HalGrayson

Çalışkan
BIOS'tan Memory Context Restore ayarını Enabled yaptım ama, yine de çok fazla bir değişiklik olmadı. Ekte fotoğrafını ekledim, Bu ayarı aktifleştirince altında iki tane daha ayar çıkıyor bunlarla ilgili bir ayar mı yapmam gerekiyor? Eski bilgisayarım bundan daha kötü bir PC olmasına rağmen çok kısa sürede açılıyordu.

Dosya Ekleri

• IMG_20250306_175824.webp
    IMG_20250306_175824.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 116
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'tan Memory Context Restore ayarını Enabled yaptım ama, yine de çok fazla bir değişiklik olmadı. Ekte fotoğrafını ekledim, Bu ayarı aktifleştirince altında iki tane daha ayar çıkıyor bunlarla ilgili bir ayar mı yapmam gerekiyor? Eski bilgisayarım bundan daha kötü bir PC olmasına rağmen çok kısa sürede açılıyordu.
Bi' tek ASUS'un AMD 800 serilerinde anakartların boot süresi geç değil. (En azından x870 Prime'da durum böyle) Diğer markalarda bu durum gözlemlenebiliyor.

Son düzenleme:
Bilgisayarınızın BIOS ayarlarında geç açılma sorununu azaltmak için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

1. Memory Context Restore Valid Days:
- Bu ayar, bellek bağlamasını ne kadar gün süreyle koruyacağını belirler. Eğer sürekli olarak fazla süre bekliyorsanız bu değeri düşürmeyi deneyin (örneğin, 10 gün yapabilirsiniz).

2. Memory Try It:
- Eğer bu özelliği aktif hale getirirseniz, bellek hızınızı otomatik olarak optimize etmeye çalışır. Bunu devreye almayı deneyin.

3. FCLK ve UCLK Ayarları:
- FCLK ve UCLK DIV ayarlarını kontrol edin. Genellikle, bu değerlerin uyumlu olması ve artırılması, açılış süresini etkileyebilir. Bu değerleri "Auto" yerine daha performanslı bir ayara getirmeyi deneyin.

4. Advanced DRAM Configuration:
- Bu ayara girerek bellek ayarlarınızı inceleyin. Varsayılan ayarların dışında daha iyi performans sağlayacak seçenekler olabilir.

5. Güç Ayarları:
- BIOS'taki enerji tasarrufu veya uyku modları ile ilgili ayarları kontrol edin. Geç açılmaya neden olabilir.

Bu adımları deneyip sonuçları gözlemleyin. Eğer sorun devam ederse, diğer bileşenlerin (örneğin SSD/HDD için bağlantılar, güç kaynağı) durumlarını da kontrol etmenizde fayda var.