ShenkaMan

Uzman
Selam! Bugün sizlerle yapay zeka destekli veya destekli olmayan çeviri araçlarını karşılaştıracağız. ChatGPT üzerinden çevrilmesi zor cümle yazmasını ve kendince Türkçe karşılığını yazmasını istedim.

1728061174899.webp

Şimdi ChatGPT'nin yazdığı İngilizce içeren cümleyi diğer çeviri araçlarında deneyelim. Google Çeviriden başlayabiliriz.

1728061270218.webp

Google Çeviri bu konuda başarılı gibi ancak ChatGPT sanki Google Çeviri aracını kullanıyor. Şimdi DeepL aracına bakalım.

1728061329759.webp

Bu araç anlam bakımından daha uyumlu kelimeyi tercih ederek daha anlaşılır bir cümle kurmaya çalışmış gibi görünüyor. Mesela Google çevirinin çevirdiği kısım ile karşılaştıralım. Google çeviri "Gerçeklik anlayışımızın temelini sarsan" şeklinde çevirirken DeepL "gerçeklik anlayışımızın temellerine meydan okuyan" şeklinde çevirmiştir. DeepL bu konuda daha başarılı gibi. Sırada Yandex çeviri var.

1728061547237.webp

Bu çeviride sanki birkaç tutarsızlıklar yer var gibi ama genel olarak iyi çeviriyor. Mesela normalde Türkçe karşılığı kuantum dolanıklığıdır. Vikipedi bile Türkçe karşılığı olarak kuantum dolanıklığını tercih etmektedir ancak Yandex bunu kuantum dolanması diye çevirmiş. Ayrıca Yandex'in burada çeviri tarzının farklı olduğunu görüyoruz. Normalde Türkçe karşılığında paradoks kelimesini cümlelerin ortalarında görürken Yandex'te cümlenin sonunda görüyoruz. Şimdi sırada Bing Translate var.

1728062404467.webp

Bu çeviri aracı da DeepL'ye benzer çeviri sunmaktadır ancak ben DeepL'yi tercih ederdim. Çünkü Bing Translate'in cümle yapısı Google Çeviri'ye yakın duruyor.

Peki sizler neler düşünüyorsunuz?

Selam! Bugün sizlerle yapay zeka destekli veya destekli olmayan çeviri araçlarını karşılaştıracağız. ChatGPT üzerinden çevrilmesi zor cümle yazmasını ve kendince Türkçe karşılığını yazmasını istedim.

Eki Görüntüle 87884

Şimdi ChatGPT'nin yazdığı İngilizce içeren cümleyi diğer çeviri araçlarında deneyelim. Google Çeviriden başlayabiliriz.

Eki Görüntüle 87886
Google Çeviri bu konuda başarılı gibi ancak ChatGPT sanki Google Çeviri aracını kullanıyor. Şimdi DeepL aracına bakalım.

Eki Görüntüle 87887
Bu araç anlam bakımından daha uyumlu kelimeyi tercih ederek daha anlaşılır bir cümle kurmaya çalışmış gibi görünüyor. Mesela Google çevirinin çevirdiği kısım ile karşılaştıralım. Google çeviri "Gerçeklik anlayışımızın temelini sarsan" şeklinde çevirirken DeepL "gerçeklik anlayışımızın temellerine meydan okuyan" şeklinde çevirmiştir. DeepL bu konuda başarılı gibi. Sırada Yandex çeviri var.

Eki Görüntüle 87889
Bu çeviride sanki birkaç tutarsızlıklar yer var gibi ama genel olarak iyi çeviriyor. Mesela normalde Türkçe karşılığı kuantum dolanıklığıdır. Vikipedi bile Türkçe karşılığı olarak kuantum dolanıklığını tercih etmektedir ancak Yandex bunu kuantum dolanması diye çevirmiş. Ayrıca Yandex'in burada çeviri tarzının farklı olduğunu görüyoruz. Normalde Türkçe karşılığında paradoks kelimesini cümlelerin ortalarında görürken Yandex'te cümlenin sonunda görüyoruz. Şimdi sırada Bing Translate var.

Eki Görüntüle 87891
Bu çeviri aracı da DeepL'ye benzer çeviri sunmaktadır ancak ben DeepL'yi tercih ederdim. Çünkü Bing Translate'in cümle yapısı Google Çeviri'ye yakın duruyor.

Peki sizler neler düşünüyorsunuz?
Ben de DeepL'i tercih ediyorum; bazı kelimeleri tam çeviremese de güzel bir araç olmuş.

Birinin düzgün çevirdiğini diğeri düzgün çeviremeyebiliyor. Örneğin bugün DeepL kullansam yarın Yandex kullanıyorum ertesi gün Google. Hangisinin çevirisi daha düzgün ve hoşuma giderse onu tercih ediyorum genelde. Uzun lafın kısası, tek bir çeviri uygulamasına bağlı kalmak yerine hepsini deneyip en iyi sonucu seçmek her zaman daha mantıklı.

Hepsi belli bir noktada saçmalıyor. Zaten orada çıkan sonucu direk kullanıyorsanız büyük sıkıntı var. En azından adam akıllı okuyup Türkçe hataları düzenlemek lazım, devrik cümleleri bulup düzenlemek lazım.

Hepsi belli bir noktada saçmalıyor. Zaten orada çıkan sonucu direk kullanıyorsanız büyük sıkıntı var. En azından adam akıllı okuyup Türkçe hataları düzenlemek lazım, devrik cümleleri bulup düzenlemek lazım.
Belki de oradaki sonuca yakın ilerlemek gerekir. Mesela buradaki Google Çeviri ile Yandex Çeviri arasındaki bariz farkı görmenizi istiyorum. Farklı cümleler girerek kendiniz de defalarca deneyebilirsiniz.
1728068431521.webp

1728068457894.webp

Birinin düzgün çevirdiğini diğeri düzgün çeviremeyebiliyor. Örneğin bugün DeepL kullansam yarın Yandex kullanıyorum ertesi gün Google. Hangisinin çevirisi daha düzgün ve hoşuma giderse onu tercih ediyorum genelde. Uzun lafın kısası, tek bir çeviri uygulamasına bağlı kalmak yerine hepsini deneyip en iyi sonucu seçmek her zaman daha mantıklı.
Bu arada kısmen katılıyorum. Bir cümleyi birkaç farklı çeviri üzerinden çevirmem yeterli olabiliyor. Çünkü hangi çevirinin az çok nasıl işlediğini anlayabiliyoruz. Konuyu da bu yüzden açtım zaten.

Dosya Ekleri

• 1728068410355.webp
    1728068410355.webp
    31,3 KB · Görüntüleme: 78
Son düzenleme: