@DarkPassenger - İdeolojik körlükten bahsetmişsin ama sen liberal ekonomiden başka bir şey bilmiyorsun. Karma ekonomiyi komünizm sanıyorsun.
Gel bak bakalım Danimarka yazdığın gibi miymiş:
Mixed economy yani karma ekonomi. Al ekran resmini de paylaşayım:
Liberalizm bunun neresinde? Yani demem o ki hem bilgisizsin hem yalancı yada bilmediğinden dolayı böyle şeyler ortaya çıkıyor.
Karma ekonomik modeli, hem kamunun hem özelin bulunduğu bir ekonomik sistemdir ama sen sanıyorsun ki karma ekonomide sadece devlet-kamu var ve özelleştirmeye-dışa kapalı. Bu baştan aşağı yanlış. Ekonomi konuşmadan önce ekonomik sistemleri ve modelleri öğrenin.
Benim dediklerime karşın Vikipedi'den alıntıladığın bilgiler bile İsveç'in karma ekonomi olduğunu doğruluyor. Demek ki neymiş? Sosyal devlet olup, karma ekonomiye sahipken liberal devletlerden tam serbest piyasadan daha fazla rekabet sunan ülkeler var mış. Tek yol liberalizm değil, tek çare her yeri özelleştirmek değil.
Nüfusa bakarak ekonomi yorumlanmaz diye kaç defa söyleyeceğim? Norveç'in böyle olmasının sebebi nüfusun az olması değil. Eğer nüfusu az olan her ülke bu kadar refah olabilseydi en az 20 tane Norveç görürdük. Tabiiki yeraltı kaynaklarının da etkisi var ama senin kafanla 5 milyon insana sadece balıkçılık yaparak da bakılır. Noldu? Dediğime geldik; ekonomi söz konusu olduğunda nüfus asla kasıt alınmamalı.
Ayrıca Norveç Varlık Fonunun dünyanın en büyük 2. fonu olduğunu söylemeliyim. KİT'ler
düzgün yönetildiği halde zarar etseydi Norveç Varlık Fonunun hacmi ya sabit kalır ya düşerdi ama gel gör ki fonun hacmi 5 sene içinde 900 milyar dolar civarlarından 1.6 trilyon dolara yükseldi. İşine gelince RTE ve faiz inadı yüzünden bu haldeyiz işine gelmeyince RTE yönetimindeki Türkiye Varlık Fonuna bağlı KİT'lerin zararını paylaş.
@Rory the Profound Ek olarak şunu söyleyeyim mesajlarımın bir kısmını işine gelmediği için sildirmişsin. Kendin her türlü sert üslubu kullanacaksan karşıdaki taraf kullanınca da şikayet edeceksin tam senlik bir hareket. Benden büyük olduğunu varsayarak sana kibar bir üslup kullandım ama sen olayları işine gelmediği için başka tarafa çektin. Saygı görmek için önce karşındaki insana saygı göstermeye öğren.
Ben sildirmedim ki işime niye gelmesin? İsveç'i liberal ekonomi sanıp karma ekonomiyi kötülemeye çalıştığın resimde bile "İsveç karma ekonomidir" yazıyor.
Ben öğretmekten bıktım, sen rezil olmaktan bıkmadın. Moderatörlerin müdahale etmesini en başından ben istemem. Benim konuşmam serttir; bu seni kırdıysa özür dilerim fakat yapım böyle doğruları söylemeyi seviyorum. Saygı görmek istiyorsan önce bilmediğin konular hakkında konuşmayacaksın.