Uzun süredir Android cihazlar kullanan birisi olarak, akıllı telefonlarda sevmediğim bazı şeyleri sizinle paylaşacağım.

1- Çentik

2017'den beri hayatımızda olan ve telefon dünyasındaki en kötü olay olabilir. Her zaman berbat trendleri yaratmada usta olan Apple'dan geliyor bu. Kısa bir süre sonra da sanki çok güzel bir şeymiş gibi, diğer firmalar takip etti bu olayı.

Çentiğe göre yapılmayan çoğu programı bozdu bu olay. Çoğu programda yan tarafta simsiyah bir alan görmeniz olası. Ayrıca telefonu yatay tutarsanız da çentik bölgesi genelde siyah kalıyor. Ben de soruyorum "Zaten simsiyah bir alan olacaksa ne anlamı var?" diye.

Ama iyi ki son zamanlarda çentikler iyice küçüldü ve gidici duruyorlar. Kamerayı telefonun ekranının arkasına koyan modeller bile var.

Başlıksız.webp
132972-1_large.webp

2- Kocaman kameralar

Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "Kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor. Telefonun düz zeminde düz durması için kılıf lazım. Kılıf yoksa operasyon yaparak telefonunuzu masaya koyabilirsiniz. Bu da bence bayağı saçma bir trend.

oneplus-11-header5-scaled.webp

3- En boy oranı

Telefonlar 2017 döneminden sonra aşırı derecede uzamaya başladılar. Şimdi telefonların çoğu 18:9 ile 20:9 arası bir en boy oranında geliyor. Bu en boy oranının tek güzel yanı, Instagram'da gezerken daha fazla fotoğraf görmeniz. Onun dışında telefonda herhangi bir iş yapacaksanız, tüp gibi ekran bayağı kötü bir deneyim sunuyor. Gereksiz uzunluk nedeniyle taşıma zorluğu da cabası.

0 6p3KVX15kDj6ap1U.webp

4- Yatay ekran desteği

Benim gibi cihazları yatay ekran kullanmaya alışkın biriyseniz, tabletler haricinde mobilde yatay ekran deneyimi berbat. Çoğu zaman programları yatay ekranda kullanmak için ek program kullanmanız lazım. Öyle yaparsanız da çoğu programın kullanımı bayağı kötüleşiyor. Benim gibi dikey ekranda yazı yazmayı sevmeyen biriyseniz, sürekli dikey ile yatay arasında geçiş yapmanız olası.

360_F_520824468_D2BqSAwjrkLycycnSXCowaYg0c0w0Hf6.webp

Kapanış

Bunlar akıllı telefonlar hakkında sevmediğim bazı şeylerdi. Peki sizin de sevmediğiniz şeyler var mı? Ya da bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Belirtirseniz sevinirim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Artık bataryaların telefondan çıkmaması. Batarya takmayı bilmiyorsan bozulunca artık çöp oluyor. Telefoncular sadece bir batarya değiştirmeye tonla para istiyor. Sanki bataryayı kendi üretiyor🤦

Aynen, o olay da bayağı üzücü. Bataryası takıp çıkartılabilen telefon sayısı azaldı bayağı.

Çentik yan ekran olunca çok gereksiz evet ama şöyle düşünelim. Telefonu yan çevirdiğimizde oluşan o siyah yerde dik ekranda iken simgeler oluyor pil, wifi vs. O siyah ekran olan kısım olmasaydı yani çentik olmasaydı ekrandan bir kısım gitmiş olacaktı simgelerin duracağı yer için. Çentik sayesinde aslında simgelerin duracağı bir yer oluyor ve ekranın genişliyor.

Uzun süredir Android cihazlar kullanan birisi olarak, akıllı telefonlarda sevmediğim bazı şeyleri sizinle paylaşacağım.

1- çentik

2017'den beri hayatımızda olan ve telefon dünyasındaki en kötü olay olabilir. Her zaman berbat trendleri yaratmada usta olan Apple'dan geliyor bu. Kısa bir süre sonra da sanki çok güzel bir şeymiş gibi, diğer firmalar takip etti bu olayı.

Çentiğe göre yapılmayan çoğu programı bozdu bu olay. Çoğu programda yan tarafta simsiyah bir alan görmeniz olası. Ayrıca telefonu yatay tutarsanız da çentik bölgesi genelde siyah kalıyor. Bende soruyorum "zaten simsiyah bir alan olacaksa ne anlamı var?" diye.

Ama iyi ki son zamanlarda çentikler iyice küçüldü ve gidici duruyorlar. Kamerayı telefonun ekranının arkasına koyan modeller bile var.

Eki Görüntüle 17721Eki Görüntüle 17722

2- kocaman kameralar

Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor. Telefonun düz zeminde düz durması için kılıf lazım. Kılıf yoksa operasyon yaparak telefonunuzu masaya koyabilirsiniz. Bu da bence bayağı saçma bir trend.

Eki Görüntüle 17724

3- en boy oranı

Telefonlar 2017 döneminden sonra aşırı derecede uzamaya başladılar. Şimdi telefonların çoğu 18:9 ile 20:9 arası bir en boy oranında geliyor. Bu en boy oranının tek güzel yanı, Instagram da gezerken daha fazla fotoğraf görmeniz. Onun dışında telefonda herhangi bir iş yapacaksanız, tüp gibi ekran bayağı kötü bir deneyim sunuyor. Gereksiz uzunluk nedeniyle taşıma zorluğu da cabası.

Eki Görüntüle 17725

4- yatay ekran desteği

Benim gibi cihazları yatay ekran kullanmaya alışkın biriyseniz, tabletler haricinde mobilde yatay ekran deneyimi berbat. Çoğu zaman programları yatay ekranda kullanmak için ek program kullanmanız lazım. Öyle yaparsanız da çoğu programın kullanımı bayağı kötüleşiyor. Benim gibi dikey ekranda yazı yazmayı sevmeyen biriyseniz, sürekli dikey ile yatay arasında geçiş yapmanız olası.

Eki Görüntüle 18127

kapanış

Bunlar akıllı telefonlar hakkında sevmediğim bazı şeylerdi. Peki sizin de sevmediğiniz şeyler var mı? Ya da bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Belirtirseniz sevinirim. :)

Bu öneriyi markalara yaparsan daha etkili olabilir geri bildirim olarak dediklerinize kısmende katılıyorum.

Sahsen centik olayini premium buluyorum. Dot olayini sevmiyorum. Ya ekranalti olsun ya da centik gibi bir sey yardimiyla gizlensin.

Bu arada asagida en boy oraniyla alakali bir sikayette bulunmussun ama bu durumdan hoslanmayanlar icin centik gizleyici veya kamera gizleyici gibi ozellikler, telefon arayuzlerinde bulunuyor. Aktif ettiginde o bolgeye black bar cekiyor.
Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor.
Telefon ureticileri daha buyuk kamera yarisinda degiller, daha iyi kamera yarisindalar. Genellikle daha iyi kamera sensorleri de daha buyuk boyutlarda oluyor, bu yuzden de kapladiklari alan buyuk oluyor. Ornegin Sony IMX989 iyi bir kamera sensoru ve bu sensorun boyutu 1 inç. Bu kamera sensorunu kullanan telefonun da tasarimi haliyle kaba gozukebiliyor. Tabii bu biraz da ureticiye bagli. Mesela Apple ve Samsung kamera adasi dizilimini guzel bir sekilde sunabiliyorken BBK grubu kelimenin tam anlamiyla induksiyon ocagi gibi tasarim sunuyor ayni boyutta sensor kullandiklarinda veya yakin boyutta sensor kullandiklarinda dahi.

3- En boy oranı
Telefonlar 2017 döneminden sonra aşırı derecede uzamaya başladılar. Şimdi telefonların çoğu 18:9 ile 20:9 arası bir en boy oranında geliyor. Bu en boy oranının tek güzel yanı, Instagram da gezerken daha fazla fotoğraf görmeniz. Onun dışında telefonda herhangi bir iş yapacaksanız, tüp gibi ekran bayağı kötü bir deneyim sunuyor. Gereksiz uzunluk nedeniyle taşıma zorluğu da cabası.
Aslinda en boy oraninin 20:9 gibi yayvan olceklendirmelere sahip olmasinda bir sakinca yok ama YouTube gibi platformlar tam ekran yapmak istedigimizde standartlasmis 16:9'u 20:9'a genisletmek istedigimizde alttan ve ustten gorus alanini kestigi icin iyi bir deneyim elde edemiyoruz bu da olumsuz yansiyor. Oysa buraya bir yapay zeka gelse ve videonun olceklendirme ayarini videoyu izledigimiz cihaza gore otomatik ayarlayabilse olumsuz deneyimlerimizin buyuk bir cogunlugu ortadan kalkmis olacak.

Aslinda en boy oraninin 20:9 gibi yayvan olceklendirmelere sahip olmasinda bir sakinca yok ama YouTube gibi platformlar tam ekran yapmak istedigimizde standartlasmis 16:9'u 20:9'a genisletmek istedigimizde alttan ve ustten gorus alanini kestigi icin iyi bir deneyim elde edemiyoruz bu da olumsuz yansiyor. Oysa buraya bir yapay zeka gelse ve videonun olceklendirme ayarini videoyu izledigimiz cihaza gore otomatik ayarlayabilse olumsuz deneyimlerimizin buyuk bir cogunlugu ortadan kalkmis olacak.

Uzun süre 16:10 bir cihaz kullandığımdan, uzun en boy oranları içimi daraltmıyor desem yalan olur.