Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

H2onya

Uzman
Merhaba arkadaşlar, yeni DDR5 sisteme gectim. BIOS'tan RAM'ı 6000 MHz yaptım ve sistem acılmıyor. BIOS pilini de söküp taktım, ne yapmam lazım?
  • Anakart: ASUS B650-R
  • RAM: Patriot Viper 6000MHz

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
x

En son EXPO acınca sıstem hiç acılmamıştı korkuyorum artık.
Sensör de yanlış okuyor bazı değerleri, VDDQ 1.8 olamaz, BIOS içerisinden EXPO 1 açıktan sonra voltaj kısmını buraya SS atarsan iyi olur aslında, AI Tweaker'in alt kısmında hepsi.

EXPO 1 aç AI Tweaker kısmından seç bunu, sonra alt kısma in voltaj kısmını buraya SS atarsan bakalım. Bir de şunları uygula:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options- Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x --- BIOS içerisinden bu kısım uygulanacak EXPO 1 üzerine.

6000 için EXPO1 seçtiğinde voltajları kaç veriyor, BIOS içerisinden onu SS atmalısın, bir de save exit yaptığında o kısmı da total olarak buraya SS olarak gönder. @H2onya Save & exit yaparken tüm değişiklikleri gösteriyor tablo halinde.
Bu arada şeyi fark ettim, UCLK=MEMCLK/2 sende, 6000 2:1 modda açmış. Şu an tekrar denemen gerekiyor, uclk dıv1 mode = uclk = memclk yapabilir misin, şu an bellek kontrolcü yarı frekansta çalışıyor, 1:1 mod değil. @H2onya vddp sende gereksiz yüksek 1.15 bir de, onu 1.0 çeker misin DRAM voltaj kısmında o da.

30 dk sonra kapatırsın aynen. Yarın 1.5 saatlik edersin, 1.5 saat sonra oto kapanıyor test bitince.

@H2onya SoC voltaj-manuel mod- 1.25 yap, vddp 1.0 yap, uclk = memclk yap DRAM timings kısmında. Nitro ayarları kalsın.

Ne işe yarar ki bunlar hocam?

Artık BIOS ekranı görmek istemiyorum daha oyunlarda deneyemedim işlemciyi.

Bu dediğim elzem, bunu yapmak zorundasın. 2:1 mod 6000 olmaz. 1:1 mod olmalı.

Basit bir adım, AI Tweaker altında DRAM Timings girip oradan UCLK=MEMCLK yap, sonrasında alt kısma voltaj kısmına gel, VDD-VDDQ-VDDIO 1.35 olduğundan emin ol bu üçünün. SoC voltaj manuel mod diyip 1.25 ayarla, VDDP auto'dan 1.0 ayarla, sonrasında save & exit yap, bu kadar. @H2onya 2:1 modda şu anda, böyle kullanmamalısın.

6000 CL30 1:1 mod, 7600 2:1 moda denk, sen şu anda 6000 2:1 moddasın. Fark devasa yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu dediğim elzem, bunu yapmak zorundasın. 2:1 mod 6000 olmaz. 1:1 mod olmalı.

Basit bir adım, AI tweaker altında DRAM timings girip oradan uclk = memclk yap, sonrasında alt kısma voltaj kısmına gel, vdd-vddq-vddıo 1.35 olduğundan emin ol bu üçünün. SoC voltaj manuel mod deyip 1.25 ayarla, vddp Auto'dan 1.0 ayarla, sonrasında save & exit yap, bu kadar. @H2onya 2:1 modda şu anda, böyle kullanmamalısın.

6000 CL30 1:1 mod, 7600 2:1 moda denk, sen şu anda 6000 2:1 moddasın. Fark devasa yani.

Gün içinde yaparım hocam.

Hocam bu ilk 2 değeri değiştirme yerini bulamadım. Ayrıca bu kırmızıya aldığım değerleri daha düşürmemiz mümkün mü mesela eskiden 70 lerde idi onu 80 yaptık iyi mi yaptık böyle?
ZenTimings_Screenshot.webp

Hocam bu ilk 2 değeri değiştirme yerini bulamadım. Ayrıca bu kırmızıya aldığım değerleri daha düşürmemiz mümkün mü mesela eskiden 70'lerde idi onu 80 yaptık iyi mi yaptık böyle?
Eki Görüntüle 183761

Mümkün ama performans artışı olmaz. Tras performansa etkisi yok şu anda, tRP+tras = tRC yaptın, bu da şart değil, tRC 58 yapabilirsin, tras 48 kalsın performansa artısı yok artık. tRC 58-80 arasını da sen hissedemezsin ama 58 kalabilir. Trcdwr 16 yapman da oyun için önemsiz, write senaryoları sentetik performansı için gerekli.

Mümkün ama performans artışı olmaz. Tras performansa etkisi yok şu anda, tRP+tras = tRC yaptın, bu da şart değil, tRC 58 yapabilirsin, tras 48 kalsın performansa artısı yok artık. tRC 58-80 arasını da sen hissedemezsin ama 58 kalabilir. tRDWR 16 yapman da oyun için önemsiz, write senaryoları sentetik performansı için gerekli.

Tamamdır hocam teşekkürler. Böyle kalsın o zaman ellemiyorum.

@Ayhan Dönmez
Hocam bir soru daha sorayım. tRCD değeri ZenTimings'de gözükmüyor mu?

Son düzenleme:
Tamamdır hocam teşekkürler. Böyle kalsın o zaman ellemiyorum.

@Ayhan Dönmez
Hocam bir soru daha sorayım. tRCD değeri ZenTimingsde gözükmüyor mu?
tRCDRD ve WR ikisi de 36 sende şu anda. Senin kartta Advanced-DDR Options içinden değişmek lazım. Tam lokasyonu hatırlamıyorum. X870 çipsetlerde DRAM Timings altına alındı hepsi.

Hocam ikisini de 16 yapabilir miyiz acaba? X670E MSI var hocam.
tRCDRD 36 altı düşmez gibi dual rank'ta, şanslıysan 35 olur, çok çok şanslıysan 34. 35 bile olmaz muhtemelen hata verir testte. tRCDRD 35 deneyebilirsin eğer 1.5-2 saat test edeceğim dersen ama 34 olmaz Dual Rank için çok zor.

tRDCDWR 16-12 falan olur, onu da Advanced-DDR Options tarzı bir yerden değişiyorsun. Önemli değil yani o.

Hocam ikisini de 16 yapabilir miyiz acaba? X670E MSI var hocam.
Senin gerçi single rank'tı dual rank değil, hatlar karıştı. tRCDRD 35 olabilir, 34 zor. tRCDWR ayreten 12 ya da 16 yapılabilir ama önemsiz olur senin için. Kısaca böyle kalsın 36 olarak, en stabil böyle olur.

Son düzenleme: