Son zamanlarda gerek masaüstünde gerek oyunlarda sık sık gecikme sorunu yaşıyorum. Ayrıca sistem yük altındayken sıvı soğutmanın radyatörü ciddi anlamda titriyor ve ses çıkartıyor, ayrıca yük altında CPU sıcaklığı 90 dereceyi görüyor. Gecikme sorununa bir örnek vermek gerekirse; sekmeyi kapat tuşuna basıyorum 2-3 saniye sonra kapanıyor, oyunlarda arada 1-2 saniyelik takılmalar oluyor.
Bende LatencyMon testi yaptım ve sonucu yüklüyorum. Sorunun sebebi nedir? Nasıl çözülebilir?
Eki Görüntüle 150596
@Recep Baltaş
1.
Sıvı Soğutma Problemi:
- Radyatör titremesi ve ses, pompa probleminden veya havanın içinde olması nedeniyle olabilir.
- Sıvı soğutma sisteminizin tüm bağlantılarını kontrol edin. Sıvı seviyesi yeterli mi?
- Sisteminize uygun bir soğutma sıvısı kullanıldığından emin olun.
- Soğutma sisteminin pompa hızını kontrol edin; düşük hızda çalışıyor olabilir.
2.
CPU Sıcaklığı:
- 90 derece, aşırı yüksek bir sıcaklıktır. İyi bir havalandırma sağlamayı düşünün.
- Termal macun yenilemeyi düşünebilirsiniz.
- BIOS’ta CPU hız aşırtma (overclock) ayarlarını kontrol edin; tavan sıcaklıktan dolayı varsayılan değerlere geri alın.
3.
Gecikme Sorunu:
-
Driver Güncellemeleri:
- LatencyMon'da görülen
HDAudBus.sys ve
dxgkrnl.sys sürücülerini güncellemeyi deneyin.
- Aygıt Yöneticisi'nde sürücüleri güncelleyebilir veya üreticinin web sitesinden en son sürücüleri indirip kurabilirsiniz.
4.
Güç Yönetimi:
- Denetim Masası > Güç Seçenekleri'ne gidin.
- "Yüksek Performans" seçeneğini seçin.
- Gelişmiş ayarları açarak "CPU Throttling" ayarlarını kontrol edin ve gerekli ayarları yapın.
5.
Arka Plan Uygulamaları:
- Görev Yöneticisi'ni açarak arka planda gereksiz çalışan uygulamaları kapatın.
- Başlangıçta çalışacak uygulama sayısını sınırlayın.
6.
BIOS Güncellemesi:
- Anakartınızın üreticisinin web sitesinden en son BIOS sürümünü kontrol edin ve güncellemeleri yapın.
7.
Test ve İzleme:
- Uygulamaları kapatıp, gecikmeye neden olup olmadığını kontrol edin.
- LatencyMon ile tekrar test yaparak sorunların azalıp azalmadığını gözlemleyin.
Bu adımları takip ederek sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Herhangi bir adımda daha fazla bilgi ya da yardım isterseniz belirtin.