Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Son 1 haftadır sadece oyun oynarken ekranda yırtılmalar ve piksel bozulmaları başladı, akabinde ekran komple kararıyor ve çoğunlukla "rrrrrrrrrr" diye şiddetli bir ses geliyor. Kasanın düğmesinden reset atmadıkça ekrana hiçbir şekilde güç gelmiyor.
Fakat bu yaşanırken sistem kendini kapatmıyor, fanlar çalışmaya devam ediyor ve tüm ışıklar yanıyor.

FurMark testine soktuğumda ilk 30-40 saniyede ekran gidiyor, OCCT'de Power testi yaptım ve yine ekran aynı şekilde gitti.
Bir abiye sordum sorun kasanın güç kaynağında diyor. Problem ekran kartında mı yoksa güç kaynağında mı anlayamadım.

Ekran kartım R9 380 4 GB, güç kaynağımsa 550W. Sistemimi 8 yıldır kullanıyorum ve hiçbir değişiklik yapmadım, yazılımsal bir sorun olması imkansıza yakın.

Daha iyi anlamanız için video kaydı da bırakayım, lütfen biri beni aydınlatsın kafayı yemek üzereyim.

Çözüm
Sistem kapanmıyor, ekran gidiyor, FurMark da ekran gidiyor... Tipik ekran kartı problemlerine benziyor.
Sistem kapanmıyor, ekran gidiyor, FurMark da ekran gidiyor... Tipik ekran kartı problemlerine benziyor.

Evet tam olarak dediğiniz gibi, ben de problemin ekran kartında olduğunu düşünüyorum.
Sorun güç kaynağında olsa FurMark testinde sistem komple kapanırdı diye düşünüyorum. Sizce de öyle olmaz mıydı?

Size katılıyorum. PSU sorunu daha çok kendini belli eden bir sorun. Burada sorun ekran kartı ve bahsettiğin drrr sesi de muhtemelen mavi ekran yediğinden oluyor.

%99 gibi bir ihtimalle doğru düşünüyoruz, fakat yine de insanın aklında soru işareti kalıyor.
Şuan yeni bir ekran kartı alsam ve sorun PSU kaynaklıysa uzun bir süre PSU alamayacağım, bu yüzden riske atmak istemiyorum.
OCTT power testinin PSU çalışması ile hiçbir alakası olmadığını duydum. PSU'nun düzgün çalışıp çalışmadığını öğrenmem için önerebileceğiniz bir metod var mıdır hocam?

Bunları yazılımsal olarak test etmenin başka bir yolu yok ne yazık ki. Sistemi güç altına sokunca ekran gidiyor ve kapanmıyorsa ekran kartıdır sorun. İllaki para vermeyeceğim boşa diyorsan ancak başka bir ekran kartını takıp test ederek farkı görebilirsin. Bunu da bir bilgisayarcıdan yardım alarak yapabilirsin galiba.

Bunları yazılımsal olarak test etmenin başka bir yolu yok ne yazık ki. Sistemi güç altına sokunca ekran gidiyor ve kapanmıyorsa ekran kartıdır sorun. İllaki para vermeyeceğim boşa diyorsan ancak başka bir ekran kartını takıp test ederek farkı görebilirsin. Bunu da bir bilgisayarcıdan yardım alarak yapabilirsin galiba.

Dediğiniz şekilde yapacağım. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.

Problem ekran kartındaymış. Ekran kartına termal macun sürülüp bakım yapıldıktan sonra hiçbir problem kalmadı.

Son düzenleme: