Platon 31

Üstün
Daha önce Türk Telekom'un 50 Mbps paketini kullanıyordum ve tam olarak 45-46 Mbps hız alıyordum. Şimdi 100 Mbps pakete geçtim. Altyapımın 100 Mbps desteklediğini söylediler, taahhüt yenilerken de altyapımın desteklediği onaylandı.

Şu an yaptığım testlerde maksimum 75 Mbps hız alıyorum, daha fazlasını göremiyorum. Müşteri hizmetlerini aradığımda durumu anlattım. "100 Mbps'ye kadar dedik, bu kadar kayıp olabilir." dediler ancak 25 Mbps'lik kayıp normal mi? Sonuçta 75 Mbps isteseydim 75 Mbps'lik paket tercih ederdim.

Arıza kaydı oluşturmadan önce yapabileceğim veya kontrol edebileceğim bir şey var mı? Yoksa bu süreç normal mi? Bilgilendirebilecek arkadaşlar varsa sevinirim.

Daha önce altyapım olmadığı için bu tür sorunlarla ilk defa karşılaşıyorum.

Herkesi tek tek alıntılayamam hepinize soruyorum bu yüzden, öncelikle teşekkür ederim. Modem üzerinden kontrol ettiğimde 7 DB yazıyordu gürültü-risk muhabbeti. Bu işlerden pek anlamadığım için yapay zekaya sordum, santral dolabına çok yakınım, en yüksek hız 82 Mbps'ye sabitlenmiş. Eğer bu durum normalse eğer, 75 Mbps alsaydım bana kaç gelecekti aşağı yukarı? Çünkü biraz rahatsız hissediyorum açıkçası, 75 alacağımı bilsem 75lik pakete geçerdim, 5-10 mbps kayıp olsa da 65-70 ile giderdik yani. 25 mbpslik koca bir kayıp var ortada. Fiber değil VDSL kullanıyorum. Bakır hat diyorlar sanırım çok bilmiyorum.
Modem üzerindeki değerleri buraya atarsan daha kapsamlı bir yorum yapabiliriz hattın için.

Modem arayüzünden DLS hat bilgilerine bakın. Mevcut hat değerleride olabilir, ama tam olarak DSL genel hat bilgileri. Atanabilir ya da maksimum hız bilgileriniz görünür modem ne olursa olsun VDSL bağlantı türü ise görünür.

Örnek şu şekilde;
1790595743768.webp

Altyapı fiber değil VDSL ise pratikte alabileceğiniz maksimum hız 80 Mbps civarında zaten. Hat dolabına uzaklığınıza göre bu hız daha da düşebilir veya yükselebilir.
Eski oturduğum evde maksimum alabileceğim download hızı 130Mbps idi. Kullandığım paket 100Mbps ve VDSL ayrıca tam olarak kayıpsız kullanıyordum.

Modem üzerindeki değerleri buraya atarsan daha kapsamlı bir yorum yapabiliriz hattın için.
Modem arayüzünden DLS hat bilgilerine bakın. Mevcut hat değerleride olabilir, ama tam olarak DSL genel hat bilgileri. Atanabilir ya da maksimum hız bilgileriniz görünür modem ne olursa olsun VDSL bağlantı türü ise görünür.

Örnek şu şekilde;
Eki Görüntüle 282444
near-end interleaved channel bit rate: 82890 kbps
far-end fast channel bit rate: 20480 kbps
Downstream:
relative capacity occupation: 100%
noise margin downstream: 9.4 dB
output power upstream: 8.7 dbm
attenuation downstream: 7.1 dB
Upstream:
noise margin upstream: 16.8 dB
output power downstream: 14.5 dbm
attenuation upstream: 0.1 dB

Değerler bunlar.

near-end interleaved channel bit rate: 82890 kbps
far-end fast channel bit rate: 20480 kbps
Downstream:
noise margin downstream: 9.4 dB
output power upstream: 8.7 dbm
attenuation downstream: 7.1 dB
Upstream:
noise margin upstream: 16.8 dB
output power downstream: 14.5 dbm
attenuation upstream: 0.1 dB

Değerler bunlar.
Yaklaşık 83Mbps maksimum hız var. Paketiniz 100Mbps olsa bile 75Mbps kullanmak zorundasınız. Hat değerlerin sınırı bu. Hız testlerinde modem kalitesi, ethernet kalitesine göre genelde ufak bir kayıp olur. Siz de ufak bir kayıp ile 75Mbps görüyorsunuz. Üstelik modem otomatik olarak bu maks hıza göre SNR margin 8dB yapar. Yani hız testinde 69-70Mbps hız görmeniz normal, veri download ederkende 75Mbps kullanırsınız.

Düzenleme, hattınız için tanımlanan hız 83Mbps kadar. Hattınız SNR marginden belli oluyor 9.4dB Santralden en uygun hız için kitleme yapmışlar, normalde modemler hat değerlerine göre SNR margin kendisi 8dB yapar. Yani aslında 90Mbps gibi bir hız alabilirsiniz, ama santral kilit koymuş 9.4dB ile bu yüzden de 83Mbps :) Hız test yaptığınızda bir tık az değerler görmeniz normal, ama veri download yaparken bu hızı sonuna kadar kullanmanız gerek. 9dB iyidir. Ben de modemden manuel olarak 9dB kitlerim her zaman, bu sayede 200Mbps verseler bile hat kalitesi neyse ona göre hız belirlenir. Ayrıca 75Mbps genelde download paketleri yok. 100/35 ve bazı firmalarda 50Mbps var, ama artık hepsinin paketleri "alabileceğiniz en yüksek hız" olarak satılır.

Son düzenleme:
Yaklaşık 83Mbps maksimum hız var. Paketiniz 100Mbps olsa bile 75Mbps kullanmak zorundasınız. Hat değerlerin sınırı bu. Hız testlerinde modem kalitesi, ethernet kalitesine göre genelde ufak bir kayıp olur. Siz de ufak bir kayıp ile 75Mbps görüyorsunuz. Üstelik modem otomatik olarak bu maks hıza göre SNR margin 8dB yapar. Yani hız testinde 69-70Mbps hız görmeniz normal, veri download ederkende 75Mbps kullanırsınız.
Teşekkürler, garanti olsun diye sorayım da hocam, yani şu an cebimden ücret çıkmadan bu durumu sağlıklı bir şekilde-internetimin sürekli kopmaması vs- çözebilmemin bir yolu yok, doğru mu? Bu değerlere daha önce baktım ama biraz araştırdığımda işte sistemsel olarak port profil güncellemesi falan yapınca çözülebilir dediler, o yüzden kafama takıldı. Zaten bu yüzden konuyu açtım böyle bir şey oluyor mu diye. Onun dışında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Teşekkürler, garanti olsun diye sorayım da hocam, yani şu an cebimden ücret çıkmadan bu durumu sağlıklı bir şekilde-internetimin sürekli kopmaması vs- çözebilmemin bir yolu yok, doğru mu? Bu değerlere daha önce baktım ama biraz araştırdığımda işte sistemsel olarak port profil güncellemesi falan yapınca çözülebilir dediler, o yüzden kafama takıldı. Zaten bu yüzden konuyu açtım böyle bir şey oluyor mu diye. Onun dışında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Rica ederim. Eğer kopma yaşıyorsanız bu da genelde DSLAM kilit diyorlar, ve her ne kadar uygun SNR margin kilit yapsalarda sorunlar olabiliyor. O yüzden bunu müşteri hizmetlerini arayıp düzeltmelerini isterseniz işlem süreci uzun sürer. Sürekli size "alabileceğiniz en yüksek hıza göre işlem yapıyoruz" derler. Port değiştirme talebinde bulunabilirsin ama kendilerine destek kaydı açmanız gerek ve sorun yaşadığınız durumlara ait ekran görüntüleri paylaşmanız gerekiyor. Örnek online bir oyunda sabit olmayan ping, ya da paket kaybı gibi ekran görüntüleri port değişim taleplerinde direkt işe yarar. 2 ay önce bu şekilde değiştirdim.

Ben de saha dolabına 150 metre mesafe falan var.

Eki Görüntüle 282448
Benim o eski evde saha dolabı ve ev arası mesafe 30 metre gibi bir şeydi. Ona rağmen 130Mbps maks. Şimdi ki evim 130 Metre ama max değerleri gördün. Saha dolabı kalitesi sanırım pek etkilemez (Fiber yapılandırmaya sahip bir tip dolap işte) herhalde ama saha dolabı ve ev arasında ki kablolar ankastre kutusu dahil abartmıyorum 40 senelik vardır.

Benim o eski evde saha dolabı ve ev arası mesafe 30 metre gibi bir şeydi. Ona rağmen 130Mbps maks. Şimdi ki evim 130 Metre ama max değerleri gördün. Saha dolabı kalitesi sanırım pek etkilemez herhalde ama saha dolabı ve ev arasında ki kablolar ankastre kutusu dahil abartmıyorum 40 senelik vardır.
En çok hız düşüren şey kablo gürültüsü. Ben o tüm ekleri ortadan kaldırdım, ankastre dahil, mesafe fark etmeksizin en son hız geliyor. Bu sayede direkt.

En çok hız düşüren şey kablo gürültüsü. Ben o tüm ekleri ortadan kaldırdım, ankastre dahil, mesafe fark etmeksizin en son hız geliyor. Bu sayede direkt.
İlk kez bu VDSL bağlantı türüne ait değerleri bu şekilde gördüm. Başka kullanıcılar dahil gördüğüm hatırladığım kadarıyla hep 140mbps en fazla, upload bile süpermiş.