her ne kadar cihazim guncellemeleri halen alsa da son surumler pek hosuma gitmedigi icin 15'te kalmayi tercih ediyorum.
Karanlık modda normal ikonlar kullanılabiliyor halen. O isteğe bağlı zaten tamamen.

Ayarlar uygulamasına oldum olası girmeye üşenirim hocam. Sırf o uygulamaya girmeyelim diye zamanında JB yapar tüm özellikleri kısayol haline getirirdim. O yüzden parola uygulaması daha çok işime geldi benim.

Yani 18 yapay zeka özelliği bize gelmediği için pek gerekli değil tabii ki. iOS 17 ile yapamayıp bununla yapabildiğimiz şeyler aman aman gerekli değil. Şahsen imkanım olsa iOS 14 bile kullanırım halen. iPhone 12 Pro iOS 16'dan sonra dikiş tutmadı. Hala adam olamadı sistem.

ahsen imkanım olsa iOS 14 bile kullanırım halen.
Sirf bu yuzden diskimde iOS 15'i tutuyorum ben, olur da bir sey olursa DFU ile yine iOS 15 yuklemek icin dusunun yani.

15 bence su an yeterince stabil, benim tercih sebeplerimden biri buydu bunu da sonraki surumlerde yok ettiler. Muhtemelen seneye ya da sonraki senelere artik Android zincirini kiracagim. Ozellikle tercih sebeplerimin varligi kalmadi gibi bir sey.

Yapay zeka denen şey daha yolun başında neden vermiyorsun eski cihazlara insanlar deneyimlemiş olur. Bundan sonra da benim için bitti iPhone.

Sirf bu yuzden diskimde iOS 15'i tutuyorum ben, olur da bir şey olursa dfu ile yine iOS 15 yuklemek icin dusunun yani.

15 bence su an yeterince stabil, benim tercih sebeplerimden biri buydu bunu da sonraki surumlerde yok ettiler. Muhtemelen seneye ya da sonraki senelere artik Android zincirini kiracagim. Ozellikle tercih sebeplerimin varligi kalmadi gibi bir şey.

iOS 14 en iyi sürümdü. iOS 15 ve 16 bana göre en kötüsü iOS 17 daha iyi.