En kötü yasal iade hakkı var, konu açarsan çözülür o mevzu ama. SPD profili belki 6000 yerine 5600'dür tekli olanların bazıları ondan bahsetmiş, manuel ayarlayabiliyorsun 6000. önemli olan Hynix olması, hiç EXPO profili olmasa da olur yani, 1.35v 6000 CL30-38-38-96 yaptığı şey bu aslında EXPO 6000 profilinin. @Haluk Albayrak

2 tane Patriot al, dediğim SPD mevzusu olursa biri 5600 diğeri 6000 gibi, 5600'de açarsın EXPO ile, konu açarsan 6000 ayarlatılır sana, o problem olmaz. EXPO profili yaptığı tek şey benim söylediğim kısım, başka bir şey yapmaz.

Peki bu cümlenizin üzerine 5500-6.000 TL olan RAM'lerin performansıyla patriotların arasında bir fark olur mu? Arada güzel bir fiyat farkı var neden Patriot'lar bu kadar ucuz.

Peki bu cümlenizin üzerine 5500-6.000 TL olan RAM'lerin performansıyla patriotların arasında bir fark olur mu? Arada güzel bir fiyat farkı var neden Patriot'lar bu kadar ucuz.
Neden ucuzluğunu bilmiyorum, fiyat politikası böyledir. Daha iyi ya da kötü olduğu için değil. Marka algısı ve heatsinkler farklıdır, heatsink de o kadar önemli değil, voltaj basıp overclock yapmayacaksın zaten ki yapsan da çok sorun değil. Sadece bazıları 6000'lik aldığı halde bu teklilerden EXPO Profili 5600 olduğu bahsetmişler ki o da sorun değil. Sadece Hynix olsa yeterli. 1.35v belki tutmaz en kötü o olur 6000 CL30 için, 1.4v verirsin olur biter. Piyasadaki tüm 6000 CL30'lar 1.35v ya da 1.4v olarak pazarlanıyor, ikisi arasında CL28 olanlar dahil performans farkı yok. Sadece CL ile performans artırman zor, diğer alt zamanları falan da tam girmen gerekli. Sadece 6000 CL28 olan A-Die olduğu kesin, Patriot M de çıkabilir.

Neden ucuzluğunu bilmiyorum, fiyat politikası böyledir. Daha iyi ya da kötü olduğu için değil. Marka algısı ve heatsinkler farklıdır, heatsink de o kadar önemli değil, voltaj basıp overclock yapmayacaksın zaten ki yapsan da çok sorun değil. Sadece bazıları 6000'lik aldığı halde bu teklilerden EXPO profili 5600 olduğu bahsetmişler ki o da sorun değil. Sadece Hynix olsa yeterli. 1.35v belki tutmaz en kötü o olur 6000 CL30 için, 1.4v verirsin olur biter. Piyasadaki tüm 6000 CL30'lar 1.35v ya da 1.4v olarak pazarlanıyor, ikisi arasında CL28 olanlar dahil performans farkı yok. Sadece CL ile performans artırman zor, diğer alt zamanları falan da tam girmen gerekli. Sadece 6000 CL28 olan a-die olduğu kesin, Patriot m de çıkabilir.

RAM hakkında pek bir bilgim olmamasına rağmen çok güzel açıkladınız. Aradaki 1500 TL fiyat farkını vermek beni öldürmez ama 9700X ve 9070 XT sistemi kurduğumda kesinlikle RAM hakkında konu açıp sizden yardım isteyeceğim. Şimdi sizin tavsiyeniz üzerine RAM'i seçeceğim. Hangisini tavsiye edersiniz bu dediklerinizin üzerine? Gözle görülür bir performans kazanmayacaksam Patriot'la devam edebilirim. Ek olarak patriotların a die olduğunu nasıl test edebilirim aldığımda.

RAM hakkında pek bir bilgim olmamasına rağmen çok güzel açıkladınız. Aradaki 1500 TL fiyat farkını vermek beni öldürmez ama 9700X ve 9070 XT sistemi kurduğumda kesinlikle RAM hakkında konu açıp sizden yardım isteyeceğim. Şimdi sizin tavsiyeniz üzerine RAM'i seçeceğim. Hangisini tavsiye edersiniz bu dediklerinizin üzerine? Gözle görülür bir performans kazanmayacaksam Patriot'la devam edebilirim. Ek olarak patriotların a die olduğunu nasıl test edebilirim aldığımda.
EXPO açtıktan sonra 6000 CL30 profili yüklenecek, sonrasında BIOS içerisinde DRAM Timings kısmında tRFC1 değeri 884 oluyor Auto genelde 6000 için, bu değeri M-Die 150-160 ns arası açar ama stabil olmaz genelde çok iyi soğutursan günlük kullanırsın fan vesaire üfletmen lazım, 160 ns için gerek olmaz, 160 ns 6000 MT/s için 480 tRFC değeri eder. A-Die ise 120 ns dahi açar ve stabil kullanmaya izin verir. 120 ns 6000 için 360 eder. tRFC1 yerine 360 yazdığında boot etmemesi gerekir sistemin yani, ama sen 120ns yerine 130 ns dene, o da 390 değeri eder, 120 ns bazen A-Die için de sınır olabiliyor. Bu şekilde anlarsın. Bu arada sistem açılmazsa Clear CMOS tuşu yok ise anakartında ASUS kartta CLRTC, MSI kartta JBAT1 adlı jumperden sıfırlaman gerekli, power switch 0 konumuna alıp 15 sn bu 2 pin arasında tornavida dokundurman gerekli, sonra BIOS factory reset haline dönüyor.

HWiNFO adlı yazılımda tam mod açıp tekli RAM modülü tıkladığında DRAM Stepping Hynix M ya da A yazar genelde ama bu kitlerde N/A yazıyor. Benim dediğim yöntemle öğrenmen lazım, sistem açılmazsa da BIOS reset gerekiyor.

EXPO 6000 açtıktan sonra tRFC 390=130 ns eder, M-Die bunu açamaz sistem açılmaz, A-Die ise Windows'u görürsün. @Haluk Albayrak

RAM Training 5 dk'ya kadar sürebilir ama marka modele göre, boarda anakarta göre değişir.

EXPO açtıktan sonra 6000 CL30 profili yüklenecek, sonrasında BIOS içerisinde DRAM timings kısmında tRFC1 değeri 884 oluyor Auto genelde 6000 için, bu değeri m-die 150-160 ns arası açar ama stabil olmaz genelde çok iyi soğutursan günlük kullanırsın fan vesaire üfletmen lazım, 160 ns için gerek olmaz, 160 ns 6000 MT/s için 480 tRFC değeri eder. A-die ise 120 ns dahi açar ve stabil kullanmaya izin verir. 120 ns 6000 için 360 eder. tRFC1 yerine 360 yazdığında boot etmemesi gerekir sistemin yani ama sen 120ns yerine 130 ns dene, o da 390 değeri eder, 120 ns bazen a-die için de sınır olabiliyor. Bu şekilde anlarsın. Bu arada sistem açılmazsa clear CMOS tuşu yok ise anakartında ASUS kartta clrtc, MSI kartta jbat1 adlı jumperden sıfırlaman gerekli, Power Switch 0 konumuna alıp 15 sn bu 2 pin arasında tornavida dokundurman gerekli, sonra BIOS factory reset haline dönüyor.

HWiNFO adlı yazılımda tam mod açıp tekli RAM modülü tıkladığında DRAM stepping Hynix M ya da A yazar genelde ama bu kitlerde n/a yazıyor. Benim dediğim yöntemle öğrenmen lazım, sistem açılmazsa da BIOS reset gerekiyor.

EXPO 6000 açtıktan sonra tRFC 390 = 130 ns eder, m-die bunu açamaz sistem açılmaz, a-die ise Windows'u görürsün. @Haluk Albayrak

RAM training 5 Dk'ya kadar sürebilir ama marka modele göre, boarda anakarta göre değişir.

Tamamdır teşekkür ederim. Sistemi kurduğumda dediğiniz gibi deneyeceğim. Olmadı zaten Lexar olanı sipariş bile edebilirim. Konu kuracağım zaman sizi etiketlerim.

Tamamdır teşekkür ederim. Sistemi kurduğumda dediğiniz gibi deneyeceğim. Olmadı zaten Lexar olanı sipariş bile edebilirim. Konu kuracağım zaman sizi etiketlerim.
nCK deniyor işte timing yerine yazdığın zamanlamalar clock olarak yazıyorsun, ama ns cinsinden bir karşılığı var, asıl önemli olan da o. @Haluk Albayrak Formül şu: timing x 2000/frekans = ns cinsinden değer. Herhangi bir timing zamanlama için formül ns cinsiden bu şekilde.

Nck deniyor işte timing yerine yazdığın zamanlamalar clock olarak yazıyorsun ama ns cinsinden bir karşılığı var, asıl önemli olan da o. @Haluk Albayrak formül şu: Timing X 2000/frekans = ns cinsinden değer. Herhangi bir timing zamanlama için formül ns cinsiden bu şekilde.

Anladım. Dediğiniz üzere zaten CPU cooler olarak Aqua Elite 360 V3 tercih ettim. 6K RAM'e vermektense 4500 TL verip kalan 1500 TL ile 3 tane alta içeri üfleyecek şekilde fan alabilirim. Kasam Aerocool P300C. Sizce nasıldır genel soğutma anlamında.

Anladım. Dediğiniz üzere zaten CPU cooler olarak Aqua Elite 360 V3 tercih ettim. 6K RAM'e vermektense 4500 TL verip kalan 1500 TL ile 3 tane alta içeri üfleyecek şekilde fan alabilirim. Kasam Aerocool P300C. Sizce nasıldır genel soğutma anlamında.
Akvaryum kasa genel itibariyle meshlere göre sıcak çalışır ama aradaki fark kafaya takacak kadar değil, görsellik ön planda sonuçta. Anakartın m-ATX miydi, bu model ATX desteklemiyor sanırım. Radyatör fanlarını Arctic P12 Pro fanlar ile değişebilirsin diyecektim RAM'den artacak bütçe ile ama dün 450 TL'ydi adet olarak, bugün ilginç şekilde 2 katına çıkmış, o yüzden almaya değmez. Radyatörün fanlarını da alt kısıma yerleştirirdin GPU hava üflemesi için. Genelde radyatör fanları değiştirmek olumlu sonuç veriyor Thermalright modellerde. Olduğu gibi de kalabilir sadece bütçe artacağı için mantıklıydı ama 2 katına çıkmış.

Akvaryum kasa genel itibarıyla meshlere göre sıcak çalışır ama aradaki fark kafaya takacak kadar değil, görsellik ön planda sonuçta. Anakartın m-ATX miydi, bu model ATX desteklemiyor sanırım. Radyatör fanlarını Arctic P12 Pro fanlar ile değişebilirsin diyecektim RAM'den artacak bütçe ile ama dün 450 TL'ydi adet olarak, bugün ilginç şekilde 2 katına çıkmış, o yüzden almaya değmez. Radyatörün fanlarını da alt kısma yerleştirirdin GPU hava üflemesi için. Genelde radyatör fanları değiştirmek olumlu sonuç veriyor Thermalright modellerde. Olduğu gibi de kalabilir sadece bütçe artacağı için mantıklıydı ama 2 katına çıkmış.

Evet ASUS Prime B650M-K tercih ettim. Alta da 3 fan alacağım için bence hava akışı sorun olmaz gibi. Ama bilmediğim bir konu şu. Fan hub hakkında hiçbir bilgim yok. Alınır mı? Bilmiyorum. Ek olarak Aqua Elite 360 v3'ün fanlarını arcticlerle değiştirebiliyorsam bunu CPU fana taktığım sürece sorun olmuyor değil mi?

Evet ASUS Prime B650M-K tercih ettim. Alta da 3 fan alacağım için bence hava akışı sorun olmaz gibi. Ama bilmediğim bir konu şu. Fan hub hakkında hiçbir bilgim yok. Alınır mı? Bilmiyorum. Ek olarak Aqua Elite 360 v3'ün fanlarını arcticlerle değiştirebiliyorsam bunu CPU fana taktığım sürece sorun olmuyor değil mi?
Hayır, olmaz. P12 PRO, P12 MAX fanların yeni versiyonu onu almanı isterdim ama 450 TL'den 800 TL'ye zıplatmış firma durduk yerde. Hepsiburada üzerinden de alabiliyordun. 3 tane radyatör fanı ile değiştirmen ekstra iyi olur. Bu artan 3 fanı da alta atarsın ya da push/pull yapabilirsin kasana sığarsa. Kendi fanları da yeterli gelir ama değişsen daha iyi olur, bütçe artacağı için o yönde değerlendirirdin. Ama şart değil tabii ki. Sıvı soğutma kutusu içinden 3'lü fan çoklayıcı çıkıyor, o fanları çoklayıp tek CPU_Fan girişten takıyorsun, problem olmaz yani.

Diğer tavsiye edeceğim fanlar bu olur:

https://www.hepsiburada.com/silvers...-led-12cm-fan-sst-ab120r-argb-pm-HB00001CGYGO

Radyatör ya da kasa içi kullanabilirsin, CFM'si yüksek, statik basıncı da radyatör için yeterli ya da kule tipi soğutucular için. Kendi fanları da yeter ama Thermalright'ın, bütçe artacağı için bu yönde değerlendirirsin. Boş yere RAM'e yatırmana gerek yok sonuçta.

Push/Pull yapabilirsin kasana sığıyorsa Air Blazer ile birlikte, içinden radyatör vidası çıkıyor Blazer'in. Böyle daha mantıklı olabilir, PRO fanlar 2 kat zamlanmış çünkü. Bu dediğim şart değil, istek dahilinde yapılabilir bu arada. Aldığın AIO tek başına yeterli zaten.