Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kral06

Becerikli
Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam sorununuz yüzde 100 demiyorum sorununuz yüzde bin beş yüz ekran kartının chipsetiyle alakalı hemen servise göndermelisiniz. O FPS drop'a yakın dediğiniz şey. FPS düşmesi büyük ihtimal resmen aynı şeyleri yaşıyoruz. Beni dinleyin garantisi varken direk servise yollayın chipsetiniz yavaş yavaş arızalanıyor.
En son denediğim yöntemden sonra sorunla uğraşmayı bırakmıştım şimdilik kendiliğinden çözüldü gibi. Ekran kartında sorun yok gözüküyor bu haliyle garantiye versem bile geri gönderirler diye düşünüyorum tabi sonradan belirgin bi arıza çıkartırsa gönderirim.

Sorunun nedenini buldum her şey ekran kartının yaptığı DPC gecikmesinden kaynaklıymış aslında Latencymon yazılımı bana en başından beri nvidia sürücüsünün yaptığı gecikmeyi gösteriyordu ama ekran kartında sorun yoktur diye düşünüyordum. Test için RX 570 taktım Latencymon'daki yüksek gecikmeler oyunlarda ve videolardaki mikro takılmaların hepsi gitti. Sizde de aynı sorun varsa Latencymon testini başlatın sonra mp4 dosyası veya tarayıcıyı açın DPC gecikmesi bir anda 700 800'lere spike oluyorsa sorun çok büyük ihtimalle ekran kartındadır.
Hocam hayallerim suya düştü ama şunu anladım ki bir sistem de Micro stuttering ya da normal bir stuttering sorunu olduğunda o sistemi rafa kaldıracaksın.

Daha bu bilgisayar için para harcamayacağım. Eğer yazın iş bulursam sıfırdan bir kasa alacağım.

Hocam o değil de aklıma acaba GeForce NOW ile deneme fikri geldi, ne diyorsunuz sizce deneyeyim mi?

Psu aldım yine sorun çözülmedi. Daha da çözüleceğini sanmıyorum. Eğer yazın iş bulursam çalışır yeni bir pc alırım.

Bu arada ben de stutter olduğunda işlemci kullanımı artıyor gpu kullanımı azalıyor. Bıktırdı artık bu sorun sizde çok uğraştıysanız salın gitsin.
Eğer denemediyseniz son çare olarak Linux yükleyin benim oynadıklarım orda açılmadığı için yüklemedim ama CS2'yi çok rahat açarsınız Linux'ta

Eğer denemediyseniz son çare olarak Linux yükleyin benim oynadıklarım orda açılmadığı için yüklemedim ama CS2'yi çok rahat açarsınız Linux'ta
Oynadığım oyunların çoğu linuxta desteklenmiyor benim de birkaç ayar daha yaptim oyunlar şimdi daha oynanılabilir duruyor ama her an değişebilir kesin olmasın da. Sanki artık stutter yerine framespike oluyor nadiren.

@kral06 şuan siz de durum ne ?
@FRAGX Siz de bu sorun nasıl var ? Topladığımız her sistem de mi oluyor ?

Son düzenleme:
Oynadığım oyunların çoğu linuxta desteklenmiyor benim de birkaç ayar daha yaptim oyunlar şimdi daha oynanılabilir duruyor ama her an değişebilir kesin olmasın da. Sanki artık stutter yerine framespike oluyor nadiren.

@kral06 şuan siz de durum ne ?
@FRAGX Siz de bu sorun nasıl var ? Topladığımız her sistem de mi oluyor ?
Nerdeyse 10 gündür hiç stutter olmadı belki çok az oluyor ben fark edemiyorum çünkü 1 milisaniye gibi aşırı kısa sürelerde stutter yaşadım daha önceden . Oynamaya devam ediyorum bakalım eskisi gibi geri gelecek mi.

Oynadığım oyunların çoğu Linux'ta desteklenmiyor benim de birkaç ayar daha yaptim oyunlar şimdi daha oynanılabilir duruyor ama her an değişebilir kesin olmasın da. Sanki artık stutter yerine framespike oluyor nadiren.

@kral06 şu an siz de durum ne?
@FRAGX siz de bu sorun nasıl var? Topladığımız her sistem de mi oluyor?

Evet hocam son zamanlarda 3 tane sistem aldım toplamda hepsinde bu sorunu yaşıyorum.