Selamlar, sevgiler.
Yazıları tek tek okudum
@Ayhan Dönmez hocam zaten ram ayarlarını yaptırmış bunlar biraz ince iş. Ben daha basit ve stuttering noktasında büyük fayda sağlayan birkaç şey denettirmek istiyorum.
1) Nvdia denetim masasından; gsync ON, vsync ON, doku süzme YÜKSEK PERFORMANS, düşük gecikme AÇIK olarak ayarla geri kalanları default bırak.
Oyun içi ayarlardan Vsync OFF, grafik ayarları MEDIUM, DLSS varsa QUALITY olarak ayarla.
Bu şekilde aldığın FPS monitor hertz değerine sabitlenecek.
Sadece bu ayarlar ile; Rainbow Six Siege, Dying Light, Starwars BF2 isimli oyunları akıcı bir şekilde oynayabiliyorum.
Neden bunu önerdim? Bazı gözler diğerlerine göre oldukça hassas. Ben sabit FPS ile oynamazsam ve vsync acmazsam gözüm özellikle donuslerde yirtilma/bozulma ya da en kötüsü sende olduğu gibi micro teklemeyi kolayca secebiliyor. Bu dediğim ayarlar ile frametime ip gibi olacak, gecikme değerin biraz artacak, fps sabitlenecek ama görüntü yağ gibi akacak.
Bu ayara bazı oyunlarda deneme yanılma ekleme yapmak gerekebilir.
Örnek; Spider-man Remastered isimli oyunun kendi vsync ayarı bozuk. FPS yi monitor hertz değerine sabitleyemiyor. Bu senin için önemli değil çünkü ben sana en temizi Nvdia Denetim Masası üzerinden Vsync actirdim oyunda kapalı kalsın hep.
Esas meseleye gelecek olursak benim monitor 180hz fakat oyunda 180fps alsam bile %1 Low değerim 110 vesaire idi. Bundan dolayı olsa gerek görüntü yukarıda saydığım oyunlar kadar asla akıcı olmadı. Ben de FPS'yi yapay bir şekilde arttırmayı denedim. Bunu FG (Frame Generation) acarak yaptım. Mantıken Vsync zaten monitor hertz değerine FPS yi sabitlemekle görevli, biz bir de FG açınca %1 Low bile minimum 175 oldu ki bu şekilde akıcı oynayamama şansın yok.
Bu örneği de bilerek verdim her oyunda aynı ayarlar yeterli gelmiyor. Bazen ufak tefek denemeler yapmak gerekebiliyor.
Bir diğer örnek CS2. Oyun çöp arkadaşım. Yukarıda saydığım ayarlar ile oyunu oynamaya çalıştığımda ekran bildiğin bozuk bozuk kasarak ilerliyor. Frametime zaten hep dalgalı. Tek çözüm oyunu silmek oldu. Bazen Oyun optimizasyonu/oyunun sistem seçmesi kaynaklı bu tarz sorunlar da yasanabiliyor.
Şimdi sana bu açıkladığım adımlar sorunsuz düzgün çalışan bir sistemde yağ gibi ekran elde etmek istiyorsan işe yarayacak adımlar. Öte yandan ne yaptıysam stuttering olayına çözüm bulamadığım zamanlarım benim de oldu. Sorunun kaynağı ise RAM + AMD RX 9060 XT ekran karti çıkmıştı. Bunu nasıl anladık ozetle şöyle soyleyeyim kasayı arkadaşımin evine goturdum, onun rami ve ekran kartını kendi kasama tek tek taktim ve sorunun kaynagini oyle tespit ettim. Cok meşakkatli ama ben de bu aşamaya gelene kadar senin gibi bir ay kadar kendim çözüm aradım ne yaptıysam işe yaramamisti. O yuzden tek tek o adımları saymak istemiyorum. Yine de profilimde geri gidip 7600x 9060xt stuttering sorunu diye actigim konuyu inceleyebilirsin.
Bu saydigim kolay adımları bir dene. Düzelmezse haber et stutteringe sebep olabilecek bildiğim her şeyi denettirmeye çalışırım.
Bu iş sabır gerektiriyor, kendine çok yüklenme. Duzelecektir bir şekilde.