R7 9800X3D G.Skill 6000 CL30 M-Die RAM Tweak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@11115 Benim sıkıntım başta da belirttiğim gibi, windows kullanırsam 6400 1-2-0 2233 yaparım kullanırım ama 5 oyundan 3'ü bunda ortalama üsteyken, 2'sini direk oynayamıyorsun takılmaktan. Buna çok taktım ben. Test programları ne işe yarıyor o zaman hata vermiyorsa? Gel gelelim şu anda 6400 2133 bile yapamıyorum, rame çok duyarlı birkaç oyun var, oynayamıyorum arada devamlı stuter atıyor. Akıl sır ermiyor buna yani. En ağır testleri geç ama birkaç rame abanan oyunu oynatma, neden yani. 6200 özelinde bile sıkıntı var, 2200 arada stuter atıyor %1 low düşürüyor, gdm disabled zaten gaming için mümkün değil, istediğin kadar gevşet timingleri her şey denedim soc da artırdım, başka bir olay var yani anlayamadığımız bir threshold var onu bulamadık bir türlü, mevzu soc arttıkca fclk mı gidiyor yoksa başka bir şey mi var. Eski biosta 1.22 soc'ta bile 2167 açamıyordum şimdi noldu da 1.24'lerde açmaya başladım. Sıkıntı sadece anakart mı yani, hala daha beta biostayız bir de...

Ben en iyisini alsam da bu sıkıntılar olacak bence, şans yok bende yani. Teknoloji işinde her şey şans, bizim gibi bilgi deneyim sahibi insanlar için bu mevzular normalde çok kolay. 6400 2200 tak diye yapabilmemiz lazım aylar yıllar geçti. 6200 bile zorluyor, böyle imc olmaz olsun, kötü işlemciler değil ama dertleri ne, bir şeyler anlatmak istiyorlar anlayamıyoruz. Masaüstünde kullan video film izle, 3 5 oyunu güzel oyna arada %1low düşsün ama bazılarını hiç oynayamıyorsun en ufak instabilitede sorun bu enbaştan beri. Örnek 1-2-0 nitro bazı oyunları oynatmıyor stuterden, gdm disabled hiçbir oyunu stutersiz oynatmıyor, 2200 fclk da problem bir tık. Tek faktör yok yani. Düz expo zaten problem. Düz expoda oyun oynayamıyorum ben takılmaktan @11115

Ben vddio 1.1 yapan bile gördüm, dünyanın en saçma voltajı olabilir bilmiyorum, 6000'de 1.1 vddio 1.05 soc kullanan var. Vddio+100 soc'tan büyük olmak zorunda diyorlar, vddp+100'de vddio'dan küçük olacak diyorlar. Vddio adı üstüne io die'ye giden sinyal voltaj, vddq da ram ic'lere giden sinyal voltaj, biri cpu'ya biri ram'e gidiyor. Bu mantıkla vddio ve vddp cpu sıcaklıgı bir miktar artırıyor zaten, vddq da aynı şekilde çipleri artırıyor benim baktım, 0.5 - 1 derece arası, watt artıyor çünkü, giren çıkan voltaj muhabbetinden.

Bu arada sen gta 5'te oynuyorsun deniyorsun diye söylüyorum, 6400 1-2-0 nitro bile gta 5'te hiç tekleme yapmıyor neredeyse gdm disabledken bile, ama 2 3 oyun var ramin içine eden, onlara girince cehennemi yaşıyorsun Yani stabil diye kendini kandırıyorsun biraz benim için de geçerli bu, tüm test programlarından geçti benim en saçma profil bile, skor falan da düşmedi pyprime bilmemne 6.7 civarı hep. Ama ne oldu bazı oyunlar bak hemen de değil birkaç saat oynama sonrası %0 gpu'ya düşürdü anlık, crashletecekken error correctiona soktu crashletmedi. Saatlerce oynaman lazım, tak diye ortaya çıkmıyor. Büyük ihtimal io die 10 derece falan olması lazım bunun stabil olması için madem sıcaklıkla crashliyorsa. Halbuki 50'yi geçmiyor gamingde io die bende. @11115

Aslında bunları yapıyorsak diğer şeyleri de yapmamız lazım orda eksik var. Direct die cooling mi diyorlar, delid yapıp thermal grizlynin braketini kullanıyorsun direk ccd'lere imc'ye falan temas mı ediyor öyle bir soğutma tarzı var. Soğutma zaten custom olmak zorunda. Gpuyu da söküp custom yapacaksın ki baş ağrımasın. Olsun sana io die 10 derece, 6400 1-2-0 aç, şu anda açıyorum çünkü ama stabil olmuyor, büyük ihtimal sıcaklıktan.

Stabil olmadığını da 3 5 oyundan anlıyoruz, karhuya vt3'e falan kalsa, dünyanın en stabil profili.. Bomboş iş ram test etmek, cas latency 26 dışında hiç hata almadım aylardır şu ana kadar. Ve -15 undervolt harici, ram oc'ledikce undervolt bile yapamıyorum. +100 -10'un üstüne çıkartmıyor işlemci beni hiçbir şekilde zaten.

En son şey kaldı, ters psikoloji yapıp işlemci stoktayken +10 +15 positive curve optimizer verip deniyicem bu 2200 fclk 6400 mevzusunu Madem undervolt yapınca stabilite gidiyor, al sana positive voltaj. Araştırdığımda bunu diyen de var bu arada, sen de denk gelirsin @11115

Sırf 16 gb m die diye belki uğraştırıp instabilite yaratıyor bu kadar. Lanet olsun şu 16 gb m die'lere . Her yerde abi bunlar. 6400 c32 bile m die çıkıyor, dalga geçiyorlar resmen ya. A die denemeden bilemeyeceğiz hiçbir zaman yani sorunun ne olduğunu. Hep m die ramlerde sıkıntı yaşadım şu ana kadar, royal neo a die yağ gibiydi hep. @11115

Şimdi 6600 cl34 36 falan micron kitleri çıkmış, kazara onu alırız bir de.

Bu arada tekrar denedım, 2167 2200 fclk için 1.15 vddp istiyor gibi çip, sence daily nasıl ? @11115

Yani baksana vddp 1.15 cektiğim gibi 10 dk'da 253 254lere fırladı karhu.

30 dkda 255 karhu xd 256 257 olacaktır 6 saatte kesin. Demek ki misc artırıp vddp ve vddg oynamak lazım, 1.1 yeter umarım 1.15 vddp ve vddglere 1050 iken.

FCLK VDCI Mode: Predictive denedin mi hiç? @11115

@11115 Sence bu sefer stabil mi, ne diyorsun? Vt3 tüm rami allocatelemediği için kullandım, problem yaratmadı, vt3+steel nomad+ yt music dinledim 4 saat.

Vt3'te ama all core 4.9 ghz geçmedi, neden 5.2 ghz'ye dayamıyor bu testler bilmiyorum, belki de o yüzden instabilite göstermiyor olabilirler mi ? @11115 Zaten bayağı ısındı işlemci, 75-80 arasıydı hep test esnasında, arkada steel nomad ve youtube de vardı.

Son düzenleme:

Disable current limiter: Enabled denediniz mi?

CLDO io die'yi iyi ısıtıyor ama 2 3 derece oynadı 0.95-1.05 kullanıyordum öncesinde ama stabilite için şart. Bunsuz beceremedim, hem soc düşürmek şart hem de cldo artırmak şart 1.1-1.15 seviyesine başka çare bulamadım. Gdm disabled test için kapattım, onu açarım problem değil, gerçekten stabil mi değil mi gdm disabledken belli oluyor @11115 Şu an tek sıkıntı işlemci +2 +3 derece totalde ısınıyor yük ve idle o da cldo yüzünden. İo die giden voltajlar vddio, vsoc ve cldo vddp ısıtır cpu'yu ve ccd power budget'ten çalıyor, core'ler daha rahat boostlamasını da önlüyor araştırdım, o yüzden io die giden vddio, vsoc ve cldo vddp düşük verebildiğin kadar vermen lazım ki hem işlemci az ısınsın, hem de power'den az çalıp daha çok ccd'lere versin, boostlasın ama benim elim kolum bağlı, vddp 1.15 yaptığım gibi karhu 255-256'lara zıpladı zaten oradan belli oldu mevzu ve soc düşürünce bir tık daha @11115

Disable current limiter: Enabled denediniz mi?
CO ile henüz cebelleşemediğim için ram yüzünden denemedim. Deneyeceğim onu da, tüm gün alır o büyük ihtimal. Tek tek bu testleri baştan yapmak lazım onu enable yapınca. Uğraşıcam ona da, bunun stabilliğinden emin olmam lazım, gta 5 oynadım 2 3 saat sıfır tekleme size bahsettiğim gibi @11115 Gta 5 bende en stabil olmayan ramde bile %1 düşürmüyor niye bilmiyorum.

Co demedim ki, VT3 de 5.2'ye boostlayamıyorsa yaptığınız testinde anlamı kalmıyor. Belki bahsettiğiniz programlarda hata vermeme nedeni boostlayamıyor olmasıdır. O yüzden deneyin dedim.

Co demedim ki, VT3 de 5.2'ye boostlayamıyorsa yaptığınız testinde anlamı kalmıyor. Belki bahsettiğiniz programlarda hata vermeme nedeni boostlayamıyor olmasıdır. O yüzden deneyin dedim.
Olabilir deneyeceğim ama böyle bir saçmalık olmaması lazımdı, o ayar çünkü extreme overclock için koyulmuş bir ayar aslında, pbo enable yaptığımız gibi 5.2 sabitlemeliydi test fark etmeksizin yani, tomahawktaki durumu tam hatırlamıyorum, onda da mı böyleydi değil miydi yani. İşlemci 4.9 ghz'ye rağmen 78'lerde gezdi hep 130w çekip, aynı mantıkla sizin 142w pptyi verdiğimde max 5.05'leri falan görür gibi düşünüyorum görebilirse, denemek lazım @11115

C.o ayarlarken çok işe yarar o ayar, o yüzden onun için niyetlendim sadece, aksi takdirde o ayarı açmayı düşünmüyorum test ve benchmark dışında. Bu olay bug olmayabilir çünkü. İşlemciyi frenleyemeyebilirim çünkü, tek bir hataya bakar, Cpu cooler çok kaliteli değil maalesef.

Yani yanlış anlamazsanız tırstığım 3 5 tane ayar var totalde, 1.si wahaha denilen yazılım ilk ondan tırsmıştım. 2.si bu disable current limiter ayarı. 3.sü cldo vddp ve 4.sü vddio kesinlikle. Bunlar cpu'yu öldürür çünkü direkt, telafisi de olmaz, anakart+cpu'yu çöp etmek istemiyorum 1 yıldır 5'er 5'er parça değişmekten sıkıldım, garanti dışı kalır bir de direkt, kimseye laf anlatamam daha bu saatten sonra. Mantıken ppt tdc edc limitleyince aşmaması lazım ama cooler dandik, anlık fırlamalar oluyor zaten oyun ilk açışlarda bile. @11115 Pbo enhancement alıp deneyeceğim o çünkü limitsiz veriyor gibi hissettim, en son çare bu current limiter kaldırma ayarını açıcam.

Vddp ve vddio io die öldürür, current limiter eğer frenleyemezsen ccd'yi öldürür. Tek bir hatama bakar yani, mantığıma otursa bile cesaret edemiyorum şu anlık ona, tek sebep bu. @11115

Yani açan hiç görmedim o ayarı, deadfellow açmış bir tek ona da sen kafayı mı yedin kardeşim diye altına yorum yazmışlar bir sürü. Allahtan sen açmışsın, bizim açmamıza gerek kalmadı, eyvallah yazmışlar Deadfellow custom liquid kullanıyor, radyatörü de klimaya bağlamıştır büyük ihtimal gpu+cpu'yu. 200w'ta 85 derece tutmuş işlemciyi. Ben 100w'ta 80 derecede zor tutuyorum..

Dediğin doğru ve sana güveniyorum, yanlış anlama, şu an uğraşmak istemiyorum onla. Ama tek sebep bu tabi. 5.2ghz, 5.3ghz boostlamayıp 4.9 5.0'larda takıldığı programlarda örnek vt3 gibi, hata vermemesi çok doğal, bu şekilde ne c.o ne de ram stabiltiesi elde edebilirsin ve test edebilirsin. Core tuningle alakası olduğunu, legacy vesaire denenmesini önermişler, current limiter çok önermiyorlar araştırdım onu da az çok.

Son düzenleme:
Zaten disable current limiteri açsanız bile girdiğiniz ppt üzerine çıkmayacak. Bu kadar korkaksanız EXPO açmayın. AMD EXPO açıldığında garanti dışı bırakıyor. Madem bu kadar CPU'u yanacak diye korkuyorsunuz JEDEC'te kullanın iyi sosyaller.

Yani çok saçma, ryzen masterde bile 1000 gösteriyor üçünü ama limit uyguluyor niyeyse. Ekstra uğraşacağım onunla ama şu an için değil, sadece onu belirtmek istemiştim..

@11115 Biraz açık sözlüyüm kusura bakmayın, diğerleri gibi kimsenin arkasından iş çevirmeyi sevmem, neyse onu söylemeyi severim. Bunun bana çok zararları da dokunmuştur, yeri gelir faydası da dokunduğu olmuştur. Ama uğraşacağım o ayarla, ayrı bir zamanda. Şu anlık fazlasıyla yordu beni çünkü bu cpu. Siz sanırım yanlış anladınız bahsettiklerimi, üstünüze alındınız. Yardımlarınız için teşekkür ediyorum, o kadar ilgilendiniz ettiniz. Mevzu korkma mevzusu değil, yaşadıklarımı siz yaşamadınız, emin ol yaşasaydınız bunları yazmazdınız. Cpu yanmaz büyük ihtimal ama elimdeki ekipmana güvenim çok kalmadı bu süreçlerden sonra, bahsetmek istediğim o, şu anki haliyle eğer stabilse kullanma niyetindeyim, sadece onu bahsetmek istemiştim..

Yani şöyle ki kimse kimsenin dediği her şeyi harfiyen uygulamak zorunda asla değil, burası forum ortamı. Birbirimize naçizane, dostane tavsiyeler verip şunu yapsan daha iyi olur dediğimiz ortamlar buralar, arkadaşlık kurduğumuz yardımlaştığımız vesaire, samimi ve sıcak ortamlar. Mesela ben 1.75 vdd verip kullandım bir süre, dediniz ki 1.65 üstü vermeyin çok sağlıklı değil, ben de 1.6 bandına geri döndüm mantıklı olarak. 1.75'te de belki zarar vermezdi, tek eksisi aşırı sıcaklık artışı ve 6400 c26 yapmayacaksam ne diye 1.75 kullanayım, hiçbir mantığı yoktu zaten. Şimdi current limiter açmayı önerdiniz ve limitlemeyi, daha önce de önermiştiniz ve ben bunun notunu almıştım, hala bir gün denemek üzere köşede duruyor, dediğiniz hiçbir şey boşa gitmedi yani sadece ötelendi. Bu dediğiniz her ne kadar makul gelse de bench ve extreme overclock haricinde açmak bana mantıklı gelmiyor sadece, bunu belirtmek istedim. Zira redditte vesaire de insanlar böyle söylüyor. Bu kadar sert çıkmanıza hiç gerek yoktu yani.

Jedec zaten kullanamadığımı ve herhangi birinin de kullanmaması gerektiğini en baştan beri söylüyorum, üşenmeyip bu 30 sayfayı da okuyacak arkadaşlar varsa rehber niteliğinde alsınlar, birçok emsalsiz bilgi de var içerisinde, olur da kendileri 6 ay- 1 yıl uğraşıp redditten oradan buradan bu bilgileri toplayıp, kendi üzerlerinde deneyip benim gibi bu tarzda öğrenme niyetleri varsa o ayrı tabi. Bu başlıkta özellikle benim, sizin ve deadfellowun verdiği özellikle, birçok kullanıcının işine yarayacak çok güzel bilgiler var ve yardımcı olduğum 2 3 kişi de oldu bu başlıkta. Belki onlar da cesaret edemiyordu ya da yeterli araştırmayı yapamadılar, tecrübeli değilsen ve yabancı dilin yoksa özellikle, bunları öğrenmen mümkün değil, tamamen deneme yanılma.

3d özelinde jedec kullanılmamalı, yani dümdüz expo açılıp geçilmemeli, ya da expo açmamazlık yapmamalı, çünkü çoğu oyunda düşük %1 lowlar ve stutterlere sebep oluyor. 14700k da kullandım, onda hiç böyle bir sorun yoktu sadece düşük fps alıyordum o kadar. Ama özellikle 3d özelinde buna gerek var. Daily setupta mümkün olduğunca tight timing ve stabiliteyi bozmayacak kadar pbo curve optimizer yapılıp oyun zevkine geçilmeli, 3d işlemcilerde yapılması gereken ve benim de aylardır yapmaya çalıştığım tek şey bu. Ben tabi abartarak yapmaya çalışıyorum, yoksa 6200 cl26 ya da 6400 cl28 benim ne haddime, benim yapacağım en iyi şey en baştan beri 6000 c28 ya da 6200 c28 falan olmalıydı, fclk da 2067'de bırakılmalıydı, ama neyleyelim ki sayın asus mühendisleri ram trainingi 15 sn gibi saçma bir uzunlukta tuttukları için düz expo profilde bile bazen stabilite yakalamak çok zordu. Yeni yeni düzelmeye başladı bu durum bahsettiğim üzere.

Sonuç olarak bir şeyleri başardık, çoğu kişi bunlarla uğraşmıyor bile, istese de uğraşamaz. Kim açıyor 6400 cl26 6400 cl28, gelsin buraya görelim. Bir elin parmağını geçmez. Expo açmayı bile bilmiyor insanlar daha. Bunların hepsi ekstra uğraş ve zaman, kimse uğraşmak istemeyecektir. Ama uğraşmak isteyenlere, meraklısına bu başlık tam bir rehber niteliğinde oldu, eğer okurlarsa çok şey öğrenecekler. Ama bazı şeyler mantıklı gelir, bazıları gelmez. Burada yazılanların hepsi sadece tavsiye niteliğindedir. Birbirimizi kırmanın üzmenin hiç anlamı yok, anlamsız yere.

Ben casual gamerlerden bahsediyorum yoksa 6400 c28 de açılır 6600 c26 da açılır, en kral custom radyatör sipariş edersin ki şu an güncel olarak youtube üzerinden bunu yapan ve yayınlayan türk bir overclocklar var takip ettiğim, en kral radyatörü alırsın ya klimaya bağlarsın ya balkona koyarsın vesaire, yapılır yapılmaz değil. Burada önemli olan şey, casual gamerler ne yapmalı ne yapmamalı, şu 30 sayfalık serüvende aslında kısaca bu anlatılmak istendi, ne doğru ne yanlış etraflıca tartışıldı. Bu konuda bilgi sahibi insan sayısı çok çok az olduğundan konuya zaten 3 5 kişiden fazla bir kişi katılması mümkün olmadı doğal olarak. Ama en kral rehberden bile daha kaliteli oldu burada yazılanlar, o rehberleri hatim edip geldim ben de çünkü zamanında, kendi üstümde denedim hepsini, neyin doğru neyin yanlış olduğunu da çok iyi öğrendim, sadece kendim sınırları zorlamak ve bu başlığı okuyan insanlara faydalı olmak istedim, tek derdimiz buydu en baştan beri. Daha fazla kişi katılsa çok daha iyi olurdu tabi ama bunlarla kim uğraşacak, uğraşan tipler bahsettiğim gibi çok uçuk tipler, 6400 cl26 custom radyatör alıp youtube yayınlayan insanlar, onlarla boy ölçüşmek mümkün değil, müthiş bir bütçe akıtmış çünkü bu sisteme adam, tüm riskleri de alarak delid contact die cooling vesaire yapmış. Bunlar apayrı bir dünya.

Son düzenleme:

Eğer redditi base alacaksanız, ram’e ekstra voltaj vermeyi, 1.43 üzerine çıkmayı da önermiyorlar. Ben size mantığını anlattım, kaldı ki az çok bu işin içindesiniz, sizin de biliyor olmanız lazım.

Sert çıkmamın sebebi şu ; siz biostan herseyi açıp ekstra +400 MHz verseniz bile bu işlemciler fabrikadan sınırlı olarak geliyor. 95 derece fmax’e ulaştığında otomatik kendini limitliyor, frekans düşürüyor. Hatta bz’de zamanında söylemişti. Bu tarz güç limitlerinin saçma olduğunu, cpunun zaten 95 derecede direkt throttle yaptığını.

Benim size sert çıkmamın bir diğer sebebi de ; ister techolay da açılan konular olsun ister redditte açılan konularda olsun, oradaki az deneyimli insanların söylediklerini base alarak bana söylemeniz. Kaldı ki ben size güvenlik olarak ppt limitlerseniz sorun olmayacağını da söyledim. Hoş ppt limitlemeseniz bile 95 derecede frekans ve voltaj kısacak zaten. Redditte oc yapmanın zararlı olduğunu savunan stock frekans da kullanan da birçok kullanıcı var.

Benim bakış açım şu yönde genel olarak: eğer işlemci kısa süreli testlerde bozulacak yanacaksa varsın yansın, 10 dk lik testte limitini açtım oc yaptım diye yanacaksa yansın. Umrumda değil. Şahsi görüşüm bu yönde:

Kaldı ki zamanında deadfellow da tartışmıştı tamamen ayni konuyla ilgili. Sonra konuyu sildiler o ayrı. Bu işlemciler 95 derecede full yükte çalıştırılarak test ediliyor.

@11115 Ben size zaten katıldığımı belirttim, görüşlerinize saygı duyduğumu fakat sadece bu ayar özelinde bir istisna yapacağımı belirttim, şu an için açmak istemedim ve öteledim, açmayacak mıyım, açıp bench yapmayı, tekrar test vs. yapmayı düşünüyorum ama şu an için değil, şu profil stabil değilse salacağım bir müddet zaten, gereksiz uğraşmanın manası yok, benchler test sonuçları, karhu vesaire anlamsız daily için, karhu 256 258 verdi de ne oldu, verebilir yani. Bir şeyleri doğru yaptığında, doğru voltajı verdiğinde olması gereken oluyor ama en ufak bir yanlışta olması gerekenin çok altında kalıyorsun. Demek istediğim sadece şu, eften püften sebeplerle kimseye karşı sert çıkmaya gerek yok, her insan değerlidir, hata yapabilir. Dediğiniz hiçbir şey boşa gitmiyor, ikimiz de yeteri kadar bilgi sahibiyiz bu konuda, keza deadfellow da öyle, bilgi alışverişinin kimseye hiçbir şekilde zararı olmaz, sadece şu anda o ayarı açmak istemedim açık sözlülük yaptım, size tamam hemen deneyip geliyorum da diyebilirdim, herhangi bir polemik drama vesaire yaratmayabilirdim. Benim de kişiliğim böyle maalesef. Açık sözlülük her zaman günümüz toplumlarında zararlıdır. Karşı tarafa her zaman istediği cevabı vermen gerekir, onun dediğini yap ya da yapma, yani sizlik bir problem yok ama size yakışan bir çıkışma değildi sadece, onu belirtmek istedim.

Önceliğim şu profil stabil midir değil midir onu güncel oynadığım oyunlar aracılığıyla saptamak. Çünkü test programları harika sonuç veriyor, benim için hiçbir önemi yok bunun. Yine problem yaşarsam sıra sıra gideceğim ya da bir müddet ara vereceğim zaten. Mobo kaynaklı da sorunlar var, ek olarak beta biostayız. Sizin örnek aldığınız insanlar çok uç insanlar. Milyonda 1 falan bizim gibi kullanıyor şu anda kullanıyorsa. 2200 fclk 6200 cl26 6400 cl26 cl28 kolay değerler değil, gördüğün üzere mobo kaynaklı da ciddi sıkıntılar var. Rog kullanan kişi sayısı da çok yok. Redditin overclock kısmında ya da overclock forumlarında, zt dc'sindeki elemanlardan bahsetmiyorum. Onlarla kıyaslarsak bizim tüm sistemi dağıtmamız lazım şu anda. Boşa çabalıyoruz yani. Adamlar çoktan 6600 cl26 yapmış çünkü kullanıyor daily.

Redditin bahsettiğiniz kısmını da biliyorum, çok forum gezdim dolaştım, en az sizin kadar hakimim ama insanlar her konuda olduğu gibi bu tarz konularda da ikiye ayrılıyor. Deadfellow örneğin o ayar sadece bench için açıyorum, daily kullanmıyorum diyor. Ya da boost clock ile stabilite alakası yok diyor, soc fclk etkilemiyor zen4-5'te diyor, belki de doğru söylüyor ama benim tecrübeme göre soc benim tüm sistemin içine ediyor, 2133 bile açamıyorum ben 1.28 ve üstüne, eski biosta 1.235 ve üstüne açamıyordum. Bunlar yalan değil, kanıtlarıyla da attım buraya. Büyük ihtimal agesa versiyonları ve bioslar çok büyük etken burada. Her şeyi yeni bios ve agesa özelinde değerlendirmek lazım am5'te o yüzden. @11115

Amd adam gibi test etse, bu denli imc'si çöp işlemciler piyasaya sürmezdi ya da sp puanı düşük işlemciler, özellikle 2. parti seri çok kötü çıktı imc anlamında. 6200 1.3 soc 2-3-1 nitro bile açamayan işlemci var, kendim uğraştım yine açamadım tanıdığımda. Amd'ye çok güvenmemek lazım o yüzden, 95 derece limit diye 95'e dayamanın, soc 1.3 limit diye limitlerde enlerde yaşamanın hiç anlamı yok. Yanmaz bozulmaz orasını bilemem ama gerek yok yani, her daim bir tık altını kullanmak en iyisidir benim görüşüm bu yönde, herkes farklı düşünebilir. Ekran kartı zaten 5090 değil, gerek yok ekstrem overclocka benim için. Bahsettiğim şahıs açmış yt kanalı dediğim mevzuyu yapıyor, enlerde yaşıyor. 500k bütçe vermiş setupa belki daha fazla, onunla yatıp kalkıyor. Bu adamlarla kıyaslarsam kendimi eğer, tüm sistemi çöpe atmam gerekir.

@11115 Yani ben size hiç bu işten anlamayan birisinin sözlerini getirip söylemiyorum, en az senin benim kadar deneyimli kişilerin yazdığı şeyi argüman olarak sundum, herkesin tecrübesi farklı. Bak deadfellow'dan o kadar faydalandım ettim, kendisi senin gibi yardımcı oldu, ama vddg vddp fayda etmediğini söyledi, soc etkilemediğini söyledi çünkü onun çipi iyi binlenmişti, benimki iyi binlenmemiş bu kadar basit, c.o kapasitesi de düşük zaten iyi değildi hiçbir zaman. İyi binlenmiş işlemci 1.3 soc'ta 2200 açıyor zaten vddp vddg 900mv 950mv civarında. Benimki öyle değil, low soc seviyor ve vddg vddp yüksek istiyor, aşağısı olmuyor. O yüzden herkesin kendi tecrübesi ve saygı duymak lazım. Her işte olduğu gibi bu işte de tek bir doğru yok.

Ben buraya bu konuyu da hiç açmayabilirdim, deadfellow ya da senle hiç tanışmayadabilirdim, veya sarı site yeşil siteye açabilirdim, özellikle bu mavi siteyi tercih ettim. Bu konuyu açma sebebim hem kendim bu ram mevzusuyla cebelleşip bir türlü stabilite yakalayamadığım için hem de insanlar bir nebze konuya katılıp, faydalansın diyeydi. Ama çok katılan zaten olamadı, insanlar eğer aklını kaybetmek istemiyorsa bu işlerle uğraşmıyor doğal olarak. Yoksa biostu, moboydu, cpuydu bilmemneydi sorunun kaynağını bulamıyorsun, arada şansa yakalarsan bir profil yakalayıp ondan devam ediyorsun, o da şans. 1 dpc board, iyi bir agesa ve optimize bir bios, iyi binlenmiş bir cpu ve ram ile, ortalama bilgiye sahip herkes bir şeyler yapar zaten. Benim biosta training bile 15 saniyeydi. Daha yeni 45'e çıktı, o bir şeyleri değiştirdi biraz, ben durumun farkında bile değildim.

@11115 Benim canımı sıkan tek şey, gdm disabled 6400 c28 1-2-0 nitro açıyor şu işlemci ama fclk'sı soc-vddp-vddg limited. Kafayı yememek elde değil. Yani 6400 istesen de yapamazsın çünkü fclk olmuyor hiçbir türlü, ya da uçtan oluyor, 50mv soc farkıyla 6400 imkansız o yüzden, ucundan kimse açamaz 6400'ü. Tam vermen lazım voltajı, dalgalanma olmaması lazım.

6200 açmak zorundayım her türlü yani öyle görünüyor, işin özeti bu. Gdm disabled de stabil 6200. Ya da aklıma gelen diğer bir konu, mobo kaynaklı ciddi training sıkıntısı var, bios kaynaklı da olabilir bilmiyorum. Çünkü bir öyle bir böyle hoşuma gitmedi tablo. 1.15vddp istemesi de ayrı bir mevzu. 1.05'te 2167 2200 olmuyor, 2133 bile zor oluyor 1.27 soc üstü zaten bu biosta. Önceki bioslarda hepten imkansızdı her şey zaten de.

Vddp sadece fclk üstüne etkisi yok zaten, 1:1 setupta bazı çiplerde stabilite ciddi artırıyor, belki de tight timinglerde bu da etkili bilmiyorum. Trial and error yaptığım için çözebilmem mümkün değil. Eldeki imkanlarla ancak bu kadar oldu.

Son düzenleme:

Ben o ayarı açmadığımda 130W limitleniyor. Limitleri kaldırıp elle limit veriyorum. Çünkü bende PBO buglı. PBO enabled yapınca ppt edc 333 gibi bir şey yapması lazım bende yapmıyor. Daha önce de dediğim gibi elle limit verip disable current limiteri açınca PBO'nun hata verdiğini anlamıştım. VT3'te normalde hata vermiyordu açınca hata vermeye başlamıştı. Çünkü daha yüksek frekanslara çıkıyordu.

Her neyse haftalar öncesinde 6400'ü stabilleştirmenin zor olduğunu 6200 için uğraşmanızın daha doğru olduğunu söylemiştim. Denemiş oldunuz en azından . Ha şu da var ki yaz ayları geliyor zaten bu işlerle uğraşan çoğu insan limitlerini düşürüyor. Aynı ayarlarda 40 derece sıcakta kullanamazsınız zaten SoC limtteyken 6400'de.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…