R7 9800X3D G.Skill 6000 CL30 M-Die RAM Tweak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Şu anda 2200 FCLK'da aşırı limitte hissediyorum, 1-2-0 Nitro da öyle sanırım, adam gibi BIOS gelene kadar bu moboya stabilleştirmek çok çok zor bu denli uçuk değerleri. Adam gibi training yapıyor mu o bile meçhul. 6400 yapmakta sıkıntı yok bu arada sadece FCLK ile derdim var benim bu çipe 1100 vddg ve 1.15 vddp ve üstü verirsen ancak yüksek SoC'ta stabil FCLK açıyor. Dün çok iyiydi 4 saat sound cut falan bile yapmadı, sonra +100 -10 PBO denedim direk sıkıntı çıkarttı, ondan öncesinde de çok rahat değildi, hissediyorsun onu. FCLK olarak limitte kullanılmıyor, biraz pay lazım. @11115 o yüzden diyorum test programları önemi yok. Karhuda falan 5.2 3 ghzlere çıkıyor, Prime95'te de çıkıyor sadece VT3 ve birkaç test özelinde çıkmıyor tek fark o.
FCLK stabilitesi öğrenmek çok zor o yüzden. PBO açıp Boost clock verirsen daha da belirginleşiyor mevzu. SoC düşürmem lazım benim de o zaman da 6200 stabilite korumak zor. FCLK olayı olmasa 6400 stabil açardım. 6400 açıp 2100 kullanacağım ya da o da anlamsız bandwith çok kötü etkiliyor. 6200 2200 FCLK da 255 üstü veriyor karhuda.

Bendeki olay bug değil bu arada, manuel de girsen PBO enable de yapsan o 3 değer 1000. sadece farklı iş yüklerinde işlemci doğası gereği kendini limitliyor, sen o ayarı kullanarak limitlemesini önlüyorsun sadece, o ayarı açanlar aslında PPT bile vermez bench yapıp kapar dediğim gibi onsuz ben de hata vermediğini hissediyorum o yüzden testler bitene kadar o ayar kullanılması lazım gerçekten.

Tamamen çip ve mobo ya başka bir şey değil, a die RAM, 1 DPC board ve iyi binlenmiş bir CPU ile işler çok kolay olurdu ama hep en zoru olmak zorunda ne yapalım. Mobo sağ olsun düz EXPO'da bile stabilite yakalayamıyorum ben oyunlarda. ASUS çalışanları yeni farkına vardı TUF diye bir X870 olduğunun.

Sıcaklık mevzusu tam bende geçerli değil, iod 58 derecede test ettim zaten. Sonraki bioslarda belki bir şey düzelir bakalım bilmiyorum. Limitte kullanmak hoşuma gitmiyor benim de. 2167 FCLK kullanırım olmazsa.

Son düzenleme:

Yanlışınız var hocam. Benim gibi multicore workloadlarda limitlenen kullanıcılar açıyor. Sadece bench için konulmuş değil. Benim senaryomda edc 100 Ampere limitleniyor. R23, R24 gibi CPU iş yüklerinde limite takıldığı için eğer limiti açmazsam stock ayarda gibi çalışıyor. Direkt örnek vereyim R23'te siz +200 versemde stock skor 23500'i geçmiyor. 130W ppt gösteriyor bu testi yaparken edc de 100 de takılıyor. Dolayısıyla ben PBO'dan ne ayar verirsem vereyim güç limitine takıldığı için 5 GHz üzerine zor çıkıyor 5.1 gibi takılıyor.
Sadece oyun oynamıyorum, multicore performansı da önemli benim için.

Çok araştırdım. Çok Reddit gezdim, YouTube izledim. Bu bir bug. Bende var, çoğu insanda yok. Çoğu kullanıcı PBO açınca benim yaptığım ayar gibi limitleri kaldırıyor. Benim anakarttaki sorun bunu disable current limiter ayarını açarak elde etmem.

YouTube, Reddit, reviewler hepsinde PBO açıp +200 vererek R23 testinde 5.4 GHz boostlayarak 24400 civarı skor alıyorlar. Bende işlemiyor. Ne yaparsam yapayım 100 AMP edc limitine takılıyor. Disable current limiter ayarının SoC'la ya da imc ile alakası yok. Sadece ppt edc ve tdc default limiti görmezden geliyor. Manuel olarak ne girdiyseniz onu uyguluyor olayı bu.

Disable current limiter ayarının BIOS'taki açıklamasına da bakabilirsiniz.Aynı şey yazıyor.

Anladım, tamamdır. Ben de vaktiyle her şeyi test etmiştim zaten, ryzen masterden de kontrol etmiştim. Hiçbir şekilde limite falan takılma yoktu bende bench uygulamalarında ama cinebench r23'te max 24200 24300 alabildim o da -20'deyken. Benim işlemci undervolt olayı çok sıkıntı. 6000 cl30'dayken +200 -15 bile stabilken 6200 6400 tight timinglerdeyken +100 bile veremiyorum sanırım. %0 gpu'yu sadece undervolt yapıyor diye düşünüyorum hep öyle denk geldim. Fclk ve ram stabil değilse arada gpu yüzdesi düşürüp stutter atıyor genelde. Bu anlık donmayı en çok curve optimizer yaptı bende. @11115

+100 -10 bile veremiyorum, positive curve optimizer denemek kaldı geriye ters psikoloji olarak. İşlemci coreları handlelayamıyor çünkü mevcut durumu, stoktayken daha iyi zaten her şey, undervolt yemiyor benim çip yüksek hızlarda ve tight ramde, en baştan beri sıkıntı yaşıyorum.

Bir ara dediğim gibi positive c.o verdiğimde 6400 çok stabildi, 6400'de vddp harici sırf o yüzden bile çok zorlanmış olabilirim, core'lar çok huysuz bazıları demek ki. Bu fclk'yı ayakta tutan da vddp bende, normalde 2100 üstü açamıyorum stabil 1.2 soc üstü 1.05 vddpde, oyunlarda anlık donma stuter atıyor @11115

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam en garantisi 6200 2066 fclk. Vallahi ben olsam eğer dediğiniz gibi bu kadar sorun yapıyorsa 6200 2066 fclk ile devam ederdim.

Şu an God of War, BF2042 ve GTA 5 Enhanced online oynuyorum. Eskiden nadir olan stutter şu an hiç olmuyor. Aynı ayarlarım değişmedi.
Yeni AGESA'li beta BIOS'tayım. Önceki biosalara göre TS'me disabled, IOMMU disabled yaptım ekstra olarak. Bir de yeni AGESA address hash bank 6000 üzerinde Auto olarak enabled geliyor artık.

Onun dışında bütün voltaj timing geri kalan ayarlarım aynı. Ben memnunum hocam.

Benim bu çip sende olsaydı ve aynılarını yaşasaydın emin ol kafayı yerdin, ben anlattıkça insanın inanası gelmiyor, bu kadar da olmaz saçmalıyor falan diyorsun büyük ihtimal. Dünkü şu cızz sorunu zaten son noktayı koydu, neden oldu bilmiyorum, fclk mı kararsızlaştı, belli bir zaman mı geçmesi lazım, bu cız olayı varken karhu yaptım 30 dk, karhu normal çıktı. Sonra stoğa aldım yine cız yaptı muzık dınlerken ve oyuna gırerken. Sonra oyunu ve tarayıcıyı onardım , 6200 profiline döndüm derken düzeldi ama nasıl düzeldi bilmiyorum işte, niye oldu yani böyle bir şey çok saçma. Fclk'dan mı kaynaklı o cız başka bir şeyden mi onu da anlayamadım ki, stokta da oldu çünkü.. @11115

6200'de 2167 ve 6400'de 2133'de arada donuyor oyunlar işte bahsettiğim gibi stutter atıyor. Bunu da vddp ve soc dengeleyerek saglıyorsun, ugrasılmaz bu cipe. Dün bios da dondu zaten bu cız mevzusu varken, aylar önce de donuyordu. Mouseyle alt menülere sıklayıp oradan mouse ile değer seçersen donuyor, o yüzden hep klavyeyle hallediyorum biosta işlerimi @11115 Ne neden oluyor ah bir bilsem. Yol gösteren tek bir şey yok, kör ilerliyoruz çünkü.

Senin hiç başına gelmedi büyük ihtimal bu cız mevzusu, çünkü 6400 ve 8000'de direk hata aldığın için ya da boot etmediği için onlarla ekstra uğraşmadın, ek olarak 2200 fclk direkt out of box stabildi, 1050mv verdiğinde. Bu da büyük şans. Bu cız olayı 14700k'da olmuştu bende stabil değilken undervolt+oc profilde @11115 Ve akabinde oyunu crashletiyordu cızladıktan sonra. O yüzden bu olay fclk mı başka bir şey mi anlayamıyorum, bios sıfırlayıp her şeyi stoğa aldıktan sonra bile yapmamalıydı.

Son düzenleme:
@11115 6200 c26 1.25soc 1.15vddp 1.63vdd denedim, training ortasında çat diye gitti, fisten cekip cmos resetlemek zorunda kaldım yine. Sende hiç bu tarz oldu mu tam training ortasında çat diye gittiği yani sistem traini yarıda kesip kendini kapatıyor?

Niye oldu anlamadım aşırı saçma. 6200 c26 1.22soc 1.62vdd 1.12vddp boot etmişti kullanıyordum çünkü, 1.25 soc 1.15vddp çekip 2200 fclk yaptım, direk kesti trainingi ortada. Halbuki 1.28 soc 1.15 vddp'de 2200 kullanmışlığım var 2-3 gün öncesinde. Bu tarz interruptlatan ne olabilir ya da sana oldu mu anlattığım gibi? @11115 c26 mı sıkıntı yapıyor acaba ya, 1.62 kesin yetiyor 1.63'te de defalarca boot almıştım yani. Imc ya da ram çöp olma yolunda mı ilerliyor, beta bios mu buglu anlamadım, 6000 c26 yapıp saldım şu an Anlam veremiyorum yani bu saçmalığa niye olduğunu. Aydınlatabilirsen sevinirim.

Kapanıp açılmaması gibi bir şey olmadı. Restart attığı oldu train atarken. Bu normal ama eğer faillerse kapanıp açılır Default'a döner.

Ayhan SOC voltajı FCLK'dan bağımsız dedim ama şöyle bir gerçek var, ne kadar fazla vSOC o kadar fazla IOD sıcaklığı bu da demek oluyor ki daha düşük frekans. Bir mikroçip ne kadar sıcak çalışırsa direnç artar, kaçak akım oluşur. O yüzden mesela ben 9800x3D ile yaz havasında 1.25V 5.5 GHz stabil yapabiliyorsam, kış ayında kasayı balkona koyup 1.2V ile 5.7 GHz yapabiliyorum.

Yani demek istediğim aslında Vsoc direkt olarak FCLK'yı etkilemiyor ama vSOC'un yarattığı ekstra sıcaklık IOD'nin sıcaklığını etkiliyor ve bu da doğal olarak stabiliteni etkiliyordur.

Kapanıp açılmaması gibi bir şey olmadı. Restart attığı oldu train atarken. Bu normal ama eğer faillerse kapanıp açılır Default'a döner.
Teşekkürler, kapanıp açılmama değil de, train 40sn sürüyorsa 20. saniyesinde çat diye kendini kapatıyor sonra açılıp sarı yakıyor işte, ben açılmasını beklemeden fisten cekip clear cmos yapıyorum @11115 Neden faillediğini anlayamadım o yüzden sordum, daha düşük voltajda trainlemişti çünkü, kaç kez de trainlettim 6200 c26'yı yani öncesinde. 1.25 soc 2200 fclk'da çat diye gitti, 1.28 2200 fclk da kullanmıştım, bir training sıkıntısı var oldu şu aralar @11115
Teşekkürler hocam, dediğiniz doğru, core'ların powerinden vesaire alıyor, fazla sıcaklık instabilite yaratıyor, bir training sıkıntısı var dediğim gibi niyeyse, şu anlık çok da uğraşmanın anlamı yok. Bioslar bir tam otursun, bir de remount falan yapmak lazım öyle denemek lazım. Bu training sıkıntısı hiç olmuyordu ama ortasında çat diye gitti dün 2 kez. 1.62 1.63 6200 c26 için yeterli bende. @deadfellow

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…