@11115 @Ünsal İçmez @behramabi Bu VDDIO 1.35 olayı aşırı canımı sıktı. 6400'de 6200'de falan da bu yüzden 2167 2200 FCLK falan yapınca oyunlar rastgele donuyor, sound cut'lar oluyor, 1.35 çekince düzeliyor. Ben böyle saçmalık görmedim hayatımda. M Die kit'lerle mi alakalı acaba yoksa CPU ile mi alakalı çözemedim ki sonuçta sinyal voltajı bu, RAM işlemci arasındaki. RAM ya da işlemci bunu instability olarak görüyorsa FCLK'yı da saptırıyor işte, böyle olmamalıydı. 1.4 VDDIO gerekli çünkü 6200 6400 agresif zamanlarda.
Beta BIOS'ta da official BIOS'ta da, ne olduysa 6400 1-2-1 GDM Disabled yaptıktan sonra oluyor. Her şey stabil görünüyor tüm testlerde, sonra random Training failure'lar başlıyor, BIOS sıfırlayıp içine giriyorsun, yine Training failure. GDM Enabled de yapsan kurtarmıyor o anlık bir şey oluyor ne oluyorsa. Niye train'leyemiyor meçhul. Milyon tane ayar var çünkü TRCDWR'sidir, Swap APU'sudur, Robust Training vesaire, anakartta neyin sorunlu olduğunu bulmak zor. Training bozmaması icap ederdi sıfırladıktan sonra BIOS'u pinlerden.
O akıcılığı sadece 1 gün deneyim edebildim, şu an aynı ayarlarda bile öyle akıcı değil

Gel de bul problemi, öyle bir akıcılıktan nerelere düştük yine.
@11115 PyPrime 7.25 falan geliyor, normalde 7 altı gelmesi lazım. OS'e mi bir şey oldu artık noldu bilmiyorum. Dünkü akıcılık da yok zaten aynı ayarlarda bile
Şimdi demek istediğinizi çok iyi anlayabildim de bu setup'ta o kadar aylık emeğin sonucu sadece 1 gün o akıcılık oldu, nedenini kimse bilmiyor, tüm 6200 6400 hepsi dahil yani. Öncesinde oyun oynamıyormuşum, onu iyi anladım. 1 gün 1 gündür diyelim.
En azından o 1 günü bana yaşattı buna da şükür, tabi sonrasında BIOS göçüp gitse de 1 gün kendini iyi zorladı, aferin ona.
Artık 4800 2:1 setup'a geri dönebilirim kafa rahatlığıyla.
Yani 6400 1-2-1 Nitro GDM Disabled özellikle, o gün nolduysa hiç tekletmedi sonra BIOS iptal oldu

Madem böyle bir akıcılık var ya da bir ihtimal de olsa trilyonda bir yakalanabiliyor, neden aylardır yakalayamıyorum değil mi? 6400'ü geç hadi, 6200'de de böyle bir akıcılık yoktu hiçbir zaman. Tepki süresinden direkt anlıyorsun zaten.
İşin en kötü tarafı, aylarca verilen emek sadece ve sadece o 1 günü yaşamak içinmiş, başka bir şey değil. Şimdi hak ettiği yere geri göndereceğim onu, 4800 2:1.
Nitro'yu da disable edeceğim, 1-2-0 açıyor 4800'de Nitro'yu, 1-2-0 ne haddine bunun.
Sonra diyorsun ki neden bench yapmıyorsun, bu 6.7 civarı veriyordu bende, ne olduysa bak 6.9 6.95 olmuş. 6400 profil de 6.8 civarı veriyordu o da 7.25 verdi, BenchMate en son sürümünü indirdim, sen de indirip dener misin
@11115 Kafayı yemek üzereyim artık yani. BIOS sıfırladım, yazdım yine 3-5 kere, onunla da alakası yok. Bu profil de stabil üstelik, instability yüzünden o puanı almıyor. Yaklaşık 1 ay önce bu 6.7 veriyordu, 6400'de 6.8-6.9 arası veriyordu. Degrade mi ettik, ne yaptık bir parçayı? FPS'te sıkıntı yok da dünkü akıcılık mesela aylardır yoktu, bugün de yok. Dünkü aynı 6400 yaptım yine, aynı akıcılık yok bugün de. Bu sistemi dağıtmak farz oldu artık, alan adam parçalayıp satsın yarı fiyatına vereceğim, 100K'ysa 50K'ya ölücü bir adam alsın. SSD'leri de çöpe atarım, info çekmesinler içinden. Var mı tavsiyesi olan arkadaşlar
@Ünsal İçmez @behramabi @11115 Yok yani en kralını yapıyoruz, bunun daha ötesi yok. Bunun ötesi 6400 C26 2233 FCLK falan zaten. Dünkü akıcılık aylardır da yok bugün de yok. OS mi corrupt'landı, ne oldu bilmiyorum ki. Çok sıktı artık bu mevzu. Lanet olsun AMD'ye. 14700K daha iyiydi crash sorunu olmasaydı, o soruna rağmen 14700K'yı yeğlerim bu bozuk AMD ile uğraşacağıma.
Yemin ediyorum her parçadan 2'şer tane alacaksın ya bir daha. 2 tane RAM kiti, 2 tane mobo, 2 tane PSU, 2 tane GPU, 2 monitör. Keşke iade etmeseydim önceki aldıklarımı da. Hepsinden dörder beşer tane olurdu, bilemedik ki böyle olacağını, geleceği göremedik.
Dünkü akıcılıktan sonra zaten BIOS iptal oldu, direkt Training fail'ledi yine pinlerden sıfırladım mecburen. Sonrasında BIOS yazdım. 6400 1-2-1 GDM Disabled yok ediyor her şeyi nasıl beceriyorsa tüm testlerden geçip. Şimdi onu yapsan da dünkü tablo yok. Latency de 6.9-7. Normalde 6.6-6.8 arası olması lazım bu profillerde.
Şu konuya gelen okuyan eden arkadaşlar varsa onlara tavsiyem EXPO bile açmayın kardeşim, hatta tek RAM modülü kullanın, tek 32 GB. AMD en fazla onu hak ediyor. Dual Channel falan uzak durun aman.
Şu mevzuyu sırf Hynix M Die diye yapıyorsa yazıklar olsun, nasıl bir kafasızsam iade ettim ya şu A Die Royal RAM'leri. Kızıp tekrar alasım geliyor ama şu kadar uğraştan sonra zerre heves bırakmadı AMD.
O Royal RAM'ler de 6400 C30 384 TRFC olmuyordu, 400 oluyordu stabil 65535'te, çok fark etmeyecektir ama neden 384 olmuyor yani A Die RAM nasıl 120 ns olmaz değil mi? Ne yapacağım, alıp alıp iade mi edeceğim 384 açana kadar bir A Die RAM?
@Ayhan Dönmez ben ne yaptıysam 6400 2133 FCLK stabil olmuyor

En iyi stabilitem bu şekilde.
VDD 1.52
Bu arada beta BIOS'ta benim OS bozuldu

Ekran kartımı bilinmeyen olarak görüyordu aygıt yöneticisi

Ethernet kartımı görüyordu ama görev çubuğundan kayboldu, internet yok diyordu

Saçma bir olay yaşadım. Yeni eski BIOS yazdım çare olmadı. Son çare yeni OS yükledim çözüldü. Saçmalık.
SCL'ler 4-4 stabilse sende kalabilir, bandwidth artırır. 6-6 8-8 stabil olana kadar denemek lazım, kıyaslamasını yaparsın program üstünden. 5-10 saat teste koy PC boştayken anlaşılır zaten stabil mi değil mi. GDM Disabled yap geçici olarak TestMem5 Ryzen 3D aç, 5-6 saat çalışsın SCL 4-4 için.
@Ünsal İçmez
İkisi eş olmak zorunda da değil, TWRWRSCL hatta yüksek değer ayarlayanlar var formül üstünden ya da absürt şekilde 1-2 yapanlar var. Genel geçer insanların yaptığı ikisini 4-4 5-5 6-6 8-8'de eşitlemek.
Bende vaziyet böyle, yağ gibi akıyor şu anlık. 2X Mem5 yaptım, Antu hata vermedi. 7800X3D -30 PBO +200MHz ayarları ile kullanıyorum. Oyunlarda stutter, tekleme şu anlık olmadı ama kısa vadeli sonuçlar, uzun vadede ne olacağı belli olmaz, belki kitler şu an can çekişiyor bile olabilir ama ben farkında değilimdir

2 şey aklımda kaldı halletmem gereken: Bu TRCDWRI'yı AMD Overclocking sekmesinden 16 yapıyorum, hex binary muhabbetine hâkim değilim ama direkt ben 16 yazmadan önce 38 yazıyordu, virgüllü bir şey falan yoktu. ASRock'ta da bu yazmıyor, hex mi binary mi, direkt 38 yerine 16 yazıyorum. TRDCDR'yi 38 yapıyorum, OC Tweaker'dan da Auto'ya çekiyorum o ayarı baz almasın diye ama netice değişmedi bir türlü 38'de başlatıp duruyor. Bir de TPHYDRLI eşitleme sorunu var onda da
@Ayhan Dönmez bir ASRock'a mail çakayım dediğin gibi ne iş bu diye, ayar yok ortada. Son olarak ASRock almayın, aldırtmayın.
Eki Görüntüle 151998
@behramabi Senin bu profil stabilse fazlasıyla iyi. Benim bir sıkıntı var ama çözemiyorum, Training kaynaklı da problem olabilir benim mobo'da bilmiyorum. GDM Disabled'den bir müddet sonra BIOS göçüp gidiyor çünkü, random Training'ler fail'lemeye başlıyor GDM Enabled yapsan bile. BIOS sıfırlayıp yazmam gerekiyor, saçma sapan iş. Sıkıntı her neyse çözemedik. Kesin BIOS'u leş bu mobo'nun, başka bir şey aklıma gelmiyor parçalarda sıkıntı yoksa. Önceki BIOS'larda Training zaten 15 sn'ydi
@behramabi @Ünsal İçmez BenchMate indirip PyPrime üzerinden arkada herhangi bir program çalışmazken, Windows Defender falan da kapatın yani devre dışı bırakın, bir müddet bekleyip latency ölçün kaç verecek size, 6.7-6.9 arası vermesi lazım bu profillerinizde. Arada biraz bekleyerek arka arkaya ölçün, kıyaslama yapın bir de en düşük en yüksek kaç verecek, yanıt bekliyorum sizden ekstra.
@Ünsal İçmez TRRD_L 12 yerine 8 yapıp ekstra bir bandwidth ve latency kıyaslarsın program üstünden bahsettiğim. Setup'a göre değişiyor hangisinin iyi olduğu ama arada minimal farklar var.
Böyle bıraktım bakalım kaç sn dayanabilecek BIOS, test edelim az.
PyPrime için undervolt + PBO boost clock da etkiliyor, +200 dayayınca 6.6-6.7 veriyor da benim 2-3 core +200 ve eksi Curve Optimizer stabil değil bu kadar tight RAM'de. SOC voltaj çok artırmam gerekiyor yoksa çat çat fail'letiyor.
Bu haliyle 6.7-6.8 veriyor, stabil durursa bakalım denemek lazım. BIOS kaç saat dayanacak göreceğiz.
GDM Enabled Karhu'da çok bandwidth kısıyor bende, en az 3-4. Bu haliyle 254-255 zorladı, aslında 256-257 dayamıştı geçen. Training kısmı sıkıntılı, Training'den Training'e değişiyor performans. Helal olsun AMD'ye.
Ya da ASUS'a helal olsun, adamı o kadar etiketledik bir gelip de durumu izah etmedi bu nasıl bir forum yetkilisi kardeşim
@AsusAdam