Çözüldü 6400MHz C28 RAM ayarlarında FCLK ve SoC voltaj etkisi ne kadardır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ayhan Dönmez
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 82
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ayhan Dönmez

Becerikli
6400 C28 çok sınırda benim için, arada patlıyor; özellikle 60 dereceye IOD vurduğunda. C30'a çektim, şu anda sıkıntısız. Fakat FCLK da etkileniyor, predictive açtım ve stabilliği sağladı. 1.295 SoC zaten ağır yükte 1.28'e Vdrop yapıyor anakart şu anda. Oyunda belki 1.285 civarıdır, testte ise 1.28 olduğu için C28 stabil kalamıyor. Çünkü 1.28'de, özellikle 1-2-1 Nitro ile, bu oldukça zor.

6400'de 2-3-1 Nitro sıkıntısız ama akıcılık kayboluyor. En azından 1-2-1 Nitro gerekiyor; 6200 1-2-0 gibi akıcı olması için. 1-3-1 de çok iyi değil, günü kurtarıyor sadece. 1.3 SoC verdiğimde FCLK stabil olmuyor; OCCT'nin 3'lü testinde sürekli hata veriyor. 1.295'te hata yok ama predictive açık değilse FCLK yine arada patlıyor. VRAM işin içine girince FCLK daha da erken patlıyor testte.

Bazı çiplerde FCLK'nın VDDP ya da SoC ile alakası olmuyor, doğrudan açınca genelde problem çıkmıyor. Benim sistemde VDDP için sweet spot 1.0 gibi; çünkü 0.95 ve 1.15'te hata var, bu SoC değerinde. 1.05 VDDP'de ise oyun donuyor ve crash atıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
PBO'dan da yiyor olabilirsin, son 1-2 haftadır random BSoD ve siyah ekranlar alıyordum, co ayarını -15'lerden -5'lere kadar düşürdüm belki +200'ü de kapatırım. :D

1751201888157.webp

Benim şu anda böyle.
VSOC o kadar korkulacak bir şey değil ya, ben 7700X'imi 1 seneye yakın 1.4 VSOC ile kullandım.

1751074186131.webp

Yaz ayına geldik çok absürt düşünüyorsun hala, ben 6200 C28 kullanıyorum şu anda 1.25 VSOC ile ve PBO +200 -5 CO ile kullanıyorum.

Elde ettiğim veriler şöyle: 6400 1-2-1, 1.275 SoC, 1.05 VDDP crash'liyor. 1-3-1 Nitro'da crash'liyor.
1.285 SoC, 6400 1-3-1, 1.15 VDDP stabil. 1.295 SoC, 1.15 VDDP crash'liyor. Predictive açarsan bir müddet idare edip yine crash'liyor.
0.95 ve 1.0 VDDP çekince crash'lemiyor, sadece 0.95 testte hata verdi. 1.0'da sorun yok.
Bunlardan bağımsız olarak, 1.3 SoC çekince direkt hata veriyor, FCLK 2133 olmuyor.

VSOC o kadar korkulacak bir şey değil ya, ben 7700X'imi 1 seneye yakın 1.4 VSOC ile kullandım.

Eki Görüntüle 158252

Yaz ayına geldik çok absürt düşünüyorsun hala, ben 6200 C28 kullanıyorum şu anda 1.25 VSOC ile ve PBO +200 -5 CO ile kullanıyorum.

Orası öyle, kısmak lazım yoksa hata kaçınılmaz. Ama benim çipte bu denli VDDP ve SoC bağımlı olması ağır problem.

@deadfellow Bende hep vardı ama bu sorun aylardır, sebebi FCLK, VDDP ve SoC'ymiş işte, sıcaklıktan bağımsız bunlar sıkıntılı bende.

Ek olarak tabii 60 dayanınca IOD, C28 hata veriyor onu stabil tutmak imkânsız su anda. C30-32 kullanmak mantıklı olacak. FCLK kısmı beni yordu sadece en başından beri. FCLK açmıyorken sıkıntı yoktu zaten ne verirsen ver çalışıyordu sistem. 6200'de de 2167 FCLK bile problem 1.25 SoC üstü.

PBO'dan da yiyor olabilirsin, son 1-2 haftadır random BSoD ve siyah ekranlar alıyordum, CO ayarını -15'lerden -5'lere kadar düşürdüm belki +200'ü de kapatırım. :D

Vallahi hocam çok yordu ya, aylarca uğraştık ettik bu işin mantığı belli de, benim anladığım şu. Bu çip FCLK yapamıyor, stokta bırakmak lazım ya da 2100 falan. Üzeri oyunlarda crash vesaire, VDDP, bir miktar VDDG ve SoC doğru ayarlamadıkca acamıyorum 2133 ve üstünü adamakıllı. 1.05 VDDP dondurup crash veriyorken 1.0'da hiçbir problem yok mesela, o denli bir absürtlük var. Ve test programı bunu yakalaması çok zor, hiçbiri de yakalayamıyor zaten, kendin fark ediyorsun.

RAM'den ziyade FCLK problem yani benim anladığım, çok ince ayar lazım, predictive açınca bile rahatladı sistem. 6200 2067 ya da 6000 2000 FCLK'da hiçbir sorun yok, istersen 1-2-0 Nitro GDM Disabled aç ama GDM Disabled doğası gereği bazı oyunları arada tekletiyor, ondan kaçış yok, önemli olan crash vermesin oyun. Sıcaklarla tabii ki ilgisi var ama dediğim olay kışın da mevcuttu @deadfellow

Bu OCCT'yi de ZT DC'sinde önerdi biri zaten, bu 3'lüyü kullanana kadar stable zannediyordum her şeyi. Adam zaten most stable setup'ları bile çökertmesi ile ünlü bu test demişti, harbiden öyleymiş :D @deadfellow Ben taklit ettim bunu, arkada GPU+RAM test açtım ama, onlar hata vermezken bu veriyor ilginç şekilde, mantığını çözemedim halen.

@deadfellow PBO'yu korkudan açamıyorum bile, çekinerek -5 verdim şu anda :D -8 bile hata veriyor +100/+0 falan fark etmeksizin :D

Per Core çok sevmiyorum nedense, biri -15 biri -5 olunca çok dalgalanıyor bende, stabilite bozuluyor gibi hissediyorum, all Core kaç oluyorsa öyle olsun kafasındayım, aksi türlü değerler yakın olmadıkça sıkıntı çıkıyor bende. Biri -20 biri -5 beceremedim yani, ya hepsi -10 -15 olmalı ya da -5 -10 bence.

Tight profillerde büyük sıkıntı C. O olayı, her çip açamaz çok zor, IMC'den ziyade Core'lar da sağlam olması lazım, bende maalesef değil, en az 3-4 Core problemli Tight RAM'de. Düz EXPO açıkken +200/-20 açabiliyorken şu anda -5 zor veriyorum.

Sıcaklık + Tight RAM profili = Negative C. O + Positive Boost Clock katili

Sıcak havada IMC ve CCD etkilendiği için hem negative C. O ve positive Boost kısmak lazım, stoka yakın kullanmak lazım, hem de IMC daha fazla ısındığı için 6200 C28 mantıklı tercih.

Kışın 6400 C28 1-2-0 GDM Disabled açıyordum yani, öyle bir absürtlükten geldiğimiz noktada 6400 C30 bile çok sınırda :D Millet boşuna klimayı bağlamıyor radyatöre.

@deadfellow hocam bu arada 9800X3D ile bu TUF anakartında A-Die SR RAM'leri 8000 denedim bir tanıdıkta boot etmedi, 1.15 VDDP 1.45 VDD-Q-IO da boot ettirmedi. Sebep ne olabilir, direkt çip mi açamıyor yoksa anakart mı problemli? Her şey Auto'ydu tabii, tRFC falan da boot ettirmeme şansı var yoksa da bu anakart zaten Max 8000 desteği sunuyor, onu da boot bile edemiyorsa harbiden yazıklar olsun. 2x16'a Die SR en azından boot etmeliydi.

RAM'ın EXPO 2 profili VPP'yi 1.95 veriyor, 1.8 Auto verdiği için mi acaba boot etmedi, 6200 tight zamanlarla da boot etmiyor saçma şekilde çünkü :D KLEVV A-Die RAM'ler ama eski versiyon biraz. Sonuçta Hynix'a yani.

@deadfellow 2 DPC'de 8000 boot etmemesi normal mi? RAM'ın kendi VPP'si 1.95, VPP 1.8 olmasından dolayı olabilir mi? Üst kısmı okumana gerek yok hoca, sadece buna baksan yeterli :D @deadfellow A-Die 2x16 SR KLEVV RAM'ler. Senin için kısa kısa cümleler halinde yazıyorum, yoksa başkası olsa harf harf yazardım, biliyorsun.

Geri
Yukarı Alt