O zaman almışken a-die al garantiye oyna, 6400 C30 ya da 6000 C28 kit bak. Bence 4000 TL Patriot üzeri şu an için RAM'lere yatırım yapmak saçma geliyor ama yatırım yapacak olsaydım dediğim tarzda alırdım, en azından a olsun diye.

En sıkıntısızı overclock anlamında a-die, alt zamanlar ya da CL ile uğraşacağın zaman az sorun çıkartır.

A dieler CL26'dı kitlerde gözüküyor yanlış anlamadıysam CL26 kitleri TR'de yok olsa bile çok gereksiz pahalı CL28 var ama onlarda MSI ve ASUS sitesinde SK Hynix gözüküyor.

A dieler CL26'dı kitlerde gözüküyor yanlış anlamadıysam CL26 kitleri TR'de yok olsa bile çok gereksiz pahalı CL28 var ama onlarda MSI ve ASUS sitesinde SK Hynix gözüküyor.
c28 A-Die diye biliyorum 16 GB olanlar, 24 GB'lıklar M-Die sadece, ekstra kapasiteye ihtiyacın yoksa 2x16 üstü gereksiz olur, zaten daha pahalı modeller.

c26 tek tük halen var, Vatan geçen indirimlerde 11K'ya satıyordu 1.45v versiyonunu, ama dediğim gibi sadece CL olarak düşünürsen monitördeki MS mantığı ile aynı, sadece EXPO açmayıp 10-15 zamanlama, Nitro ve FCLK ile uğraşırsan o zaman alman mantıklı, aksi taktirde yine yatırım yapmak istersen RAM kısmına 6000 c28 ya da 6400 c30 al. @Dwit

Ben dediğimi yapardım ama, 4000 TL üstü 1 TL bile versem performans farkı olmayacak çünkü, onu biliyorum. Ve zamanlamalar hepsine uyarlanıyor, Hynix olması yeterli. @Dwit Marka takıntın varsa da 6000 c28 al en azından A-Die gelsin, c30'larda M koyuyorlar, sevmiyorum o muhabbeti. 16 M-Die eski sürüm çünkü, 2 yıllık çip.

Bütçe sıkıntısı olmasa ve marka takıntım olsa bunu alırdım ama gereksiz pahalı. Bir de EXPO/XMP ibaresinin önemi yok aklında olsun, XPG modelleri falan düşünürsen daha ucuz onlar. Karar senin, nihayetinde 6000 c30-28 ya da 6400 c32-30 al, Hynix gelsin yeterli. M gelirse de yapacak bir şey yok, 2 yıllık eski çipi doldurup duruyorlar hala. Elde kalmışları mı satıyorlar yoksa hala üretim devam mı ediyor bilmiyorum. Normalde 6000 c30'lar A olmalıydı 16'lıklar, 24'lükler yeni sürüm M-Die zaten, o farklı.

Son düzenleme:
C28 a-die diye biliyorum 16 GB olanlar, 24 GB'lıklar m-die sadece, ekstra kapasiteye ihtiyacın yoksa 2x16 üstü gereksiz olur, zaten daha pahalı modeller.

C26 tek tük halen var, vatan geçen indirimlerde 11K'ya satıyordu 1.45v versiyonunu ama dediğim gibi sadece CL olarak düşünürsen monitördeki ms mantığı ile aynı, sadece EXPO açmayıp 10-15 zamanlama, Nitro ve FCLK ile uğraşırsan o zaman alman mantıklı, aksi takdirde yine yatırım yapmak istersen RAM kısmına 6000 C28 ya da 6400 C30 al. @Dwit

Ben dediğimi yapardım ama, 4000 TL üstü 1 TL bile versem performans farkı olmayacak çünkü, onu biliyorum. Ve zamanlamalar hepsine uyarlanıyor, Hynix olması yeterli. @Dwit marka takıntın varsa da 6000 C28 al en azından a-die gelsin, C30'larda m koyuyorlar, sevmiyorum o muhabbeti. 16 m-die eski sürüm çünkü, 2 yıllık çip.

Anladım hocam teşekkür ederim vallahi bu saatte gelip yazmanız vakit ayırmanız için ben büyük ihtimalle G.Skill 6000MHz CL28'i ya da attıgınız 6400 CL30 alacağım.

Anladım hocam teşekkür ederim vallahi bu saatte gelip yazmanız vakit ayırmanız için ben büyük ihtimalle G.Skill 6000MHz CL28'i ya da attıgınız 6400 CL30 alacağım.
Mantığını anlatmak istedim, şu an bütçem olsa ve marka takıntım olsa yatırım yapmak için ikisini alırdım. Ama 6000 c30 Patriot'un üstüne 1 FPS bile fark ettirmezdim, hepsini eşit ayarlardım. Farkları tabi olacak M ile A'nın ama oyun açısından etkisi az olur ve voltaj ihtiyacı fazla M'in, 2-3 zamanlamada da problemli. Bilmeyen adam için sıkıntı sadece.

Buna da bakabilirsin.

@Dwit Şu model Cuma gaming gecesinde 5500 TL civarı düşüyor, düşerse kaçırma.

Son düzenleme:
XPG modelinde direk Hynix a yazıyor öbürü gibi şanş meselesi degil dediginiz gibi XPG de alınıp geçilebilir geri kalan bütçeyle başka bir şey kullanılabilir.

XPG modelinde direk Hynix a yazıyor öbürü gibi şanş meselesi degil dediginiz gibi XPG de alınıp geçilebilir geri kalan bütçeyle başka bir şey kullanılabilir.
Patriot almazsan eğer A-Die almanı isterim, Patriot A mı tam emin değilim çünkü, o kısım da şans, değişebilir. Bu XPG modeli 2x16 ayrı ayrı alırsan 4400 TL'ye, bu şekilde kit alırsan da 5200 TL'ye geliyordu daha geçen ay, şu an zam yedi. Yine de alınır ama. G.Skill şart değil. M-Die alsan da problem yok, 6200 üzerine çıkmazsın zaten, 6400 bilmeyen adam için zor frekans. Ben ilk zamanlar çok sıkıntı yaşadım. Tecrüben yoksa onu bunu yap demekle bile stabilizasyonu zor. AMD bellek kontrolcüsü silikon olarak iyi değil, bir de bizim kartlarda 4 RAM slotu var, o da bir eksi 1:1 mod için 6400-6600'de, 9800X3D için zaten 2:1 mod 8000 üstüne çıkmayacaksan anlamsız, onu da stabil hale getiremezsin, zaman alır. En mantıklısı 6000 CL30 parana değsin istiyorsan A-Die almak, yoksa Patriot almak şu an için TR piyasasında. @Dwit

16 A-Die ve 24 M-Die herhangi bir kiti 9000+ frekansta çalıştırıyorsun bu arada, sadece 16 M-Die 7200-7000'de tıkanıyor, üste çıkmaz. Benimki 7000 bile yapamıyor @Dwit

O yüzden 16 M-Die alınmaması taraftarıyım, Patriot A ya da M fark etmez 4000 TL'ye bedava, o açıdan alınması lazım. Diğer türlü 5500 TL'ye Lexar alırdım ya da sana önerdiklerimi marka takıntım varsa.

Patriot almazsan eğer a-die almanı isterim, Patriot'a mı tam emin değilim çünkü, o kısım da şans, değişebilir. Bu XPG modeli 2x16 ayrı ayrı alırsan 4400 TL'ye, bu şekilde kit alırsan da 5200 TL'ye geliyordu daha geçen ay, şu an zam yedi. Yine de alınır ama. G.Skill şart değil. M-die alsan da problem yok, 6200 üzerine çıkmazsın zaten, 6400 bilmeyen adam için zor frekans. Ben ilk zamanlar çok sıkıntı yaşadım. Tecrüben yoksa onu bunu yap demekle bile stabilizasyonu zor. AMD bellek kontrolcüsü silikon olarak iyi değil, bir de bizim kartlarda 4 RAM slotu var, o da bir eksi 1:1 mod için 6400-6600'de, 9800X3D için zaten 2:1 mod 8000 üstüne çıkmayacaksan anlamsız, onu da stabil hale getiremezsin, zaman alır. En mantıklısı 6000 CL30 parana değsin istiyorsan a-die almak, yoksa Patriot almak şu an için TR piyasasında. @Dwit

16 a-die ve 24 m-die herhangi bir kiti 9000+ frekansta çalıştırıyorsun bu arada, sadece 16 m-die 7200-7000'de tıkanıyor, üste çıkmaz. Benimki 7000 bile yapamıyor @Dwit

O yüzden 16 m-die alınmaması taraftarıyım, Patriot'a ya da m fark etmez 4000 TL'ye bedava, o açıdan alınması lazım. Diğer türlü 5500 TL'ye Lexar alırdım ya da sana önerdiklerimi marka takıntım varsa.

Dedigin gibi hocam 6000MHz üstüne çıkma gibi bir niyetim yok stabil olsun düşük gecikmeli olsa yeterli benim için sizin dediginiz gibi AMD sweet spot 6000MHz CL30.

Dedigin gibi hocam 6000MHz üstüne çıkma gibi bir niyetim yok stabil olsun düşük gecikmeli olsa yeterli benim için sizin dediginiz gibi AMD sweet spot 6000MHz CL30.
Aynen öyle ama şu an çoğu işlemci 6200 açıyor, açamayan görmedim ben neredeyse. 6400 problem ama, garantisi yok, 6600 zaten imkansıza yakın, 1 DPC 2 RAM slotu bulunan kartlara yönelmen lazım onun için, aynı şekilde 8000 üzeri frekanslar için de 1 DPC lazım, x670e gene, x870e Apex, B850M-K falan da olabilir, 2 RAM slotu avantaj bu yönleriyle. Boşta kalan 2 slot iyi bir etkiye sahip değil, 4'ünü doldursan daha da problem, 6000 bile açamıyorsun yeri geldiğinde 4x16 ile @Dwit

CL değeri bağımsız bir de sweet spot konusundan, 6000 1:1 mod için tatlı nokta deniyor, sebebi de bellek kontrolcü için ideal olması, AMD SoC voltaj 1.3 limitlediği için 6400 bile açamıyor şu anda çoğu çip, eskisi gibi olsa 6400 açardı çoğu zaten. Çipler vesaire yandı, limitlediler önlem olarak, şu anki sıkıntının sebebi o. 6000 1:1 modu iyi tune'larsan 6200-6400'e oyun açısından çok gerek kalmaz, aradaki farkı anlaman zor olur. CL konusu ayrı, voltaj basıp CL düşürüyorsun, onun alakası yok, sadece 6000 CL36 alırsan mesela, Samsung kit o ve birebir aynı paraya Hynix varken onu almış olacaksın, sweet spot denmesinin sebebi o 6000 CL30. Çünkü bu değerde ne Micron var ne Samsung var.

Sadece gecikme olarak bakarsan Nitro modları var mesela ve FCLK olayı var, Auto olarak 2-3-1 Nitro ve 2000 FCLK geliyor, sadece RAM zamanı yazmakla da iş bitmez, 6000'de 1-2-0 Nitro açabilmen lazım IMC silikon olarak çok kötü değilse, sonrasında Gear Down Mode var, 1T çalıştırıyorsun, GDM Enable iken 1.5T oluyor, İntel'deki 2T burada yok. İntel ile AMD farklı biraz. İntel zaten monolitik yapıdaydı AMD chiplette, sadece Ryzen 8000 serisi monolitik şu anda, o yüzden bellek olarak daha az sıkıntı yaşıyorsun o kısımda. Bizim şu anda konuştuklarımız Ryzen 7000-9000 serisini kapsıyor.

GDM Disable+1-2-0 Nitro-2200 FCLK ile 6000 CL28 tüm alt zamanları tune'larsan en düşük gecikme böyle, ama GDM Disable açamaz her çip ve kit. Dikkat etmek lazım ona, Carbon'da zaten Clear CMOS tuşu var, sistem açılmazsa işin çok kolay, 1 kere tıklıyorsun yanıp sönüyor 5-10 sn içinde sıfırlıyor, bu işlemlerin hepsi zararsız baştan sona anlattıklarım. @Dwit

@Dwit Benim SS attığım 6400 GDM Disable 1-2-0 Nitro sadece 1 DPC kartlarda ve çok iyi IMC ile mümkün mesela, örneği çok yok. Çoğu zaman boot etmez ya da direkt mavi ekran verir. Hepsi şans faktörü, silicon lottery mevzusu. Konu açarsan yardımcı olurlar, ben de burada olursam yardım ederim. Biraz geniş bir konu, detay bilen kişi sayısı da çok yok AM5 için TR forumlarında. Çoğu kişi bir etkisini göremedim der, boşa uğraştım der, belki stabil değil ondan daha düşük performans alıyor ya da bu dediklerimi harfiyen eksiksiz yapmıyor. Bir sürü faktör var.

Şu anlattıklarımı harfiyen yapıp da sistem gecikmesinde hiçbir fark olmadı diyorsa ben de onu kale almam o saatten sonra. Sadece FPS olarak bakılmaması lazım, bir de %1 Low FPS denen oyun akıcılığını ciddi artırıyor stabil olursan eğer bu anlattığım ayarlarda. Direkt olarak FPS katkısı CS gibi oyunlarda net görürsün, mesela Witcher 3'te 5-10 FPS artar en fazla, %1 FPS 30-40 artar, daha akıcı oynarsın. FPS harici sistem gecikmesi çok ciddi düşüyor zaten. AIDA harici bir program ile ölçersen onu görürsün. RAM'ın asıl olayı bu ana sistem gecikmesi.

Son düzenleme:
Aynen öyle ama şu an çoğu işlemci 6200 açıyor, açamayan görmedim ben neredeyse. 6400 problem ama, garantisi yok, 6600 zaten imkansıza yakın, 1 DPC 2 RAM slotu bulunan kartlara yönelmen lazım onun için, aynı şekilde 8000 üzeri frekanslar için de 1 DPC lazım, X670e gene, X870e Apex, B850M-K falan da olabilir, 2 RAM slotu avantaj bu yönleriyle. Boşta kalan 2 slot iyi bir etkiye sahip değil, 4'ünü doldursan daha da problem, 6000 bile açamıyorsun yeri geldiğinde 4x16 ile @Dwit

CL değeri bağımsız bir de sweet spot konusundan, 6000 1:1 mod için tatlı nokta deniyor, sebebi de bellek kontrolcü için ideal olması, AMD SoC voltaj 1.3 limitlediği için 6400 bile açamıyor şu anda çoğu çip, eskisi gibi olsa 6400 açardı çoğu zaten. Çipler vesaire yandı, limitlediler önlem olarak, şu anki sıkıntının sebebi o. 6000 1:1 modu iyi Tune'larsan 6200-6400'e oyun açısından çok gerek kalmaz, aradaki farkı anlaman zor olur. CL konusu ayrı, voltaj basıp CL düşürüyorsun, onun alakası yok, sadece 6000 CL36 alırsan mesela, Samsung kit o ve birebir aynı paraya Hynix varken onu almış olacaksın, sweet spot denmesinin sebebi o 6000 CL30. çünkü bu değerde ne Micron var ne Samsung var.

Sadece gecikme olarak bakarsan Nitro modları var mesela ve FCLK olayı var, Auto olarak 2-3-1 Nitro ve 2000 FCLK geliyor, sadece RAM zamanı yazmakla da iş bitmez, 6000'de 1-2-0 Nitro açabilmen lazım ımc silikon olarak çok kötü değilse, sonrasında Gear down mode var, 1T çalıştırıyorsun, gdm enable iken 1.5t oluyor, Intel'deki 2T burada yok. Intel ile AMD farklı biraz. Intel zaten monolitik yapıdaydı AMD chiplette, sadece Ryzen 8000 serisi monolitik şu anda, o yüzden bellek olarak daha az sıkıntı yaşıyorsun o kısımda. Bizim şu anda konuştuklarımız Ryzen 7000-9000 serisini kapsıyor.

Gdm disable+1-2-0 NITRO-2200 FCLK ile 6000 CL28 tüm alt zamanları Tune'larsan en düşük gecikme böyle ama gdm disable açamaz her çip ve kit. Dikkat etmek lazım ona, Carbon'da zaten clear CMOS tuşu var, sistem açılmazsa işin çok kolay, 1 kere tıklıyorsun yanıp sönüyor 5-10 sn içinde sıfırlıyor, bu işlemlerin hepsi zararsız baştan sona anlattıklarım. @Dwit

@Dwit benim SS attığım 6400 gdm disable 1-2-0 Nitro sadece 1 DPC kartlarda ve çok iyi ımc ile mümkün mesela, örneği çok yok. Çoğu zaman boot etmez ya da direkt mavi ekran verir. Hepsi şans faktörü, silicon lottery mevzusu. Konu açarsan yardımcı olurlar, ben de burada olursam yardım ederim. Biraz geniş bir konu, detay bilen kişi sayısı da çok yok AM5 için TR forumlarında. Çoğu kişi bir etkisini göremedim der, boşa uğraştım der, belki stabil değil ondan daha düşük performans alıyor ya da bu dediklerimi harfiyen eksiksiz yapmıyor. Bir sürü faktör var.

Şu anlattıklarımı harfiyen yapıp da sistem gecikmesinde hiçbir fark olmadı diyorsa ben de onu kale almam o saatten sonra. Sadece FPS olarak bakılmaması lazım, bir de %1 Low FPS denen oyun akıcılığını ciddi artırıyor stabil olursan eğer bu anlattığım ayarlarda. Direkt olarak FPS katkısı CS gibi oyunlarda net görürsün, mesela Witcher 3'te 5-10 FPS artar en fazla, %1 FPS 30-40 artar, daha akıcı oynarsın. FPS harici sistem gecikmesi çok ciddi düşüyor zaten. AIDA harici bir program ile ölçersen onu görürsün. RAM'ın asıl olayı bu ana sistem gecikmesi.

Merhaba hocam öncelikle umarım iyisinizdir bana dediginiz RAM'leri satın almış bulunmaktayım.
1757008038953.webp

Merhaba hocam öncelikle umarım iyisinizdir bana dediginiz RAM'leri satın almış bulunmaktayım.Eki Görüntüle 181858
Hayırlı olsun, gayet yerinde bir seçim. Sorunsuz hizmet edecektir. EXPO açmadan evvel BIOS Update yapmayı unutma, sonrasında hiçbir sıkıntı olmaz. Bu model A-Die olması gerekiyor ama HWiNFO programından bakarsın sistemi açtığında, bazen DRAM Stepping kısmında N/A yazar, Hynix-A ya da M yazması gerekli normalde.

Eğer öğrenemezsen A mı ya da M mi olduğunu şu şekilde dene diğer yöntem olarak, EXPO açtıktan sonra DRAM Timings kısmına gir BIOS içerisinden, sonrasında tRFC1 kısmını bul, o kısmı sadece 390 yap, eğer sistem başarılı bir şekilde açılırsa A-Die'dir, açılmazsa M-Die'dir, M çıksa da problem yok bu arada, buradaki tek husus sadece Hynix olması. @Dwit

İlk sistem açılması, boot süresi 5 dk'yı bulabilir-geçebilir. Q-Code var zaten senin modelde, orada 15 yazar Training süresi boyunca, o açıdan çok telaş etme.