- Makaleler
- 1
@11115 Benim sıkıntım başta da belirttiğim gibi, windows kullanırsam 6400 1-2-0 2233 yaparım kullanırım ama 5 oyundan 3'ü bunda ortalama üsteyken, 2'sini direk oynayamıyorsun takılmaktan. Buna çok taktım ben. Test programları ne işe yarıyor o zaman hata vermiyorsa? Gel gelelim şu anda 6400 2133 bile yapamıyorum, rame çok duyarlı birkaç oyun var, oynayamıyorum arada devamlı stuter atıyor. Akıl sır ermiyor buna yani. En ağır testleri geç ama birkaç rame abanan oyunu oynatma, neden yani. 6200 özelinde bile sıkıntı var, 2200 arada stuter atıyor %1 low düşürüyor, gdm disabled zaten gaming için mümkün değil, istediğin kadar gevşet timingleri her şey denedim soc da artırdım, başka bir olay var yani anlayamadığımız bir threshold var onu bulamadık bir türlü, mevzu soc arttıkca fclk mı gidiyor yoksa başka bir şey mi var. Eski biosta 1.22 soc'ta bile 2167 açamıyordum şimdi noldu da 1.24'lerde açmaya başladım. Sıkıntı sadece anakart mı yani, hala daha beta biostayız bir de...Benim anladığım kadarıyla CPU vddio işlemcinin frekansı uygulamasıni sağlayan sinyali süren voltaj. Yani 1:1 ya da 2:1 değişiyor ama onun dışında pek değişmiyor. Vsoc gibi değil. DRAM vddq da RAM'lerin frekanslarını sağlayan sinyali süren voltaj. Yine aynı muhabbet.
Bu voltajların marjin aralığı çok yüksek değil ve %90 aynı oluyorlar. 1.40 ya da 1.45 aralığında. EXPO açtığınızda zaten otomatik 1.40 oluyor bu iki voltaj. Eğer RAM OC yapıyorsanız da genelde 1.45 tavsiye edilir.
Demem o ki Nitro CPU imc ile ilgili bir ayar ve DRAM vddq ve CPU Vddio'nun hiçbir alakası yok Nitro'yla. En azından benim bildiğim kadarıyla.
Siz overthinkersınız hocam. Benim kişisel tavsiyem bundan sonra ki PC harcalamalarında, ASUS alacaksanız en üst seviye anakart ROG hatta hero/gene serisi alın. Ekran kartı alacaksanız rog/astral serisi alın. Çünkü overthinkersınız en azından dersiniz ki: Ben en iyisini aldım.
Diğer türlü hayat size çok zor hocam...
Ben en iyisini alsam da bu sıkıntılar olacak bence, şans yok bende yani. Teknoloji işinde her şey şans, bizim gibi bilgi deneyim sahibi insanlar için bu mevzular normalde çok kolay. 6400 2200 tak diye yapabilmemiz lazım aylar yıllar geçti. 6200 bile zorluyor, böyle imc olmaz olsun, kötü işlemciler değil ama dertleri ne, bir şeyler anlatmak istiyorlar anlayamıyoruz. Masaüstünde kullan video film izle, 3 5 oyunu güzel oyna arada %1low düşsün ama bazılarını hiç oynayamıyorsun en ufak instabilitede sorun bu enbaştan beri. Örnek 1-2-0 nitro bazı oyunları oynatmıyor stuterden, gdm disabled hiçbir oyunu stutersiz oynatmıyor, 2200 fclk da problem bir tık. Tek faktör yok yani. Düz expo zaten problem. Düz expoda oyun oynayamıyorum ben takılmaktanBenim anladığım kadarıyla CPU vddio işlemcinin frekansı uygulamasıni sağlayan sinyali süren voltaj. Yani 1:1 ya da 2:1 değişiyor ama onun dışında pek değişmiyor. Vsoc gibi değil. DRAM vddq da RAM'lerin frekanslarını sağlayan sinyali süren voltaj. Yine aynı muhabbet.
Bu voltajların marjin aralığı çok yüksek değil ve %90 aynı oluyorlar. 1.40 ya da 1.45 aralığında. EXPO açtığınızda zaten otomatik 1.40 oluyor bu iki voltaj. Eğer RAM OC yapıyorsanız da genelde 1.45 tavsiye edilir.
Demem o ki Nitro CPU imc ile ilgili bir ayar ve DRAM vddq ve CPU Vddio'nun hiçbir alakası yok Nitro'yla. En azından benim bildiğim kadarıyla.
Siz overthinkersınız hocam. Benim kişisel tavsiyem bundan sonra ki PC harcalamalarında, ASUS alacaksanız en üst seviye anakart ROG hatta hero/gene serisi alın. Ekran kartı alacaksanız rog/astral serisi alın. Çünkü overthinkersınız en azından dersiniz ki: Ben en iyisini aldım.
Ben vddio 1.1 yapan bile gördüm, dünyanın en saçma voltajı olabilir bilmiyorum, 6000'de 1.1 vddio 1.05 soc kullanan var. Vddio+100 soc'tan büyük olmak zorunda diyorlar, vddp+100'de vddio'dan küçük olacak diyorlar. Vddio adı üstüne io die'ye giden sinyal voltaj, vddq da ram ic'lere giden sinyal voltaj, biri cpu'ya biri ram'e gidiyor. Bu mantıkla vddio ve vddp cpu sıcaklıgı bir miktar artırıyor zaten, vddq da aynı şekilde çipleri artırıyor benim baktım, 0.5 - 1 derece arası, watt artıyor çünkü, giren çıkan voltaj muhabbetinden.
Bu arada sen gta 5'te oynuyorsun deniyorsun diye söylüyorum, 6400 1-2-0 nitro bile gta 5'te hiç tekleme yapmıyor neredeyse gdm disabledken bile, ama 2 3 oyun var ramin içine eden, onlara girince cehennemi yaşıyorsun
Aslında bunları yapıyorsak diğer şeyleri de yapmamız lazım orda eksik var. Direct die cooling mi diyorlar, delid yapıp thermal grizlynin braketini kullanıyorsun direk ccd'lere imc'ye falan temas mı ediyor öyle bir soğutma tarzı var. Soğutma zaten custom olmak zorunda. Gpuyu da söküp custom yapacaksın ki baş ağrımasın. Olsun sana io die 10 derece, 6400 1-2-0 aç, şu anda açıyorum çünkü ama stabil olmuyor, büyük ihtimal sıcaklıktan.
Stabil olmadığını da 3 5 oyundan anlıyoruz, karhuya vt3'e falan kalsa, dünyanın en stabil profili.. Bomboş iş ram test etmek, cas latency 26 dışında hiç hata almadım aylardır şu ana kadar. Ve -15 undervolt harici, ram oc'ledikce undervolt bile yapamıyorum. +100 -10'un üstüne çıkartmıyor işlemci beni hiçbir şekilde zaten.
En son şey kaldı, ters psikoloji yapıp işlemci stoktayken +10 +15 positive curve optimizer verip deniyicem bu 2200 fclk 6400 mevzusunu
Sırf 16 gb m die diye belki uğraştırıp instabilite yaratıyor bu kadar. Lanet olsun şu 16 gb m die'lere . Her yerde abi bunlar. 6400 c32 bile m die çıkıyor, dalga geçiyorlar resmen ya. A die denemeden bilemeyeceğiz hiçbir zaman yani sorunun ne olduğunu. Hep m die ramlerde sıkıntı yaşadım şu ana kadar, royal neo a die yağ gibiydi hep. @11115
Şimdi 6600 cl34 36 falan micron kitleri çıkmış, kazara onu alırız bir de.
Bu arada tekrar denedım, 2167 2200 fclk için 1.15 vddp istiyor gibi çip, sence daily nasıl ? @11115Benim anladığım kadarıyla CPU vddio işlemcinin frekansı uygulamasıni sağlayan sinyali süren voltaj. Yani 1:1 ya da 2:1 değişiyor ama onun dışında pek değişmiyor. Vsoc gibi değil. DRAM vddq da RAM'lerin frekanslarını sağlayan sinyali süren voltaj. Yine aynı muhabbet.
Yani baksana vddp 1.15 cektiğim gibi 10 dk'da 253 254lere fırladı karhu.
30 dkda 255 karhu xd 256 257 olacaktır 6 saatte kesin. Demek ki misc artırıp vddp ve vddg oynamak lazım, 1.1 yeter umarım 1.15 vddp ve vddglere 1050 iken.
FCLK VDCI Mode: Predictive denedin mi hiç? @11115
@11115 Sence bu sefer stabil mi, ne diyorsun? Vt3 tüm rami allocatelemediği için kullandım, problem yaratmadı, vt3+steel nomad+ yt music dinledim 4 saat.
Vt3'te ama all core 4.9 ghz geçmedi, neden 5.2 ghz'ye dayamıyor bu testler bilmiyorum, belki de o yüzden instabilite göstermiyor olabilirler mi ? @11115 Zaten bayağı ısındı işlemci, 75-80 arasıydı hep test esnasında, arkada steel nomad ve youtube de vardı.
Son düzenleme: