pgup45 2

Başarılı
EXPO kullanıyorum ama RAM zamanlamalarını daha iyi nasıl ayarlayabilirim? Gigabyte B650M S2H (rev 1.2) anakart ve Ryzen 5 7500F işlemci kullanıyorum. Herhangi bir öneriniz var mı?

EXPO kullanıyorum ama RAM zamanlamalarını daha iyi nasıl ayarlayabilirim? Gigabyte B650M S2H (rev 1.2) anakart ve Ryzen 5 7500F işlemci kullanıyorum. Herhangi bir öneriniz var mı?
G.Skill F5-6000J3636F16GX1-RS5K RAM'inizde manuel zamanlamaları optimize etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. BIOS'a Giriş Yapın:
- Bilgisayarınızı açarken F2 veya DEL tuşuna basarak BIOS'a erişin.

2. Extreme Performance Overclocking (EXPO) Profilini Aktif edin:
- RAM'ınızı EXPO ile yapılandırdıysanız, bu başlangıç noktasıdır.

3. Zamanlamalar Menüsüne Gidin:
- "Memory" veya "DRAM" ayarları altında "Advanced Memory Settings" ya da benzeri bir seçeneğe gidin.

4. Manuel Zamanlamaları Ayarlayın:
- CL (CAS Latency): 36
- tRCD (RAS to CAS Delay): 36
- tRP (Row Precharge Time): 36
- tRAS (Row Active Time): 96
- tRFC (Row Refresh Cycle Time): Genellikle 350-500 arası bir değer deneyebilirsiniz.
- Diğer zamanlamaları (tWR, tRRD, tWTR, vb.) ayarlamak şansınızı artırabilir, fakat deneme yanılma gerektirebilir.

5. Gerilim Ayarları:
- RAM için önerilen voltaj 1.35V'dir. BIOS’taki "DRAM Voltage" ayarını kontrol edin ve buna göre ayarlayın.

6. Test Etme:
- Değişikliklerinizi kaydettikten sonra BIOS'tan çıkın ve sistemi başlatın.
- Stabiliteyi kontrol etmek için MemTest86 veya benzeri bir program ile RAM’inizi test edin.

7. Performans İzleme:
- Sisteminizi kullanırken performans izleyin, herhangi bir hatayla karşılaşırsanız zamanlamaları biraz daha gevşetmek gerekebilir.

8. Alternatif Zamanlamaları Deneyin:
- Farklı kombinasyonlarla deney yaparak en iyi sonucu bulabilirsiniz. Genellikle, zamanlamaları daha düşük yaparak performans artışı sağlanabilir, ancak sistemin stabil kalması da önemlidir.

Bu adımları uygulayarak RAM zamanlamalarınızı optimize edebilirsiniz. Herhangi bir aşamada sorun yaşarsanız, daha fazla detay isteyebilirsiniz.

G.Skill F5-6000J3636F16GX1-RS5k RAM'inizde manuel zamanlamaları optimize etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. BIOS'a giriş yapın:
- Bilgisayarınızı açarken F2 veya del tuşuna basarak BIOS'a erişin.

2. Extreme performance overclocking (EXPO) profilini aktif edin:
- RAM'ınızı EXPO ile yapılandırdıysanız, bu başlangıç noktasıdır.

3. zamanlamalar menüsüne gidin:
- "Memory" veya "DRAM" ayarları altında "Advanced Memory settings" ya da benzeri bir seçeneğe gidin.

4. manuel zamanlamaları ayarlayın:
- CL (CAS latency): 36.
- tRCD (ras to CAS delay): 36.
- tRP (row precharge time): 36.
- tras (row active time): 96.
- trfc (row Refresh cycle time): genellikle 350-500 arası bir değer deneyebilirsiniz.
- Diğer zamanlamaları (tWR, trrd, twtr, vb.) Ayarlamak şansınızı artırabilir, fakat deneme yanılma gerektirebilir.

5. gerilim ayarları:
- RAM için önerilen voltaj 1.35V'dir. BIOS'taki "DRAM voltage" ayarını kontrol edin ve buna göre ayarlayın.

6. test etme:
- Değişikliklerinizi kaydettikten sonra BIOS'tan çıkın ve sistemi başlatın.
- Stabiliteyi kontrol etmek için Memtest86 veya benzeri bir program ile RAM'inizi test edin.

7. performans izleme:
- Sisteminizi kullanırken performans izleyin, herhangi bir hatayla karşılaşırsanız zamanlamaları biraz daha gevşetmek gerekebilir.

8. alternatif zamanlamaları deneyin:
- Farklı kombinasyonlarla deney yaparak en iyi sonucu bulabilirsiniz. Genellikle, zamanlamaları daha düşük yaparak performans artışı sağlanabilir, ancak sistemin stabil kalması da önemlidir.

Bu adımları uygulayarak RAM zamanlamalarınızı optimize edebilirsiniz. Herhangi bir aşamada sorun yaşarsanız, daha fazla detay isteyebilirsiniz.

Deneyeceğim.

Hynix çip varsa CL28 bile olabilir az bir voltaj ile, deneyip bakman lazım sabit şeyler değil bunlar genel itibari ile.

Hynix çip varsa CL28 bile olabilir az bir voltaj ile, deneyip bakman lazım sabit şeyler değil bunlar genel itibari ile.

Samsung b-die 4.2 var.

EXPO açınca mavi ekran alıyorum son sürüm BIOS var anlamadım çözemedim bir türlü.

Son düzenleme: