tumu

Başarılı
Yer
Antalya
Herkese iyi akşamlar dilerim. Kısaca içinde bulunduğum durumdan bahsedeyim. Yaklaşık iki aydır ciddi manada sporumu yapıyorum. İlk ay okul yemekhanesi olmadığı için beslenmem biraz aksadı ama son bir aydır kusursuza yakın ilerliyorum. Şeker ve bal dahil hiç tüketmedim. Kalori olarak da 2.100-2.200 civarındayım. İlk ay sonunda kilo ve bel ölçüsünden incelme yaşadım, aynı zamanda ağırlıklarım da arttı. Benim için durum iyi kısacası.

Şimdi esas meseleye gelelim. Bugün YouTube ana sayfama Ege Fitness'ın "Cheat Meal" (Kaçamak Öğün) hakkında bir videosu düştü. İzledim. Kısacası "Cheat Meal ihtiyaç, eğer yapmazsanız vücut aldığınız kaloriye alıştığı için yağ yakamaz" dedi. Ne kadar doğru bilemedim ama buraya da sormak istedim.

Özellikle benim gibi nispeten spor geçmişi fazla olmayıp kilolu olan kişiler için de mi geçerli bu? Yoksa ben biraz daha ilerledikten sonra mı bu konulara girmeliyim?

Yediğinden fazlasını harcarsan yağ yakarsın termodinami kanunlarına göre. Ancak sürekli düşük kalori yaparsan vücut buna adapte olur kalori harcamasını azaltır. Yağ yakımı durur diyemeyiz yavaşlar. 3 ay hiçbir abur cubur yemeyip 1 günde 10 pizza yemek saçmalıktır. Belirli bir dönem kalori açığı sonra kısa bir süre kalori arttırımı ile main tain(harcadığın kadar alma) sonra gene kalori açıpı döngüsü kilo vermek için idealdir. Ancak açığı abartırsan vücut kendini korumaya alıp yağ yakımını minimuma indirir unutma.

Yediğinden fazlasını harcarsan yağ yakarsın termodinami kanunlarına göre. Ancak sürekli düşük kalori yaparsan vücut buna adapte olur kalori harcamasını azaltır. Yağ yakımı durur diyemeyiz yavaşlar. 3 ay hiçbir abur cubur yemeyip 1 günde 10 pizza yemek saçmalıktır. Belirli bir dönem kalori açığı sonra kısa bir süre kalori arttırımı ile main tain(harcadığın kadar alma) sonra gene kalori açıpı döngüsü kilo vermek için idealdir. Ancak açığı abartırsan vücut kendini korumaya alıp yağ yakımını minimuma indirir unutma.
O kadar yapmam imkansız, aklımdaki yaparsam eğer idmanda sonra 1 öğün yapayım, günün o anına kadar normalde 1500 alıyorsam 1000 alıp o öğünde aşırı açık yapmamayı sağlarım aklımdaki buydu.

Eğer öyle bir şey olmuyorsa bile cheat meal yapmak lazım diye düşünüyorum. Kusursuz bir şekilde yıllarca süreklilik sağlaman imkansız çünkü. Sporu kendine işkence için değil hayat kaliteni arttırmak için yaptığını unutmaman lazım. Ayda bir yediğin hamburgerden bir şey olmaz.