Makaleler
1
Yer
Bitlis
Sistem detayları:
  • MSI Pro Z890-P Wi-Fi
  • Intel Core Ultra 7 265KF
  • ASUS Prime RX 9070
  • XPG Kyber 750W 80+ Gold
  • Deepcool LE 360 V2
  • Corsair Frame 4000D
  • Sandisk Extreme 500 GB

RAM modeli tam:

XMP'de tRFC'si 480 diye hatırlıyorum.

1758834903428.webp

Buna nasıl bir ayar yapabilirim? 1.5V 6000 MHz CL28 denedim ancak olmadı. BIOS ayarları çok detaylı ya da bana öyle geldi :D

BIOS'tan da görüntüler ekleyeceğim şimdi.

Sistem detayları:
MSI Pro Z890-P Wi-Fi
Intel Core Ultra 7 265KF
ASUS Prime RX 9070
XPG Kyber 750W 80+ Gold
Deepcool LE 360 V2
Corsair Frame 4000D
Sandisk Extreme 500 GB

RAM modeli tam:

XMP'de tRFC'si 480 diye hatırlıyorum.

Eki Görüntüle 187789

Buna nasıl bir ayar yapabilriim? 1.5V 6000 MHz C28 denedim ancak olmadı. BIOS ayarları çok detaylı ya da bana öyle geldi :D

BIOS'dan da görüntüler ekleyeceğim şimdi.
@Ayhan Dönmez @deadfellow müsaitlerse yardımcı olurlar.

@deadfellow Cruical'a pek bir şeyler olmaz dedi galiba gerçekten öyle :D Sanırım en iyisi satıp daha yüksek frekanslı bir şeyler almak.
Crucial=Micron diye biliyorum yanlışım yoksa. Intel tarafı bir tık daha farklı şu anda AM5'ten tuning olarak. CL düşürmek için Micron çok uygun değil, her açıdan DDR5'te Hynix almak lazım tartışmasız, manuel tuning için @Mithat Berhan. En kötü Samsung olur, o da kötünün iyisi yani. Hynix şart diyebiliriz.

Zaten CPU-Z'de de açıkça görünüyor. Crucial uzak durmak lazım DDR5'te.

Iyi de CL36'dan CL28'e geçsen bile kazancin ancak %3 olur. Harcadigina değmez. Frekans olarak ancak 7600 falan alman lazim kayda deger degisiklik icin. Pek gerek yok gibi.

@Ayhan Dönmez, kötünün iyiysiyle ne yapaibliriz? Intel'de gecikme daha düşük olduğu için frekans yükseltmek de mantıklı olabilir benim için.
Hynix kadar ne Micron ne Samsung frekans yükseltebiliyor, 6600'de limitliler yaklaşık olarak. 16 Hynix M-Die 7200, 16 A-Die/24 M-Die 9000+ frekanslara erişir. @Mithat Berhan

@Ayhan Dönmez, kötünün iyiysiyle ne yapaibliriz? Intel'de gecikme daha düşük olduğu için frekans yükseltmek de mantıklı olabilir benim için.

@3613, CS'de iyi etki ediyor ya, diğer senaryolarda çok etmiyor da.
1758836042829.webp

Nebi YouTube videosunda da bahsettiği gibi, kabaca bu şekilde.

@Mithat Berhan Frekans yükseltsen bile, Hynix'te girdiğin zamanları asla diğerlerinde giremiyorsun. Hynix bir tek başarılı olabildi DDR5'te sıkı zamanları onun harici kabul eden yok. Samsung B-Die kısmen kabul ediyor ama o da kötünün iyisi. Frekans için Hynix 24 GB M-Die ya da 16 GB A-Die uygun.

@3613, CS'de iyi etki ediyor ya, diğer senaryolarda çok etmiyor da.
İntel'de bir tık timingler değişiyor, Command Rate 2T mevzusu var, AM5'te şu anda 1T var GDM Disable iken, Enable iken 1.5T denk geliyor, İntel'deki gibi 2T yok mesela. Onun haricinde VCCSA-VCCIO voltajları var İntel'de, AM5'teki VSoC ve VDDIO'ya denk olarak düşünülebilir. Farklı parametreler.

@Ayhan Dönmez, 6400-6600 MHz denemesi yapacağı benzer CL'lerde kalma şartıyla. CPU'ya dokunmuşken RAM'e de dokunmak istedim.
Micron primary timingleri bile kabul etmeyebilir 6000'den 6400 çıkarttığında, Hynix nasıl ki 6000'deyken tRCD 36 kabul ediyorken 6400'de mavi ekran veriyorsa, çoğu kit 37-38 altını göremiyorsa, aynısı onda da var. Primary kısmını da gevşetip frekansa odaklanmak lazım. O da o frekansa çıkacağı kesin değil, 16 M-Die 7200 gördüğü söyleniyor, bendeki 16 M-Die 7200 mavi ekran, 7000 direkt RAM Test hata, 6800 sadece geçiyor testten. Silikona bağlı yani. Sendeki Micron 6200 üstü göremiyor olabilir mesela, boot etmez ya da mavi ekran verebilir. Voltaj bir tık artırman gerekli bir de XMP açtıktan sonra, Micron düşük CL kabul ediyor mu bilmiyorum, muhtemelen etmiyor. Micron'la uğraşan hiç görmedim, Intel + AMD hep Hynix üzerinden ilerler DDR5'te. Samsung'la da kimse uğraşmaz.