Nereden biliyorsun yaratılmadığını?

Bunu bilebilmem mümkün değil, anca kabul edebilirim.

Hangi önermeden bu çıkarımı yaptın? Tanrıyla ilgili bir önermen var elinde ki, bu çıkarımı yaptın.

Yaratılmış olan tanrılar, insana destek olur. Kurallarına, kabullerine, isteklerine... İnsanın kendi yaptığını sorgulayacak bir hâle gelmesi söz konusu ise; bu, insanın dışında bir doğrunun varlığına işarettir ki bunun en üstünde bir ayrım olması da mümkündür. Bu da insan tarafından yaratılmamıştır. Çünkü kendine terstir.

@Andar Han ben bugün bir kitap yazıyorum ve kimsenin bilmediği şeyleri (örnek: simya teknikleri) anlatıp yeni bir bakış açısı getiriyorum.

Daha sonra adamın birisi çıkıyor 100 yıl sonra benim yazdığım kitabı okuyor oradaki bilgileri araklayıp yeni bir kitap yazıyor ve diyorki hayır ben bu kitabı ondan almadım o benden çaldı.

Halbuki adam bunu yaparken ben çoktan ölmüşüm ben bunu yazarken adam daha doğmamıştı bile. İşte tam olarak sana bahsetmek istediğim buydu.

Ayrıca bak sen şu işe; Antik Mısırda da Tanrıların yaratılmamış olduğu düşünülürdü.

Antik Mısırda da Tanrıların yaratılmamış olduğu düşünülürdü.

Tanrı dediğiniz, sizin; iyi ve kötünüzü belirleyendir. Bu; aileden bir kişi, para, güç, otorite veya siz bile olabilirsiniz. Mesele iyi ve kötünün ayrımıdır. Siz ne şekilde isimlendirirseniz, isimlendirin.

Yaratılmış olan tanrılar, insana destek olur. Kurallarına, kabullerine, isteklerine... İnsana yaptığını sorgulatacak bir hâle gelmesi söz konusu ise; bu, insanın dışında bir doğrunun varlığına işarettir ki bunun en üstünde bir ayrım olması da mümkündür. Bu da insan tarafından yaratılmamıştır.
Üstün bir varlığın doğruluğunu ön kabul alarak tartışıyoruz zaten. Burada tartışılan konu, bu üstün varlığın sıfatlarıdır. "Yaratılmış olan tanrılar, insana destek olur. Kurallarına, kabullerine, isteklerine..." dersen yine bir çıkarım da bulunursun. Elinde bu yüzden bir önermen olmalı..

Bu söylemleri görebileceğimiz önermelerin hepsi, mitolojilerdeki ve dinlerdeki Tanrı tasvirleridir. Bana elle tutulur bir önerme sunman gerekiyor ki, yaptığın bu çıkarımları kabul edebileyim.

Al sana basit bir çıkarım;

• Zeus, Yıldırım-Şimşek Tanrısıdır.
  • Enki, Bilgelik Tanrısıdır.
Biri Yunan, biri Sümer olmak üzere iki Tanrının da artık mitolojik karakterler olduğunu biliyoruz. Bu Tanrılar, bizden önce yaşayan insanların inandığı dinin Tanrılarıdır.

Önceki dinler, şimdinin mitiyse, günümüzdeki dinler de gelecek zamanın mitleri olacaktır. -

Bu çıkarım, sence mantıksız bir çıkarım mıdır?

Tanrı denilen varlık sonsuz kudrete sahipse zaten bizim ne yapacağını düşünmemiz bizi her türlü çelişkiye götürür ve sonuç bulamayız. Çünkü insan zihni sonsuzluğu hayal edip düşünemez, düşüncelerinin bir sınırı vardır. Ama tanrı dediğimiz kişi sonsuz kudrete sahiptir ve düşünüp düşünemeyeceğimiz her şeyi yapabilir. Bu yüzden insan aklıyla ufak bir taş mevzusunu ele alıp tanrının varlığını veya yokluğunu kanıtlayamazsınız ve gücünü sorgulayamazsınız. Bu tartışma yıllardır devam ediyor ve hala bir sonucu yok. Felsefe bu yüzden yığılmış bilgilere sahiptir. Kanıtlanan şeyler zaten bilimsellik kazanır.

Nereden biliyorsun sonsuz kudrete sahip olduğunu? Tanışıyor musunuz?

Mantığın ne olduğunu biliyor musun?
1722796452956.webp

Konunun başındakı şu cümleye göre konuşuyorum.

Bana mantığın ne olduğunu soran bir insanın konunun başındaki cümleyi umursamaması komiğime gitti.

Eki Görüntüle 71425

Konunun başındakı şu cümleye göre konuşuyorum.

Bana mantığın ne olduğunu soran bir insanın konunun başındaki cümleyi umursamaması komiğime gitti.
Senin anlama kabiliyetin, genel anlayışın dışına çıkmıyor anlaşılan. "Sonsuz kudrete sahip bir Tanrı" tasviri dinlere aittir. Herhangi bir genelleme göremezsin "Sonsuz kudrete sahip bir Tanrı" hakkında felsefenin içerisinde.. Tanrının sonsuz olması bir fikir yürütmedir ve karşısına argüman sunulabilir.

Artı olarak konunun başındaki cümleye göre konuşmuyorsun. Eğer öyleyse belirtmelisin. "Eğer Tanrı varsa ve dinlerdeki bu Tanrı, bu paradoks ile çelişemez....." demen daha doğru ve daha düzgün bir cevap vermene yardımcı olacaktır.