Platon 31

Üstün
Daha önce Türk Telekom'un 50 Mbps paketini kullanıyordum ve tam olarak 45-46 Mbps hız alıyordum. Şimdi 100 Mbps pakete geçtim. Altyapımın 100 Mbps desteklediğini söylediler, taahhüt yenilerken de altyapımın desteklediği onaylandı.

Şu an yaptığım testlerde maksimum 75 Mbps hız alıyorum, daha fazlasını göremiyorum. Müşteri hizmetlerini aradığımda durumu anlattım. "100 Mbps'ye kadar dedik, bu kadar kayıp olabilir." dediler ancak 25 Mbps'lik kayıp normal mi? Sonuçta 75 Mbps isteseydim 75 Mbps'lik paket tercih ederdim.

Arıza kaydı oluşturmadan önce yapabileceğim veya kontrol edebileceğim bir şey var mı? Yoksa bu süreç normal mi? Bilgilendirebilecek arkadaşlar varsa sevinirim.

Daha önce altyapım olmadığı için bu tür sorunlarla ilk defa karşılaşıyorum.

Daha önce Türk Telekom'un 50 Mbps paketini kullanıyordum ve tam olarak 45-46 Mbps hız alıyordum. Şimdi 100 Mbps pakete geçtim. Altyapımın 100 Mbps desteklediğini söylediler, taahhüt yenilerken de altyapımın desteklediği onaylandı.

Şu an yaptığım testlerde maksimum 75 Mbps hız alıyorum, daha fazlasını göremiyorum. Müşteri hizmetlerini aradığımda durumu anlattım. "100 Mbps'ye kadar dedik, bu kadar kayıp olabilir." dediler ancak 25 Mbps'lik kayıp normal mi? Sonuçta 75 Mbps isteseydim 75 Mbps'lik paket tercih ederdim.

Arıza kaydı oluşturmadan önce yapabileceğim veya kontrol edebileceğim bir şey var mı? Yoksa bu süreç normal mi? Bilgilendirebilecek arkadaşlar varsa sevinirim.

Fiber ise normal değil. VDSL ise mesafeye 50 ila 100 metrelik bir mesafeniz olması lazım 70+ alabilmek için. Genelde santral evinizin önünde dahil olsa 10 Mbps bir hız kesintisi olur, daha fazla olmaz. Yani 90 alırsınız ya da 95. Bu arada, modem arayüzünüzden altyapının desteklediği en yüksek hızı da görebilirsiniz. Tabii bazı model markalarda gözükmez. Biliyorsanız bakın, bilmiyorsanız model marka belirtin, yardımcı olalım nasıl bakıldığına dair.

xDSL altyapılarda santral odanda dahi olsa kayıpsız bir hız alman neredeyse mümkün değil. İletim için tek damar dış cephe Pe izoleli iki paralel tek damar bakır kablo kullanılıyor. Bu kablo ne kadar uzarsa kaybın o denli artıyor. Onun dışında, kablonun geçtiği yerlerde enterferans varsa bu da parazite yol açar.

Bunun için DSLAM kilidi olur. SNR'yi belirli bir eşik değerinin altına indirmemek için hızın limitlenir. Paketler de bu yüzden "X Mbps Downstream'e kadar" şeklinde pazarlanır ki burada olması gereken de budur.

FTTx altyapıya geçmeni temenni ederim, zira xDSL altyapılardan internet hizmeti almak artık pek akıl işi değil.

Özetle, aldığın hız profili SNR'ne ve iç tesisatına göre optimize edilmiş.

Herkesi tek tek alıntılayamam hepinize soruyorum bu yüzden, öncelikle teşekkür ederim. Modem üzerinden kontrol ettiğimde 7 DB yazıyordu gürültü-risk muhabbeti. Bu işlerden pek anlamadığım için yapay zekaya sordum, santral dolabına çok yakınım, en yüksek hız 82 Mbps'ye sabitlenmiş. Eğer bu durum normalse eğer, 75 Mbps alsaydım bana kaç gelecekti aşağı yukarı? Çünkü biraz rahatsız hissediyorum açıkçası, 75 alacağımı bilsem 75lik pakete geçerdim, 5-10 mbps kayıp olsa da 65-70 ile giderdik yani. 25 mbpslik koca bir kayıp var ortada. Fiber değil VDSL kullanıyorum. Bakır hat diyorlar sanırım çok bilmiyorum.

Herkesi tek tek alıntılayamam hepinize soruyorum bu yüzden, öncelikle teşekkür ederim. Modem üzerinden kontrol ettiğimde 7 DB yazıyordu gürültü-risk muhabbeti. Bu işlerden pek anlamadığım için yapay zekaya sordum, santral dolabına çok yakınım, en yüksek hız 82 Mbps'ye sabitlenmiş. Eğer bu durum normalse eğer, 75 Mbps alsaydım bana kaç gelecekti aşağı yukarı? Çünkü biraz rahatsız hissediyorum açıkçası, 75 alacağımı bilsem 75lik pakete geçerdim, 5-10 mbps kayıp olsa da 65-70 ile giderdik yani. 25 mbpslik koca bir kayıp var ortada. Fiber değil VDSL kullanıyorum. Bakır hat diyorlar sanırım çok bilmiyorum.
Kayıp çok normal hocam, fiyat farkı fazla yoksa aklınıza fazla takmayın. Rahatsız olunacak bir durum yok.

VDSL hatlarda fiber kablo saha dolabına kadar gelir, bakır kabloyla evinize ulaşır.

Kayıp çok normal hocam, fiyat farkı fazla yoksa aklınıza fazla takmayın. Rahatsız olunacak bir durum yok.

VDSL hatlarda fiber kablo saha dolabına kadar gelir, bakır kabloyla evinize ulaşır.
Fiyat farkı yok, hatta 100 daha uyguna geliyor tekrar kontrol ettim şimdi. O yüzden fiyat açısından sorunum yok. :D Peki bu kablo işine benim yapabileceğim bir şey var mı? Herhalde kabloyu benim yenilemem falan gerekiyor sanırım telekom o kısmı üstlenmiyor anladığm kadarıyla. Kabloyu kendim yenilersem otomatikmen internetim Fiber mi oluyor nasıl oluyor o süreç? VDSL - Fiber farkı bana gelen kablonun bakır olup olmamasıyla mı alakalı?

Fiyat farkı yok, hatta 100 daha uyguna geliyor tekrar kontrol ettim şimdi. O yüzden fiyat açısından sorunum yok. :D Peki bu kablo işine benim yapabileceğim bir şey var mı? Herhalde kabloyu benim yenilemem falan gerekiyor sanırım telekom o kısmı üstlenmiyor anladığm kadarıyla. Kabloyu kendim yenilersem otomatikmen internetim Fiber mi oluyor nasıl oluyor o süreç? VDSL - Fiber farkı bana gelen kablonun bakır olup olmamasıyla mı alakalı?
Fiber internet için sahaya fiber dolabı ve altyapısı gelmesi gerekiyor. Bu sizin yapacağınız veya sizin sorumluluğunuzda olan bir iş değil. Bir ISS'nin sizin oturduğunuz bölgeye fiber altyapı getirmesi gerekiyor.

İnternette kopma gibi durumlar yaşamıyorsanız hiçbir şey değiştirmenize gerek yoktur, kablo değiştiğinzde fiber olmuyor. Fiber için binanıza kadar fiber çekilmesi gerekiyor operatör tarafından, santaralden binanınıza binanızdan dairenize fiber çekiliyor ardından fiber internete kavuşmuş oluyorsunuz. Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama bölgenizde inşaat çalışmaları vs. varsa fiber için çalışmalarda mutlaka oluyordur. Lakin çok kalabalık bir bölgede değilseniz ve genel olarak internet sorunu yok ise kolay kolay fiber çekmezler.