KayraSct

Çalışkan
Merhaba, 1 yıldır (PC'yi aldığımdan beri) geçmeyen bir anlık takılma sorunu var. Eylül ayında işlemciyi R5 7500F'ten R7 7800X3D'ye geçirdim ama hiçbir şey değişmedi. 1 yıldır akla gelen her şeyi denedim ama sonuç sıfır. Yardımlar için şimdiden teşekkürler.

Sistem:
  • MSI RTX 4070 Super 2X
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Crucial 2x16 GB
  • 1 TB SSD
  • ASUS B650M-K anakart
  • 2K ASUS monitör (G-Sync destekli)

Farklı lokasyon, RAM ve ekran kartı testi yapıldı mı? BIOS güncel mi? EXPO kapalı test edildi mi? FPS sınırlaması + G-Sync on + V-Sync off testlerde iyileşme gözlemlendi mi? Sorun tüm oyunlarda mı var? Yük altında LatencyMon testinde yüksek gecikme yaratan bir sürücü çıkıyor mu? MSI Afterburner açıkken çekilmiş bir gameplay videosu mevcut mu? Mouse yazılımını silmeyi denedin mi? Mouse 125/500 Hertz değerine indirip test edildi mi, iyileşme oldu mu? Mouse sensörü temizlendi mi? Farklı mouse ile test edildi mi? OCCT uygulaması ile Power, 3D Adaptive, CPU ve RAM testi yapıldı mı? +12V, 5V ve 3.3V hattında bir düşüş gözlemlendi mi?

Paylaştığınız bilgiler çok yetersiz olmuş. Soruların hiçbirine cevap bulamadım. Yine de kontrol edin; yapmadığınız, denemediğiniz bir şey varsa kesinlikle deneyin. Çözüm garantisi olan bir konu değil, ihtimalleri eleyerek gideceksiniz. @KayraSct

RAM'lerde var mı sorun? Kac CL kac MHz? @SunseTTime @Ayhan Dönmez yeni vaka.
Ayni sorunlari bende yasiyorum, yardim edecek tanidigim kisiler.

RAM'lerde sorun olmadığını söylemişti servis 48CL EXPO ile 6000MHz.

Farklı lokasyon, RAM ve ekran kartı testi yapıldı mı? BIOS güncel mi? EXPO kapalı test edildi mi? FPS sınırlaması + G-Sync on + V-Sync off testlerde iyileşme gözlemlendi mi? Sorun tüm oyunlarda mı var? Yük altında LatencyMon testinde yüksek gecikme yaratan bir sürücü çıkıyor mu? MSI Afterburner açıkken çekilmiş bir gameplay videosu mevcut mu? Mouse yazılımını silmeyi denedin mi? Mouse 125/500 Hertz değerine indirip test edildi mi, iyileşme oldu mu? Mouse sensörü temizlendi mi? Farklı mouse ile test edildi mi? OCCT uygulaması ile Power, 3D adaptive, CPU ve RAM testi yapıldı mı? +12v, 5V ve 3.3v hattında bir düşüş gözlemlendi mi?

Paylaştığınız bilgiler çok yetersiz olmuş. Soruların hiçbirine cevap bulamadım. Yine de kontrol edin; yapmadığınız, denemediğiniz bir şey varsa kesinlikle deneyin. Çözüm garantisi olan bir konu değil, ihtimalleri eleyerek gideceksiniz. @KayraSct

Yazın da yaşamıştım bu sorunu R5 7500F ile, siz yardım etmeye çalışmıştınız.
Farklı lokasyon testi yapıldı çözüm yok, RAM ve ekran testi yok, LatencyMon'da driver çıkıyor, stutter olmayan 2-3 oyun var, 12v ve diğer hatlarda düşüş yok, gameplay videosu yok, mouse yazılımını hiç yüklemeden attığım format var değişiklik yok, mouse Hertz'i denendi çözülmedi, farklı mouse denendi çözüm yok, sensör temizlendi çözüm yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Micro stutter yaşadığınız esnada biraz oynayın ve ardından olay görüntüleyicisinden sistem sayfasının ekran görüntüsünü atın.

Micro stutter yaşadığınız esnada biraz oynayın ve ardından olay görüntüleyicisinden sistem sayfasının ekran görüntüsünü atın.
Tamamdır.

Micro stutter yaşadığınız esnada biraz oynayın ve ardından Olay Görüntüleyicisi'nden sistem sayfasının ekran görüntüsünü atın.

Şimdilik Ghost Recon Wildlands'tan attım ama her oyunda aynı sorun var umarım işe yarar bu görüntü.

Ekran görüntüsü 2026-01-10 153750.webp

Sorununuzun kaynağı düşündüğüm şey değilmiş. RAM'leri servise gönderdim demişsiniz ama siz kendiniz test ettiniz mi? İlk olarak EXPO'yi kapatıp oyunları deneyin. Eğer aktif olarak aynı sorunu yaşarsanız EXPO'yu tekrar aktif edip RAM'lerinize Memtest86 ile test yapın. Eğer Memtest86'da hata almazsanız bu sefer TestMem5 ile tekrar deneyelim. En azından RAM kaynaklı olmadığından %100 emin oluruz.

Sorununuzun kaynağı düşündüğüm şey değilmiş. RAM'leri servise gönderdim demişsiniz ama siz kendiniz test ettiniz mi? İlk olarak EXPO'yi kapatıp oyunları deneyin. Eğer aktif olarak aynı sorunu yaşarsanız EXPO'yu tekrar aktif edip RAM'lerinize Memtest86 ile test yapın. Eğer Memtest86 da hata almazsanız bu sefer TestMem5 ile tekrar deneyelim. En azından RAM kaynaklı olmadığından %100 emin oluruz.

Kendim test etmedim, sorunun CPU'da olduğunu söylemişlerdi 7800X3D'ye geçtim. Testlere başlayacağım şimdi.

@alp15eren, maalesef stutter kaynaklı sorunlar direkt bir donanım arızası kaynaklı olmadığı için sistem testmem5, OCCT gibi stres testlerinden başarı ile geçebiliyor. Yani hata alır/almaz ayrı bir konu fakat bu RAM kaynaklı olmadığı anlamına gelmez.

Ben de mesela 5600 MHz CL36 RAM kullanırken, bu test uygulamalarında sıfır hata alıyordum. Fakat ne zaman ki 6000 MHz CL32 RAM ve farklı ekran kartı denedim stutter olayı öyle çözülmüştü.

Kendi deneyimim bir yana, bu şekilde hata almadigi halde farkli RAM'e geçip stutter sorununu minimize ettim diyen çokca yabancı kullanıcıya denk geldim.

Şahsi fikrim kaliteli bir RAM ve ekran kartı ile sistemi test etmek gerekiyor. Tüm bunları yaptığı halde hala cozum bulamayan yuzlerce kisi goruyorum. Sizin daha denenmemis adimlariniz varken pes etmeyin.

Sacma sapan bir sürücü bile bu soruna sebep olabiliyor. Daha dün yabancı forumları tararken audio suruculerini devre disi birakarak stutter sorununu cozen birine denk geldim, ya da ne bileyim fTPM kapatiyor ve ciddi iyilesme goruyor. Bir yillik surecte bu tarz ayarlari denediginizi varsayarak donanim tarafinda farkli bilesen testini daha mantikli buluyorum. Hani fark olmasa bile donanim defteri kapanir, sadece ayar denemeye başlarsınız. Düzelmezse de satış veya kabulleniş ile süreç devam eder.

Umarım seninki cozulur, iyi haberlerini bekliyorum. Bende de stutter var ama FPS drop ve frametime spike ile kendini gösteren stutter olayını farklı RAM ve ekran kartı ile cozebildim. Şimdilerde Mouse ile tetiklenen frame pacing tarzi goruntu bozulmasi sorunu yasiyorum. Değerler de şahane. Demem o ki olmayınca olmuyor. @KayraSct

@alp15eren, maalesef stutter kaynaklı sorunlar direkt bir donanım arızası kaynaklı olmadığı için sistem TestMem5, OCCT gibi stres testlerinden başarı ile geçebiliyor. Yani hata alır/almaz ayrı bir konu fakat bu RAM kaynaklı olmadığı anlamına gelmez.

Ben de mesela 5600 MHz CL36 RAM kullanırken, bu test uygulamalarında sıfır hata alıyordum. Fakat ne zaman ki 6000 MHz CL32 RAM ve farklı ekran kartı denedim stutter olayı öyle çözülmüştü.

Kendi deneyimim bir yana, bu şekilde hata almadigi halde farkli RAM'e geçip stutter sorununu minimize ettim diyen çokca yabancı kullanıcıya denk geldim.

Şahsi fikrim kaliteli bir RAM ve ekran kartı ile sistemi test etmek gerekiyor. Tüm bunları yaptığı halde hala cozum bulamayan yuzlerce kisi goruyorum. Sizin daha denenmemis adimlariniz varken pes etmeyin.

Saçma sapan bir sürücü bile bu soruna sebep olabiliyor. Daha dün yabancı forumları tararken Audio suruculerini devre disi birakarak stutter sorununu cozen birine denk geldim, ya da ne bileyim fTPM kapatiyor ve ciddi iyilesme goruyor. Bir yillik surecte bu tarz ayarlari denediginizi varsayarak donanim tarafinda farkli bilesen testini daha mantikli buluyorum. Hani fark olmasa bile donanim defteri kapanir, sadece ayar denemeye başlarsınız. Düzelmezse de satış veya kabulleniş ile süreç devam eder.

Umarım seninki cozulur, iyi haberlerini bekliyorum. @KayraSct

Teşekkür ederim. Testi attıktan sonra daha net şekilde bakıp farklı ayarlar deneyebiliriz müsaitseniz.