Zen iletir misin? Birçok ayar geçerli olmamış. Vddp 1.1 verilmiyor mu?

Vddp manuel seçip 1.1 verin.

VDDP 1.1 verdim VDD 1.45 verilmiyor. Kırmızı yandı oto 1.30 çekti kendini. VDDQ 1.45 verdim VDDIO kapalı değiştirilmiyor 1.1'da Auto en aşağıdaki Nitro ayarlarını yaptım, üsteki değerleri de yaptım. PMU bölümündeki ayarları bulamadım ne yapmalıyım?

Zen iletir misin? Birçok ayar geçerli olmamış. Vddp 1.1 verilmiyor mu?

Vddp manuel seçip 1.1 verin.

DRAM high voltage mode disable onu enable yapıp tekrar deneyeyim mi? VDD 1.45 yapmayı şu an izin vermiyor yapmaya.

Son düzenleyen: Moderatör:
Vddp 1.1 verdim vdd 1.45 verilmiyor kırmızı yandı oto 1.30 çekti kendini vddq 1.45 verdim vddıo kapalı değiştirilmiyor 1.1 da Auto en aşağıdaki Nitro ayarlarını yaptım üsteki değerleride yaptım pmu bölümündeki ayarları bulamadım ne yapmalıyım.

DRAM high voltage mode disable onu enable yapıp tekrar deneyeyim mi vdd 1.45 yapmayı şu an izin vermiyor yapmaya.

High voltajı enabled yap. MSI 3 değeri 1.45 olarak verir VDDIO 1.4 olsun. Zen iletin.

DRAM PMU Features: Bu isimde bir alt menü göreceksin. Bazı BIOS sürümlerinde doğrudan bu başlık altında, bazılarında ise DRAM Training Configuration içerisindedir.

• DRAM PMU Pattern Write: Burayı Manual veya doğrudan 3 (tCK) yap.

• DRAM PMU Pattern Read: Burayı Manual veya doğrudan 3 (tCK) yap.

High voltajı enabled yap. MSI 3 değeri 1.45 olarak verir vddıo 1.4 olsun. Zen iletin.

DRAM pmu features: Bu isimde bir alt menü göreceksin. Bazı BIOS sürümlerinde doğrudan bu başlık altında, bazılarında ise DRAM training Configuration içerisindedir.

• DRAM pmu pattern write: Burayı manual veya doğrudan 3 (tck) yap.

• DRAM pmu pattern read: Burayı manual veya doğrudan 3 (tck) yap.

VDDIO değiştiremiyorum resim ilettim. VDD 1.45 verdiğimde resimdeki gibi 1.3 sabitliyor kendini.

High voltajı enabled yap. MSI 3 değeri 1.45 olarak verir vddıo 1.4 olsun. Zen iletin.

DRAM pmu features: Bu isimde bir alt menü göreceksin. Bazı BIOS sürümlerinde doğrudan bu başlık altında, bazılarında ise DRAM training Configuration içerisindedir.

• DRAM pmu pattern write: Burayı manual veya doğrudan 3 (tck) yap.

• DRAM pmu pattern read: Burayı manual veya doğrudan 3 (tck) yap.

BIOS'u bir süre önce güncellemiştim ama yeni birkaç sürüm gelmiş galiba onları yüklüyorum şimdi belki ondandır.

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 34
  • image.webp
    image.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 28
VDDIO değiştiremiyorum resim ilettim. VDD 1.45 verdiğimde resimdeki gibi 1.3 sabitliyor kendini.

BIOS'u bir süre önce güncellemiştim ama yeni birkaç sürüm gelmiş galiba onları yüklüyorum şimdi belki ondandır.
İlk olarak yapmanız gereken, BIOS beta olmayan son sürüme güncellemeniz. Sonra değerleri girin.

İlk olarak yapmanız gereken, BIOS beta olmayan son sürüme güncellemeniz. Sonra değerleri girin.
Zaten sorunlu bi anakart, çok uğraşmayın.

Z

Zaten sorunlu bir anakart, çok uğraşmayın.

En son gidip yeni anakart ve işlemci alacağım X3D.

Zaten sorunlu bir anakart, çok uğraşmayın.

BIOS güncelleyince düzeldi yarın değerleri deneyeceğim size söylerim sonucu.

Son düzenleme:
Merhaba,

RAM'lerim 6000 MHz destekliyor. Ancak BIOS üzerinden EXPO/XMP profilini açtığımda, CS2 oynarken 2–3 maçın ardından oyun çöküyor ve masaüstüne atıyor.
Bu sorunu nasıl çözebilirim? RAM'lerimi manuel olarak optimize etmek istiyorum, bu konuda yardımcı olabilir misiniz? 2x8 GB Dual channel kullanıyorum. RAM bilgilerim fotoğrafta mevcut.

Sistem özelliklerim:

• İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • Ekran kartı: RTX 4070 Super
  • Anakart: MSI Pro A620M-E

@Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 246896

@UmutEros Rehberi baştan sona okuyup da anlamadığınız bir kısım olursa lütfen sormaktan çekinmeyiniz, yardımcı olacağım. Tüm detaylar DDR5 geniş kapsamlı rehberde mevcuttur.

BIOS güncelleyince düzeldi yarın değerleri deneyeceğim size söylerim sonucu.

A620 ve B840 çipsetten AM5 sokette kaçınmanız gerekli. B650M-R minimum tercih olmalı, artık o da yerini B850M-K'ya bıraktı. B850M-K ilk tercih olmalı AM5 platformunda. A620-B840 çipsetler PBO, CO ve OC desteği yoktur. Intel'deki Z serisi hariç diğer çipsetlerde bulunduğu gibi burada da çipset limitasyonu mevcuttur. PBO ve UV yapamazsınız hiçbir şekilde, menüyü dahi yok ettiler. RAM Timing ve voltaj girmeye müsaade vardır, ona lafım yok. MSI her daim problem çıkartmıştır ama bu hususta, onu şimdiden belirteyim. ASUS'ta A620M-K anakartta 6400:2133 1:1 mod bu forumda birkaç kez ayarladım, kullanıcılar sorunsuz şekilde kullanmaya devam etmektedir. Modüller Hynix olmak zorundadır, yoksa yapılacak olan tüm işlemler geçersizdir. @UmutEros

DRAM Voltage 1.45 girdiğinde VDDIO kısmı açılacak. VDDQ ve VDDIO 1.4 kalmalı, sadece DRAM Voltage 1.45 ayarlayın. @UmutEros

1778134710666.webp

Voltajlar MSI'de 1.4V ve üzerinde kırmızı yanmaktadır. Güvenli değerlerdir, çekinceniz olmasın. Rehberi baştan sona okuyunuz.

Misc Voltage ile işiniz bulunmamaktadır, 1.1V gelmektedir. Ona ellemeyiniz. 1.3V VMisc zararlı değildir ama gereksizdir. 1:1 mod stabilitesine herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

1778135131318.webp

1778135176747.webp

1778135266062.webp

1778135368586.webp

1778135323131.webp

1778135435486.webp

1778135498853.webp

1778135591913.webp

@UmutEros DRAM frekansı 6000 MHz seçtikten sonra eksiksiz uygulayın bu ayarları, EXPO üzerine uygulamanız sorun çıkartmaz. Her türlü Manuel işleme girer. Nitro ayarları yapacaksınız, ilgili kısımda ''Nitro Enabled'' olarak belirttim. Bu şekilde ayarlayınız.

Nitro:

1778135680913.webp

@UmutEros Nitro ve Robust Enabled çekin. İlk önce RX-1, TX-2, Control Line-1 deneyin. Stabilse böyle kalacak. Burst Length 1x-1x kalsın, sorun yaşarsan 8x-8x alırsın sonrasında.

Sizde PMU Training menüsü yok, haliyle ARd değerini 0 giremezsiniz ya da Read-Write 3 tCK ayarlayamazsınız. Ryzen 9000 desteği sadece mevcut bu ayarlar için, aynı şekilde Nitro menüsünde yer alan DFE Gain Bias ayarları da Ryzen 9000 ailesine dahil edilmiştir. Ryzen 7000 serisinde kitli ayarlardır.

@UmutEros Boot ettikten sonra DDR5 rehberinde ''Test Araçları'' kısmına gidiniz, başlık bölümünden tıklayabilirsiniz ilgili kısma erişmek için. Sonrasında RTP, TestMem5 ve VT3 testlerine anlatıldığı üzere ayrı ayrı alınız. Tüm detaylar anlatılmıştır.

Bu ayarları girdikten sonra Save & Exit özet ekranını Boot öncesi baştan aşağı iletiniz. Boot sonrası ZenTimings A2-B2 iletiniz, 1 DPC kartlarda A1-B1'dir. Program alt kısmından seçilmektedir. Tools-DIMM Telemetri kısmından ise SPD Info'yu iletiniz.

BIOS güncellediyseniz ve Bank Refresh Mode ayarı eklendiyse bu ayar Hynix modüller için Normal Mode kalmak zorundadır. Bunu unutmayınız.

Son düzenleme:
@UmutEros rehberi baştan sona okuyup da anlamadığınız bir kısım olursa lütfen sormaktan çekinmeyiniz, yardımcı olacağım. Tüm detaylar DDR5 geniş kapsamlı rehberde mevcuttur.

A620 ve B840 çipsetten AM5 sokette kaçınmanız gerekli. B650M-R minimum tercih olmalı, artık o da yerini B850M-K'ya bıraktı. B850M-K ilk tercih olmalı AM5 platformunda. A620-B840 çipsetler PBO, co ve OC desteği yoktur. Intel'deki Z serisi hariç diğer çipsetlerde bulunduğu gibi burada da çipset limitasyonu mevcuttur. PBO ve UV yapamazsınız hiçbir şekilde, menüyü dahi yok ettiler. RAM timing ve voltaj girmeye müsaade vardır, ona lafım yok. MSI her daim problem çıkartmıştır ama bu hususta, onu şimdiden belirteyim. ASUS'ta A620M-K anakartta 6400:2133 1:1 mod bu forumda birkaç kez ayarladım, kullanıcılar sorunsuz şekilde kullanmaya devam etmektedir. Modüller Hynix olmak zorundadır, yoksa yapılacak olan tüm işlemler geçersizdir. @UmutEros

DRAM voltage 1.45 girdiğinde vddıo kısmı açılacak. Vddq ve vddıo 1.4 kalmalı, sadece DRAM voltage 1.45 ayarlayın. @UmutEros

Eki Görüntüle 247111

Voltajlar MSI'de 1.4v ve üzerinde kırmızı yanmaktadır. Güvenli değerlerdir, çekinceniz olmasın. Rehberi baştan sona okuyunuz.

Misc voltage ile işiniz bulunmamaktadır, 1.1v gelmektedir. Ona ellemeyiniz. 1.3v vmisc zararlı değildir ama gereksizdir. 1:1 mod stabilitesine herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

Eki Görüntüle 247112

Eki Görüntüle 247113

Eki Görüntüle 247114

Eki Görüntüle 247116

Eki Görüntüle 247115

Eki Görüntüle 247117

Eki Görüntüle 247118

Eki Görüntüle 247119

@UmutEros DRAM frekansı 6000 MHz seçtikten sonra eksiksiz uygulayın bu ayarları, EXPO üzerine uygulamanız sorun çıkartmaz. Her türlü manuel işleme girer. Nitro ayarları yapacaksınız, ilgili kısımda "Nitro enabled" olarak belirttim. Bu şekilde ayarlayınız.

Nitro:

Eki Görüntüle 247120

@UmutEros Nitro ve robust enabled çekin. İlk önce RX-1, tx-2, Control line-1 deneyin. Stabilse böyle kalacak. Burst length 1X-1X kalsın, sorun yaşarsan 8X-8X alırsın sonrasında.

Sizde pmu training menüsü yok, haliyle ard değerini 0 giremezsiniz ya da read-write 3 tck ayarlayamazsınız. Ryzen 9000 desteği sadece mevcut bu ayarlar için, aynı şekilde Nitro menüsünde yer alan dfe gain bias ayarları da Ryzen 9000 ailesine dahil edilmiştir. Ryzen 7000 serisinde kilitli ayarlardır.

@UmutEros boot ettikten sonra DDR5 rehberinde "test araçları" kısmına gidiniz, başlık bölümünden tıklayabilirsiniz ilgili kısma erişmek için. Sonrasında rtp, TestMem5 ve VT3 testlerine anlatıldığı üzere ayrı ayrı alınız. Tüm detaylar anlatılmıştır.

Bu ayarları girdikten sonra save & exit özet ekranını boot öncesi baştan aşağı iletiniz. Boot sonrası ZenTimings A2-B2 iletiniz, 1 DPC kartlarda A1-B1'dir. Program alt kısmından seçilmektedir. Tools-DIMM telemetri kısmından ise SPD ınfo'yu iletiniz.

BIOS güncellediyseniz ve bank Refresh mode ayarı eklendiyse bu ayar Hynix modüller için normal mode kalmak zorundadır. Bunu unutmayınız.

Çok teşekkür ediyorum şimdi birazdan denerim sonuçları paylaşacağım.

@UmutEros ZenTimings'ten bu kısımları iletiniz, A1-B1 ve DIMM Telemetri:

1778136000583.webp

1778136018189.webp

@UmutEros HWiNFO'dan DRAM Stepping kısmını iletiniz:

1778136036310.webp

Çok teşekkür ediyorum şimdi birazdan denerim sonuçları paylaşacağım.

@UmutEros Lütfen eksik ya da hatalı tuşlama yapmayınız. :) Boot etmeyecektir öteki türlü, eksiksiz olsun. Detaylı ilettim, Boot öncesi özet ekranı baştan aşağı iletin. Boot sonrası sizden istediğim görsellerin tamamını iletin. Test araçları kısmına gidin rehberin, orada RTP ve VT3 ile alakalı bilmeniz gerekenler yer alıyor. TestMem5 ile de test edersin. Onu da açıkladım. Bazı dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.

Modüller A-die ise daha da iyisi yapılabilir, M-die göre verdim değerleri.

@UmutEros BIOS pili ile işiniz yok, JBAT1 Clear CMOS Jumper pinler arasına 10 saniye yıldız tornavida ucu dokunun.

1778136548106.webp

Boot etmezse MSI kartlarda Clear CMOS işlemi JBAT1 pinleri aracılığı iledir.

Buyrun, JBAT1:

1778136650164.webp

Sistem Boot etmezse kasa Power tuşu 5 saniye basılı tutup sistemi kapatın. Power Supply Switch 0 konuma alınız, sonrasında CLRTC (MSI'de JBAT1) pinlere, 2 pin arasına 10 saniye yıldız tornavida ucu dokundurunuz. Bu işlem bittikten sonra kasa Power tuşu 5-10 saniye basılı tutup statiği alınız. Sonrasında sistemi başlatın, CMOS sıfırlanmış olacak.

Son düzenleme:
iGPU disabled.
Pdm disabled.
Mcr disabled.
Fast boot disabled.
I-buf_low disabled.

Bunları da yapim mi diğer arkadaşın dediği ayarlar sizin resimde gösterdiklerinizi eksiksiz işaretledim. bir de yeni ayarlar açılmış BIOS güncelleyince onların da resmimi ileteyim mi?

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 19
  • image.webp
    image.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 20