Dostum kendinle çeliştin farkında mısın? İslam'da mezhepler yasak.
Böyle bir şey yok. Nasıl böyle bir kanıya vardın bilmiyorum. İslam mezheplerle dolu. Siz sadece bunu 4 mezhepten ibaret mi sanıyorsunuz? Sahabi döneminde 37 kadar mezhep vardı. Çoğu mezhebin kurucusu öldüğü ve talebe yetiştirmediği için zamanla 4'e düştü. Muhtemelen fırkalara bölünmeyin ayetini kendi iddiana delil getireceksin fakat ayetin kastı insanların birbiri arasında gruplaşmasıdır.

Böyle bir şey yok. Nasıl böyle bir kanıya vardın bilmiyorum. İslam mezheplerle dolu. Siz sadece bunu 4 mezhepten ibaret mi sanıyorsunuz? Sahabi döneminde 37 kadar mezhep vardı. Çoğu mezhebin kurucusu öldüğü ve talebe yetiştirmediği için zamanla 4'e düştü.
4'ten fazla mezhep olduğunu biliyorum. Ancak Kur'an-I Kerim genel olarak insanların bir olmasını öğütlüyor. Bununla alakalı. He bide mezhepleri çoğu müslüman adeta tarikat mantığında benimsiyor.

4'ten fazla mezhep olduğunu biliyorum. Ancak Kur'an-I Kerim genel olarak insanların bir olmasını öğütlüyor. Bununla alakalı. He bide mezhepleri çoğu müslüman adeta tarikat mantığında benimsiyor.
Yani şimdi sen insaların tarikat olarak baktığını ama sen kendin de mesheplerin aslında böyle bir şey olmadığını mı biliyorsun?

Mezhepler birbiriyle ayrışmıyor. Birbiriyle kanlı bıçaklı da değiller zaten. Diyorum ya, İslam'daki mezhep sistemi Hristiyanlardaki gibi değil. İslam yoruma açık bir din. Mezheplerin oluşması çok doğal. Mezhepler aslında Müslümanlar arasındaki fikir ayrılığını temsil ediyor, onlarca mezhebin olması, İslamın fikir özgürlüğünü desteklediğine delil. Abbasi halifelerinin sarayında, alimler birbirleriyle Hem İslami argümanları hem de Antik Yunan filozoflarının görüşlerini tartışıyorlar.

Yani şimdi sen insaların tarikat olarak baktığını ama sen kendin de mesheplerin aslında böyle bir şey olmadığını mı biliyorsun?

Ben yorumsuz bir tarafım. Ne dinsizim ne dinim var kısaca. Ancak Kur'an-I Kerim'de genel olarak iyilik istenci konusunda betimleme yapılır. Misal, bir kitaptan örnek verirsem eğer bu kitap "İnsan neyle yaşar" kitabı olurdu. Kitabı okuduysanız dediğimi anlayacaksınız.

Mezhepler birbiriyle ayrışmıyor. Birbiriyle kanlı bıçaklı da değiller zaten. Diyorum ya, İslam'daki mezhep sistemi Hristiyanlardaki gibi değil. İslam yoruma açık bir din. Mezheplerin oluşması çok doğal. Mezhepler aslında Müslümanlar arasındaki fikir ayrılığını temsil ediyor, onlarca mezhebin olması, İslamın fikir özgürlüğünü desteklediğine delil. Abbasi halifelerinin sarayında, alimler birbirleriyle Hem İslami argümanları hem de Antik Yunan filozoflarının görüşlerini tartışıyorlar.
Değiller??? Sunni ve Şii çatışması neden bu kadar fazla peki? İran neden Suudi Arabistan ile anlaşamıyor mesela?

Değiller??? Sunni ve Şii çatışması neden bu kadar fazla peki? İran neden Suudi Arabistan ile anlaşamıyor mesela?
Birinci soruna cevap vermem biraz sıkıntılı, o yüzden pas geçmek zorundayım. İkinci soru ise ne İran ne de Suudi Arabistan islam ülkesi değil. Suudiler zaten bir İslam devletine(Osmanlı) isyan ederek kurulmuş bir devlet. İran zaten Müslümanlar tarafından sapık olarak nitelendirilmiş bir diktatörlük devleti. İslam'daki mezheplerle bir alakası yok yani.

Bana Buhariyi falan öğretmeyi deneme bence. Mezhebini terk edenin öldürülmesine dair hüküm hangi kaynakta geçiyor söyle bakalım? Konudan o kadar uzaksın ki. İslam, mezhebini değiştiren alimlerle dolu. Abdülkadir Geylani, Şafiilikten Hanbeliliğe, İmam Nevevi, Hanefilikten Şafiliğe doğru kayıyor. Onlarca örnek var ama aklımda değil şu an.
Kalkıp bir de imalı imalı konuşuyorsun, sen Buhariyi okudun da biz okumadık mı
Dinden çıkanın öldürülmesinden bahsediyorum, müslümanların ezici çoğunluğunun takip ettiği Sünnilikten bahsediyorum. Ana mezhebi çıkanın öldürülmesini emreden "din"i nasıl mezhebten olarak anladın acaba?

Bir ateist olarak buna katılmıyorum çünkü birçok dindar insan, inançsız insanların intihara meyilli, depresif olduğunu söylüyor fakat tam tersine dinsiz biri olduğumdan beri daha rahatlamış hissediyorum ve daha çok sorguluyorum, tam tersine dinlerin insanlara boş umutlar vererek kandırdığını düşünüyorum, ölümden korkum yok ölümden sonra ne olacağına dair hiç korkum yok. Evet meraklıyım ama “dur kendimi sağlama alayım diğer dünyada işime yarayacak iyilik yapmam lazım” diyerek çıkar ilişkisinde hiç değilim, ölümü bekliyorum ama bu dünyada yapmak isteyip kişisel inançlar yüzünden engellenmek istemiyorum.

Yaşama sevincini yok etse ne fark eder? Gerçeklik her zaman mutlu edecek diye fizik yasası yok.