Uzun süredir Android cihazlar kullanan birisi olarak, akıllı telefonlarda sevmediğim bazı şeyleri sizinle paylaşacağım.

1- Çentik

2017'den beri hayatımızda olan ve telefon dünyasındaki en kötü olay olabilir. Her zaman berbat trendleri yaratmada usta olan Apple'dan geliyor bu. Kısa bir süre sonra da sanki çok güzel bir şeymiş gibi, diğer firmalar takip etti bu olayı.

Çentiğe göre yapılmayan çoğu programı bozdu bu olay. Çoğu programda yan tarafta simsiyah bir alan görmeniz olası. Ayrıca telefonu yatay tutarsanız da çentik bölgesi genelde siyah kalıyor. Ben de soruyorum "Zaten simsiyah bir alan olacaksa ne anlamı var?" diye.

Ama iyi ki son zamanlarda çentikler iyice küçüldü ve gidici duruyorlar. Kamerayı telefonun ekranının arkasına koyan modeller bile var.

Başlıksız.webp
132972-1_large.webp

2- Kocaman kameralar

Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "Kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor. Telefonun düz zeminde düz durması için kılıf lazım. Kılıf yoksa operasyon yaparak telefonunuzu masaya koyabilirsiniz. Bu da bence bayağı saçma bir trend.

oneplus-11-header5-scaled.webp

3- En boy oranı

Telefonlar 2017 döneminden sonra aşırı derecede uzamaya başladılar. Şimdi telefonların çoğu 18:9 ile 20:9 arası bir en boy oranında geliyor. Bu en boy oranının tek güzel yanı, Instagram'da gezerken daha fazla fotoğraf görmeniz. Onun dışında telefonda herhangi bir iş yapacaksanız, tüp gibi ekran bayağı kötü bir deneyim sunuyor. Gereksiz uzunluk nedeniyle taşıma zorluğu da cabası.

0 6p3KVX15kDj6ap1U.webp

4- Yatay ekran desteği

Benim gibi cihazları yatay ekran kullanmaya alışkın biriyseniz, tabletler haricinde mobilde yatay ekran deneyimi berbat. Çoğu zaman programları yatay ekranda kullanmak için ek program kullanmanız lazım. Öyle yaparsanız da çoğu programın kullanımı bayağı kötüleşiyor. Benim gibi dikey ekranda yazı yazmayı sevmeyen biriyseniz, sürekli dikey ile yatay arasında geçiş yapmanız olası.

360_F_520824468_D2BqSAwjrkLycycnSXCowaYg0c0w0Hf6.webp

Kapanış

Bunlar akıllı telefonlar hakkında sevmediğim bazı şeylerdi. Peki sizin de sevmediğiniz şeyler var mı? Ya da bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Belirtirseniz sevinirim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
iPhone 15'e geçtikten sonra iPhone'ların Dynamic Island özellikli telefonları hoşuma gitmeye başladı. Yer yer oldukça işlevsel ve şık görünebiliyor. Bomboş bir çentik yapmaktansa daha estetik ve işe yarar bir şey yapmayı başarmışlar.

1707713580064.webp

O iPhone X ilk çıktığında çentiği bayağı hoşuma gitmişti nedense. Şimdi de çok sinirimi bozmuyor ama olmasa daha iyi olurdu.
Bence hocam o dönem için hele Apple yaptığından çoğu insanın hoşuna gitmiştir ilk kez böyle bir şeyi gördüğünden ancak sonrasında diğer telefon üreticileri de bu konuda üzerimize kusarcasına her modeline yapınca pek bi anlamı kaldığını düşünmüyorum.

Uzun süredir Android cihazlar kullanan birisi olarak, akıllı telefonlarda sevmediğim bazı şeyleri sizinle paylaşacağım.

1- Çentik

2017'den beri hayatımızda olan ve telefon dünyasındaki en kötü olay olabilir. Her zaman berbat trendleri yaratmada usta olan Apple'dan geliyor bu. Kısa bir süre sonra da sanki çok güzel bir şeymiş gibi, diğer firmalar takip etti bu olayı.

Çentiğe göre yapılmayan çoğu programı bozdu bu olay. Çoğu programda yan tarafta simsiyah bir alan görmeniz olası. Ayrıca telefonu yatay tutarsanız da çentik bölgesi genelde siyah kalıyor. Ben de soruyorum "Zaten simsiyah bir alan olacaksa ne anlamı var?" diye.

Ama iyi ki son zamanlarda çentikler iyice küçüldü ve gidici duruyorlar. Kamerayı telefonun ekranının arkasına koyan modeller bile var.

Eki Görüntüle 17721Eki Görüntüle 17722

2- Kocaman kameralar

Telefonu düz bir yere koyduğunuzda, altında kaldıraç var gibi kalkmadığı günleri özlüyor musunuz? Şahsen ben özlüyorum. Firmalar "Kimde en büyük kamera var?" gibi bir yarışa girmişler gibi duruyor. Telefonun düz zeminde düz durması için kılıf lazım. Kılıf yoksa operasyon yaparak telefonunuzu masaya koyabilirsiniz. Bu da bence bayağı saçma bir trend.

Eki Görüntüle 17724

3- En boy oranı

Telefonlar 2017 döneminden sonra aşırı derecede uzamaya başladılar. Şimdi telefonların çoğu 18:9 ile 20:9 arası bir en boy oranında geliyor. Bu en boy oranının tek güzel yanı, Instagram'da gezerken daha fazla fotoğraf görmeniz. Onun dışında telefonda herhangi bir iş yapacaksanız, tüp gibi ekran bayağı kötü bir deneyim sunuyor. Gereksiz uzunluk nedeniyle taşıma zorluğu da cabası.

Eki Görüntüle 17725

4- Yatay ekran desteği

Benim gibi cihazları yatay ekran kullanmaya alışkın biriyseniz, tabletler haricinde mobilde yatay ekran deneyimi berbat. Çoğu zaman programları yatay ekranda kullanmak için ek program kullanmanız lazım. Öyle yaparsanız da çoğu programın kullanımı bayağı kötüleşiyor. Benim gibi dikey ekranda yazı yazmayı sevmeyen biriyseniz, sürekli dikey ile yatay arasında geçiş yapmanız olası.

Eki Görüntüle 18127

Kapanış

Bunlar akıllı telefonlar hakkında sevmediğim bazı şeylerdi. Peki sizin de sevmediğiniz şeyler var mı? Ya da bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Belirtirseniz sevinirim. :)
Bu kişiden kişiye değişebilecek bir şey. Ben şahsen devasa kameraları daha havalı buluyorum ayrıca bazı çentik tasarımları güzel.

• Arkası cam olan telefonlar. Öndeki yetmiyor bir de arkadakini korumakla uğaşıyorsun, yere düşse ön arka değişim gerekiyor.

• iPhone gibi jack girişsiz telefonlar. Bluetooth iyi güzel de ben kaliteli kablolu kulaklığımı bağlayamayacaksam bu telefon neden var? MP3 mü alayım harici olarak?

• Android işletim sistemi. İlk zamanlarda IOS'a rekabet etmesi güzeldi ama artık işletim sisteminin hantallığı tüm üreticileri zorluyor. Bir telefonda 16 GB RAM ne demek ya? Yeni ve daha optimize bir ekosisteme geçmeleri lazım.

• Tasarım bolluğu. Android telefonların çok büyük çoğunluğu benzer donanımlar içeriyor. Her üretici milyon çeşit seriyi aynı anda devam ettirdiği için sıfır telefon piyasasında binlerce model var. Her bir model için ayrı aksesuar kılıf vs üretiliyor, bir çoğu da satılmıyor, tam bir para ve kaynak israfı. AB bu konuda da üreticilere baskı yapsa çok güzel olur, 30 farklı standart tasarımı kullanarak telefon yapsınlar, aralarındaki fark donanım tarafında olsun.

Büyük olmasından nefret ediyorum, kompakt olması her zaman için daha iyidir.

Çok kısıtlamasından da nefret ediyorum mobil işletim sistemlerinin. Mesela maymun maymun uygulamaları önbelleklemesini istemiyorum, keşke bunu seçebiliyor olsaydık.

Bloatware çöp uygulamalar. Telefonu sanki ben değil bir başkası kullanacak. Hemen kurulumda önerilen uygulamalar cart curt. Zorla kuracak illa özellikle Samsung tam bir gereksiz uygulama çöplüğü, Google ile birleşince çok güzel bir iş çıkıyor ortaya. Bir daha Samsung telefon almam muhtemelen. Kalitesine lafım yok.