Aynen öyle ama şu an çoğu işlemci 6200 açıyor, açamayan görmedim ben neredeyse. 6400 problem ama, garantisi yok, 6600 zaten imkansıza yakın, 1 DPC 2 RAM slotu bulunan kartlara yönelmen lazım onun için, aynı şekilde 8000 üzeri frekanslar için de 1 DPC lazım, X670e gene, X870e Apex, B850M-K falan da olabilir, 2 RAM slotu avantaj bu yönleriyle. Boşta kalan 2 slot iyi bir etkiye sahip değil, 4'ünü doldursan daha da problem, 6000 bile açamıyorsun yeri geldiğinde 4x16 ile
@Dwit
CL değeri bağımsız bir de sweet spot konusundan, 6000 1:1 mod için tatlı nokta deniyor, sebebi de bellek kontrolcü için ideal olması, AMD SoC voltaj 1.3 limitlediği için 6400 bile açamıyor şu anda çoğu çip, eskisi gibi olsa 6400 açardı çoğu zaten. Çipler vesaire yandı, limitlediler önlem olarak, şu anki sıkıntının sebebi o. 6000 1:1 modu iyi Tune'larsan 6200-6400'e oyun açısından çok gerek kalmaz, aradaki farkı anlaman zor olur. CL konusu ayrı, voltaj basıp CL düşürüyorsun, onun alakası yok, sadece 6000 CL36 alırsan mesela, Samsung kit o ve birebir aynı paraya Hynix varken onu almış olacaksın, sweet spot denmesinin sebebi o 6000 CL30. çünkü bu değerde ne Micron var ne Samsung var.
Sadece gecikme olarak bakarsan Nitro modları var mesela ve FCLK olayı var, Auto olarak 2-3-1 Nitro ve 2000 FCLK geliyor, sadece RAM zamanı yazmakla da iş bitmez, 6000'de 1-2-0 Nitro açabilmen lazım ımc silikon olarak çok kötü değilse, sonrasında Gear down mode var, 1T çalıştırıyorsun, gdm enable iken 1.5t oluyor, Intel'deki 2T burada yok. Intel ile AMD farklı biraz. Intel zaten monolitik yapıdaydı AMD chiplette, sadece Ryzen 8000 serisi monolitik şu anda, o yüzden bellek olarak daha az sıkıntı yaşıyorsun o kısımda. Bizim şu anda konuştuklarımız Ryzen 7000-9000 serisini kapsıyor.
Gdm disable+1-2-0 NITRO-2200 FCLK ile 6000 CL28 tüm alt zamanları Tune'larsan en düşük gecikme böyle ama gdm disable açamaz her çip ve kit. Dikkat etmek lazım ona, Carbon'da zaten clear CMOS tuşu var, sistem açılmazsa işin çok kolay, 1 kere tıklıyorsun yanıp sönüyor 5-10 sn içinde sıfırlıyor, bu işlemlerin hepsi zararsız baştan sona anlattıklarım.
@Dwit
@Dwit benim SS attığım 6400 gdm disable 1-2-0 Nitro sadece 1 DPC kartlarda ve çok iyi ımc ile mümkün mesela, örneği çok yok. Çoğu zaman boot etmez ya da direkt mavi ekran verir. Hepsi şans faktörü, silicon lottery mevzusu. Konu açarsan yardımcı olurlar, ben de burada olursam yardım ederim. Biraz geniş bir konu, detay bilen kişi sayısı da çok yok AM5 için TR forumlarında. Çoğu kişi bir etkisini göremedim der, boşa uğraştım der, belki stabil değil ondan daha düşük performans alıyor ya da bu dediklerimi harfiyen eksiksiz yapmıyor. Bir sürü faktör var.
Şu anlattıklarımı harfiyen yapıp da sistem gecikmesinde hiçbir fark olmadı diyorsa ben de onu kale almam o saatten sonra. Sadece FPS olarak bakılmaması lazım, bir de %1 Low FPS denen oyun akıcılığını ciddi artırıyor stabil olursan eğer bu anlattığım ayarlarda. Direkt olarak FPS katkısı CS gibi oyunlarda net görürsün, mesela Witcher 3'te 5-10 FPS artar en fazla, %1 FPS 30-40 artar, daha akıcı oynarsın. FPS harici sistem gecikmesi çok ciddi düşüyor zaten. AIDA harici bir program ile ölçersen onu görürsün. RAM'ın asıl olayı bu ana sistem gecikmesi.