Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EJDER

Becerikli
Samsung M.2 9100 Pro.
ASUS 870e anakart.
ASUS 5090 ekran kartı.
ASUS ROG Thor 100W güç kaynağı,
AMD 9800X3D işlemci.

Kullanmaktayım ve birebir konu açan arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Hayatımda denemediğim işlemleri yaptım ve arkadaşın yaptığı kadar bütün işlemlerin hepsini yaptım, monitör değiştirmek dahil ama ekran kartım NVIDIA olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorum ve hâlâ da çözemedim. Sürekli anlık droplar yaşıyorum ve bu da oyundan komple zevkimi alıyor. Lütfen çözüme ulaştıysa bana da yardımcı olur musunuz?

@CryCasher, çözüme ulaştıysan yardımcı olabilir misin kardeşim? Psikolojimi bozdu, 100 tane işlem yaptım düzelmesi için olmadı.

@Caner Uncu,

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben sanırım drop olayını artık çözdüm gibi.
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
İlk başta temizinden Windows 10'dan Windows 11 Home versiyonuna geçtim.
Belirli Windows güncellemeleri ve standart driverları kurdum.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@20424, @Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
SATA-USB4 kısmı fayda etmez muhtemelen denemişsin çünkü HDD sökerek. Senin sıkıntın 5090 gibi bir kartı x8 kullanmak, onu düzeltmen lazım, m2_2'deki SSD'yi de çipsetin kontrol ettiği boştaki başka bir slota tak. Wi-Fi/BT mevzusu son zamanlarda gündemde bir de Nitro ayarları verdim, EXPO 2 üzerine yapıp denersin. Sürücü kısmı için Revo ve DDU programı ile işlerini hallet.

Bu illet bir durum bu arada, her şeye rağmen düzelmeme ihtimali var. Farklı bir ekran kartı ile falan denemen lazım, eğer sürücüler ve BIOS ayarları ile düzelmezse.

Ama 5090'ı x8 kullanma, adama gülerler çünkü. Vatan çalışanı Lane sharing mevzusunu bilmemesi normal, anakartı X870E Godlike sanıp peşi sıra doldurmuş. 2. slot her halukarda boş bırakılmalı bu tarz üst düzey sistemlerde. Sorun bu olabilir ya da olmayabilir. CPU'ya 2 tane M.2 bağlama, main SSD CPU'da olsun, kalanları çipsete at gitsin.

Son düzenleme:
SATA-USB4 kısmı fayda etmez muhtemelen denemişsin çünkü HDD sökerek. Senin sıkıntın 5090 gibi bir kartı X8 kullanmak, onu düzeltmen lazım, m2_2'deki SSD'yi de çipsetin kontrol ettiği boştaki başka bir slota tak. Wi-Fi/BT mevzusu son zamanlarda gündemde bir de Nitro ayarları verdim, EXPO 2 üzerine yapıp denersin. Sürücü kısmı için Revo ve DDU programı ile işlerini hallet.

Bu illet bir durum bu arada, her şeye rağmen düzelmeme ihtimali var. Farklı bir ekran kartı ile falan denemen lazım, eğer sürücüler ve BIOS ayarları ile düzelmezse.

Ama 5090'ı X8 kullanma, adama gülerler çünkü. Vatan çalışanı lane sharing mevzusunu bilmemesi normal, anakartı X870e GODLIKE sanıp peşi sıra doldurmuş. 2. slot her halukarda boş bırakılmalı bu tarz üst düzey sistemlerde. Sorun bu olabilir ya da olmayabilir. CPU'ya 2 tane M.2 bağlama, main SSD CPU'da olsun, kalanları çipsete at gitsin.

Çok teşekkür bütün bilgiler için inşallah. Bunlardan biri çözüm olacaktır.

@Ayhan Dönmez, BIOS'tan ayara girdim orada Auto mode seçiliydi ben onu X16 yapıp kaydedip çıktım ama PC reset atıp gene BIOS'a girdi açılmadı :) ben eksik bir şey yaptım sanırım beceremedim herhalde.

@Ayhan Dönmez, BIOS'tan ayara girdim orada Auto mode seçiliydi ben onu X16 yapıp kaydedip çıktım ama PC reset atıp gene BIOS'a girdi açılmadı :) ben eksik bir şey yaptım sanırım beceremedim herhalde.
Windows m2_2'ye mi kurulu yoksa m2_1'e mi, X16 yaptığın an 2. slottaki M2 bloke oluyor, sorun Windows mu yoksa başka bir şey mi?

m2_2 bloke olacağı için boot etmez sistem Windows'u ona kurduysan.

BIOS içerisinden buraya resim atarak ilerlemek daha sağlıklı olur değiştirdiğin ayarları göstererek. Sende totalde 2 tane M.2 var ve 1. - 2. slotlara takılı değil mi şu anda, HDD'ler harici? @EJDER

Q-Dashboard tarzı bir yer var ASUS BIOS'ta, ona tıklayıp genel şemayı buraya atabilirsin, neyin nerde bağlandığı yazıyor.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, evet 2 adet M.2 var resim ekledim sol tarafta alt üst takılı sağ tarafda bir yer daha var o boş. Hard disklerde güç kaynağının orada 3.5 inç.

Dosya Ekleri

• m2.webp
    m2.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 39
@Ayhan Dönmez, evet 2 adet M.2 var resim ekledim sol tarafta alt üst takılı sağ tarafda bir yer daha var o boş. Hard disklerde güç kaynağının orada 3.5 inç.
Windows m2_2'ye kuruluysa, X16 yaptığında PCIE slotunu, 2. M.2 iptal olacağı için boot etmez sistem, durum bu mu senin daha iyi bilmen lazım @EJDER

Windows kurulu diski m2_1 slotuna al, diğer SSD'yi de m2_2'den söküp boştaki m2_3 m2_4 varsa oraya takman gerekli.

En başta böyle ayarlanmalıydı, sorun bu olmasa bile x16 kullan, 5090'a hakaret olmasın, koskoca ROG ASTRAL. Umarım budur da çözülür diyelim. İllet bir sorun bu. Verdiğim diğer her şeyi denersin yine, Nitro ayarları-EXPO 2- sürücü kısmını denedim demişsin, Integrated Graphics kapatmışsın. Benim aklıma gelenler bunlar. Nebi'nin de bahsettiği Wi-Fi/BT mevzusu var, o da şu anda gündemde. @EJDER

Sürücü mevzusunu DDU güvenli modda yapman daha sağlıklı, Revo ile de Çipset vesaire iGPU sürücülerini regedit dahil tüm kalıntıları silerek temizliyor. @EJDER

Aynı anakarta sahibim. Konuyu takip ediyordum. Bende bilgileniyorum ayrıca teşekkür ederim @Ayhan Dönmez
@EJDER anakarttaki sağdaki tek yer olan m2.1 slotu ve bu slota gen5 taktığında ekran kartının düşmediği yazıyor. Ancak sen sanırım m2.2 ve m2.3 slotlarına takmışsın. Soğutucu plakasıda birleşik onların. Onların ikiside gen5 ama ekran kartı ile paylaşılıyor. Diğer m2.4 ve m2.5 slotlarını (alttakiler) kullanabilirsin ama onlarda gen4 çalışıyor diye biliyorum.

1757284440335.webp

Aynı anakarta sahibim. Konuyu takip ediyordum. Bende bilgileniyorum ayrıca teşekkür ederim @Ayhan Dönmez
@EJDER anakarttaki sağdaki tek yer olan m2.1 slotu ve bu slota gen5 taktığında ekran kartının düşmediği yazıyor. Ancak sen sanırım m2.2 ve m2.3 slotlarına takmışsın. Soğutucu plakasıda birleşik onların. Onların ikiside gen5 ama ekran kartı ile paylaşılıyor. Diğer m2.4 ve m2.5 slotlarını (alttakiler) kullanabilirsin ama onlarda gen4 çalışıyor diye biliyorum.

Eki Görüntüle 183167
Manueldeki şemadan bakmak lazım evet, GPU x8 kısmayan hangisi ise onu kullanmanız mantıklı. RAM olarak da verdiğim Nitro ayarları uygulayın, bir de ZenTimings SS atayım, DRAM Timings AI Tweaker kısmından onları yazın EXPO üzerine. @Neareine @EJDER

Genelde m2_1 direkt CPU kontrol eder ve GPU kısmaz, m2_2 yüksek ihtimalle kısar, m2_3 için şemadan bakmak lazım, 4-5 kısmaması gerekir, diğer PCIE Gen4 slotu devre dışı bırakır, çipset kontrol eder zaten son ikisini.

1757285574848.webp

600 CL30 için böyle ayarlayın EXPO üzerine. Nitro lokasyonu vermiştim, oradan ek olarak rx-1 tx-2 control line-1 deneyebilirsiniz, bunun Auto'su 2-3-1 gelir sırasıyla, hayli gevşektir yani. 1-2-1 IMC-bellek kontrolcünüz açarsa öyle kullanın 6000 CL30.

@Neareine @EJDER Dual Rank kitleri tPHYRDL 34-36 trainliyor anakartınız bu arada, 2x32 kitin varsa senin de, DRAM Timings kısmından PMU Training kısmını manuel diyip 0 yapman lazım 34-34 trainlemesi gerekli. Attığım RAM Test programları ile ya da OCCT CPU+RAM Large+Extreme ile test edebilirsiniz. A2-B2 DIMM'leri 34-34 ya da 36-36 trainlesin. Programdan görünüyor.

1757285711314.webp

Alttaki 34 yazan bu PHY değeri, 2 DIMM için de eşit olsun. Düz EXPO açarsan Dual Rank 34-36 trainler board çünkü 1 DPC değil 2 DPC kart, syncleyemez Auto'da.

RAM ayarı da stutter üzerine etkili, denemenizde fayda var. Düz EXPO mantıklı değil üst düzey sistemlere. Micro stutter sorunu önüne geçer bu ayarlar. Konu sahibindeki olay farklı olsa da, droptan adım atamıyor o muhtemelen, o senaryo farklı.

Benim bahsettiğim 10-15 dk'da bir giren rahatsız edici droplar ve çözümü bu şekilde genel anlamda, optimize etmeniz lazım RAM ve CPU tarafını.

PMU Training kısmından alta ineceksiniz, ArdPtrInitval ayarını manuel çekip 0-1-2 deneyeceksiniz, 34-34 ya da 36-36 A2-B2 eşitlenince orada bırakın bu ayarlar ile de beraber test edin programlar ve kullanılışı anlattım.

Son düzenleme: