Makaleler
4
Yer
Üsküdar
Sınava girdim. Sözel ilk 1-2000 arası bir sıralama bekliyorum (Kesin bir yargıda bulunamam ama netlerim öyle gösteriyor.) 2021 gibi gelirse ilk 1000 kesin gibi hatta. Ben şimdi sınava ilk hazırlanırken Tarih okuyacağım diye hazırlandım fakat AYT'de en çok Edebiyat'a kendimi verince Tarih'ten daha çok zevk aldım Edebiyat'ta, aruz falan öğreneceğim o kadar yani. Edebiyat'ta ilk 1000'de 3 iyi üniversite sonra İstanbul Üniversitesi var. Yani Boğaziçi, TOBB, Yeditepe'den sonra İstanbul var. Ben de BOÜN tutacak bir sıralama gelmediği sürece İstanbul'u tercih etmem yani sırf Edebiyat için, gider tutması kesin ve ilk hedefim olan Ankara-Hacettepe Tarih yazarım.

Peki benim size sorum şu, bu bölümler iş açısından kesin ve net şekilde kıt ama Akademik kariyer hariç Edebiyat mezunlarının farklı alanlarda iş imkanı nasıl? Türk Dili ve Edebiyatı mezunu arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi? Tarih mezunu varsa o da güzel olur.

En sevdiğim bölümler fakat ikisininde hiç ataması yok hocam. Kültürlenmek için okunabilir.
Amacım öğretmenlik falan için atanmak değil ki. Direkt kariyer için okumak, akademik ya da medya falan...

EA'dan 100k gibi bir sıralama gelecek onda da bazı Sınıf Öğretmenlikleri tutuyor fakat sözel sıralamam boşuna gitmiş olacak öyle de. Sınıf için atanmak daha kolay ama işte bana hitap etmiyor tam olarak.

BOÜN gibi yerlerden mezunsan illaki mesleğini yapmaya gerek yok. Herhangi bir beyaz yaka alanına girebilirsin. İstanbul’da okumak bu konuda avantaj sağlar. Zaten mesleğini yapacaksan ya akademisyen ya da devlette öğretmen olmak zorundasın. Müzecilik düşünüyorsan o tarafa da bakabilirsin ama Tarih mezunları müzelere atanabiliyor mu ona bir bak derim. Arkeoloji ve müzecilik mezunları girebiliyor olabilir sadece.

Boğaziçi tarih yazabilirsin, edebiyat yazanlar memnun değildi. Zamanında ben de çok araştırmıştım bunu. Girişken biriysen GSÜ iletişim de yazabilirsin. Temel bilimlerde iş bulmak nispeten zordur, fırsatları senin yaratman beklenir. Sınıf öğretmenliği ise bence daha iş odaklı bir tercih, daha net, atanmak nispeten daha kolay ama süreci biraz uzattılar.

Amacım öğretmenlik falan için atanmak değil ki. Direkt kariyer için okumak, akademik ya da medya falan...

EA'dan 100k gibi bir sıralama gelecek onda da bazı Sınıf Öğretmenlikleri tutuyor fakat sözel sıralamam boşuna gitmiş olacak öyle de. Sınıf için atanmak daha kolay ama işte bana hitap etmiyor tam olarak.
Açık açık yazayım: Yandaş olmayacaksan, ailede burjuvazi (soylu entelektüeli anlamında) kökenli kimse yoksa ve maddi durumun iyi değilse boşa macera arama. Çok dil, tarih merakın varsa belki yurt dışı düşünülebilir ama orada bile zor.

Sizin ilgi alanınıza kalmış, iki bölümde birbirine yakın bölümler ben olsam tarih okurdum kendi ilgimden dolayı.
Ben de hangisine daha çok ilgim var yazın karar vereceğim ona.
BOÜN gibi yerlerden mezunsan illaki mesleğini yapmaya gerek yok. Herhangi bir beyaz yaka alanına girebilirsin. İstanbul’da okumak bu konuda avantaj sağlar. Zaten mesleğini yapacaksan ya akademisyen ya da devlette öğretmen olmak zorundasın. Müzecilik düşünüyorsan o tarafa da bakabilirsin ama Tarih mezunları müzelere atanabiliyor mu ona bir bak derim. Arkeoloji ve müzecilik mezunları girebiliyor olabilir sadece.
BOÜN Tarih gelmesinden emin değilim ama 2021-2024 arası bir sıralama ile BOÜN Edebiyat gelecek gibi BOÜN olmasa da Yeditepe geliyor yani. Kesin değil tabii. Müze atamaları genelde Arkeoloji bölümünden oluyor diye biliyorum ama gene bi' bakmak lazım.
Boğaziçi tarih yazabilirsin, edebiyat yazanlar memnun değildi. Zamanında ben de çok araştırmıştım bunu. Girişken biriysen GSÜ iletişim de yazabilirsin. Temel bilimlerde iş bulmak nispeten zordur, fırsatları senin yaratman beklenir. Sınıf öğretmenliği ise bence daha iş odaklı bir tercih, daha net, atanmak nispeten daha kolay ama süreci biraz uzattılar.
Tarih 220 ile kapatmış, benim o kadar sıralama gelmez diye tahmin ediyorum, en iyi ihtimalde Edebiyat gelecek yani, o da belli değil.
Açık açık yazayım: Yandaş olmayacaksan, ailede burjuvazi (soylu entelektüeli anlamında) kökenli kimse yoksa ve maddi durumun iyi değilse boşa macera arama. Çok dil, tarih merakın varsa belki yurt dışı düşünülebilir ama orada bile zor.
Yandaş olup olmama mevzusunun ben mezun olana kadar değişeceğini düşünüyorum tabii yeni gelen hükümete de bağlı olacak iş. Bu sene girince mezuniyet 2029 çünkü. Yüksek lisans falan desen 2032 yılına kadar gidecek iş. Tabii ki de ortalama bir Türk ailesinden geliyorum yani öyle bir durumum yok büyük bir eğitim geleneğinden gelmiyorum. Maddi açıdan okuyabilecek durumum var ama. İş bulamasam bile baba ocağında babamın işi de var, işsiz kalma ihtimalim o açıdan yok.

Yandaş olup olmama mevzusunun ben mezun olana kadar değişeceğini düşünüyorum tabii yeni gelen hükümete de bağlı olacak iş. Bu sene girince mezuniyet 2029 çünkü. Yüksek lisans falan desen 2032 yılına kadar gidecek iş. Tabii ki de ortalama bir Türk ailesinden geliyorum yani öyle bir durumum yok büyük bir eğitim geleneğinden gelmiyorum. Maddi açıdan okuyabilecek durumum var ama. İş bulamasam bile baba ocağında babamın işi de var, işsiz kalma ihtimalim o açıdan yok.
Maddi imkan zayıf, yurt dışı zor ise beni dinlemeniz faydanıza olur. Ben de öyle düşünüyordum ama "mevzu" değişene kadar 30'u devirdim bir halt olduğu yok. Hatta daha da beter oldu. Ekonomik ve hukuki bakımdan teknik analizine girmiyorum ama "değişmeyen Türkiye düzeni" yeni gelmedi. 70 sonrası geldi, memurum işini bilirle ayyuka çıktı derken buralara geldik. Velhasıl siz ülke konjonktürüne göre düşünüp, daha iyi olma ihtimaline göre kendinizi geliştirebilirsiniz ama 2030'da düzelecek diye yola çıkarsanız çok affedersiniz argo olacak ama düzülen siz olursunuz, oluyorsunuz.
Not: Ülke dinamiklerine ek bölümle alakalı şunu da düşünmekte fayda var: Yeni Lisan'dan beri revize gelmeyen, akademik teşvik olarak gelişmiş ülke akademisyenlerinin yıllık maaşı kadar bile teşvik verilmeyen yerdeyiz.

Sınava girdim. Sözel ilk 1-2000 arası bir sıralama bekliyorum (kesin bir yargıda bulunamam ama netlerim öyle gösteriyor.) 2021 gibi gelirse ilk 1000 kesin gibi hatta. Ben şimdi sınava ilk hazırlanırken tarih okuyacağım diye hazırlandım fakat AYT'de en çok Edebiyat'a kendimi verince Tarih'ten daha çok zevk aldım Edebiyat'ta, aruz falan öğreneceğim o kadar yani. Edebiyat'ta ilk 1000'de 3 iyi üniversite sonra İstanbul Üniversitesi var. Yani Boğaziçi, tobb, Yeditepe'den sonra İstanbul var. Ben de boün tutacak bir sıralama gelmediği sürece İstanbul'u tercih etmem yani sırf edebiyat için, gider tutması kesin ve ilk hedefim olan Ankara-Hacettepe tarih yazarım.

Peki benim size sorum şu, bu bölümler iş açısından kesin ve net şekilde kıt ama akademik kariyer hariç edebiyat mezunlarının farklı alanlarda iş imkanı nasıl? Türk dili ve edebiyatı mezunu arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi? Tarih mezunu varsa o da güzel olur.

Kral şahsi fikrim eğer okuduğun üniversiteye tez verirsen o üniversitede öğretim görevlisi olarak kalabiliyosun yani tavsiyem tarih.