Aynı anakarta sahibim. Konuyu takip ediyordum. Bende bilgileniyorum ayrıca teşekkür ederim
@Ayhan Dönmez
@EJDER anakarttaki sağdaki tek yer olan m2.1 slotu ve bu slota gen5 taktığında ekran kartının düşmediği yazıyor. Ancak sen sanırım m2.2 ve m2.3 slotlarına takmışsın. Soğutucu plakasıda birleşik onların. Onların ikiside gen5 ama ekran kartı ile paylaşılıyor. Diğer m2.4 ve m2.5 slotlarını (alttakiler) kullanabilirsin ama onlarda gen4 çalışıyor diye biliyorum.
Eki Görüntüle 183167
Manueldeki şemadan bakmak lazım evet, GPU x8 kısmayan hangisi ise onu kullanmanız mantıklı. RAM olarak da verdiğim Nitro ayarları uygulayın, bir de ZenTimings SS atayım, DRAM Timings AI Tweaker kısmından onları yazın EXPO üzerine.
@Neareine @EJDER
Genelde m2_1 direkt CPU kontrol eder ve GPU kısmaz, m2_2 yüksek ihtimalle kısar, m2_3 için şemadan bakmak lazım, 4-5 kısmaması gerekir, diğer PCIE Gen4 slotu devre dışı bırakır, çipset kontrol eder zaten son ikisini.
600 CL30 için böyle ayarlayın EXPO üzerine. Nitro lokasyonu vermiştim, oradan ek olarak rx-1 tx-2 control line-1 deneyebilirsiniz, bunun Auto'su 2-3-1 gelir sırasıyla, hayli gevşektir yani. 1-2-1 IMC-bellek kontrolcünüz açarsa öyle kullanın 6000 CL30.
@Neareine @EJDER Dual Rank kitleri tPHYRDL 34-36 trainliyor anakartınız bu arada, 2x32 kitin varsa senin de, DRAM Timings kısmından PMU Training kısmını manuel diyip 0 yapman lazım 34-34 trainlemesi gerekli. Attığım RAM Test programları ile ya da OCCT CPU+RAM Large+Extreme ile test edebilirsiniz. A2-B2 DIMM'leri 34-34 ya da 36-36 trainlesin. Programdan görünüyor.
Alttaki 34 yazan bu PHY değeri, 2 DIMM için de eşit olsun. Düz EXPO açarsan Dual Rank 34-36 trainler board çünkü 1 DPC değil 2 DPC kart, syncleyemez Auto'da.
RAM ayarı da stutter üzerine etkili, denemenizde fayda var. Düz EXPO mantıklı değil üst düzey sistemlere. Micro stutter sorunu önüne geçer bu ayarlar. Konu sahibindeki olay farklı olsa da, droptan adım atamıyor o muhtemelen, o senaryo farklı.
Benim bahsettiğim 10-15 dk'da bir giren rahatsız edici droplar ve çözümü bu şekilde genel anlamda, optimize etmeniz lazım RAM ve CPU tarafını.
PMU Training kısmından alta ineceksiniz, ArdPtrInitval ayarını manuel çekip 0-1-2 deneyeceksiniz, 34-34 ya da 36-36 A2-B2 eşitlenince orada bırakın bu ayarlar ile de beraber test edin programlar ve kullanılışı anlattım.