Ayhan Dönmez
Bilgin
- Makaleler
- 1
Şu an çok üşendim niye bilmiyorum, zaten ufacık kasa her şey çok sıkışık, müsait zamanda uğraşıcam ona, şu an stabil gibi attığım profil. Mcr auto harici ellemek de kesin bir sıkıntı yaratıyor, tomahawkta ciddi sıkıntı yaşamıştım. Mavi ekran falan veriyordu. Şu an autoda kalınca o mevzu düzelmiş sanırım ama enable yapınca sıkıntı yaratabilir yine, ben de denemedim, sıkıntılı bir ayar. @11115Bende Memory context restore Auto'da. Ellemedim.
Contact frame sökün hocam...
@11115 Teşekkür ederim cevabın için. Onları denedim, autosu da disable büyük ihtimal, bir fark oluşturmadı, tsme svm falan ben de kapatmıştım, dfe read training falan enable yapmıştım, bunlar zaten auto olarak olması gerektiği gibi geliyor büyük ihtimal, ekstra ihtiyaç halinde açıp kapatman gerekiyor.IOMMU ve TS'me ayarlarını kapadım dün BIOS'tan. Biri sanallaştırma için bellekleri uygun hale getiriyormuş ki sanal makine kullanmıyorum. Diğeri de bellekleri şifreleme yapıyormuş ve internette bu iki ayarın bayağı yavaşlattığını söylüyorlar.
Onun dışında data scramble diye bir ayar var o da bellek sinyal tekrarını önlemek için konulmuş. Onu da kapadım ancak hiçbir fark yoktu ve Reddit'te bir kesin kapatın diyordu bir kesim açın diyordu bende Auto'ya aldım tekrardan.
Zt Discord'unu okurken bende ilk defa gördüm bu ayarları. Bir deneyin isterseniz.
Hash bank modu var. Enabled yaptım disabled yaptım denedim ancak enabled bir miktar latency ekledi. Benim anakart Auto'dayken disabled yapıyormuş bende tekrar Auto'ya aldım.
@11115 teşekkür ederim cevabın için. Onları denedim, Auto'su da disable büyük ihtimal, bir fark oluşturmadı, TS'me SVM falan ben de kapatmıştım, dfe read training falan enable yapmıştım, bunlar zaten Auto olarak olması gerektiği gibi geliyor büyük ihtimal, ekstra ihtiyaç halinde açıp kapatman gerekiyor.
Windows 11 LTSC'den Windows 10 LTSC'ye geçeyim dedim, onu test ediyorum, bir fark göremedim. Şu tekleme mevzusu yine oldu, benim ekran kartı mı gidik artık bilmiyorum. RAM ve ekran kartı sorunları birbirine çok benzer çünkü, çözmek çok zor. Parça değişimine gidilip öyle test edilmesi lazım. Karhu kguix teste aldım şimdi cache enabled, 6400 profil Max 248 MB gördü bank swap APU iken, bu da garip yani niye 250 252 değil mesela. Ekran kartını da söküp termal macun yenilemem lazım garantisi devam etse de garanti işe yaramıyor bu konularda yapacak bir şey yok, kendi dönüştürücü kablosuyla bağlıyıcam bir de, ayrıca kontak frame sökeceğim. Çok iş var. DP kablo falan da değişmem lazım. Sorun kaynağı ekran kartı mı RAM mi belli değil, ya da yazılımsal mı tabii. Çok can sıkıcı. Beta BIOS falan yükledim bir ara o mahvetti sistemi, üstüne şu DP kablosundan çıt çıt sesi gelmişti boot edememiştim 30dk 1 saat. Dona takıla oynayacağız artık bilmiyorum bir iyi bir kötü artık ne olduysa
Çok akıllandım ama, PC işine girmeyeceğim bir daha. En pahalı parçayı alanları da biliyorum, kaç kere sistem dağıttı adamlar. PC MC alınmaz bu devirde bunu iyi öğrettiler.
2 tane M.2 SSD'im de bend durumda bu arada, KC3000 tomahawka takarken bükmüştüm adamlar rubber koymuş boş yere altına onu fark etmemiştim, TUF'ta da M2_1 slotunda Samsung 990 Pro SSD ne yaptıysam her türlü bend duruyor eğiliyor vidalayınca heatsinki. Çözümü büyük ihtimal anakartı termal pedini değişmek ama niye böyle şeylerle uğraşmak zorundayız ya da neden böyle şeyler oluyor, hiçbiri olmamalıydı.
En azından yanmıyor ne diyeyim, dona takıla oynuyosunbiraz mola vereceğim tüm makineyi 15 kere söküp takmam yetmezmiş gibi tekrardan sıfırdan bakımlarını da yaparak deneyeceğim. Olmazsa geçmiş olsun. RAM mem hikaye bu saatten sonra yani. Elimizden geleni yaptık onda da 5 6MB gerideyiz.
@11115 sen de yeni aldığın gen5 M.2 SSD'ni kontrol et diyeceğim ama, seninki direk çıtçıtlı üstüne oturuyor, videolarda izledim senin tarz anakartlarda bending yok. Bu ASUS denen firma, vidalı heatsinklerde bunu yapıyor. Koyamamışlar buna da çıtçıt.
Şu Tomahawk'ta da donma takılma vardı keşke iade etmeseydim belki düzelirdi şimdiye. ASUS'ta da aynı durum oldu. Reddit'te ve forumlarda da Tomahawk hep stutter yazıyordu millet ondan iade etmiştim. 100 150k çöp oldu bir daha PC'ye para harcamam gibi duruyor ben. Mevcut sıkıntıyı çözemedim çünkü, evin elektriğine kadar değişmesi lazım eğer yazılımsal değilse ya da online UPS 220v sabit gerilim lazım dediğim gibi. Çok masraflı masrafı geç kaç kere kasa sökeceğiz. Uzay montaj test bench olarak kullanman lazım makineyi bu durumda.
@11115 Hangi ups vardı sizde marka model atarsanız ben de bakayım. Monitörünüz 1440p miydi bir de ? Monitörü de iyi alamadım zaten aynı paraya çok daha iyileri vardı IPS panel özelinde asus vg27aq1a eski bir monitör. Zaten elde kalan son maldı, o malı da ben aldımBende bütün M.2 portları için anakart kutusundan rubber çıktı. M.2'nin altına takılıyor düz durması için. Minik rubber bir parça zaten M.2 slotunda tam ortada kendi yeri var. Onu takınca dümdüz oturuyor m2.
İlk M.2'de zaten bu bahsettiğim rubber takılı geliyor + termal ped koymuşlar. Hiç banding sorunu yaşamadım şimdiye kadar. Bir de ilk M.2 portunda kafam kadar heatsink koymuşlar. 9100 Pro yaz sıcakları başlamasına rağmen 45 dereceyi geçmiyor oyundayken bile.
Ben kendi upsimden memnunum hocam. Şarteli kapatıp test ettim PC sanki elektrik gitmemişçesine çalışmaya devam ediyor. Ama tabii 15-20 dk sonrasında pili bitiyor.
DP kablosu önemli eğer monitor içinden düzgün bir kablo çıkmıyorsa.
Bunlar daha görünen yüzü, görünmeyen yüzleri de var. Firmalarla davalık olma süreci var. Ve bu stutter mevzusunu herhangi bir parçadan dolayı bu mouse olur, dp kablo olur, monitör olur, klavye olur, gpu cpu ram anakart olur ve yazılım bios vesaire olur, hepsi yapar tek tek denedim gördüm, ev elektriği de yapar, tek tek priz değiştim fayda etmedi, voltmetreyle falan tam ölçmek lazım, psu kontrol etmek lazım, online ups ev elektriğini dışlamak için gereksiz masraftan da kurtarır ama onun kendisi de masraf kalitelisi biliyorsun ve çıkardığı ses de çok iyi, noctua 3000 rpm fanlarla güzel bir ikili olur.Vallahi hocam sizin yaşadıklarınızı okuduktan sonra ne kadar şanslı olduğumu anladım. Anakartımda Wi-Fi BT tarzı bir kopma yaşasam kafayı yerdim herhalde. Hiçbir problem yaşamadım. Sadece 3. M.2'yi takınca USB'ler sapıttı onu da USB4 ve SATA'yı kapatarak çözdüm. Şu an hiçbir sıkıntı yok. Maşallah deyip tahtaya vuralım.
Şu an benim anakart ASUS, ana monitörüm ASUS, klavye farem ASUS. Klavye hariç hiçbirinde problem yaşamadım.
Tek ciddi problem yaşadığım klavyem. U tuşu bazen çift basıyor o beni çok deli ediyor. Anakartta da coilwine var ama çok dert etmiyorum, ciddi bir problem değil.
Ben fotoğrafını bulursam atayım sana bendingiASUS TUF rezaleti... Rubber muhabbetini biliyorum evet etkisiz TUF'ta. Arkadaşın Predator SSD takarken de aynı mevzuyu yaptı hatta o termal pedi söktü anakarttaki xd öyle şeyler diyeceğim de şu firmalara demiyorum işte. Zerre işten anlıyorlarsa ben bir şey bilmiyorum. Hem BIOS hem mühendislik olarak rezil durumdalar.
Monitörün kendi kablosu da var ayrı kablo da var. Ekran kartının içine ettim büyük ihtimal detaylı test edeceğim müsait zamanda. Yük testlerinde zaten problem yok klasik o yüzden garanti kabul etmez yükte kapanmayan bozuk olmayan malı.
@11115 fotoğrafta ancak bu kadar belli oluyor, çıplak gözle daha da feci görünüyor. 30 40 derece en az bending var, heatsink taktıgın gibi böyle.
Eki Görüntüle 147399
Her şeyi geçtim şu RAM'i iade edip de Hynix m alır mısınben gerçekten bırakıyorum bu işleri bir süre. Kasayı ful söküp test bench yapacağım zaten başka türlü çözülmez bu mevzu. Bak 20a yazıyor sonunda 6400 C30. heatsinki de muazzam zerre ısınmıyordu şu RAM, görsellik zaten 10 numaraydı. 7800X3D 6400 açamıyor diye iade ettik
Eki Görüntüle 147400
@11115 hangi UPS vardı sizde marka model atarsanız ben de bakayım. Monitörünüz 1440p miydi bir de? Monitörü de iyi alamadım zaten aynı paraya çok daha iyileri vardı IPS panel özelinde ASUS VG27AQ1A eski bir monitör. Zaten elde kalan son maldı, o malı da ben aldımsağ alt köşesinde keçe unutmuş ASUS artık panel değişimi mi yaptılar naptılar sonradan mı satışa sundular bilmiyorum, o keçe de çıkmıyor oradan panelin içinden geliyor. Panel sağlam onda bir sıkıntı yok da, 170Hz'ye overclock yaparsan ki panelin özelliği bu, bazen DP no signal ve BIOS'a girince görüntü 720p oluyor
@11115 RAM'ler TOMA'dayken böyleydi, 10 numara setuptu aslında.
Eki Görüntüle 147428
@11115 sıfır diye aldığım monitörün sağ alt kenar ve köşesine bakın bir de, jelatinlerini bile kendim söktüm, sonra mağaza çalışanları dedi ki kutuyu açtığın an iade almayız, siz olsaydınız ne yapardınız merak ettim doğrusu. Sağ alt kenarında da çizik tarzı şeyler var, nasıl sıfır panelde böyle bir şey oluyor onu anlamadım.
Eki Görüntüle 147430
Sağ alt kenarda aralıklı olarak çizikler var ve sağ alt köşede keçe var, çıkmıyor panelin arkası ve altından geliyor. ASUS'u dava edeceğim anca öyle alırım hakkımı gibi duruyor, başlarına çalsınlar anakartlarını da monitörlerini de, durum ortada.
Bize kaçıncı sınıf muamelesi yapıyorlarsa artık layık gördükleri mallara bir bak, rezillik gerçekten. Bir de iade almayız kutuyu açmışsın diyor@11115
@11115 tomahadaki setup iyiydi güzeldi de eklemeyi unuttum, ta ki güzel MSI mühendisleri beta BIOS updateleriyle birlikte Wi-Fi ve Bluetooth bozana kadar, tek çözüm yolu clear mos yapar gibi kasadaki tüm elektriği sıfırlamak Power tuşu 15 20sn en son basmak, sonra PC tekrar açınca düzeliyordu. Ha olur da BIOS'a gireyim falan dersen BIOS girip çıkınca yine wifi/bt modül bağlantısı kopuyordu... Gel de şimdi bu adamlara güvenip 100 200k para bağla ve PC topla, bahsetmek istediğim mevzu tam olarak da bu.
Önceki yorumu üste almış nedense, forum bile dayanamadı, coil whine bir sıkıntı oluşturmaz, vt3'te benim anakart vrm'ler de inliyor, redditte de var benzer örnekler ama olmasa tabi daha iyi olurdu.Vallahi hocam sizin yaşadıklarınızı okuduktan sonra ne kadar şanslı olduğumu anladım. Anakartımda Wi-Fi BT tarzı bir kopma yaşasam kafayı yerdim herhalde. Hiçbir problem yaşamadım. Sadece 3. M.2'yi takınca USB'ler sapıttı onu da USB4 ve SATA'yı kapatarak çözdüm. Şu an hiçbir sıkıntı yok. Maşallah deyip tahtaya vuralım.
Şu an benim anakart ASUS, ana monitörüm ASUS, klavye farem ASUS. Klavye hariç hiçbirinde problem yaşamadım.
Tek ciddi problem yaşadığım klavyem. U tuşu bazen çift basıyor o beni çok deli ediyor. Anakartta da coilwine var ama çok dert etmiyorum, ciddi bir problem değil.
Teşekkürler. Hala didiniyorum 2133'te stabilite arayışındayımYeni BIOS yayınlanmış. DIMM fit özelliği gelmiş ve AGESA versyonu güncellenmiş.
@11115 Yeni agesa versiyonlu bios beta şu anda değil mi, resmi sitede de yok, rog forumdan buldum. En son beta yüklediğimde içine etmişti tüm sistemin o yüzden asla yüklememYeni BIOS yayınlanmış. DIMM fit özelliği gelmiş ve AGESA versyonu güncellenmiş.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?