Trfc ve trefi en belirgin düşürür ve fclk. 2067 ile 2167 arasında latency fark etmez, bandwith artar ama 2100 2133 yaparsan latency artar 2067'ye göre, tek artısı bandwith artışı olur, oyunlar açısından latency daha önemli o yüzden ya 2067 yap ya da 2167. 2200 stabil mi bilmiyoruz uzun vadede olmayabilir, 2167 stabilse sana yeterli olacaktır. Vddg'leri elle 1050 çekersin ikisini de ve Vddp'yi de 1.05'e çekip denersin 2167 eğer stabil değilse. Vddp 1.05 6200 için yeterlidir, 1.15 biraz fazla geldi bana, çok yüksek kullanmanın anlamı yok 1:1'de. 2:1 8000 üstü frekanslarda 1.15 yapıyorlar. 1.05 yeterlidir 6400 ve 6200 için.
BIOS güncellemeden önce defaulta al tüm ayarları ve save and exit yap. Sonrasında güncelle. Hiçbir ayarı da aktarma eski BIOS'tan, kendin elle gir hepsini, sıkıntı çıkıyor AGESA değiştiği için. BIOS flashback ile güncellersen daha iyi olur FAT32 formatlı 16 GB bir USB yeterlidir. Bu Drive linkinde BIOS renamer yok, resmi siteden son BIOS'u indirip renameri bu BIOS'un içine atıp öyle isimlendir ve BIOS flashback yap aklında olsun. Ya da Windows uzantılarını gösterme seçeneği bir yerden açılıyordu, onu açıp .cap uzantısı olarak isimlendirmen lazım senin anakartın için uzantının ne olduğu sitesinde yazıyor.
Please rename the BIOS file (SX670EE.CAP) using bıosrenamer. Yani Drive dosyasının içindeki BIOS'u SX670EE.CAP olarak isimlendir ama bunu yapmadan Windows dosya uzantılarını göster seçeneğini açıp yap, yoksa olmaz. Ya da resmi siteden BIOS indir içindeki renameri buna atıp çalıştır, o daha iyi olur. Flashback ile güncelle, BIOS'u defaulta alıp yeniden başlattıktan sonra
@Ünsal İçmez
Nitro Auto'su 2-3-1 gelir işlemciler garanti açsın diye. En iyisi 1-2-0, 1-2-1, 1-3-1, 2-3-1 şeklinde gider. 6200 için 1-2-1 stabilse orada kalman yeterli olur. Ekstra latency benefit sağlar daha tight çalıştırmak, tıpkı timinglerdeki gibi.
Stabiliteyi de bozar stabil değilse, iyi test et o yüzden 1-2-1 Nitro'yu. Dediğim BIOS'a dediğim şekilde flashback ile güncellersen yukarıda anlattığım gibi daha iyi olur.
Zt görüntüsünde attığım gibi değiştir timingleri de ek olarak, sonrasında yeni BIOS'a geçip final halini atarsan bakarız. 527 trfc 170 Ns'e denk geliyor 6200'de. 160 ns için 496 deneyebilirsin ama stabil olmayabilir, bende 1.5 saat sonrasında hata vermişti TM5 Ryzen 3D profile, sen de bakarsın. Tam sayı yapmak daha mantıklı geliyor bana ama senin tercihin, dene ve gör latency farkını. 2167 fclk eğer stabilse orada kal latency 2067 ile çok yakınken, bandwith artırıyor.
Bank swap mode swap APU yap bir de, bu da bandwith artırıyor ama AIDA64 bunu okuyamıyor karhu RAM Test'te 2 3 MB read veriyor. Ve trcdwr 16 yap DRAM timing kısmında açıksa bu ayar, bu son BIOS'a güncelle bunda açık bende o ayar. Bu da sentetik testlerde artırıyor.
@Ünsal İçmez
SD ve dd timingler singlerank RAM'lerde AM5 Memory Controller tarafından kullanılmıyor Dual rank RAM'lerde kullanılıyor, tıpkı trfc2 trfcsb vesaire kullanılmadığı gibi. Ve tRP+tras = tRC kuralı da geçerli değil. O yüzden 52 olan Tras'ı biraz artırmanı tavsiye ederim, arada instabilite yapıyor oyunlarda, test programı hata vermese de. Örneğin tras 66 tRC 66 yap, daha iyi sonuç alırsın. İkisinin toplamı olmak zorunda değil AM5'te. Attığın ZenTimings üzerinde 1 yaptım SD ve dd zamanlarını, sen de o şekilde düzenlersin sana attığım gibi, son BIOS'a dediğim gibi geçip son halini atarsan bakarız. İyi test et Nitro 1-2-1'den sonra özellikle ve fclk 2167'yi. Linpack Extreme indirip X64 versiyonu çalıştır, oradan 10 GB stres test 25-30 loop yap, mesela gflopslar 480 479 478 bu aralıktaysa stabil kabul edebilirsin ama arada 480'den 350'ye düşüp saniye uzadıysa error correctiona girmiş demektir. Sonrasında YouTube'dan vesaire müzik dinlerken Infinity fabric stabil değilse packet Loss'a bağlı ses cızırdar, sound Cut'lar vesaire olur, oyunlarda stutterler Slow Motion'lar vesaire yapar, eğer ciddi anlamda stabil değilse direkt crashletir oyunu. Deneyip görmen lazım.
@Ünsal İçmez
Ek olarak ZenTimings Discord'una katılıp son beta versiyonunu indir, sitesinden katılabiliyorsun Discord linkine, DC kanalında beta sürüm kısmından indiriyorsun, ZenTimings 1.35 sürümü sende de olduğu üzere doğru okuyamıyor bazı değerleri. Onun SS'ini atarsan daha iyi olur karşılaştırma açısından.
@Ünsal İçmez TechPowerUp'ta da var beta sürüm, onu da denersin. Vddio vddq vesaire doğru okursa daha sağlıklı olur.
Soc/uncore OC mode da açabilirsin, bu da fclk stabilitesi üstüne olumlu etkisi var bir miktar. Vddg ve vddp 1.05'in de olumlu etkisi olabilir denemelisin. Bazı işlemcilerde bir de vsoc ile fclk ters orantılı senin işlemcin de onlardan ise 2167 stabilitesi için 1.29 SoC'tan 1.27'ye düş eğer stabilse, test edersin, 1.29 dayamaya gerek yok çünkü 6200 için zorunlu olmadıkça.
@Ünsal İçmez
@11115 ftm pluton yaptım ve hash bank enabled yaptım, ekstra faydasını göremedim pek, Auto'su enable sanırım Hash'in. Sizde nasıl bu ayarlar? fTPM çok önemli değil benim için zaten de.
Bu beta BIOS'ta işlemci bir tık sıcak çalıştığını fark ettim PBO'dayken sizde de öyle mi?
@11115 sıcaklığı dimmfit artırmış bu arada

düz 6400 açtım düzeldi, +5 derece ekledi oyunlarda dimmfit, bu procodt pull up 53 yaptı ya 25.3'ten, sebep bu olabilir. Sen direk iptal ettiğin için dimmfit profilini, fark etmemiş olabilirsin. Bir de şu BIOS sıfırlayınca bazen sarı ışıkta kalıyor 15 20dk bekledim yine düzelmedi. İlla hard reset atmak gerekiyor, ASUS düzeltse keşke şunu. MSI Tomahawk'ta da oluyordu post Code'da takılıyordu 0F miydi neydi tam hatırlamıyorum. Moboyu defaulta alınca oluyor bu arada RAM'ler 4800'e dönünce.
Bu empedansların da islemci sıcaklık üstüne etkisi var yok değil, sen Dual rank kullanıyorsun, o yüzden bile işlemcin daha sıcaktır kesin. Bu Dimmfit'i silsinler, boşuna acı çektirdik makineye 5 saat aç kapat aç kapat.
@11115