Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
104
Yer
İstanbul
Herkese merhaba,

Eğer TurkNet (veya benzeri bir ISS) kullanıyorsanız ve özellikle her hafta sonu internetiniz gidiyor, modeminize manuel müdahale edilmeden internete erişemiyorsanız sorunun kaynağı port uyuşmazlığı olabilir. Uzun süren destek kayıtları ve geçici çözümlerin ardından sorunun asıl kaynağını ve çözümünü bulduk. Benzer durumu yaşayanlar için süreci aşağıda özetliyorum.

Karşılaşılan Belirtiler​

• İnternet erişiminin düzenli aralıklarla (örneğin her hafta sonu) kesilmesi.
  • Modemin arayüzünde PPPoE üzerinden 10.x.x.x bloğunda bir IP adresi görünmesi.
  • Müşteri hizmetlerini aradığınızda sorunun "geçici" olarak çözülmesi ancak tam 1 hafta sonra tekrarlaması.
Ek Bilgi ("Bağlantımı Yenile" Butonu Neden Çalışmıyor?): Eskiden bu tarz IP takılmalarını ISS uygulamasındaki "Bağlantımı Yenile" butonuyla kendimiz çözebiliyorduk. Ancak öğrendiğim kadarıyla; eğer CGNAT havuzundaysanız bu buton artık işlevsiz. Sebebi ise, o butona basıldığında aynı CGNAT arkasındaki herkesin bağlantısının yenilenmesine yol açması. Bu yüzden butonun işlevini CGNAT kullanıcıları için devre dışı bırakmışlar.

Sorunun Asıl Kaynağı: Port Doğrulaması (Authentication)​

Sorun aslında fiziksel portunuzun durumu ile sistemdeki kaydının uyuşmamasından kaynaklanıyor. Arkadaşımın durumumda portu başka bir mahalleye taşınmış ancak port adresi (port ismi) sistemde güncellenmemiş.

Müşteri hizmetleri sorunu kalıcı çözmek yerine, çağrı merkezi üzerinden Port Authentication'ı (Port Doğrulamasını) 1 haftalık süreyle kapatarak sisteme giriş yapmasını sağlamış. Bu doğrulama kapalıyken internete sorunsuz girilebiliyor. Ancak sistem 1 haftanın sonunda doğrulamayı otomatik olarak tekrar açtığında, port ismi uyuşmadığı için TurkNet geçerli bir IP atamayı reddediyor ve PPPoE üzerinden 10'lu bir IP vererek internete çıkışını engelliyor.

Çözüm Yolu​

Müşteri hizmetleri ilk etapta sadece sinyal durumunu (GPON ışıklarını vb.) kontrol edip yüzeysel bir işlem yapabiliyor. Sorunu kalıcı çözmek için destek kaydı (ticket) açarken konuyu doğrudan Network Ekibi'ne yönlendirmeniz ve sorunun kaynağını net belirtmeniz gerekiyor.

Destek kaydınıza şu notu düşebilirsiniz:
  • "Modemim PPPoE üzerinden 10.x.x.x'li geçersiz bir IP alıyor. Sorunumun port uyuşmazlığından veya port otantikasyon (authentication) ayarlarından kaynaklandığını tespit ettik. Port adresimin/ismimin sistemde fiziksel portumla eşleşecek şekilde güncellenmesini ve işlemin doğrudan Network Ekibi tarafından yapılmasını talep ediyorum."
Özetle: Modeminiz size 10. ile başlayan bir IP veriyorsa bunun sadece iki sebebi vardır; ya PPPoE kullanıcı adı/şifre (credentials) bilgileriniz yanlıştır ya da port tarafında bir uyuşmazlık yaşıyorsunuzdur. Çağrı merkezinin geçici "bağlantı yenileme" işlemlerine takılmadan doğrudan port adresinizin güncellenmesini talep edin.

Turknet'in IPv4 havuzu çok küçük ve bu sebeple CGNAT, Turknet'in kalitesini çok düşürüyor.

Son düzenleme:
Maalesef aynı sorundan muzdariptim, ONT çıkışını direkt kasaya bağlayarak ve Windows üzerinden ağ kurarak çözmüştüm. Daha sonradan kendi kendine çözüldü. Şimdi de TurkNet Saha Ekibini evime yönlendirmesini iptal ettirmeye çalışıyorum, zorla ziyaret etmek istiyorlar sorun olduğunu sanıp. Halbuki sorun kendileri :) Wi-Fi 6 modem verseler iyi olur ama.

Maalesef aynı sorundan muzdariptim, ONT çıkışını direkt kasaya bağlayarak ve Windows üzerinden ağ kurarak çözmüştüm. Daha sonradan kendi kendine çözüldü. Şimdi de TurkNet Saha Ekibini evime yönlendirmesini iptal ettirmeye çalışıyorum, zorla ziyaret etmek istiyorlar sorun olduğunu sanıp. Halbuki sorun kendileri :) Wi-Fi 6 modem verseler iyi olur ama.
Modemde sorun olduğunu düşünüp yenisini verirler muhtemelen. Ama modem değil router vereceklerdir.

Terimlere çok aşina değilim sanırım router deniyormuş. Verseler iyi olur, GigaFiber'de Wi-Fi 5 kullanıyoruz utanmadan.
Turknet çok iş bilmez. GigaFiber altyapıda VDSL2 modem verdiler bana da. Yetersiz geldiğini belirttiğim de ise sadece sorun olduğunda değişim olduğunu söylediler.

Bir de ONT çıkışını PC'ye nasıl bağlandıniz?

Turknet çok iş bilmez. GigaFiber altyapıda VDSL2 modem verdiler bana da. Yetersiz geldiğini belirttiğim de ise sadece sorun olduğunda değişim olduğunu söylediler.

Bir de ONT çıkışını PC'ye nasıl bağlandıniz?
ONT cihazından Router'a giden kabloyu çıkartarak Router'ı devre dışı bıraktım, o kabloyu da bilgisayarın Ethernet portuna taktım. Bu evde Wi-Fi'ın gitmesine yol açtı ama bilgisayarda kendi ağımı kurup direkt ONT'den internete bağlanabilmemi sağladı. Stabil olmadı tabii, çok dalgalıydı Speedtest vesaire.

Çok fazla kablo tak çıkar yaptım hepsi birbirine karıştı, şu an ne neye bağlı bilmiyorum mesela.