Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarım bir gün kendi kendine siyah ekran olup fanlar son hız dönmeye başladı. Defalarca güç tuşuyla zorla kapatıp tekrar açmama, kablolarla oynamama rağmen bu sorun düzelmedi açıldıktan birkaç dakika sonra hep, ekran gitti fanlar uçuşa geçti. Son olarak RAM'lerimi tek tek deneyerek açtım ve zanlıyı buldum 2 ve 4. Slota taktığım RAM'lerden 4. Slotta olanı takmayınca bilgisayar normale dönüyor ama onu takınca bilgisayar açılmıyor artık, sorun nedir? (Şu anda tek RAM kullanıyorum)

Lexar Ares DT 32 GB RGB DDR5 LD5EU016G-R6400GDLA (2x16) 6400MHz CL32 1.4V Siyah RAM.

A2 ve B2 takman lazım Dual channel için.

1779310171187.webp

Sorunun şu an anakart ya da işlemci ama nasıl anlarsın bilemiyorum onu maalesef. Anakart BIOS güncel mi?

Allah Allah , BIOS sayfasını kaydedip çıktım bilgisayarı açtım sonrasında geri kapattım silgiyle sildiğim rami takmak için değiştirdim ve başlattım açıldı bilgisayar.

Bir iki defa açıp kapatacağım.

Açılıyor şu an da , hali hazırda kullandığımı 4. Slota takayım mı PC kapatıp?

Taktım fakat açılmadı.

Sonuç olarak bir şekilde 2 Ramde ayrı ayrı çalışabiliyor ama beraber çalışmıyor.

İşlemci soket problemli o zaman. İşlemci sök tak yapacaksınız, soketteki pinleri inceleyeceksiniz. Soğutucuyu çok sıkmış olabilirsin, montaj yaparken çapraz 2-3 tur birini, 2-3 tur ötekini sıkıp dönmediği yerde bırakacaksınız. Sırayla sıkma işlemini gerçekleştirin ve çok sıkmayın. Pin temasını engeller, Dual kanal sorun yapar.

A2 ve B2 takman lazım Dual channel için.

Eki Görüntüle 250935

Sorunun şu an anakart ya da işlemci ama nasıl anlarsın bilemiyorum onu maalesef. Anakart BIOS güncel mi?

Bir de modüller 6400, işin içinden iyice çıkılmaz. 6000 MT/s olsa daha net olurdu, 6400 EXPO açıyorsa 1:2 moda vs. atıyor. İşler iyice karışıyor.

İşlemci soket bent pin olup olmadığına bakın ya da kırık pin. Her şey olabilir, belli olmaz. Soğutucu ve işlemci montajı tekrardan gerçekleştirin. Bu arızalı dediğiniz modülü de diğer PC'de deneyebilirsin yarın. Ben olsam işlemci ve soket ile başlarım.

İşlemci soket bent pin olup olmadığına bakın ya da kırık pin. Her şey olabilir, belli olmaz. Soğutucu ve işlemci montajı tekrardan gerçekleştirin. Bu arızalı dediğiniz modülü de diğer PC'de deneyebilirsin yarın. Ben olsam işlemci ve soket ile başlarım.
Soğutucu ve işlemci sökümünde tekrar macun lazım olacak değil mi ilk montajda sıkılmıştı ,şu anda elimde mevcut değil çünkü.

Soğutucu ve işlemci sökümünde tekrar macun lazım olacak değil mi ilk montajda sıkılmıştı ,şu anda elimde mevcut değil çünkü.

Sürülse iyi olur, evet. Elinizde yoksa problem olur, ortaya nokta kadar sıkıp tekrardan kapatılabilir ama hiç sürülmezse çok sağlıklı olmaz.

Her daim temizleyip sıfırdan sıkarım ben, öylesi daha iyi. 1 ay vs. Olduysa ancak ortaya ufak nokta bırakıp tekrardan kapatırım. Termalleri etkiler bu durum.

Sorun net şekilde Dual kanal açılamaması ise işlemci arka yüzünü bir kontrol edeceksiniz, sokette bent pin olup olmadığını kontrol edeceksiniz ama macun kalıntısını temizleyip tekrardan X şeklinde sıkmak ya da spatula ile yaymak lazım.

Sürülse iyi olur, evet. Elinizde yoksa problem olur, ortaya nokta kadar sıkıp tekrardan kapatılabilir ama hiç sürülmezse çok sağlıklı olmaz.

Her daim temizleyip sıfırdan sıkarım ben, öylesi daha iyi. 1 ay vs. olduysa ancak ortaya ufak nokta bırakıp tekrardan kapatırım. Termalleri etkiler bu durum.

Sorun net şekilde Dual kanal açılamaması ise işlemci arka yüzünü bir kontrol edeceksiniz, sokette bent pin olup olmadığını kontrol edeceksiniz ama macun kalıntısını temizleyip tekrardan X şeklinde sıkmak ya da spatula ile yaymak lazım.
O zaman macun siparişi veriyorum o gelince soğutucu ve işlemci sökümü yapıyorum , o gelene kadar en kısa sürede ramlarimi farklı bir kasada deniyorum.

O zaman macun siparişi veriyorum o gelince soğutucu ve işlemci sökümü yapıyorum , o gelene kadar en kısa sürede ramlarimi farklı bir kasada deniyorum.

Evet, özellikle arızalı olduğunu düşündüğünüz modülü tekli olarak diğer PC'de deneyin. Macun MX-7 alabilirsin, çarpı şeklinde ve aradaki boşluklara ufak nokta bırakarak uygulayın. Macunu çok abartmayın, ince tabaka şeklinde durması yeterli. Esasen en doğrusu spatula ya da bir kart yardımı ile yaymak ama bu macunlar vizkozitesi yüksek, kıvamı katı. Yayması zor, yaymadan önce az ısıtmak vs. Lazım, o yüzden direkt X metodu uygulanması uygun. Kendileri de zaten o şekilde öneriyor.

Evet, özellikle arızalı olduğunu düşündüğünüz modülü tekli olarak diğer PC'de deneyin. Macun MX-7 alabilirsin, çarpı şeklinde ve aradaki boşluklara ufak nokta bırakarak uygulayın. Macunu çok abartmayın, ince tabaka şeklinde durması yeterli. Esasen en doğrusu spatula ya da bir kart yardımı ile yaymak ama bu macunlar vizkozitesi yüksek, kıvamı katı. Yayması zor, yaymadan önce az ısıtmak vs. lazım, o yüzden direkt X metodu uygulanması uygun. Kendileri de zaten o şekilde öneriyor.

Önceki buydu tekrar bundan alayım mı?