Maddi imkan zayıf, yurt dışı zor ise beni dinlemeniz faydanıza olur. Ben de öyle düşünüyordum ama "mevzu" değişene kadar 30'u devirdim bir halt olduğu yok. Hatta daha da beter oldu. Ekonomik ve hukuki bakımdan teknik analizine girmiyorum ama "değişmeyen Türkiye düzeni" yeni gelmedi. 70 sonrası geldi, memurum işini bilirle ayyuka çıktı derken buralara geldik. Velhasıl siz ülke konjonktürüne göre düşünüp, daha iyi olma ihtimaline göre kendinizi geliştirebilirsiniz ama 2030'da düzelecek diye yola çıkarsanız çok affedersiniz argo olacak ama düzülen siz olursunuz, oluyorsunuz.
Not: Ülke dinamiklerine ek bölümle alakalı şunu da düşünmekte fayda var: Yeni Lisan'dan beri revize gelmeyen, akademik teşvik olarak gelişmiş ülke akademisyenlerinin yıllık maaşı kadar bile teşvik verilmeyen yerdeyiz.
Maddi imkanım zayıf değil diye düşünüyorum. Yurt dışına bir şey diyemeyeceğim ama maddi açıdan okuyabilecek yeterliliğim var yani. Ailem bunu bana söylüyor. Aslına bakarsanız evet konjonktür değişimi bizde pek olan bir şey değil en iyiye göre kendimizi hazırlamamak gerek ama bi umut işte.

Ülkede akademinin içler acısı hali konusunda haklısınız. Artık bilemiyorum ne yapacağımı sıralamam ve tercihlerim gösterecek. Atanabileceğim bir yol daha mı mantıklı sizin için ben demek istediğinizi tam anlayamadım açıkçası. Tarih ve Edebiyat kötüyse ne yapmalıyım?

Maddi imkanım zayıf değil diye düşünüyorum. Yurt dışına bir şey diyemeyeceğim ama maddi açıdan okuyabilecek yeterliliğim var yani. Ailem bunu bana söylüyor. Aslına bakarsanız evet konjonktür değişimi bizde pek olan bir şey değil en iyiye göre kendimizi hazırlamamak gerek ama bi umut işte.

Ülkede akademinin içler acısı hali konusunda haklısınız. Artık bilemiyorum ne yapacağımı sıralamam ve tercihlerim gösterecek. Atanabileceğim bir yol daha mı mantıklı sizin için ben demek istediğinizi tam anlayamadım açıkçası. Tarih ve Edebiyat kötüyse ne yapmalıyım?
Lisans öğrenimi görme süresi bakımından maddi durumunuz iyiyse demedim. Lisans bitimi sonrası 7-9 yıllık süreçte (olası iş arama, yüksek lisans, y.lisans sonrası akademi-özel iş kovalama, düşünürseniz doktora ) sizi kotaracak kadar geliriniz olup olmaması bakımından dedim. Sorunuza gelecek olursak: Benim tavsiyem sosyal bilimleri meslek edinmekten uzak durmanız yönünde olacaktır. Üniversitede ya da mezuniyette bu saatten sonra uğraşamam derseniz de en az iki dil bilirseniz TED'de de mümkün ama tarihte daha ağırlıklı rehberlik yaparak kısa dönem karı elde edebilirsiniz. Tabi bu ülke dinamiklerinin yanı sıra global olarak da society, professional ayrımı kapsamında bir tartışma da var ama o bambaşka bir durum.