ChatGPT ile Hynix M-die RAM OC deneyimi

atasevdikk 1

Uzman
Herkese iyi sosyaller. Günlük hayatta bu kadar yapay zekâ araçları kullanınca RAM'lerimin ayarlarını da yapabilir mi diyerek ChatGPT'ye buradaki rehberleri ve uluslararası kaynakları referans almasını söyledim. HWiNFO'dan RAM bilgilerimi atıp 6000 MT/s'de sabit kalmak istediğimi ve kolay kazanımlar ile ilerleyerek zorlara doğru gitmek istediğimi belirttim. Genellikle TestMem5 ile test ettim ve aşağıda paylaştığım değerler ChatGPT kullanarak ve tabii ki buradaki rehberleri referans göstererek yaptığım, şu anda hata almadan sorunsuz kullandığım değerlerdir.

Görseli yüklerken fark ettim, tRFC (ns) 100 değerini gösteriyor; rehberde 120-130'lar sınır diyordu. 100'de sorunsuz kullanmam normal mi, yoksa bir hata mı var?

Aida64 sonuçlarım da bu şekilde. 59.3 ns gecikme iyi duruyor.

Dosya Ekleri

• unknown_2026.09.15-23.56.webp
    11,6 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
120-130 ns, bank refresh mod normal'e alınmışken sınır olsa gerek. Sende bank refresh mod mixed'a alınmış.

120-130 ns, bank refresh mod normal'e alınmışken sınır olsa gerek. Sende bank refresh mod mixed'a alınmış.
Çünkü buradaki rehberde özellikle H16M’lerin mixed mode’a uygun olduğu yazılmış.

Dosya Ekleri

• IMG_9520.webp
    197,4 KB · Görüntüleme: 17

100 NS kadar inebilmenizin sebebi belleklerinizin M-Die olmasi, M-Die aktif sogutma ile birlikte 90 NS kadar zorlanabiliyor. A-Die 120 NS maksimum, 115 falan lottery yine.

tRDRDSD = 1, tRDRDDD = 1, tWRWRSD = 1, tWRWRDD = 1, ayarlamalarini deneyebilirsiniz ekstra olarak. Su an kullandiginiz profili kayit edip deneyebilirsin, temel zamanlama tablosunu iletirim. Nitro ayarlamalari yapilip FCLK arttirip deneyebilirsiniz.

Nitro menusu; Advanced > AMD Overclocking > DDR and Infinity Fabric > DDR Options.

Nitro Mode enabled, Nitro Robust Mode enabled sekline getirin, Nitro Rx, Tx ve Control Line sirasiyla; 1-2-0, 1-2-1, 1-3-1, 2-3-1 seklinde. 1-2-0 en agresifi, 1-2-1 olarak denenebilir ilk.

RX ve TX Burst Length ayarlamalari icin 8x birakin once, sonrasinda stabilse 1x alinabilir. 8X boot suresini uzaltir ekstra.

FCLK kismini 2200'den geriye dogru deneyin. FCLK icin VT3 testini gerceklestirmeniz en mantiklisi olur, hata alindigi taktirde geriye dogru dusurursunuz. @atasevdikk

Dosya Ekleri

• 57769.webp
    207 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…