• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Ateist ve Deistlerin Ahlaksız Olduğu İddiası

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Son yüzyıllık dönemde, bu bölgede egemen devletler tarafından uygulanan politikaları az çok biliyoruz. Ama Osmanlı hakimiyetindeki yaklaşık 400 yıllık dönemde nasil bir yaklaşım sergilendiği konusunda pek bir fikrim yok. Bir şey ifade etmem pek de doğru olmaz. Ama bu konu hakkında da okumalar yapmak gerektiğini hatirlattığınız için tesekkürler.

Ateistler, deistler ahlakı neye göre temellendirecek? Temellendiremeyecek. Ahlak somut bir şey değil ve tanımı herkese göre değişir. Yani Ateist/Deist Ahlaki bakımdan bir şeyin iyi veya kötü olduğuna karar veriyorsa bu zaten kendi uydurduğu bir inançtır. Bir nevi kendini kandırır çünkü her şeyi kendi belirliyor. İyilik ve kötülükte somut değil, bir inanç.

Hocam, önceki yorumlarda sayfalarca tartıştık. Bir kere bile geriye dönüp bakmadın mı? Kendin söylüyorsun "Ahlak, somut değil." diye. Bu yüzden de kendi ahlakımızı yaratıyoruz.

Asıl bir dindar ahlakı temellendiremez. Bir dindara göre ahlak, Tanrının buyruğudur. Tanrı, "Adam öldür." derse, dindar öldürmekle yükümlüdür. Dindar, Tanrının buyruğuna karşı gelip, "Yav, ben bu adamı neden öldüreyim?" diyemez. O zaman dindar olmaz.

Inancı olmayan bir kişi ahlakı neye temellendirecek? Inancı olan biri bunu tanrıyla temellendiriyor iyiliği ve kötülüğü yaratan kişi o olduğu için neyin iyi neyin kötü olduğunu da o belirler. Fakat inanmıyorsan o belirleyemeyeceği için bu zaten temellenmiyor. Gerekirse bir din olsun ve tüm insanlığı öldürmeyi talep etsin ve onu tanrının emrettiğini söylesin bu dinin mensubu bunu yerine getirirse kendine göre ahlaklıdır. Soruda biraz hatalı zaten, ahlak inanca göre değişiyor.

Biri çıkıp sana şunu bunu yapacaksın; şu iyi, bu kötü diyorsa orada ahlak değil, kural veya kanun vardır. O yüzden dinsizlik ahlaksızlık değildir, aksine dinler ahlaksızdır zira ahlak, bana göre tek değildir. Her insanın belirli toplumsal çerçevede kendi ahlakı vardır.

Nickini değiştir.

İfadeler: 62
Evet, önceki tartışmaları okumadığını öğrenmiş olduk.

Eğer okusaydın görecektin ki, "Kendine yapılmasını istemediğin şeyi, başkasına yapma." durumunu, nesnel olmayan ahlak üzerinden temellendirmeye çalışıyoruz.

Evet, haklısın bu arada.. Tanrının tüm insanlığı katletmesini istemesi ve dindar bireyin de bunu gerçekleştirmesi de ahlaki bir temeldir.

Ama ahlak, herkes için eşit olmalıdır.
O yüzden dinlerin ahlakı, sadece kendine inananlar içindir. Bu yüzden bir ahlaki temel oluşturamaz.

Aksine dinler ahlaksızdır zira ahlak, bana göre tek değildir. Her insanın belirli toplumsal çerçevede kendi ahlakı vardır.

Şunu yazan adam 1 gram felsefe bilmiyordur. İlk ahlaki değerler ve gelenekler nasıl çıktı ortaya zeka küpü? Hayatında kaç kere Platon okudun da bana isim değiş diyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Önceki tartışmalara okumama gerek yoktu çünkü ben sadece konu sahibine cevap verdim, 8 sayfa okuyup her hangi bir mesaja cevap yazmadım.

"Eğer okusaydın görecektin ki, "Kendine yapılmasını istemediğin şeyi, başkasına yapma." durumunu, nesnel olmayan ahlak üzerinden temellendirmeye çalışıyoruz." - Bu bir uydurma, temeli yok. Temeli sadece senin kendi duyguların. Ki burada da kendine göre bir inanç oluşturuyorsun. Fakat bir Tanrıya inanan kişiye göre zaten Ahlak evrensel bir şey, sadece buna uyarsın veya uymazsın ama bunu Ahlakı yaratan, iyi kötüyü belirleyen Tanrı belirlemiştir. Doğumundan beri bir bebeği bir odada tutarsın ve ağacı görmez fakat ağaçlar aslında var, buna benzer(İnançlı kişinin gözünden.). Eğer inanmıyorsan ve tüm inançların uydurma olduğunu düşünüyorsan, kendin de inanç oluşturmamalısın.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba.

Bu dünyaya bir kere geldik. Böyle boş konularla ile meşgul olmayalım. İnsanlara karışamayız. Zararı olmadığı sürece insanlara karışma hakkımızda yoktur.

Müslümanım ve dinimde benim görüşümü destekler yönünde. Ayrıca dinimiz aile kurmamızı, onlar ile yükümlü olduğumuz belirler. Ancak ailemize karışabiliriz. Diğerleri kendi sorunu.

Konuya farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum.

Freud'un buzdağı şeması teorisindeki toplumsal ahlak ve vicdanı, egoya yani benliğe dayatan bir süperego var.

Bu ahlakı uygulayan bir benlik var, ego.

Ayrıca tehlikeli arzu ve ilkel içgüdüleri egoya dayatan id var.

İd hayatta kalma ve haz üzerine egoyu yönlendirir -sonuç itibariyla da id evrimsel süreçten pek çok şekilde etkilenmiştir. Evrimin fiziksel ve psikolojik olarak sürdüğü zaman diliminde hayatta kalmak için id egoya pek çok şey dayatabilir, dayatır ve dayatmıştır da. İdin dayatmaları, ahlak normlarını umursamadan çalışır.

Süperegonun ahlak ve vicdan yapısı ise içinde bulunulan toplumun ahlaki değerleriyle gelişir.

Ego idin isteklerini toplumsal göreceli süperegonun ahlak dayatmaları çerçevesinde tatmin etmeye çalışır.

Burada ego yani insan benliği, id ve süperegonun yani ilkel hayatta kalma içgüdüsü ile toplumsal göreceli gelişen süperegonun varlığına göre bir ahlak anlayışı geliştirir.

Bu bağlamda insanı otorite gören ahlak anlayışında (dinsiz ahlak temellendirilebilir diyen anlayış) ahlak görecelidir -çünkü id ve süperego zaman, mekan, dış tehlike, içinde bulunulan topluma göre göreceli gelişir.

Bu doğrultuda göreceli ahlak geliştiren egonun üstünde bir otorite olması gerekir. Bu otorite de şimdiye kadar anlattığım bilinçdışının üstünde bir otorite olması gerekir.

Bu otorite ise tanrıdan başka bir şey olamaz. Çünkü Dünya üzerinde insandan başka akıllı bir varlık yok. Bu akıllı varlıktan da üstün tek varlık tanrıdır.

Ezcümle, tanrı olmadan ahlak temellendirilemez.

@Platon @Llama @Mali Demokratoğlu

@Kaays konu boyunca ya haha atıyorsun ya beğenmedim. Kendi fikrin varsa dinlemek isteriz.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…