• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Psikolojik desteği sadece uzmanlar mı vermelidir? Ruh sağlığı okuryazarlığı hakkında ne biliyorsunuz?

Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhabalar! Geçenlerde gördüğüm bir yazı şunu kast ediyordu: "Psikolojik tavsiyeyi yalnız psikologlar vermelidir."
Ben de tabii buna karşı çıktım ve fikirlerimi beyan ettim. Bu konuyu sizlere açmak istedim.

Psikolojik destek ve bilgi paylaşımının sınırları nerede başlayıp bitiyor?
Psikoloji gerçekten sadece diplomalı uzmanların konuşabileceği bir alan mıdır?
Bu sorunun cevabını etik kurallarca araştırırken karşılaştığım "peer support" yani akran desteği kavramı bu konuya cuk oturuyor.

Peer Support - Akran Desteği

Akran desteği, bireylerin birbirine bilgi, duygusal destek, sosyal etkileşim veya pratik yardım sağlamasını içerir. Destek veren ve alan kişiler eşit derecede önemlidir.
Araştırmalar, akran desteğinin insanların özgüvenini, sosyal becerilerini ve genel iyilik halini artırdığını gösteriyor.
Bağımlılık, anksiyete, depresyon, yas, ilişkisel sorunlar, bunama ve diğer ruh sağlığı koşulları gibi konular için akran desteği yardımcı olabilir.

Bu yaklaşımın temelinde "yaşanmış deneyim" yatıyor. Bipolar bozukluğu yaşayan birinin, aynı durumu deneyimleyen başka birine sunabileceği perspektif, teorik bilgiyle sınırlı kalmış bir uzmanın sunabileceğinden farklı bir değer taşıyabiliyor. Tabii ki bu, profesyonel yardımın yerini almıyor, ancak onu tamamlayıcı bir rol oynuyor.

Kaynak:

Jung'un Yaralı Şifacı Arketipi

Carl Jung'un kuramındaki arketiplerden biri olan yaralı şifacı arketipi de bu konuya cuk oturuyor.

Yaralı şifacı arketipi, kendi psikolojik yaralarını, travmalarını ve gölge yönlerini tanıyan ve bunlarla yüzleşen kişilerin, başkalarının benzer acılarını anlama ve onlara yardım etme konusunda daha empatik ve etkili olabileceğini anlatıyor. Kişisel yaranın başkalarına hizmet etme motivasyonuna dönüşmesi, kendi acısından doğan bilgeliğin paylaşılması ve mükemmel olmayan ama otantik bir şifacılık yaklaşımı sergiler. Kendi kırılganlıklarını kabul eden ve bunlardan öğrenen insanların başkalarına daha derin ve gerçek bir destek sunabileceklerini öne sürer.

Aslında buradan başka bir konuya da atlanabilir ama tutarlılık açısından çok da atlamayayım. Kısaca şu ki, birinin destek sunabilmesi için onun yarasız olması gerekmiyor. Aslında öbür tarafı gören kişiler daha iyi destek sunabiliyor.

Psikolojinin Algısal Olarak Tekelleşmesi

Psikoloji bilimsel bir disiplin olarak sadece son 100-200 yıldır var. Ancak insanı anlama, ruhsal süreçleri kavrama çabası binlerce yıllık bir insanlık mirası. Platon'dan Dostoyevski'ye, Freud'dan Jung'a oradan Adler'e ve Lacan'a, Edgar Allan Poe'nun öykülerine kadar pek çok düşünür ve sanatçı insan ruhunu anlamaya çalışmış. Bu birikim modern psikolojinin temellerini oluşturmuş.

Bugün ise sanki bu alan tamamen akademik bir tekele dönüşmüş gibi algılanıyor. "Ruh sağlığı okuryazarlığı" kavramından bahsetmek istiyorum. Genel ortaokulda öğrendiğimiz medya okuryazarlığı gibi ruh sağlığı okuryazarlığı da var. Temel psikolojik kavramları bilmek, duygularımızı anlayabilmek, erkenden psikolojik belirtileri tanıyabilmek, başkalarına empatiyle yaklaşabilmek ruh sağlığı okuryazarlığı kapsamındaki becerilerdir.

Kaynak:

Türkiye Gerçeği

Türkiye'de bir psikolog seansı 1500-3000 TL arasında değişiyor ve devlet hastanelerinde psikolog randevusu almak 1 ayda 1, 1,5 ayda 1 sürebiliyor. Özellikle bu yıl Türkiye'de psikolog ataması sadece 30! 30! Bunlar bağlamında Türk toplumu olarak birbirimize destek olmak sadece bir lüks değil, zorunluluk haline geliyor. Ruh sağlığı okuryazarlığının toplumsal olarak arttırılması gerekiyor.

Sınırlar Var

Tabii ki burada kritik bir ayrım yapmak gerekiyor. Tanı koymak, tedavi planı yapmak, ilaç önermek tamamen profesyonel alan. Ancak duygusal destek vermek, yaşanmış deneyimleri paylaşmak, temel baş etme stratejilerini aktarmak farklı bir şey. Bu ikisini karıştırmamak önemli. Psikolojik tedavi ile psikososyal destek iki farklı şey.

Tartışma

Ruh sağlığı bilgisi gerçekten sadece akademik bir tekel mi? Akran desteği modeli Türkiye'de nasıl uygulanabilir, hele kendi milletinden olanı aşağı çeken bir kültürde iken? Psikolojik bilgi paylaşımının sağlıklı sınırları nasıl çizilebilir?

Siz psikolojik becerileriniz olduğunu düşünüyor musunuz? Sizin düşünceleriniz nedir genel olarak?

Son düzenleyen: Moderatör:
1. Psikolojik Destek ve Bilgi Paylaşımı:
- Psikolojik destek, genellikle uzman kişiler tarafından verilse de, akran desteği önemli bir tamamlayıcıdır.
- Bilgi paylaşımı, yaşanmış deneyimler üzerine inşa edildiğinde anlam kazanır.

2. Akran Desteği (Peer Support):
- Akran desteği, bireyler arasında duygusal ve pratik yardımlaşmayı içerir.
- Birbirini anlayan kişilerin, deneyimleriyle başkalarına katkı sağlaması mümkündür.

3. Yaralı Şifacı Arketipi:
- Kendi acılarını tanımış bireyler, başkalarına daha etkili destek sağlayabilir.
- Kırılganlık ve travma, başkalarına yardım etme motivasyonuna dönüşebilir.

4. Ruh Sağlığı Okuryazarlığı:
- Temel psikolojik kavramları bilmek, duyguları anlamayı ve erken belirtileri tanımayı içerir.
- Toplumda ruh sağlığı okuryazarlığını artırmak, destek sağlayıcı bir ortam oluşturur.

5. Türkiye’deki Gerçekler:
- Psikolojik hizmetlere erişim zorluğu göz önünde bulundurulduğunda, akran desteği önemli hale gelir.
- Psikolog sayısının yetersizliği, toplumsal destek ihtiyacını artırmaktadır.

6. Sınırlar:
- Tanı koymak ve tedavi planı oluşturmak uzmanın görevidir; ancak duygusal destek vermek farklı bir alandır.
- Bu iki alanı ayırt etmek, sağlıklı bir destek ortamı sağlar.

7. Uygulama ve Tartışma:
- Akran desteği Türkiye'de daha yaygın hale getirilebilir, ancak kültürel engeller aşılmalıdır.
- Psikolojik bilgi paylaşımında sağlıklı sınırların belirlenmesi önemlidir.

Bu öneriler doğrultusunda, toplum içinde psikolojik bilgi ve destek paylaşımını artırmayı hedefleyebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…