R7 9800X3D G.Skill 6000 CL30 M-Die RAM Tweak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Kitten Dediğiniz current limiteri açtım testlerde tavana dayandı ama yine hata yok. Benim çip bozuk sanırım :D AIDA'da ccd t die 98'e dayandı 162W Ppt'de. 142W ppt yapınca da 90'da kalıyor. 30 dk 95'te çalışması da sıkıntı bence bu watt ve sıcaklıkta. Soğutucu çok iyi değil, frenleyemiyor 95'te. CPU fpu cache yaptım da bu undervolt normalde stabil benim ama sadece 6200 ve 6400 tight açınca CPU+RAM stabil olmuyor, AIDA sadece CPU ölçüyorsa stabil ölçebilir? Y cruncher yaptım 3 saat o da stabil çıktı ama yalan tabii. Bu çipte bir şey var hatalı üretim bu.

AIDA 95 derece 2 3 saat çalışsa anca hatayı bulur büyük ihtimal 30dk olayı bende olmuyor. 98'e dayandı bir de ccd, çok sağlıklı değil 150 160 watt'larda. Watt kısınca da 90 92 arası oluyor ama ccd t die paso zıplıyor bir 80 bir 95 kafasına göre. 142 Ppt'de MHz 5200 5300 olmuyor 5000 5100'de kalıyor @Kitten Ve Core VID ve MHz çok oynak current limiteri açtık diye mi niye bilmiyorum sabit 5.2 5.3 falan değil yani inişli çıkışlı hep.

ASUS'a çok kızgınım ya, şu anda vddio 1.5 vsoc 1.35 dayıyor böyle iş olmaz @AsusAdam Hoca konuşun firmayla, biraz alt serileri de önemseseler iyi olur. Biraz düşürün şu voltajları.

İlla yani ROG Crosshair X870e Extreme Apex mi alalım onu mu istiyorsunuz? @AsusAdam

Son düzenleyen: Moderatör:
Bugün PBO'yu +125'ten +75'e çektim. Havalar çok sıcak olmaya başladı. Temmuz'da komple kapatırım muhtemelen.
Fclk predective mode daha önce denedim hocam. Uclk, fclk ve timingler olmak üzere tamamen yavaşlatıyor. Stabilite için konulmuş bir ayar ancak ben gerek duymadım.

Bugün PBO'yu +125'ten +75'e çektim. Havalar çok sıcak olmaya başladı. Temmuz'da komple kapatırım muhtemelen.
Fclk predective mode daha önce denedim hocam. Uclk, fclk ve timingler olmak üzere tamamen yavaşlatıyor. Stabilite için konulmuş bir ayar ancak ben gerek duymadım.
@Kitten Ben şu anda 6200 çok tight kullandığımdan fclk predictive açtım, etkisi var mı bilmiyorum böyle deneyeceğim. Dediğiniz current limiter çok işe yaramadı bende malesef ama occt falan denedim ful yükte t die arada fırlatıyor sebebini biliyor musunuz ya da sizde öyle miydi? Tcl/tdie normal de tdie aida'da da çok inişli çıkışlıydı bu da sıkıntı yaratıyor bir miktar 98 olduğu bile oldu.. Bu ayar açınca sadece böyle bir şey var, current limiter kapalıyken bu mevzu yok.

1748331434897.webp

Şu an böyle. Dqds 40 yaptım 1 2 0 için. 2200 de stabil görünüyor bilmiyorum bakıcam. Vddp ya da soc etkiliyor sanırım başka açıklaması yok benim durumumda. Predictive şu anlık açık fclk için etkisi varsa bende açık kalması mantıklı olur çok tight çünkü zamanlar tras ve trc hariç onun da aşırı önemi yok zaten. Trfc de 160 yaklaştıkca büyük ihtimal donma yapıyor, mcr enabledken de donma yapıyor arada. Bu tarz sıkıntılar var yani bende. @Kitten

Gdm enabled disabled farkı yok ona da baktım stabilite olarak. 6400'de sadece imkansız bende gdm disabled, mahvetti zaten imc'yi ağlattı, 3 4 gün sürdü kendine gelmesi, kac kere bios sıfırladım yazdım Fresh os kurdum yine cız sesi yaptı. Yeni düzeldi. Beta biosta zorlamamak lazım, hep aynı hataya düşüyorum. Bir daha beta bios indirirsem ne olayım.

İmc'ye fiziksel hasar çok zor da anlık degrade oldu işte ve belli bir süre tanıman lazım, stokta falan kullanarak.

6400 icin 1 dpc lazım, 1 dpc soc ihtiyacını azaltıyor diye gördüm sinyal kaybı parazit çok minimalize çünkü, şu fazladan 2 slotun yarattığı. 6400 o yüzden 4 slotlu kartta imc çok sağlam değilse zor. Benim sınırda açıyor ve fazla voltaj istiyor vddq vddio falan da dahil, tam tutturamadım çok zor bende. 1 dpc olsa tutardı ama büyük ihtimal.

Son düzenleme:
@Kitten ben şu anda 6200 çok tight kullandığımdan fclk predictive açtım, etkisi var mı bilmiyorum böyle deneyeceğim. Dediğiniz current limiter çok işe yaramadı bende maalesef ama OCCT falan denedim ful yükte t die arada fırlatıyor sebebini biliyor musunuz ya da sizde öyle miydi? Tcl/tdie normal de TDI'e AIDA'da da çok inişli çıkışlıydı bu da sıkıntı yaratıyor bir miktar 98 olduğu bile oldu. Bu ayar açınca sadece böyle bir şey var, current limiter kapalıyken bu mevzu yok.

Eki Görüntüle 150831
Şu an böyle. Dqds 40 yaptım 1 2 0 için. 2200 de stabil görünüyor bilmiyorum bakacağım. Vddp ya da SoC etkiliyor sanırım başka açıklaması yok benim durumumda. Predictive şu anlık açık fclk için etkisi varsa bende açık kalması mantıklı olur çok tight çünkü zamanlar tras ve tRC hariç onun da aşırı önemi yok zaten. Trfc de 160 yaklaştıkca büyük ihtimal donma yapıyor, mcr enabledken de donma yapıyor arada. Bu tarz sıkıntılar var yani bende. @Kitten

Gdm enabled disabled farkı yok ona da baktım stabilite olarak. 6400'de sadece imkansız bende gdm disabled, mahvetti zaten Imc'yi ağlattı, 3 4 gün sürdü kendine gelmesi, kac kere BIOS sıfırladım yazdım fresh OS kurdum yine cız sesi yaptı. Yeni düzeldi. Beta BIOS'ta zorlamamak lazım, hep aynı hataya düşüyorum. Bir daha beta BIOS indirirsem ne olayım.

İmc'ye fiziksel hasar çok zor da anlık degrade oldu işte ve belli bir süre tanıman lazım, stokta falan kullanarak.

6400 icin 1 DPC lazım, 1 DPC SoC ihtiyacını azaltıyor diye gördüm sinyal kaybı parazit çok minimalize çünkü, şu fazladan 2 slotun yarattığı. 6400 o yüzden 4 slotlu kartta imc çok sağlam değilse zor. Benim sınırda açıyor ve fazla voltaj istiyor vddq vddio falan da dahil, tam tutturamadım çok zor bende. 1 DPC olsa tutardı ama büyük ihtimal.

AMD otomatik edc limitliyor. Current limiteri kapattığınızda edc limitli olmadığı için AVX gibi ağır workloadlarda işlemci Max Boost frekansta çalışıyor, tek limiti sıcaklık oluyor.
İmc konusundaki fikirlerinize katılmıyorum hocam. İnsan değil ki yorulsun kendine gelsin. Yanlış anlamayın yalan söylüyorsunuz demiyorum. Imc yorulacak bir şey değil birkaç gün ara verince düzelsin. Muhtemelen BIOS corruptlanmıştır. Benim de başıma geldi yeniden yazdım düzeldi. (girdiğim bazı ayarları uygulamıyordu.)

Ben betadayım halen. Her şey stabil. Yaklaşık 2 hafta oldu ve hiç sorun yaşamadım. Yağ gibi akıyor.

Vallahi hocam artık ben yazmaktan yoruldum siz denemekten yorulmadınız. En başta 6400 uğraşmayın çok zor stabilleştirmek 6200 yapın geçin demiştim...

Ben 6000'e çekeceğim haziranda havalar çok ısındığında.

AMD otomatik edc limitliyor. Current limiteri kapattığınızda edc limitli olmadığı için AVX gibi ağır workloadlarda işlemci Max Boost frekansta çalışıyor, tek limiti sıcaklık oluyor.
İmc konusundaki fikirlerinize katılmıyorum hocam. İnsan değil ki yorulsun kendine gelsin. Yanlış anlamayın yalan söylüyorsunuz demiyorum. Imc yorulacak bir şey değil birkaç gün ara verince düzelsin. Muhtemelen BIOS corruptlanmıştır. Benim de başıma geldi yeniden yazdım düzeldi. (girdiğim bazı ayarları uygulamıyordu.)

Ben betadayım halen. Her şey stabil. Yaklaşık 2 hafta oldu ve hiç sorun yaşamadım. Yağ gibi akıyor.

Vallahi hocam artık ben yazmaktan yoruldum siz denemekten yorulmadınız. En başta 6400 uğraşmayın çok zor stabilleştirmek 6200 yapın geçin demiştim...

Ben 6000'e çekeceğim Haziran'da havalar çok ısındığında.

ChatGPT'ye bile araştırttım ben kendim bulamayınca :D 6400 C28 gdm off 1-2-1'den sonra başladı işte her şey, BIOS corruptlanmış olabilir ona lafım yok da training kalıntıları vesaire kalıyormuş özellikle beta bioslarda, o yüzden benim en garanti profilde bile training failure oluyordu bence. Stokta bile cız sesi yapıyordu, BIOS sıfırladım iki kere, yeni BIOS yazdım, yeni OS geçtim, yine o cız sesini yaptı, sonradan düzeldi işte bana da mantıklı gelmiyor.

@Kitten Hatta yeni OS ve yeni BIOS'tan sonra ekran gidip geldi Windows'tayken. Bir sıkıntı vardı yani ve bunlar JEDEC'te oldu. İmc yorulması mı nedir işte terimi bilmiyorum ben. Başına zor gelen bir şey ve bana geldi 6400 çok zorladığım için özellikle beta BIOS'taki training failure sonrasında.

Current limiter enable kalsın problem değil kendim manuel değer verdim de, bahsettiğim t die zıplama mevzusu var tcl/tdie'den ziyade, sende var mı bu durum? 90 limitledim temp limit mesela ona rağmen 95 fırladı arada OCCT'yi durdurdu testi. 94'te durdur demiştim. @Kitten Temp limit yokken de 98 99'lara dayıyor Tdie'yi AIDA'da.

Beta bende de stabildi ama training kalıntısı ozellıkle betada kalıyormuş diye okudum, o yüzden 6400'le betada çok uğraşınca cız sesi musallat oldu işte, fresh OS ve eski BIOS'a rağmen, clear Mos'a rağmen düzelmedi, sonraki 2 gün içinde düzeldi. Hata verme falan yok testlerde ama bu cız olayı Fclk'yı da kararsızlastırdı imc büyük ihtimal bilmiyorum. Bende BIOS ayar uygulamaması olmadı sadece training failure oldu clear mos'lara rağmen. Benim aklıma başka bir şey gelmiyor senin geliyorsa söyle, çok saçmaydı çünkü, fresh OS ve BIOS'a rağmen clear mos'lara rağmen corrupt olayı ortadan kalkmalıydı çünkü. @Kitten

6400 yapılır da bu anakartta değil, sende Dual rank olmasaydı senin çip de sağlam olduğu için 6400 1.28 29 civarı açacaktın büyük ihtimal, fclkda da sıkıntı yaşamayacaktın senin çip etkilenmiyor gibi çünkü vddp ya da fclkdan. Benimki ölümüne etkileniyor. Mcr enabled yapınca bile donmalar var random saçma sapan. Bu anlattığım mevzu gerçek bu arada, inanması zor olsa da, anlattığım gibi garanti 6200 C28 profilde bile training failure oluyorsa ki bu clear mos pinlerden sıfırlamaya rağmen oldu, BIOS yazdıktan sonra olmadı sadece. Ama ondan sonra da JEDEC'te ya da 6000 C26'da bile cız sesi yaptı. Fresh OS yazdım yine yaptı oyunda :D Sonra ne olduysa düzeldi işte. Kombine bir şey var benim çözemedim kısaca imc fclk ile alakalı başka bir şey aklıma gelmiyor, BIOS'un da içine etti 6400 zaten orası kesin de. @Kitten

Yani bu kolay başına gelebilen bir şey değil, milyonda 1 bir şey oldu çünkü beta BIOS training konusunda sıkıntılı 6400'le uğraşıyorsan zaten stabil değilse profil içine etti işte her şeyin kendine gelemedi bunun bir terimi vardır.

@Kitten Curent limiterden sonra bıle 6400 VT3 karhu vs hata vermıyor ya ona gıcık oldum ben madem hata yok niye 1 saat sonra oyun coktu her seyı corruptladı, bunu cozemedım ben de, hata olmayısını. C. O için AIDA sıkıntı bende, TDI'e 98 iken 2 3 saat acamam o testi sıkıntı olabılır sende oyle mıydı bılmıyorum, t die zıplayıp duruyor.

@Kitten Şu DP kablosu kısa devre yaptırmıstı ya ona çok sinir oldum ya, çıt çıt sesi de monitörden mi geldi karttan mı geldi bilmiyorum, sonra boot edememiştim sistemi 30 dakika Niye hep benim başıma geliyor bilmiyorum. Bir de takıntılıyız biliyorsun. Bu olayları yaşadıktan sonra şu sistemi nasıl kullanıcan ya da verim bekliyicen ki. Yarı fiyatına satmak lazım tek çözüm bu, düşündükçe sinir oluyor insan. DP kablosu bozuk olsa bile niye kısa devre yaptırsın yani en kötü görüntü gidip gelir DP no signal der.

Ben 6000'e çekeceğim Haziran'da havalar çok ısındığında.

@Kitten Bu 6200 profil de çok agresif yalnız ya, 1-2-0 gdm disabled :D gdm enabled bile olsa agresif timing fclk her şey dahil. Bunu böyle stabil açıyoruz da 6400 niye patlıyor vallahi kafayı yersin.

@Kitten Ben bu 2200 fclk 6200'de stabil açamıyordum, vddp 1.1 etkiledi sanırım ve mcr disabled. Çünkü donuyordu oyunlar bu şekilde açınca.

Deadfellow hocayı da gücendirdik zaten, en son çipi de cızlattık zorlaya zorlaya tssb oldu çip. Hocaya kalsa 6600 C26 açacaktık da bu board ve çip ile mümkünatı yoktu.

Sen sorunun kaynağını bulamıyorsun ki. Her şeye en baştan tek tek başlamalısın bence.

Sen sorunun kaynağını bulamıyorsun ki. Her şeye en baştan tek tek başlamalısın bence.

Bu imkansız aylarımı aldı, yıllarımı da alır. Çip ve mobo kaynaklı sıkıntılar var. Açamıyorsa zorlamanın anlamı yok sıkıntı bu aslında. Hata vermıyor programlar 9800X3D 7800X3D gibi degil, 7800X3D kullanırken ben çat çat hata verıyordu OCCT bile, bunda vermıyor. Current limiteri kapatınca OCCT 3'lüsü hata verdi sadece 1-2-0'da Core 7'yi patlattı işte. Çok zor hata verıyor yani saatler günler geçmesi lazım ugrasılmaz bununla. Profesyonel ekipman lazım osiloskop vesaire 3 5 programla anlayamazsın stabil mi degil mi?

1748452452510.webp

Sorun her şeyin çok tight olması.

1-2-1 yapınca makine kendine geldi, gdm enabledken bile 1-2-0 aşırı zorluyor zıplatıyor paso CPU usage ve Temp'i, 1-2-0 kesinlikle yaklaşmam daha.

Neyi fazla istediğini bilmiyorum çünkü, ya vddp ya SoC bir şeyleri fazla istiyor ugrasamam onunla ya da positive C. O istiyor Core 7 çünkü 4 kere arka arkaya hata verdi dümdüz saçmalık. Bulamıyorum neyi fazla istediğini tekletiyor sistemi.

SoC artırınca 2167 2200 stabilite gidiyor vddp azaltınca yine gidiyor. 1 DPC boardda denemek lazım bu çipi 2DPC çok büyük sıkıntı, bunun stabil çalışması bile mucize bu mobo ve çipte.

Ortalamanın altında bir çip bu, sıkı RAM açarken C. O ve PBO açamıyorsun stok kullanmak zorundasın, 6000'deyken falan -10 açtırtıyor sadece Core 7 falan patlıyor büyük ihtimal. OCCT 3'lü test dısında hiçbir test hata da vermiyor. 7800X3D'de çat çat veriyordu işte sendeki gibi @Ünsal İçmez

Mobo zaten çöp mobodan bahsetmiyorum bile. Her beta BIOS'ta bir şeyler yanıyor benim sistemde, TUF'ta beta BIOS beceremiyorlar, daha normal beceremiyorlar ki @AsusAdam becerseler SoC voltaj arasında 50mv olmazdı. Vddio 50mv fazla vermezdi.

Dediğim t esti uygulayıp bana dönüş yaparsan değerlendirelim. Sende CPB kapalı oldugundan 4.2 GHz her halukarda boostlayacaktır 3'lü combine test Extreme olan.

Bu sorun çok zor çünkü sorunun kaynağı belli değil bak en az 1 2 ay oldu burada yine çözemedik, 6400 hiç denemeyip 6200 yogunlassaydım cok kolay cözerdim aslında 6400 bitirdi beni. 4 slotlu anakartta 6400 denemek saçmalık çip sağlam değilse ki degil yani kötünün iyisi. Bendeki tecrübe olmasa bunu bile acamazdım 3 5 ay önce olsaydı, 6000 CL28'de falan kalırdım maksimum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Geri
Yukarı Alt