Turkiye'de araba yatirim icin alinmaz. Hizli satacagim diyorsan Megane al, Egea al zaten. Bu ulkede her arabanin bir alicisi vardir, zarar da etmezsin. 508 GT piyasasi cok olmayabilir ama ozellikle performans ve surus dinamikleri acisindan Passat'dan daha iyi olan bir arac Passat'a gore ortalama 400-500 bin daha ucuza satiliyor hem de daha fazla donanimla. Yani sen bu piyasa muhabbetini zaten araci ucuza alarak pas geciyorsun. Bu arabanin piyasasi olsa zaten 1.7 - 1.8 civarindan degil minimum 2 milyon civarindan satilirdi. Satarken 30-40K ucuz yazarsin cok gecmeden de satarsin. Yani su sacma sapan kaliplar yuzunden bu ulkede 1.7 milyona millet Accord ya da 508 almak yerine gidiyor Civic aliyor, 2 milyona Golf aliyor, 1.2 milyona Polo aliyor iste niyeymis hemen satiliyormus. 1.6 Puretech zaten sorunsuz bir motor, yaninda harika bir sanzimanla geliyor. Donanimi ve performansi desen o bicim. Tek dezavantaji D segmente gore bagaj ve arka hacim.

Ilandaki araclari niye onermiyorum diyorsan bu tarz "piyasa" arabalari normaline gore daha yorulmustur, saticinin arabayi nasil kullandigini bilemeyiz ama bu profilde adamlarin araci az cok nasil kullandigi bellidir. 90K kilometredeki arac muhtemelen yorgunluk acisindan cok daha fazladir. Zaten 90K civarina geldiyse aracin DSG kavrama degisimi de yaklasmistir. 508'e bidi bidi eden ailen araci aldiktan sonra 40-50K kavramaya bayilinca ne dusunecek kim bilir. Illa da Golf alacaksan temiz al, donusumunu sen yap. Bu butcelerde performansli arac istiyorsan B segmente de duserim diyorsan Ibiza FR bakabilirsin 1.5 TSI. Cok daha ucuza aliyorsun hatta. Tipsel acidan bu kadar agresif bir araca ihtiyacin yoksa 1.6 civarina alabilecegin en iyi SUV araclardan birisidir XCeed. Golf'de ACC yok bu arada. 3.2 milyonluk Kodiaq'da ek opsiyonla alabildigin bir donanim o.

Eger dogrudan performans odagin yoksa 1.7 civarina Accord'da oneririm kesinlikle. Executive Plus paket bulabiliyorsun. Hem donaninimli hem de yayla gibi araba, performansi da uzmez.
Hocam sana katılıyorum da büyüklere laf anlatılmıyor.
Sığ bakıyorlar marka algıları var arabayı bile ticaret gözüyle yorumluyorlar. Ben anlatmayı denedim 1 aydır diş geçiremedim, artık saldım kafa kalmadı.
Mecbur ortak karar bir şey alacağız, ben de istemem 1.5 milyona golf’e binmeyi falan ama burnumun dikine gidip onların gönlü olmadıktan sonra zaten keyifle süremem 508’i.

ACC den kastım bu 508 de olan şase kontrolüydü.
Sanırım bazı Golf’lerde özel siparişle ekletiliyor ama hangi yıl olanlarda var bilmiyorum. Forum da görmüştüm fabrikasyon özel siparişle DCC ekletmişti biri, ismi farklıdır belki.

Sığ bakıyorlar marka algıları var arabayı bile ticaret gözüyle yorumluyorlar. Ben anlatmayı denedim 1 aydır diş geçiremedim, artık saldım kafa kalmadı.
Mecbur ortak karar bir şey alacağız, ben de istemem 1.5 milyona golf’e binmeyi falan ama burnumun dikine gidip onların gönlü olmadıktan sonra zaten keyifle süremem 508’i.

Sanırım bazı Golf’lerde özel siparişle ekletiliyor ama hangi yıl olanlarda var bilmiyorum. Forum da görmüştüm fabrikasyon özel siparişle DCC ekletmişti biri, ismi farklıdır belki.

Sen bu paraya yine de Golf alma. Sirf piyasasi hizli diye alirken ederinden minimum 150-200K fazla oduyorsun zaten. Golf 7'lerin ortalama fiyati 1 milyon civaridir. Temiz bir ornekse 50-100 oynar. Golf 7.5 icin de 1.5 - 1.6 milyon verilmez. 7 ile arasinda dijital ekranlar - oyuncaklar ve biraz da yalitim haricinde cok bir fark yok. Dedigim gibi sedan tarafinda Accord, C-SUV istiyorsan Xceed bakabilirsin.

Evet Golf'ler bağımsız gelir ama sadece üst donanım ve üst paketlerde. Ayrıca r line paketleri bir miktar daha sert, süspansiyonları farklı diğer donanımlara göre. Adaptif şaseye gerek yok, zaten Golf'lerin yol tutuşları üst seviyede. Her golf R'da adaptif şase yok. Golf r 310 beygir versiyonu alsan, onlarda direkt geliyor bu sistem zaten. Adaptif cruize Control bile taktırabiliyorsun dışarıda yok ise, bu konuda Volkswagen iyidir. 150 beygir Golf'ler iyi yürür, performansı kesinlikle tatmin edici.

Golf'ü tanımlamak gerekirse her şeyden biraz var bu arabada. Konfor, yol tutuş, malzeme kalitesi, performans. Bazı arabalar, bazı şeyleri çok iyi yapar. Kimisi çok iyi yol tutar, kimisi çok performanslıdır. Golf bunların hepsini bir potada eriten bir araba. Hepsini güzel becerebildiği için zaten çok tutuluyor. Arabada her şeyden biraz var. Basmazsan, azda yakar. Silindir kapatma teknolojisi güzel çalışıyor. 2 silindir ile devam ediyorsun yola sakin kullanımda. C segmentinin A3 ile birlikte en iyi arabasıdır benim gözümde, şanzımanı hariç. Onda da kavrama değiştirip duruma göre, yola devam edersin en kötü. Güçlendirilmiş tüp takarsın, daha uzun gider sana.

Alınır mı? İkinci elde endişe etmek istemiyorum, hızlı satılsın diyorsan kesinlikle alınır. Uzun yıllarda binilir, ağır hasarlı bile olsa satarken zorlanmazsın. Öyle de tutulan bir araba.

Son düzenleme:

Aslında Superb'de alabilirsiniz. Piyasası iyidir ve sınıfının en iyilerinden. Çok şıktır ve konforludur. İçi zaten sınıfının en genişi.

Bu fiyata alinirsa ben niye aldin derim. 1.7 milyon edecek araba degil cunku Focus. Yol tutusu iyi vs. ama bu parayi verdigin arabada da biraz performans beklersin. Icerisindeki sanziman Ford'un kendi uretimi 8 ilerisi. Performansi iyi degil esasen bundan kaynakli dizel olmasindan degil. Ayrica tork konvertorlu olmasina ragmen 150K civarinda komple degisim yapan azimsanmayacak sayida insan var. Bir tork konvertorluden beklenmeyecek bir sey mesela. 1.4 - 1.5 milyondan fazla verilmemesi lazim. Accord ile herhangi bir acidan kiyaslayamazsin cunku. Birde bu 118i'ler guncel de olsa B38 motorla geliyor. Bunlardaki buyuk oranda revize edilmis daha sorunsuz versiyon olsa da kilometresi 100K civarina yaklasmis bir arabada motorun ne seviye yoruldugunu bilemeyiz. Dikkatli kullanilmasi ve bakimlarinin aksatilmamasi gereken bir motor. 3 silindirli oldugunu belirtmekte de fayda var. A3 yerine alinabilir belki da DQ200 ile geliyor cunku. Birde A3'e gore ic mekan biraz daha kaliteli. Bu fiyatlarda yine Corolla'dan uzak durulmasinda fayda var. Sirf sorun cikarmiyor diye bu parayi edecek bir araba degil bunu Corolla kullanicisi olarak soyleyebilirim. Uzatilmis Polo'ya sirf Monte Carlo diye bu paralari bicenlere de para kazandirmayin mumkunse. Monte Carlo diye fiyati yukseltiyorlar icerisinde essek kadar vites topuzu ile el freni koyuyorlar hala.

Bu bütçede C segment alınmaz bana göre. Hele japon grubuna hiç bakılmaz çünkü yalıtımı hala beceremiyorlar. Toyota'daki sanallaştırılmamış CVT'de ayrı bir saçmalık zaten Honda en azından vitesleri simüle ediyor araç bağırmıyor.

Bu fiyata alinirsa ben niye aldin derim. 1.7 milyon edecek araba degil cunku Focus. Yol tutusu iyi vs. ama bu parayi verdigin arabada da biraz performans beklersin. Icerisindeki sanziman Ford'un kendi uretimi 8 ilerisi. Performansi iyi degil esasen bundan kaynakli dizel olmasindan degil. Ayrica tork konvertorlu olmasina ragmen 150K civarinda komple degisim yapan azimsanmayacak sayida insan var. Bir tork konvertorluden beklenmeyecek bir sey mesela. 1.4 - 1.5 milyondan fazla verilmemesi lazim. Accord ile herhangi bir acidan kiyaslayamazsin cunku. Birde bu 118i'ler guncel de olsa B38 motorla geliyor. Bunlardaki buyuk oranda revize edilmis daha sorunsuz versiyon olsa da kilometresi 100K civarina yaklasmis bir arabada motorun ne seviye yoruldugunu bilemeyiz. Dikkatli kullanilmasi ve bakimlarinin aksatilmamasi gereken bir motor. 3 silindirli oldugunu belirtmekte de fayda var. A3 yerine alinabilir belki da DQ200 ile geliyor cunku. Birde A3'e gore ic mekan biraz daha kaliteli. Bu fiyatlarda yine Corolla'dan uzak durulmasinda fayda var. Sirf sorun cikarmiyor diye bu parayi edecek bir araba degil bunu Corolla kullanicisi olarak soyleyebilirim. Uzatilmis Polo'ya sirf Monte Carlo diye bu paralari bicenlere de para kazandirmayin mumkunse. Monte Carlo diye fiyati yukseltiyorlar icerisinde essek kadar vites topuzu ile el freni koyuyorlar hala.
Hepsinin dezavantajları var kendine göre.
Malum ben 4 aydır 508 incelediğim için ezberledim artık.

- A3 makyajlı kasa dahil DQ200 ile geliyor, ayrıca malzeme kalitesi de düşmüş deniyor 2021 sonrasında. Marka algısından dolayı sadece satışı hızlı olur başka artısını göremedim. Ayrıca yenileri hybrid olduğu için olası alternatör masrafı 150k.

- Monte carlo için, Ibiza’nın donanımlı hali diye biliyorum, hatta direkt aynı şase üzerinde yapılmış sanırım. O paraları vermek yerine Ibiza FR 200k aşağısında bulunabiliyor.

- Accord’da her şeyi belli oranda sunan bir araç, ancak dış görünüş nedeniyle pek ilgi odağım değil.
Ayreten zaten 3 kişilik bir aileyiz o kadar geniş ve uzun bir araca ihtiyacımız yok.

- Ford’da bu bütçede hiç araştırmadığım bir model.
Hb veya sedan hiçbir modeli ilgimi çekmiyor.

- Xceed bu bütçede en iyi donanım sunan modellerden biri. En basitinden emsallerinin bazılarında koltuk ısıtma bile yokken, Xceed ısıtma+soğutma olan paket sunuyor.
Ancak 7 ileri DCT için bazen vites düşürme/yükseltme yaparken çok saçmalıyor diyeni gördüm. Bide kavrama masrafı var mış ve DSG gibi düşük maliyetli değil, epey masraf çıkartabilir.

- Superb konusunda da Accord ile benzer fikirdeyim.
Herşeyi belli oranda sunan DQ200 haricinde defosu olmayan bir araç, ancak beğeniyor musun deseniz maalesef beğendiğim bir araç değil. Sanki biraz çoluklu çocuklu aile arabası gibi geliyor bana.

Hepsinin dezavantajları var kendine göre.
Malum ben 4 aydır 508 incelediğim için ezberledim artık.

- A3 makyajlı kasa dahil DQ200 ile geliyor, ayrıca malzeme kalitesi de düşmüş deniyor 2021 sonrasında. Marka algısından dolayı sadece satışı hızlı olur başka artısını göremedim. Ayrıca yenileri hybrid olduğu için olası alternatör masrafı 150k.

- Monte carlo için, Ibiza’nın donanımlı hali diye biliyorum, hatta direkt aynı şase üzerinde yapılmış sanırım. O paraları vermek yerine Ibiza FR 200k aşağısında bulunabiliyor.

- Accord’da her şeyi belli oranda sunan bir araç, ancak dış görünüş nedeniyle pek ilgi odağım değil.
Ayreten zaten 3 kişilik bir aileyiz o kadar geniş ve uzun bir araca ihtiyacımız yok.

- Ford’da bu bütçede hiç araştırmadığım bir model.
Hb veya sedan hiçbir modeli ilgimi çekmiyor.

- Xceed bu bütçede en iyi donanım sunan modellerden biri. En basitinden emsallerinin bazılarında koltuk ısıtma bile yokken, Xceed ısıtma+soğutma olan paket sunuyor.
Ancak 7 ileri DCT için bazen vites düşürme/yükseltme yaparken çok saçmalıyor diyeni gördüm. Bide kavrama masrafı var mış ve DSG gibi düşük maliyetli değil, epey masraf çıkartabilir.

- Superb konusunda da Accord ile benzer fikirdeyim.
Herşeyi belli oranda sunan DQ200 haricinde defosu olmayan bir araç, ancak beğeniyor musun deseniz maalesef beğendiğim bir araç değil. Sanki biraz çoluklu çocuklu aile arabası gibi geliyor bana.

Xceed'deki kavrama da esasen DSG'deki ile benzer fiyatta. DSG 40-50K ise Xceed'deki cok cok 60-70K ama DSG'ye gore kavramasi biraz daha gec geliyor onu belirteyim. Kavrama degisimiyle sanzimanin komple degisimi ayni seyler degil ayrica. Onun haricinde bu tarz kuru kavramalarin pek cogunda sacmalamalar oluyor ozellike yogun trafikte sanziman isinirsa. Birde soyle bir sey var bunu DSG icin de soyleyebilirim temiz yani 30K km civari veya altinda bir arac aldigin zaman kavrama degisiminin gelmesi biraz da iyi kullanirsan nereden baksan 5-6 yil surer.

1.7 civarina son kasa 2022 civari Civic'de bakabilirsin bu arada. Biraz ucsun kacsin, tasarim tarafinda da genc isi dursun diyorsan olur. Donanim, performans, yol tutusu vs. acisindan iyi arabadir tek sorunu cok fazla yol gurultusu aliyor. Iyi bir yalitim yaptirirsan keyifle binersin, satarken de derdin olmaz ailen bu konuya cok onem verdigi icin soyluyorum. Bundaki CVT yukarida arkadasin da dedigi gibi abartildigi kadar kotu bir CVT degil. Yalniz 8-9 litrelerin altina dusemezsin yakit konusunda onu da belirteyim.

Xceed'deki kavrama da esasen DSG'deki ile benzer fiyatta. DSG 40-50K ise Xceed'deki cok cok 60-70K ama DSG'ye gore kavramasi biraz daha gec geliyor onu belirteyim. Kavrama degisimiyle sanzimanin komple degisimi ayni seyler degil ayrica. Onun haricinde bu tarz kuru kavramalarin pek cogunda sacmalamalar oluyor ozellike yogun trafikte sanziman isinirsa. Birde soyle bir sey var bunu DSG icin de soyleyebilirim temiz yani 30K km civari veya altinda bir arac aldigin zaman kavrama degisiminin gelmesi biraz da iyi kullanirsan nereden baksan 5-6 yil surer.

1.7 civarina son kasa 2022 civari Civic'de bakabilirsin bu arada. Biraz ucsun kacsin, tasarim tarafinda da genc isi dursun diyorsan olur. Donanim, performans, yol tutusu vs. acisindan iyi arabadir tek sorunu cok fazla yol gurultusu aliyor. Iyi bir yalitim yaptirirsan keyifle binersin, satarken de derdin olmaz ailen bu konuya cok onem verdigi icin soyluyorum. Bundaki CVT yukarida arkadasin da dedigi gibi abartildigi kadar kotur bir CVT degil. Yalniz 8-9 litrelerin altina dusemezsin yakit konusunda onu da belirteyim.
508’i piyasası olmadığı gibi yakıtı yüzünden de istemiyorlar. Kağıt üstünde 7.5 şehir içi, kullanımda 9 litreyi görür. Civic de muhtemelen aynı aralıkta yakacaktır. Tek artısı Civic’in al-sat ve bilinirliği.

Birde konudan bağımsız şeyi sorucam, 508 için kasko ne kadar çıkar tahmini ?
Mesela 20 model bir Golf’e kıyasla ne kadar fark çıkar 508 kaskosu için ?

Bana denildiğine göre 508 için sigorta+kasko yıllık 50 bini bulur denildi. Sırf vazgeçirmek için abarttılar mı bilemiyorum.