Bulgaristan, kültür şoku yaşamazsın ve EU'da geçerli diploman olur.

Bilgisayar muhendisligi icin ona gerek yok. Bir avukat veya doktordaki gibi islemiyor diploma. Diger mesleklerdeki gibi ulkeye gore kriterler ve degisken faktorler yok. ABD'den mezun olan da Filipinler'den mezun olan da ayni alandaysa ayni kodu yaziyor. IELTS veya Goethe tarzi dil belirleyici belgeler daha onemli olabiliyor hatta.

Amerika'da egitim cok pahali hatta cogu amerikalilar universiteye giden birisine zengin gozuyle bakar.
Amerikada 30-60K USD egitim (donem) harci isterlerken almanyada ise donem harci icin 0-500 euro isterler. O da en en en fazla. Onun disinda almanyada yasamak cok ucuz bunu herkes bilir. Oturma izni calisma izni cikarmak amerikaya gore daha cok daha kolay.
Kisacasi az masraf icin Almanyaya gidilir. Ama almancani cok iyi yap. Burada turkce bilmeyen birisine hosgoru ile bakarlarken almanlar zorunlulukmus gibi bakarlar. Aslinda haklilar. Herkes ulkeye uyum saglamak zorunda.

Egitim pahaliligini karsilayip karsilayamayacagina dair bir bilgim yok ancak Avrupa'da yeni ise baslayan bir muhendis yillik ortalama 40K Euro civari kazaniyorsa ABD'de 100K dolar uzerine cikabiliyor. FAANG gibi yerlerde 150-170K dolarlara calismaya baslayanlar var.

@27688, direkt Avrupa'da buna aciksiniz ama iyi bir aksan ve kulture uyumla gunluk hayatta cok sorun cekeceginizi sanmiyorum. Zaten Fransa'da Islamofobiyi yukselten Cezayirli ve Tunuslular. Ana hedef Almanya'daki gibi Turkler degil yani.