Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Riaki

Başarılı
Selam,
  • High Power 850W Gold
  • X870E Elite
Şu an sadece bu ikisini bağlayıp Q-Flash ile BIOS güncellemesi yapmaya çalışıyorum. PSU 1-2 saniye çalışıp tık sesiyle kapanıyor. Nerede problem olabilir?

Ek olarak PSU'dan fena bir bobin sesi geliyor kasa açık değilken bile.
@Ayhan Dönmez hocam bakabilir misiniz?

Çözüm
İşlemci ve RAM çıkık halde de oluyor takılı halde de oluyor. Q-Flash yapmıyorken kasa açılsa da DRAM ışığı yandığı için BIOS update etmek istedim. Yeni bir PSU mu sipariş edeceğim yoksa anakartta da problem olabilir mi?

DRAM ışığı yanmasıyla PSU alakasız şu anda, PSU CW sorunu ayrıdır. Onun değişimini istersin, o ayrı bir konu. Goodram Gigabyte ile Boot etmemesi normal, Clear CMOS deneyin. Sonrasında Flashback ile çözülür bu durum.

@Riaki Bu rehberi takip edin, ondan önce Clear CMOS deneyin. Buton yoksa sizde, pinlerden sıfırlayacaksınız. Kar etmezse Update DRAM ışığı sorununu çözer. Montaj kusuru vs. yoksa, soketi kontrol ettiniz mi? Bent pin varsa yine Boot sorunu olur.

Yeteri kadar beklediğinizden emin olun, AM5 Boot süreleri uzun. İlk açılış 5 dakikayı bulabilir.

@Riaki Sadece A2 slotta tek modül bırakın, soldan 2. slot. RAM yuvaya tam oturduğundan emin olun, çıt sesini alın.

Gigabyte kartlar BIOS Flashback işleminde her USB ile uygun çalışmıyor, ASUS'ta da var bu durum. 16-32 GB USB'ler ile dene, FAT32 formatı ve Gigabyte.BIN dosya uzantısına dikkat et. 128 GB bir USB ile denemek uygun olmayacaktır. Large FAT vs. genelde yemez, bölmek gerekir.

Doğru porta taktığınızdan emin olun, etrafında ''BIOS'' yazar portun. Sizin modelde CMOS sıfırlama tuşu olmamalı, mecbur pinlerden sıfırlayacaksınız metal obje ile. CLR_CMOS pinlere arasına 15 saniye yıldız tornavida dokunun Power Switch 0 konumdayken.

Ben bu modelde bu tarz bir soruna denk gelmedim, çok kişi alıp kullandı. Olmazsa değişimini istesin. Ama şu anki durum bundan farklı tabii. CW ayrı bir mevzu olmalı.

@Riaki Günümüz sistemlerini, hele ki AM5'i, tak çalıştır sıfır sorun ile kullanabilen kişi sayısı %10 falandır herhalde. Tekte başarmak çok zordur, ciddi deneyim istiyor. Gigabyte ve MSI kartlar problematik, Boot sorunları yaygın. Clear CMOS ve Flashback ile çözülür. Montaj kusuru ve Bent pin dışlanmalı. PSU konusunu video yükleyin, arkadaşlarla inceleyelim.

PSU Power kablosu gevşek bırakmayın, tam oturduğundan emin olun. Fan sesi vs. de olabilir, CW de olabilir. Karışabiliyor arada. Bu modelde bu tarzda bir kronik sorun yok. Böyle bir durumda değişimini istemek ideal olacaktır, o şekilde kullanım sağlamayın. Boot sorununu çözdükten sonra.
6000 üzeri herhangi bir frekans uygunsuz, 1:2 moda atıyor. EXPO açmak manasız kalıyor ve 7200 üzerinde stabil kalamıyor çipler, ek ayarlar lazım. Anakart düzgün ayarlayamaz genelde. 5600 CL28 modülleri EXPO açsan yine 1:1 mod ayarlar, onda da sorun olmaz. 6000 CL30 2x16, BIOS güncelleme sonrası EXPO denenecek. Sorun olmazsa kullanmaya devam edersin. 9700X'te iGPU kapatılacak mesela, 1:1 mod stabilitesinde etken çünkü.

Bu düzende kullanılması lazım. Radyatör arkadan geçirtirsen sorun olacak gibi. Onu borular üstten giriyorken sanırım yapıyorlar, denemek lazım. Estetik olayı evet ama en iyi performans böyle. +5 derece üstüne koyuyor minimum diğer türlü. Çok iade eden oldu bu AiO'yu o sebepten.

Öne 3 reverse takacaksın, arkaya da 3'lü P12 Pro takarsın. Olur, biter. İki yüzde de ıntake olacak fanlar, karıştırma o kısmı. Fan düzenini atmıştım sana kasanın.

@Riaki arkadan geçirtirim dersen borular üstten girebilir, sorun olmaz dediğim gibi. Alttan girmesi şart değil, radyatör 2 ucu arasında kalacak pompa. Sorun teşkil etmiyor. Denersin ama ters monteli kalsın böyle.

1:1 modu tamam anlaşıldı, son olarak alt seviye giriş seviyesi anakartlar da ya da BIOS flacback düğmesi olmayan modellerde; BIOS güncellemesi yarım kaldı elektrikler gitti diyelim, flasback olmadığı için BIOS yükleyemiyoruz bizim sürüm bozuldu corrupt oldu, CMOS burada işe yarıyor mu yeni yarım kalan yüklemeyi kaldırıp eskinin çalışmasını sağlıyor mu yoksa verilerimiz komple gidiyor anakartı servislik mi yapıyor, X870 Aorus Elite'de Dual BIOS dediğimiz çirt hafıza var bildiğim kadarıyla çok sorun olmaz, flasback düğmesi ile de kurtarma şansımız var buralar tamam. Kulaktan dolma dediğimiz bir olay var BIOS yarım kaldı flasq ya da back yok diyerek, yorumlara bakıyorum CMOS yap diyorlar. Benim bildiğim CMOS geçersiz bu konuyu sağlam cevaplar yazmak netleştirmem lazım hocam @Ayhan Dönmez.

1:1 modu tamam anlaşıldı, son olarak alt seviye giriş seviyesi anakartlar da ya da BIOS flacback düğmesi olmayan modellerde; BIOS güncellemesi yarım kaldı elektrikler gitti diyelim, flasback olmadığı için BIOS yükleyemiyoruz bizim sürüm bozuldu corrupt oldu, CMOS burada işe yarıyor mu yeni yarım kalan yüklemeyi kaldırıp eskinin çalışmasını sağlıyor mu yoksa verilerimiz komple gidiyor anakartı servislik mi yapıyor, X870 Aorus Elite'de Dual BIOS dediğimiz çirt hafıza var bildiğim kadarıyla çok sorun olmaz, flasback düğmesi ile de kurtarma şansımız var buralar tamam. Kulaktan dolma dediğimiz bir olay var BIOS yarım kaldı flasq ya da back yok diyerek, yorumlara bakıyorum CMOS yap diyorlar. Benim bildiğim CMOS geçersiz bu konuyu sağlam cevaplar yazmak netleştirmem lazım hocam @Ayhan Dönmez.

Dışarıdan yazman lazım, ekipman lazım. İşin ehli kimse için o da zor bir işlem değil, servise gidecek. Oradaki arkadaşlar hallediyor örneğin, garanti devam ediyorsa. Belli bir yüzdeyi geçtiyse de kaldığı yerden devam edecektir. CMOS fayda etmez.

Brick denen olay, CMOS çözmez.

6000 üzeri herhangi bir frekans uygunsuz, 1:2 moda atıyor. EXPO açmak manasız kalıyor ve 7200 üzerinde stabil kalamıyor çipler, ek ayarlar lazım. Anakart düzgün ayarlayamaz genelde. 5600 CL28 modülleri EXPO açsan yine 1:1 mod ayarlar, onda da sorun olmaz. 6000 CL30 2x16, BIOS güncelleme sonrası EXPO denenecek. Sorun olmazsa kullanmaya devam edersin. 9700X'te iGPU kapatılacak mesela, 1:1 mod stabilitesinde etken çünkü.

Bu düzende kullanılması lazım. Radyatör arkadan geçirtirsen sorun olacak gibi. Onu borular üstten giriyorken sanırım yapıyorlar, denemek lazım. Estetik olayı evet, ama en iyi performans böyle. +5 derece üstüne koyuyor minimum diğer türlü. Çok iade eden oldu bu AIO'yu o sebepten.

Öne 3 Reverse takacaksın, arkaya da 3'lü P12 Pro takarsın. Olur, biter. İki yüzde de Intake olacak fanlar, karıştırma o kısmı. Fan düzenini atmıştım sana kasanın.

@Riaki Arkadan geçirtirim dersen borular üstten girebilir, sorun olmaz dediğim gibi. Alttan girmesi şart değil, radyatör 2 ucu arasında kalacak pompa. Sorun teşkil etmiyor. Denersin, ama ters monteli kalsın böyle.

Bu düzende kullanılması lazım. Radyatör arkadan geçirtirsen sorun olacak gibi. Onu borular üstten giriyorken sanırım yapıyorlar, denemek lazım. Estetik olayı evet, ama en iyi performans böyle. +5 derece üstüne koyuyor minimum diğer türlü. Çok iade eden oldu bu AIO'yu o sebepten.

Öne 3 Reverse takacaksın, arkaya da 3'lü P12 Pro takarsın. Olur, biter. İki yüzde de Intake olacak fanlar, karıştırma o kısmı. Fan düzenini atmıştım sana kasanın.

@Riaki Arkadan geçirtirim dersen borular üstten girebilir, sorun olmaz dediğim gibi. Alttan girmesi şart değil, radyatör 2 ucu arasında kalacak pompa. Sorun teşkil etmiyor. Denersin, ama ters monteli kalsın böyle.
Tamamdır hocam. Görüntü aldım zaten bahsettiğiniz düzeni problem yok.