Hayırlı olsun, gayet yerinde bir seçim. Sorunsuz hizmet edecektir. EXPO açmadan evvel BIOS Update yapmayı unutma, sonrasında hiçbir sıkıntı olmaz. Bu model a-die olması gerekiyor ama HWiNFO programından bakarsın sistemi açtığında, bazen DRAM stepping kısmında n/a yazar, Hynix-a ya da m yazması gerekli normalde.

Eğer öğrenemezsen a mı ya da m mi olduğunu şu şekilde dene diğer yöntem olarak, EXPO açtıktan sonra DRAM timings kısmına gir BIOS içerisinden, sonrasında tRFC1 kısmını bul, o kısmı sadece 390 yap, eğer sistem başarılı bir şekilde açılırsa a-die'dir, açılmazsa m-die'dir, m çıksa da problem yok bu arada, buradaki tek husus sadece Hynix olması. @Dwit

Hynix'a die yazıyordu ama yine de yaparım hocam dediklerinizi ekstra bir şey soracağım EXPO hazır ayarları degilde kendi ayarlarımı yapsam çok mu ugraştırır daha iyi zamanlama elde etmek için.

Sana ekstra Training ayarı vereyim, EXPO üzerine onu da uygularsın, manuel tune'lamak istersen ayrı konu açarsın, burada olursam yardımcı olurum, benim dışımda da yardımcı olacak kişiler var:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable RX-TX Burst Length-8x/8x

Bu şekilde RAM eğitim için kullanırsın bu ayarı ekstra, fayda ediyor @Dwit

A ya da M Die ayırt edemezsen, programda N/A şeklinde yazarsa onun yöntemini de söyledim. Ama A-Die diye biliyorum o modeli, kendin bu şekilde kontrolünü sağlarsın.

Hynix'a die yazıyordu ama yine de yaparım hocam dediklerinizi ekstra bir şey soracağım EXPO hazır ayarları degilde kendi ayarlarımı yapsam çok mu ugraştırır daha iyi zamanlama elde etmek için.
EXPO aç önce, bu verdiğim Nitro ayarlarını da üstüne yaz, save & exit yap, sonrasında tRFC1 390 dene 6000'de, eğer açılırsa A-Die olduğu kesinleşir, sonrasında bunların üstüne DRAM Timings kısmından zaman yazacaksın, ben sana atarım onları ZenTimings üstünden 6000 CL30 için.

Nebi de zaten hazırlamış bak güncel halini, bunlar da halen geçerli, güncellemiş geçen.

Sana ekstra training ayarı vereyim, EXPO üzerine onu da uygularsın, manuel Tune'lamak istersen ayrı konu açarsın, burada olursam yardımcı olurum, benim dışımda da yardımcı olacak kişiler var:

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust training-enable RX-tx burst Length-8x/8x

Bu şekilde RAM eğitim için kullanırsın bu ayarı ekstra, fayda ediyor @Dwit

A ya da M die ayırt edemezsen, programda n/a şeklinde yazarsa onun yöntemini de söyledim. Ama a-die diye biliyorum o modeli, kendin bu şekilde kontrolünü sağlarsın.

EXPO aç önce, bu verdiğim Nitro ayarlarını da üstüne yaz, save & exit yap, sonrasında tRFC1 390 dene 6000'de, eğer açılırsa a-die olduğu kesinleşir, sonrasında bunların üstüne DRAM timings kısmından zaman yazacaksın, ben sana atarım onları ZenTimings üstünden 6000 CL30 için.

Tamamdır hocam sağ olun herhangi bir sorum olursa tekrardan size yazarım.
Nebi Akgünü izlemiştim YouTube'dan kendisi çok kalitesi bir insan o kadar iyi anlatıyor ki o kadar teknik bilgiye sahip YouTube böyle TR de video çeken zor bulunur.

16 GB A-Die kısmını kullanman fazlası ile yeterli @Dwit Nitro rx-tx-control line ve FCLK ile sonra oynarsın, Carbon 900-950 mv veriyor VDDG'leri, uğraştığım bir sistemde 2100 FCLK bile açamadı 900 mv'ta auto olarak bu değer geliyor, 1050 mv elle çekince VDDG CCD ve IOD kısmını 2200 sorunsuz açtı. O yüzden FCLK ve RX-TX-Control Line var Nitro bölümünde, bunlarla sonra oynarsın. Carbon vSOC 1.2v veriyor, ASUS 1.25 veriyor.

Tamamdır hocam sağ olun herhangi bir sorum olursa tekrardan size yazarım.
Nebi Akgünü izlemiştim YouTube'dan kendisi çok kalitesi bir insan o kadar iyi anlatıyor ki o kadar teknik bilgiye sahip YouTube böyle TR de video çeken zor bulunur.
Birkaç ay kafayı bozup bunla spesifik uğraşırsan çok farkın kalmaz aslında, çok da zor değil öyle olmak. Devamlı oyun oynayan kesim var, bir de bu işlerle uğraşan kesim var. Zaten zararı yok, tek tuşla sıfırlıyorsun arkadan BIOS'u.

16 GB a-die kısmını kullanman fazlası ile yeterli @Dwit Nitro RX-tx-Control line ve FCLK ile sonra oynarsın, Carbon 900-950 mv veriyor Vddg'leri, uğraştığım bir sistemde 2100 FCLK bile açamadı 900 Mv'ta Auto olarak bu değer geliyor, 1050 mv elle çekince vddg ccd ve ıod kısmını 2200 sorunsuz açtı. O yüzden FCLK ve RX-tx-Control line var Nitro bölümünde, bunlarla sonra oynarsın. Carbon VSOC 1.2v veriyor, ASUS 1.25 veriyor.

Birkaç ay kafayı bozup bununla spesifik uğraşırsan çok farkın kalmaz aslında, çok da zor değil öyle olmak. Devamlı oyun oynayan kesim var, bir de bu işlerle uğraşan kesim var. Zaten zararı yok, tek tuşla sıfırlıyorsun arkadan BIOS'u.

Merhaba hocam yardımınıza ihtiyacım var.
Hani ben mi yapamadım bilmiyorum ama ekran gelmiyor hocam A6 hata kodu ve DRAM ışıgı yanıyor @Ayhan Dönmez.

Son düzenleme:
Merhaba hocam yardımınıza ihtiyacım var.
Hani ben mi yapamadım bilmiyorum ama ekran gelmiyor hocam A6 hata kodu ve DRAM ışıgı yanıyor @Ayhan Dönmez.
RAM'ler neydi, sistem restart atın tekrar trainlesin, eğer başarısız olup da açılmazsa, sistem kapatın, arkadaki Clear CMOS tuşuna 1 kere basın, yanıp sönerek sıfırlama işlemini başlatması gerekli, bu işlemler zararsız, telaş etmenize gerek yok @Dwit

Açılmaması bir sorun teşkil etmez yani, parça zararı söz konusu değil.

RAM'ler neydi, sistem restart atın tekrar trainlesin, eğer başarısız olup da açılmazsa, sistem kapatın, arkadaki clear CMOS tuşuna 1 kere basın, yanıp sönerek sıfırlama işlemini başlatması gerekli, bu işlemler zararsız, telaş etmenize gerek yok @Dwit

Açılmaması bir sorun teşkil etmez yani, parça zararı söz konusu değil.

https://www.hepsiburada.com/xpg-lan...16gb-dual-kit-30-40-40-1-35v-pm-HBC00003V09O6 RAM'ler bu hocam dediginiz gibi telaşlık durum yok clear CMOS ile geri düzelir.

tRFC 390 denediniz, spesifik olarak ondan sonra mı açılmadı, nasıl oldu bu durum?

1757165648217.webp

Bu sürüme güncelledin mi? @Dwit

Hocam dedginiz gibi EXPO açıp 6000 de DRAM ayarlarını girip tRFC1 390 çektim açılmadı. Ama benmi yapamadım o konuda bilgim yok yani.
M-Die olabilir demek bu, anakart sitelerine çok da güvenmemek lazım QVL List kısmına yani. M'se de dünyanın sonu değil. İlk başta Clear CMOS yap, sonrasında düz EXPO aç, trainleyip sistem açıldıktan sonra BIOS içerisine gir tekrar 390 dene, 6000 MT/s için 130 ns yapar 390 değeri, M-Die bu değeri açamaz, sistem boot etmez yani. @Dwit